Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
11 18 авг 2017, 9:59, 19405 прочитания

Банкя като Баден-Баден

След 15 години разруха минералната баня в града ще бъде ремонтирана със средства на пенсионния фонд "Алианц", който ще построи балнеологичен комплекс на съсесен общински терен

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Темата накратко:

- Пенсионният фонд "Алианц България" ще вложи 20 млн. лв. в реставрация на рушащата се сграда на минералната баня в Банкя и строеж на балнеоложки хотел в близост.

- Бъдещият СПА комплекс ще се управлява от международен оператор с опит в подобни проекти.

- Според инвеститора и кмета на града Банкя трябва да се развива като СПА център

Още по темата

Чешко. От Пловдив

Българският завод на чешкия производител на медицинската апаратура BTL произвежда всички машини на компанията, които се продават в 120 държави

25 авг 2017

Как ще се промени Западен парк

Паркът ще бъде облагороден с 8.5. млн. лв. по програма "Региони в растеж" за първи път след създаването си през 1957 г.

20 авг 2017

Столичната община оттегли две предложения за концесии

Съдбата на Западен парк и минералната баня в Банкя ще се решава след изборите

11 апр 2013

Минералната баня в Банкя ще бъде част от СПА хотел

Столичната община ще търси концесионер с 35-годишен ангажимент към обекта, като предлага повече от изгодни финансови условия

9 апр 2013

Ако Сердика се е родила покрай топлите минерални води, две хиляди години по-късно София категорично е забравила как да ги използва. Около столицата има 42 извора с лековита вода, но едва 20% от тях се използват, и то непълноценно. Потенциалът на града да бъде СПА дестинация или балнеологичен център на Европа буквално блика от земята... но, вместо да работи в тази посока, в последните години Столичната община търси какви ли не причудливи предназначения на отдавна построените и забележителни с архитектурата си минералните бани - от музей (Централната баня в София) до "центрове за върхови научни постижения" (баните в "Овча купел" и "Горна баня").

Сега общината е на път да прекъсне тази натрупана с десетилетия практика, като за пръв път една от исторически ценните сгради ще бъде възстановена с първоначалния си вид и функции. Централната баня в Банкя, която е в състояние на полуразпад след затварянето й преди 17 години, ще бъде реставрирана и превърната в СПА център. Новият инвеститор е универсалният пенсионен фонд "Алианц България". Компанията ще даде на общината средства за ремонт на сградата, а в замяна получава правото да построи балнеологичен хотел в непосредствена близост до историческата постройка и лечебния извор в центъра на града.

От трети опит сделка

Столичната община на два пъти се опита да задвижи идеята банята в Банкя да бъде предадена в частни ръце срещу 35-годишна концесия за управление и правото на строеж на хотел в съседен терен. Тази формула обаче катастрофира в две поредни процедури - през 2013 г. и 2015 г., на които не се яви нито един кандидат. "През 2015 г. 13 участника закупиха тръжна документация, имаше интерес от Италия, Германия, арабските държави", обясни пред "Капитал" кметът на Банкя Рангел Марков. В крайна сметка обаче не е подадена нито една оферта. "Една от причините може би е, че сред потенциалните инвеститори може да са именно пенсионните дружества. При тях обаче Комисията за финансов надзор не признава концесиите като инвестиция", коментира Марков. Реално спънката е по-скоро законова, а не регулаторна - пенсионните фондове имат детайлни рестрикции в какво могат да инвестират средствата на осигурените.

В следващите няколко години институциите спорят помежду си кой да я управлява. През 2011 г. банята е прехвърлена от Министерството на здравеопазването на Столична община.

В следващите няколко години институциите спорят помежду си кой да я управлява. През 2011 г. банята е прехвърлена от Министерството на здравеопазването на Столична община.

Фотограф: Надежда Чипева
Раздвижването дойде, след като София се отказа от идеята за концесия и раздели дейностите по реставрация на банята и строеж на хотел. Така фондът на "Алианц България" вече може да участва, като закупи право на строеж върху общински терен до банята за следващите 35 години. Там дружеството ще построи "балнеоложки хотел, летен театър с минимум 200 места, открити и закрити басейни, подземен паркинг и подземна топла връзка със сградата на минералната баня".
"Когато проучвахме колко осъществим е този проект, установихме, че има добър потенциал за възвращаемост, ако го разработим като балнеоложки хотел на европейско ниво - по модела на курорти като Баден-Баден или Карлови Вари", коментира пред "Капитал" изпълнителният директор на фонда Страхил Видинов. По думите му един от притегателните фактори е бил именно директната топла връзка на хотела с банята, както и това, че Банкя е в непосредствена близост до София и има потенциал да се развива като сателитен град с по-добри транспортни връзки до столицата.

За последните пет години общината два пъти прави опит да даде банята на концесия, но процедурите не привлякоха нито един кандидат. Междувременно състоянието на покрива, прозорците и фасадата на сградата драстично се влошава.

За последните пет години общината два пъти прави опит да даде банята на концесия, но процедурите не привлякоха нито един кандидат. Междувременно състоянието на покрива, прозорците и фасадата на сградата драстично се влошава.

Фотограф: Надежда Чипева
Според условията на общината "Алианц" ще могат да застроят максимум 20% от имота, а поне 50% трябва да останат "озеленена площ с гора". Бъдещият хотел трябва да бъде с разгъната застроена площ около 6000 кв.м, както и 5200 кв.м подземна застроена площ. Според изчисленията на Столичната община хотелът трябва да е готов след около три години. Инвеститорът също смята този срок за реалистичен.

