Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
1 8 сеп 2017, 12:37, 4709 прочитания

Спасеното "Открытие" на Русия

Централната банка национализира най-голямата частна кредитна институция и се готви да налее до 7 млрд. долара в нея

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Седмата по големина банка в Русия стана жертва на паника сред вложителите.

Още по темата

Мнения Daily: Растящият публичен дълг тежи все по-малко на икономиката

И още: Шансовете да разберем истината за КТБ са отрицателни;

9 юли 2017

Unicredit: Икономическата среда за банките в ЦИЕ става по-добра

От банката прогнозират продължаващо намаление на дела на необслужваните кредити в повечето страни от Централна и Източна Европа

11 май 2017

Седми мистериозен кандидат за бизнеса на CEZ

Минната Elenilto, която е на израелеца Якоб Енгел, е подала висока оферта, без да прави проучване на българските дружества

2 май 2017

Водещи световни банки са участвали в мащабна схема за пране на пари от Русия

В периода 2010 - 2014 г. от страната са изтекли поне 20 млрд. долара, като реалната сума може да е четири пъти по-голяма

21 мар 2017
Когато хората на Запад чуят името Путин, неизменно си представят безгранична еднолична власт. За руските банкери обаче твърдата ръка над тях има друг образ. Този на Елвира Набиулина. Под нейното председателство от 2013 г. насам Руската централна банка буквално прочиства пазара, като броят на банките само за последната година и половина е намалял с близо 200 до 537. При похода си тя естествено настъпва интереси, но зад Набиулина стои миналото й на личен икономически съветник на президента и човек навигирал руската рубла през ударите на пазарите и санкциите. И така въпреки критиките, че така усилва и без това смазващото влияние на държавата в сектора, тя си извоюва и международно признание.

Сега обаче Набиулина се изправя пред може би най-голямото си предизвикателство, макар и този път без ударно отнемане на лиценза. Преди седмица Руската централна банка пое контрола върху седмата по активи (2.7 трлн. рубли, или около 39 млрд. евро) и най-голямата сред частните банки в страната - "Открытие". Национализацията на 75% от институцията се определя от анализатори като "големият експеримент на Кремъл". Първите прогнозни данни са, че спасяването ще струва между 4.3 млрд. и 6.9 млрд. долара, което го превръща в исторически най-голямото в страната досега. Но не размерът е това, което прави операцията рискова - случващото се постави под съмнение качествата на банковия надзор в Русия и повдига въпроса дали и сред другите големи не се крият подобни "открития". Освен това банката има влиятелни акционери правили не една и две услуги на държавата, което прави маневрирането на регулатора по-трудно и поставя по-мекия му подход под лупата на външните анализатори.

Твърде голяма, за да фалира

Сред собствениците ключовата фигура е основателят й Вадим Беляев, който непряко контролира 29% от капитала. Съществени дялове имат кадрите на "Лукойл" Вагит Алекперов и Леонид Федун, предприемачите Александър Несис чрез компанията му ICT Holding, Рубен Аганбегян и Александър Мамут. Държавната VTB Group има малко акционерно участие, а скромен дял от капитала се търгува на фондовата борса в Москва, където за последните три месеца акциите й чувствително поевтиняха от около 1700 до 1100 рубли, или 20 долара за лот.

Към декември миналата година клиенти на банката са повече от 3.6 млн. физически лица и 250 хил. фирми, а служителите й наброяват близо 15 хил. души. "Открытие" е един от големите инвеститори в държавни облигации и е активна в дигитализация на услугите. Всичко това обаче не води до впечатляващи резултати. За миналата година печалбата й е едва 1.5 млрд. рубли печалба, при 6.6 млрд. рубли предходната година. Високо е и нивото на лошите кредити - 20.84% към края на 2016 г.Причината за слабите постижения са, че банковият бизнес не бе централен за собствениците й, а се бе превърнал в помощно средство за разрастването на империята им от владения. През последните години те погълнаха голям брой разнообразни бизнеси - от финансови дружества до застрахователи, строители, което не само костваше значителен капитал, но и не водеше до бърза възвращаемост. Друга слабост е кредитирането на свързани компании, което според регулатора е близо до разрешения праг от 25%, но битуват съмнения, че може да се окаже надхвърлено.

Проблемите в банката добиха видимост през лятото на тази година, когато паника сред вложителите доведе до масиран отлив на депозити. Само за месеците юни, юли и август бяха изтеглени 693 млрд. рубли (над 10 мрд. евро), което е близо три пъти колкото капитала й. В опит да набере ресурс, за да се справи сама с тегленията, "Открытие" пусна за продажба голям пакет облигации и портфейл проблемни кредити, но това не бе достатъчно.

На 29 август по искане на акционерите й Централната банка на Русия пое контрол върху "Открытие", тъй като я счете за системно важна. С пари от новосъздадения в Русия Фонд за консолидация на банките ще се участва в увеличение на капитала, като акциите на сегашните собственици ще се разводнят, за да може държавата да придобие контрол от 75%, а в бъдеще евентуално и 100%.

