Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
3 27 дек 2016, 14:39, 19161 прочитания

Банковата дигитализация: Не режи клоновете, на които седиш

Все по-голяма част от банковите услуги са онлайн, но свиването на мрежите от офиси ще е бавно

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Липсва ми банковата карта, какво да правя

Няколко важни съвета, които да предотвратят неприятен иницидент или поне да намалят негативните последствия от него

7 юли 2017

105 години банкова история за 10.5 млн. евро

Уникредит Булбанк продава бившата централа на Биохим на фонд, листван в Лондон, зад който прозират интересите на групата "Химимпорт"

24 мар 2017

Банките изпратиха най-добрата година от 2008 г. насам

Печалбата им нараства с 38% на годишна база към края на ноември

9 яну 2017

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев:

България поема курс към еврозоната

Рекордна печалба от 1.4 млрд. лв. очакват банките за 2016 г.

7 дек 2016

Печалбата на банките забавя темп

Нетният лихвен доход e по-висок, отколкото през 2008 г.

5 дек 2016

Банкови акули и финансови пирани

Засега в България страховете, че технологични компании ще отхапят много от бизнеса на банкерите, са приглушени

8 юли 2016
Колко често в последната година сте посетили офис на доставчика си на ток или вода? Или дори на мобилния ви оператор? Най-вероятно средно отговорите от подобна анкета ще клонят към нула. Може да ви е странно, но на такъв за банков клон много хора ще кажат същото и това далеч не са само хората, които по принцип не ползват почти никакви финансови услуги. Проучване на Bankrate в САЩ показва 22% потребители, които повече от 12 месеца не са влизали физически в банката си. Във Великобритания първата изцяло виртуална Atom bank вече е набрала 110 млн. паунда вложения за по-малко от година откакто НЕ отваря врати, защото такива няма, а всичко се случва през приложението й за смартфони. Вече лиценз има и първият й конкурент - Tandem, който все още разработва услугата си и не функционира, но вече е привлякла десетки милиони стартов капитал. И извън тях още рояк стартиращи финтек компании, борещи се за банков лиценз или пък умишлено стоящи извън света на тежките регулации.

На този фон, ако се гледат числата, България изглежда застинала в миналото. Докато в други страни клоновата мрежа се топи, а хората зад гишетата се заменят с машини, тук този бизнес все още има човешко лице. Причините могат да се търсят във все още относително поносимите разходи за заплати и в страха при слабото проникване на онлайн банкирането да не се изгубят клиенти. Така въпреки натиска от засилващата се регулаторна тежест и нулевите лихви оптимизация по линия на закриване на офиси не се случва. От друга страна, и тук можеш да банкираш през телефона си и някои банки дори опитват да го стимулират с по-ниски такси и по-изгодни условия.

Откъм предлагане бъдещето изглежда като да е вече е тук и само се чака да дойде и търсенето. За самите банки това е труден момент, защото хем са принудени да инвестират в технологии, хем не могат да спестят от свиване на мрежата въпреки падащата й ефективност. Много банкери от старата школа вярват, че бизнесът с парите не е като другите и винаги ще е нужен човешки контакт. За тях клонът никога няма да умре. Но дори и най-иновативните не бързат да му копаят гроба поне в близките години.

Бъдеще в настоящето

За повечето български банки технологиите като че ли са основно начин да трупат имидж на иновативни, но фокусът продължават да са класическите канали. БАКБ например е банка, която се опитва да се позиционира като виртуална банка чрез отделен BACBplus портал. Преди три години лидерът на пазара Уникредит Булбанк отвори първия "филиал на бъдещето", в който машините бяха повече от служителите. Примерът й последваха и други, като в момента почти всяка голяма банка има свои зони за самообслужване, където клиентите сами се справят с рутинните операции по внасяне и теглене на банкноти, докато банковите служители са на разположение като консултанти и финансови съветници.



Това лято подобна реорганизация на дейността завърши Прокредит банк, която е работила две години по проекта с подкрепата на германската група, от която е част. На практика цялата й касова дейност е изнесена в зони за самообслужване, които са 46 на брой и работят денонощно. Запазени са едва 4 касови салона в цялата страна.

"Инвестицията във всички тези машини и зони е огромна. От друга страна - обработката на кеш е доста скъп бизнес. Не бих казала, че ни е по-евтино сега, но сме спечелили други позитиви като оптимизация на процесите и лесен достъп до клиента. Когато един процес е автоматизиран, това значи и много оптимизиран. Изключена е ръчната намеса, която може да доведе до грешки и забавяния. Всичко това намалява себестойността на услугата от 3 до 5 пъти", обясни Светлозара Сиракова, ръководител на отдел "Операции" в Прокредит банк.

Кардинална промяна е и дигитализирането на услугите, като в момента 96% от платежните нареждания и 99% от валутните преводи минават през интернет платформата на банката. "Нормално е по-малка банка да тръгне първа в тази посока. Със сигурност очаквам раздвижване и от останалите. Няма да останем единствените", добавя Сиракова.

"Има естествен процес на миграция, но той не се диктува от банките, а от клиентите. Съвсем естествено транзакционните услуги са водещи, като при нас вече 80% от тях са онлайн", коментира Цветан Петринин, изпълнителен директор на друга малка банка, ориентирана към малкия и средния бизнес, както и ритейл клиентите - Ти Би Ай банк. Според Петринин по-сложните процеси като кредитиране и влогонабиране ще отнемат повече време да се дигитализират, защото не само банките, но и регулаторите не са готови за този етап от революцията.

