Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
18 6 яну 2017, 9:00, 22496 прочитания

Обединена Белгийска Банка

KBC ще плати 610 млн. евро за ОББ, което е най-високата цена, плащана за българска финансова институция

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко

- Белгийската банково-застрахователна група KBC ще плати 610 млн. евро за ОББ, което е най-високата цена, плащана за българска банка.

- Сливането ще роди третата по големина банка в страната след Уникредит Булбанк и ДСК, а по брой банкови клонове ще е първа.

- Купувачът има достъп до евтиния ресурс на Европейската централна банка, а оттам следват и по-изгодни оферти на клиентите.

Още по темата

Солиден ръст с еднократен дефект

Големи обезценки в ОББ след придобиването от KBC свиха печалбата на банковия сектор за септември

2 ное 2017

Собственикът на Банка ДСК - OTP Group, купи банка в Сърбия за 125 млн. евро

С придобиването на Войводянска банка от гръцката NBG унгарската група окрупнява близо 6% пазарен дял в западната ни съседка

8 авг 2017

Белгийският живот на ОББ започва

До средата на юни КВС ще е е платила цената от 610 млн. евро и ще е получила акциите от гръцкия собственик

2 юни 2017

ОББ разпределя 98 млн. лв. дивидент за акционерите си

Чистата печалба на банката за изминалата година е 111 млн. лв.

20 апр 2017

Сделките за тримесечието: Молове за фондове от ЮАР

Продажбите на "Нова телевизия" и CEZ ще са сред следващите големи транзакции

19 апр 2017

Рейтингът на ОББ ще се вдигне с няколко степени след сделката

S&P покачи краткосрочната оценка за банката, а за дългосрочната и тя, и Fitch ще изчакат приключване на покупката от KBC

9 яну 2017

Добрите и лошите новини за 2017 г.

Важните теми, които ще намерите в първия брой на "Капитал" за тази година

5 яну 2017

Белгийската KBC купува ОББ и "Интерлийз" за 610 млн. евро

Така собственикът на Сибанк и ДЗИ създава най-голямата банково-застрахователна група в България

30 дек 2016

ОББ:

На крачка от обединението

NBG вече е избрала KBC при продажбата на българската си банка и ще бърза да оповести сделка до края на годината

16 дек 2016

KBC и OTP подадоха ценови оферти за ОББ

Очаква се одобреният купувач да стане ясен до края на годината

11 дек 2016

ОББ планира 260 млн. лв. дивидент преди сделката

Сумата ще отиде почти изцяло за гръцкия собственик NBG. Операцията сваля цената за за кандидатите да купят българската банка

1 ное 2016

Все по-Обединена българска банка

Гръцката NBG събира оферти за българското си поделение при силен интерес, което може да доведе и до бърза сделка

14 окт 2016
Белгийската KBC предложи най-високата цена, плащана за банка в България. Финалът и победителят в продажбата на Обединена българска банка (ОББ) бяха очаквани, сюрпризът бе в офертата - 610 млн. евро, което надскочи и най-смелите анализаторски очаквания. Всъщност продажби на големи банки в страната няма от периода преди кризата, а приватизацията на гигантите стана в началото на века, като рекордът се държеше от платените за Булбанк 360 млн. евро.

Оттук нататък последствията от случилото са в няколко направления. Първото е, че гръцкото влияние в банковия сектор значително се свива - от близо една четвърт до под 10% от пазара, а с това се ограничават негативните ефекти от проблемите в съседната държава, които макар и индиректно притесняваха потребителите. Това означава повече стабилност за банковия сектор и повече ефективност, защото белгийският купувач ще слее ОББ с по-малката Сибанк, която купи преди 10 години.

Промяна ще дойде и от опита на KBC във финансовия сектор, разработените ноу-хау и мрежа от клонове в ключови точки на Европа. Има и достъп до евтиния ресурс на Европейската централна банка (ЕЦБ), а оттам следват и по-изгодни оферти на клиентите. Във времето на сливането пък конкурентите ще се опитват да ухажват потребителите с атрактивни предложения, а това обещава оживен пазар през следващите месеци.

Сделката е бенчмаркова за пазара на сливания и придобивания, защото показва, че активите в България вече струват скъпо. Затова оценката на белгийския купувач е контрапункт на мрачната картина, която рисува политическата нестабилност и демографската криза.

Рекордната ценаДо договор за прехвърляне на ОББ се стигна на втория опит за продажба. Процесът започна през лятото на миналата година, непосредствено след прегледа на качеството на активите в банковия сектор (AQR) и стрес тестовете в България. Резултатите на ОББ бяха повече от добри.