Вече е започнал детайлен анализ на баланса на банката, както и преглед на свързаните с нея инвестиции. Задействан е план за реструктуриране, който ще се изпълнява в следващите 2-3 години. Най-вероятният сценарий е, когато бъде възстановена, банката да бъде обратно продадена на частни инвеститори, коментира в интервю пред руската преса заместник-председателят на централната банка Василий Поздишев.

Повече от експеримент

За анализаторите на банковия пазар в Русия влизането на централната банка в частната институция е само началото на един голям експеримент за Кремъл, който ще бъде изкъсо следен не само от подплашените вложители, но и от чуждестранните инвеститори. Причината е не само мащабът, но и в комплексността на спасителната операция. Макар все още да не се знае колко точно голяма е дупката за покриване, сумата се измерва в милиарди долари и проценти от брутния вътрешен продукт на страната. Запълването й ще става с новонапечатани рубли, което събужда притеснения за допълнителен инфлационен натиск в страната. За да се неутрализират негативите, държавата се подготвя да абсорбира ликвидния ресурс чрез депозитни аукциони и емисии облигации. Обещанията на икономическия министър Максим Орешкин са, че макроикономически ефекти от спасяването на "Открытие" няма да последват.

Ефекти, и то негативни, се очакват за държателите на подчинен срочен дълг, емитиран от банковата група и други финансови инструменти, включени в капитала й. Опасенията са, че при лош сигнал може да последва оттегляне на международни инвеститори в такъв тип инструменти, ползвани от банките в Русия. Тази хипотеза се очерта дни след национализацията, когато агенция Moody's понижи дългосрочния рейтинг в чужда и местна валута на "Открытие" от Baa3 на B2. Сред аргументите да това бяха очакванията за значителни загуби и последващи намаления на капитала, "имайки предвид и значителното кредитиране на свързани лица, участието на банката във финансирането на определени проекти на свързания с банката "Открытие холдинг" и по-скъпото финансиране, което получава сега".

Предизвикателство за банковия регулатор ще е разплитането на империята около "Открытие", тъй като връзките между банка и холдинг са силни - има както свързани кредити, така и инвестиции, които най-вероятно ще се приспадат. Централната банка ще трябва да реши и какво да прави с многото разнообразни бизнеси под шапката на банката, още повече че преди национализацията е имало опити за прехвърляне на активи вън от групата. А и с национализацията изчезва и един от големите плюсове на "Открытие" - тя до голяма степен действаше като механизъм за заобикаляне на санкциите за държавните банки и големи енергийни компании и част от бурната й експанзия идваше именно от танца с Кремъл.

Спасяването на банката ще е лакмус за силата на надзора и лично за Набиулина. Поредицата наказателни акции на централната банка вече генерира миграционни процеси на вложители към държавни и по-силни частни банки и това може да предизвика лавина. Засега обаче подходът има и благотворен ефект - удържа местните по-малки частни банки да повтарят модела на "Открытие" на агресивен растеж, макар и евтино държавно финансиране да се осигурява сравнително лесно. Със сигурност обаче дори и в Русия търсеното решение не е 100% държавен банков сектор.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

Банкери: Секторът е в най-доброто си състояние от 10 години 3 Банкери: Секторът е в най-доброто си състояние от 10 години

Догодина лихвите ще са без промяна, а кредитирането ще расте, стана ясно по време на годишната конференция "Банките и бизнесът", организирана от "Капитал"

21 ное 2017, 6581 прочитания

Втора година бързите кредити растат с двуцифрен темп Втора година бързите кредити растат с двуцифрен темп

Друга трайна тенденция, която се наблюдава и запазва в сектора, е подобряването на портфейла

20 ное 2017, 1082 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Гепард»

Гепард
Гепард

Класация на най-динамичните малки и средни компании в България.

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (20 - 26 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Как да се представим на стажа, за да ни вземат на работа

Гледайте на стажа си като на едно дълго интервю за работа, а не като на задължителната заверка за университета

Стажове, стипендии, конкурси (30 октомври - 5 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (16 - 22 октомври)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Интервю за работа? Не, благодаря

Няколко съвета как любезно да откажете покана за събеседване, ако междувременно поради една или друга причина вече не се интересувате от офертата и защо това е важно

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Потребителите в България се разплащат все по-малко с пари в брой

Най-популярният картов продукт са дебитните карти според проучване на Mastercard

Франсоаз Шомбар: Бъдещето е по-добро от настоящето

Главният изпълнителен директор на Melexis пред "Капитал"

Инвестиционният пазар на имоти: Накъде след рекорда от 1 млрд. евро

След сделките за молове с южноафрикански фондове 2018 г. вероятно ще е на офисите, хотелите и построените по мярка на клиента проекти. Инвеститори от Великобритания и САЩ вече оглеждат активи

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Широк екран

Акцентите в афиша на "Киномания 2017"

Северни пиеси

Новата колекция YPPERLIG представя сътрудничество между ИКЕА и HAY и е истинско събитие

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 18.11.2017 Прочетете
Капитал Daily, 22.11.2017

Капитал Daily

Брой 179 // 22.11.2017 Прочетете