Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
25 авг 2017, 17:47, 13919 прочитания

Банка "Виктория" - на четири оферти от затварянето

И четирите кандидата за финансовата институция продължават напред, но шансът за добри оферти не е голям

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Темата накратко:

- Всичките четири кандидата за банка "Виктория" са допуснати от синдиците на КТБ да подадат необвързващи оферти.

- Въпреки това шансът за комбинация от достатъчно висока цена и одобрение от БНБ не е голям.

- Ако и тази процедура се провали, вероятно ще се премине към ликвидация на банката.

Още по темата

И четирите кандидата за ТБ "Виктория" продължават в търга

Всички ще получат информационен меморандум за изготвяне на необвързващи оферти

23 авг 2017

И Васил Божков поиска да купи банка "Виктория"

БАКБ на Цветелина Бориславова, Инвестбанк на Петя Славова и австрийско обединение, което беше партньор на "Лев инс", са заявили интерес към малката банка

24 юли 2017

Четвърти опит КТБ да продаде банка "Виктория" (обновена)

В предишното наддаване сделката с победителя Търговска банка Д не беше разрешена от БНБ, защото не предвиждаше сливане на двете институции

30 юни 2017

Банка с изтичащ срок на годност

Отхвърлената от БНБ оферта на Д банк за дъщерната на КТБ "Виктория" я запраща все по-близо до ликвидацията

31 мар 2017

БНБ не разреши на Търговска банка Д да придобие ТБ "Виктория"

Засега не е ясно дали синдиците на КТБ ще потърсят вариант да продължат процедурата с другия допуснат до финалния кръг кандидат – БАКБ

26 мар 2017
Банка с лиценз, но без екип, клонове, разпознаваемо име, пазарен дял, а вече и почти без клиенти. Това накратко е офертата на синдиците на фалиралата КТБ, опакована под гордото име банка "Виктория", която се продава в пакет с близо 90 млн. лв. дълг към самата КТБ. Злополучната институция, придобита седмица преди затварянето на новия й собственик, вече три години практически не функционира и трупа загуби, които я декапитализират.

Предишният опит за продажба беше попарен в последния момент от БНБ. Тогава се появиха осем желаещи, от които на финалния рунд бяха оставени два - БАКБ и Д банк. Последната предложи повече, но регулаторът не одобри сделката, тъй като купувачът е планирал не да я влее, а да я развива като отделна банка. Сега интересът е наполовина, но пък всички четири кандидата са допуснати да подадат необвързващи оферти с ориентировъчна цена, а срокът е до края на август (датата според различни източници варира между 29 август и 1 септември). Това може да се чете и като знак, че синдиците и надзираващият ги Фонд за гарантиране на влоговете съзнават, че това е последен шанс за продажба на банката, и са склонни да разгледат всяка възможност. Все пак след тази фаза вероятно ще има и отсяване на предпочетени купувачи, с които да се преговаря.

Въпреки широко отворената врата обаче вероятността да се стигне до комбинация от задоволителна цена и одобрение от БНБ не е особено голяма и все по-ясно надвисва сценарият доброволна ликвидация.

Всички на борда

Според източник на "Капитал" за разлика от предишния път, когато отсяването на кандидатите беше съгласувано предварително с БНБ, така че да останат само две банки с шанс за положително становище, този път регулаторът не е давал напътствия. От КТБ поясниха, че от надзора не е получен отговор. Така се стига до изпращане на меморандум до всички проявили интерес (виж карето). Запознати с хода на процедурата посочиха, че поканата за подписване на писмо за конфиденциалност е получена от някои кандидати на 22 август. Това реално оставя 7-8 дни за запознаване с информационния меморандум и изготвяне и подаване на индикативна оферта. Досега надзорът на БНБ отчетливо следва стратегия да не допуска местни бизнесмени до банков лиценз. Така че офертата на "Вабо интернал" на Васил Божков трудно би преминала цедката, без БНБ да направим лупинг в своите правила, който ще й коства много репутационни щети. От пресофиса на собственика на кандидата не отговориха на изпратените по мейл въпроси.Същото съображение донякъде важи и за друг желаещ - консорциумът от три австрийски компании. Едната от тях - Kerbler Holding, при предишния опит се яви заедно с местния застраховател "Лев инс", свързан с Алексей Петров, и не бе допусната до финала. Сега българският партньор е заместен, но остава съмнението, че зад офертата стои същият интерес.

Последните два участника са местните Инвестбанк и БАКБ. Над офертата на първата ще тежи това, че самата тя бе сред най-слабо представилите се при проверките на БНБ преди година. Нещо повече - банката на Петя Славова също беше кандидат при продължилата над година продажба номер 1 на "Виктория", но не бе допусната до фазата на подаване на оферти. Славова каза пред "Капитал", че намерението при евентуална покупка на "Виктория" е вливането й в Инвестбанк и консолидация на двете банки. Целта е да се увеличи кредитният ни портфейл, посочи още тя. По думите й в предишната процедура мениджмънтът е взел решение да оттегли участието на банката след подаването на писмо за заявяване на интерес поради други бизнес планове пред Инвестбанк към онзи момент.