"Над 20% от клиентите на Сосиете женерал Експресбанк използват активно дигиталните услуги и над 60% от транзакциите се случват извън клоновете. При бизнес клиентите ни делът е много по-висок — почти всички са онлайн, дигиталните транзакции са над 80% от обемите. Тенденцията е на бърз растеж от близо 20% на година за онлайн услугите", добавя щрихи от пазара Радой Стоянов, ръководител "Маркетинг и дигитално банкиране" в SG Експресбанк. Според него при мобилните услуги растежът е още по-висок, като до няколко години очакванията са те да бъдат основен начин за взаимодействие с клиентите. "Смартфоните са в джоба на всеки втори човек — скоро почти всеки ще има такъв и ще може да прави всичко, от което има нужда във връзка със своите финанси. Посещенията в клон на банката ще бъдат фокусирани върху консултациите при важно решение", добавя Стоянов. В банката се стимулира самообслужването при теглене на пари в брой, като през последната година тегленията на каса са намалели с над 30%.

Подобна е картината, която представят и от Пощенска банка. Делът на хората, достъпващи до своите продукти през електронни канали, расте стабилно през последните няколко години. Понастоящем около 10% от плащанията се нареждат по електронен път, като очакваме разплащанията през електронните канали да нарастват с 30 - 40% годишно, посочват от институцията. В средата на декември банката обнови мобилната си апликация и вече клиентите й имат възможност на нареждат преводи към трети лица и през мобилен телефон или таблет.

Изчезва ли гишето

Стремглавото развитие на дигиталните канали за комуникация и продажби засега не се отразява чувствително върху броя на банковите офиси. По този показател България е на едно от челните места в света. По данни на Световната банка през миналата година на 100 хил. души население у нас се падат по над 60 банкови клона, което е много над средното за Европа. Това се обяснява със сравнително фрагментирания пазар, с наследство от минали епохи, със сива икономика... Но въпреки това страната е на челни позиции и по брой банкомати (виж инфографиката), което показва и че инвестициите са налице и при промяна в нагласите на потребителите лесно могат да се оптимизират клонове. Такава обаче засега няма.

"Ние разкриваме банкови офиси. Не бих казал, че през следващите две години мислим за намаление. По-скоро търсим кой е най-удачният микс", коментира Оливър Рьогл, изпълнителен директор на Райфайзенбанк България, която, подкрепяна от австрийската група, също е голям вносител на нововъведения. Според Рьогл банковите служители са кадри със специални умения и не е случайно, че в сектора безработицата е ниска, а заплатите растат.

"Закриването на офиси и освобождаването на служители за сметка на технологиите няма да се случва с темпа, който някои прогнозират, защото новите регулации изискват по-затегнат контрол. Според мен вместо повече касиери ще имаме повече контрольори", прогнозира Сашо Чакалски, изпълнителен директор на Общинска банка. Той обръща внимание и на това, че софтуерът не е в състояние да хване фиктивни операции, през които може да се вършат незаконни дейности, докато за опитния експерт съмнителното поведение на клиент е лесно за проследяване. Освен това нивото на сигурност на електронните операции не е достатъчно високо и това ще поддържа необходимостта от физическите канали за комуникация с клиентите.

Колкото по-рядко ходят в тях клиентите обаче, толкова по неефективни ще стават те и всяка банка ще трябва да търси баланса в бройката и гъстотата им за себе си. А дори и в по-дългосрочен план едва ли ще изчезнат напълно. По-скоро ще се развият подобно на операта - от масови ще станат място само за ценители.
Какво още да очакваме

През тази година Общинска банка направи голяма крачка със система, вградена в безконтактните й карти, която позволява те да се използват за пътуване в метрото. В Столичната община има проект да се изгради такава система за всички линии на градския транспорт, а най-вероятно и други градове на страната, където се изпълняват проекти за модернизация на градския транспорт, биха проявили интерес. Това е една от иновациите, върху които най-вероятно ще се работи през следващите години.

Друга е по линията на Big data анализа. Като държатели на едни от най-големите бази с данни за потребителите банките все още не използват потенциала му за по-ефективно насочване на продуктите си. Спoред банковите експерти Big data, особено в комбинация с machine learning технологиите, ще помогне на банките да предлагат на клиентите си много по-добро, по-адекватно и по-навременно обслужване.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститори



Акценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

Никола Александров и Христо Тенчев: За пет дена сме набрали почти 1.5 млн. долара 3 Никола Александров и Христо Тенчев: За пет дена сме набрали почти 1.5 млн. долара

Създателите на LockChain пред "Капитал"

20 окт 2017, 12820 прочитания

Криптомания 20 Криптомания

След възхода на Bitcoin сега има втори дигитален бум - на набирането на финансиране чрез криптовалути. Много нови компании тръгват с идеи и обещания да разбият установени бизнес модели, но еуфорията и бързият ръст застрашително наподобяват балон

20 окт 2017, 10295 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (16 - 22 октомври)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Интервю за работа? Не, благодаря

Няколко съвета как любезно да откажете покана за събеседване, ако междувременно поради една или друга причина вече не се интересувате от офертата и защо това е важно

Стажове, стипендии, конкурси (2-8 октомври)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (25 септември - 1 октомври)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Банките се готвят за 3% ръст на кредитирането

Лихвите по заемите и депозитите ще се запазят на сегашните нива според представители на сектора

Старите кучета още хапят в БСП

Ще може ли Корнелия Нинова да овладее партията

"Динамо софтуер": цена 50 млн. долара, 10 млн. за служителите

Българската софтуерна компания има нов мажоритарен собственик - американския фонд Francisco Partners

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Хипи ленд

Как премина балканският Rainbow Gathering в Родопите, или всичко, което трябва да знаете за колоритната общност на съвременните хипита

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 42

Капитал

Брой 42 // 21.10.2017 Прочетете
Капитал Daily, 24.10.2017

Капитал Daily

Брой 162 // 24.10.2017 Прочетете