Интерес към банката проявиха осем кандидата, като на финала бяха отсети два - унгарската OTP Group, която държи втората по големина банка в България ДСК, и белгийската KBC Group, която държи деветата по активи Сибанк. И двата участника подадоха обвързващи оферти в началото на декември. От самото начало се очакваше, че белгийската ще е по-висока, защото OTP вече имат пазарен лидер в страната и по-скоро се интересуваха от част от бизнеса на ОББ - корпоративната клиентела. А за KBC смисълът от концентрацията бе по-голям - на всички ключови за групата пазари компаниите й са в първата тройка или петица с изключение на България и Словакия.

Офертата от 610 млн. евро, които KBC ще плати кеш и със собствени средства веднага щом се получат регулаторните одобрения за сделката, изненада с щедростта си въпреки финансовите възможности на купувача (само за деветмесечието на 2016 г. групата има 1.7 млрд. евро чиста печалба). Цената се равнява на около 80% от капитала на ОББ. По информация на "Капитал" 30 млн. евро е покупната цена за "Интерлийз", която се продаваше в пакет с банката, а за ОББ сумата е 580 млн. евро. В цената дори не влиза гласуваният за изплащане 260 млн. дивидент в края на миналата година, както и предстоящото извънредно разпределение на печалбата за 2016 г. сред акционерите, което ще изнесе от банката още 50 млн. евро.

Какво са оценили толкова високо 150-те експерти на KBC, анализирали ОББ, е един от големите въпроси в сделката. Официалният отговор, предоставен от Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на KBC Group, на пресконференцията в София в сряда, бе, че цената е справедлива за онова, което се продава. ОББ е банка, която има 10% пазарен дял в кредитирането и държи 8% от депозитите, а средната възвращаемост на капитала е 10%. Банката е третата в страната по брой клонове - общо 192, в които работят над 2700 експерти в банковите операции.

Сливайки ОББ със Сибанк, KBC ще получи 1.4 млн. клиенти, на които да предлага не само банкови, но най-вече застрахователни услуги, които са с много ниско проникване на пазара. Ако успее и тук да наложи обичайната си норма на възвращаемост от 18%, това ще помогне за бързото изплащане на инвестицията. Сумарно сливането на активите ще роди третата по големина банка в страната след Ункредит Булбанк и ДСК, а по брой банкови клонове ще излезе първа. Сметката не отчита обичайната загуба на 2 до 4% пазарен дял, която се получава при подобни смени на собствеността и сливания. Но планът е за още растеж, защото според Йохан Тейс "KBC Group би могла да обмисли възможности за придобивания, ако има такива, с цел да заздрави настоящото си географско присъствие в банково-застрахователния сектор".

"Онова, което научихме след финансовата криза от 2008 г., ни направи да сме много фокусирани в бизнеса си група. Нямаме планове за експанзия отвъд пазарите, които сме определили за ключови. Когато разглеждаме възможността за придобивания, търсим да видим, че има стратегическо напасване, какъвто бе случаят с ОББ", посочи Тейс. "Икономическите перспективи са двойно по-добри от средното за Европа. Така че очакваме икономическият растеж през следващите три години да е над 3%", добави още главният изпълнителен директор на групата.

Името на банката

На този етап вариантите за име на новата банка са три. ОББ, който е най-разпознаваемият бранд. Сибанк, който не успя да постигне толкова голяма тежест сред потребителите. Възможно е KBC да наложи собствения си бранд, както е в повечето страни, където работи, но намекът на представители на купувача, че ще се мисли за местно наименование, води към друга вероятност - ДЗИ банк. Върху кое от имената ще се спре новият собственик ще стане ясно до половин година, когато се очаква сделката да е окончателно завършена, а цената - платена.

Бързото сливане ще е от решаващо значение за сбъдване на бляскавия сценарий, който белгийският купувач си представя за Сибанк + ОББ. Сумарно активите дават трета позиция, но това скоростно може да се промени, ако конкурентите на пазара решат да се възползват от положението, като се активизират с промоционални кредити. Като клиенти тази база от 1.4 млн., на която разчита KBC, е наполовина от онова, което декларират ДСК и Уникредит Булбанк, макар че често клиентите ползват услугите на няколко банки едновременно. За да ги задържи, за белгийския играч е от ключово значение да предложи и цена, и качество над нивото на останалите.

Важно за KBC е и бързо да се разрешат множеството технически въпроси по сливането, като например чия система за ауторизация на картовите транзакции ще се ползва занапред или как ще се процедира със застрахователя "Нова инс", който отскоро е под контрола на основен конкурент на ДЗИ - VIG Insurance Group и по информация на "Капитал" има ексклузивитет да предлага продуктите си по банково застраховане в клоновете на ОББ.

Най-вероятно банковите и антимонополните регулатори ще одобрят сделката за ОББ. При най-експедитивно разглеждане на въпроса окончателното "да" се очаква да дойде през май.