За разлика от нея БАКБ на Цветелина Бориславова беше неуспелият финалист. Тя е заявила твърдо намерение за сливане на двете банки и обективно не се нуждае от може би най-ценното във "Виктория" - лицензът и 18 млн. лв. капиталов излишък. Затова и офертата й може да не е конкурентна. Първото предложение на БАКБ по неофициална информация е било за около 100 хил. евро, като няма информация за офертата за изплащането на заема към КТБ. Бориславова не беше открита за коментар.

Последен шанс

Така въпреки на вид силния интерес няма да е учудващо и да не се стигне до сделка. В такъв случай нов опит за продажба напълно ще се обезсмисли и "Виктория" вероятно ще бъде извадена от хибернацията си, за да потегли към ликвидация. Практически основният й останал кредитор е собственикът й КТБ, а по последни данни привлечените средства от клиенти са едва 5.6 млн. лв. Същевременно от 127 млн. лв. активи банката има над 31 млн. лв. ликвидни средства (минимални резерви в БНБ и кеш). Това означава, че при ликвидация за КТБ ще остане разликата от 25 млн. лв. Отделно по баланс банката има и 26 млн. лв. активи, придобити като обезпечения, които вероятно могат да се реализират, макар и с известна отстъпка. А дори и след като през 2014 г. най-апетитните й портфейли бяха продадени, има и останали кредити за 39 млн. лв. след начислени обезценки, които без дю дилиджънс няма как да се оценят, но със сигурност биха добавили към ликвидационния дял на КТБ.

На база на тези числа синдиците могат да си направят и сметка за минимална цена, под която не си заслужава да приемат оферта. Но дори и при неуспех "Виктория" може да се окаже един от най-големите единични приходи за масата на несъстоятелността на КТБ. С всеки месец отлагане обаче той все повече се стопява в заплати и разходи по едно загубило смисъла си съществуване.
Кандидатите

"Вабо интернал"

"Вабо интернал" е създадено на 13 юли 2017 г. Капиталът му е 50 хил. лв., записан поравно от "Вабо 2012" и "Нове интернал".
И двете дружества са еднолична собственост на Васил Божков, който има големи, но разпокъсани в множество компании инвестиции в хазарт и имоти.
През "Вабо 2012" например той контролира дружеството, организиращо "Национална лотария".

Kerbler Holding, Imfarr Beteiligungs и Green Finance

Kerbler Holding се свързва основно с името на Гюнтер Керблер - известен имотен магнат във Виена, натрупал състояние от покупката на стари сгради, които реконструира и продава с надценка.
Холдингът и близки до него лица контролират малката Wiener Privatbank.
Kerbler се явява заедно с фирмата Imfarr Beteiligungs на друг имотен инвеститор, действащ с размах - Немат Фарокниа. Преди няколко месеца той е придобил от руската ВТБ бившата й централа във Виена за 45 млн. eвро.
Третият участник е малък финансов и енергиен консултант на име Green Finance.

Инвестбанк

Инвестбанк на Петя Славова е 13-а по големи на в банковия сектор с малко над 1.8 млрд. лв. активи към края на юни 2017 г.
Банката показа слаб резултат на стрес теста миналата година и сама трябваше да се капитализира.
В края на април оттам обявиха, че са изпълнили препоръките на БНБ за попълване на капиталовите си буфери.

БАКБ

Българо-американската кредитна банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова е на 17-о място в сектора с активи малко над 1.2 млрд. лв. Тя също участва за втори път.
По неофициална информация цените в подадените тогава оферти са били около 2.5-2.6 млн. лв. от Д банк и около 190 хил. лв. от БАКБ.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Райфайзен лизинг" договаря 50 млн. евро кредитна линия от ЕИБ "Райфайзен лизинг" договаря 50 млн. евро кредитна линия от ЕИБ

Компанията би могла да предостави лизинг в размер, двоен на размера на линията

25 сеп 2017, 654 прочитания

Фед започва свиването на баланса си Фед започва свиването на баланса си

Решенията на централната банка на САЩ оказаха положителен ефект върху долара и акциите на банките

21 сеп 2017, 2007 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / K:ids»

K:ids
K:ids

Списание за родители и близки на деца от 0 до 18. Полезно, практично забавно за учене, възпитание, детска психология.

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (25 септември - 1 октомври)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (28 август - 3 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (21-27 август)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

George Washington University Law School, САЩ

Ивайло Димитров разказва за университета, магистратурата по "Международно и сравнително право", която завършва там, и за преживяванията си в Америка

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Лихвите по потребителски кредити през юли са се увеличили

Цената на корпоративните заеми през миналия месец отчита намаление

Българският Лас Вегас

Доскоро познат като градът на митниците, Свиленград постепенно смени бизнес модела си и се превръща в хазартен център

Еднолична банка "Мавродиев"

Бившият председател на КФН и лоялен негов служител от комисията са избрани за директори на държавната ББР

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Десет години по-късно и роботите танцуват

Акценти от програмата на новото издание на One Dance Week

Тънка планинска линия

С 15 км/ч по един от най-опасните планински проходи в света

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 38

Капитал

Брой 38 // 22.09.2017 Прочетете
Капитал Daily, 26.09.2017

Капитал Daily

Брой 146 // 26.09.2017 Прочетете