Според Петър Андронов, главен изпълнителен директор на Сибанк и кънтри мениджър на KBC Group за България, който най-вероятно ще оглави новата обединена банка, сливането ще отнеме поне две години, за да може до 2019 г. да е завършило (виж интервюто).

"Подписваме тази сделка със смесени чувства. ОББ бе постоянно силно представяща се, но ние сме спокойни да я предадем на KBC - силна банкова група и стратегически инвеститор в България. След дълга и успешна история в България ние излизаме от инвестицията си като част от успешното изпълнение на нашия план за реструктуриране, одобрен от Европейската комисия", каза на пресконференцията в София Леонидас Франгиадакис, главен изпълнителен директор на NBG Group. С тази сделка гръцката група се разделя и с лизинговия си бизнес чрез продажбата на "Интерлийз", и с дружествата си за факторинг и управление на активи.

Пазарът одобрява това

В първите дни борсова търговия за 2017 г., повлияна от новината за придобивката, акциите на KBC Group поскъпнаха до 62.16 евро за лот. В конферентен разговор с инвеститори от 2 януари въпросите към мениджмънта бяха основно по линия на високото ниво лоши заеми в портфейла на ОББ - 28%, и възможността за печалби от синергия. Очакванията са, че с начисляването на допълнителни провизии от 81 млн. евро и активна политика по отношение на просрочените задължения проблемът ще се изчисти, а до 2023 г. приходите само от икономиите от мащаба ще достигнат до 20 млн. евро.

Положителни са и коментарите от другите банки на пазара в България. В първите две по размер на активите нямат притеснения за конкуренцията, която ще създаде KBC, и по-скоро разчитат, че новият голям играч ще има възможностите и желанието да участва в банкови синдикати, които подкрепят големи проекти на бизнеса и държавата. За останалите по-малки на пазара летвата със сигурност ще се вдигне откъм ефективност на банковите операции и технологични иновации.
Белгийският собственик

Макар че присъства в България вече близо 10 години, KBC Group има с какво да изненада инвеститорите и бизнеса в България. Любопитно за него е, че около 40% от акциите му се държат от синдикат, в който влизат кооперативната инвестиционна компания CERA, KBC Ancora Group и белгийската асоциация на фермерите MRBB. Почти 60% от акциите на групата се търгуват свободно на фондовата борса. Към септември тази година балансовото число на групата е 266 млрд. евро, нивата на платежоспособност са над средните за Европа - 15.3% за капитала от първи ред CET1 и 170% в застраховането, което е важно предвид новите по-затегнати регулации. Групата има първокласен кредитен рейтинг и утвърдена дивидентна политика. Инвестициите, които прави, са само стратегически и то на пазарите, които е определила за ключови. Българският е такъв за KBC от 2009 г. насам.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Етикети: KBC банка ОББ сделка

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

Банкери: Секторът е в най-доброто си състояние от 10 години 3 Банкери: Секторът е в най-доброто си състояние от 10 години

Догодина лихвите ще са без промяна, а кредитирането ще расте, стана ясно по време на годишната конференция "Банките и бизнесът", организирана от "Капитал"

21 ное 2017, 6255 прочитания

Втора година бързите кредити растат с двуцифрен темп Втора година бързите кредити растат с двуцифрен темп

Друга трайна тенденция, която се наблюдава и запазва в сектора, е подобряването на портфейла

20 ное 2017, 1044 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Гепард»

Гепард
Гепард

Класация на най-динамичните малки и средни компании в България.

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (20 - 26 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Как да се представим на стажа, за да ни вземат на работа

Гледайте на стажа си като на едно дълго интервю за работа, а не като на задължителната заверка за университета

Стажове, стипендии, конкурси (30 октомври - 5 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (16 - 22 октомври)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Интервю за работа? Не, благодаря

Няколко съвета как любезно да откажете покана за събеседване, ако междувременно поради една или друга причина вече не се интересувате от офертата и защо това е важно

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Петър Андронов: Сливането на ОББ и Сибанк ще отнеме две години

Изпълнителният директор на Сибанк и кънтри мениджър на KBC Group пред "Капитал"

Милиардерски консорциум за СМЕ

Някои от най-богатите хора в Чехия и Словакия искат да купят собственика на bTV

Мълчалив отказ от независимост

Правителството не разреши на германски кораб да прави научни изследвания за газ в морето, където има огромен потенциал в т.нар. газови хидрати

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Широк екран

Акцентите в афиша на "Киномания 2017"

Нова книга: Забранени истории от Северна Корея

Книгата показва суровата реалност в една от най-изолираните държави в света

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 18.11.2017 Прочетете
Капитал Daily, 22.11.2017

Капитал Daily

Брой 179 // 22.11.2017 Прочетете