"Алианц" ще даде на Столичната община около 8 млн. лв. без ДДС за ремонт на банята. В замяна на това от пенсионното дружество получават терен от 7.3 декара. Пазарната оценка на терена е 1 млн. лв. без ДДС, а данъчната оценка на отстъпеното право на строеж - 500 хил. лв., показва последният доклад на кмета на Банкя Рангел Марков до Столичния общински съвет. По думите на Страхил Видинов общата инвестиция на компанията ще бъде около 20 млн. лв., които трябва да се възвърнат в рамките на 30 години.

В крайна сметка универсалният пенсионен фонд "Алианц" ще финансира ремонта на банята, Компанията закупи право на строеж за балнеоложки хотел в съседство, а сумата от около 8 млн. лв. ще отиде за реставрация.

В крайна сметка универсалният пенсионен фонд "Алианц" ще финансира ремонта на банята, Компанията закупи право на строеж за балнеоложки хотел в съседство, а сумата от около 8 млн. лв. ще отиде за реставрация.

Фотограф: Надежда Чипева
Бъдещият хотел ще е насочен към туристи от чужбина, но "Алианц" няма да го управлява сама. "Ще намерим чуждестранен оператор на такъв тип хотели. Без чужда марка в оперативния мениджмънт не можем да разчитаме, че ще има добра заетост, особено от външни туристи", обяснява Видинов.

Общината като реставратор

За Столичната община остава задачата да ремонтира сградата на банята, която осмисля целия проект. Постройката, която е паметник на културата, е в окаяно състояние и всички основни елементи - покрив, фасади, дограми и инсталации, ще трябва да бъдат изцяло възстановени. За целта има идеен проект от 2011 г. на арх. Юлий Фърков, който е автор на голяма част от реставрираните с европейски средства крепости в последните години, но тепърва ще се търси по-детайлен проект и строител.

"Имаме идейна концепция и техническо задание, която е съгласувана с Националния институт по недвижимо културно наследство, имаме издадена виза за проектиране. Документацията е готова и буквално до няколко дни можем да обявим обществената поръчка за инженеринг", казва кметът на Банкя. По думите му реалистичният срок за проектиране и строителство е две години. "В това обаче не влиза съгласуването между институциите, защото там сроковете са относителни", обяснява Марков.

Все още не е ясно кой ще управлява банята след ремонта. Идеята е тя да бъде възстановена в историческия й вид, но и да предлага възможност за съвременни СПА процедури. "Тепърва ще обсъждаме ангажимента за това кой ще управлява банята. Хората искат това да е общината, за да е максимално достъпна. Същевременно обаче няма смисъл да правим експерименти. Това не е свойствена дейност на общината и ако тепърва създадем такова предприятие, на него ще му трябват години, за да навлезе в бизнеса. Според мен трябва да търсим оператор, който има опит в подобни неща", казва Рангел Марков.

Сателит на София или СПА курорт

Според визията на Рангел Марков съживяването на банята ще бъде началото на превръщането на градчето в СПА курорт. "Освен този проект ще създадем и балнеоложка зона с общо пет хотела", обяснява кметът. Територията вече е определена, а сред предвидените парцели има един общински и няколко частни.

Все още не е ясно кой ще управлява реновираната минерална баня, но вероятно общината ще търси външен оператор с опит в тези услуги, коментира кметът на Банкя Рангел Марков.

Все още не е ясно кой ще управлява реновираната минерална баня, но вероятно общината ще търси външен оператор с опит в тези услуги, коментира кметът на Банкя Рангел Марков.

Фотограф: Надежда Чипева
В момента в Банкя има леглова база от около 1200 легла, но близо 90% от тях са в специализираните болници за рехабилитация (бившите санаториуми). Рангел Марков обаче смята, че градът трябва да се развива и като курорт за СПА и превенция, а не само за лечение на болести. "Санаториумите обслужват хора, които идват тук, за да се лекуват, най-вече чрез здравната каса. Те не носят много допълнителна стойност на града", казва той. "Хотелите ще са насочени към хора в активна възраст, които идват тук за почивка и превенция", обяснява той. Според изчисленията му всеки от бъдещите пет хотела би бил с по около 5 хил. кв.м разгърната застроена площ и по около 150 легла. "Капацитетът на минералната баня е около 400 души на ден, а капацитетът на новия хотел на "Алианц" - 150 легла. Това значи, че ще има достатъчно ресурс и за останалите хотели", довършва Марков.

Градът използва няколко минерални извора. Този в градския парк, от който ще черпят вода и минералната баня, и бъдещият хотел на "Алианц", е с капацитет от 10 л/сек. Двете сгради ще имат нужда от не повече от 4 л/сек., което ще остави достатъчно свободен капацитет и за останалите хотели в бъдещата балнеоложка зона, твърди кметът.
Историята на една красива руина

Строежът на банята в Банкя започва през 1907 г. по проект на мюнхенския архитект Артур Хохедер и е завършен три години по-късно. Първоначалната идея на архитекта е от двете страни на банята да има два хотела. Единият от тях е построен и в момента тъне в разруха. Вторият така и не е построен.

В първите десетилетия на ХХ век сградата е описвана като най-модерната баня на Балканския полуостров, а през 1983 г. е обявена за "архитектурно-строителен недвижим паметник на културата". Банята работи до 2000 г., след което е затворена. Средства за ремонт няма. В продължение на десетилетие Министерството на здравеопазването, Столичната община и областната управа спорят кой трябва да е собственик на имота. От 2010 г. той е прехвърлен от държавата на общината (както по-късно се случва и с баните в "Овча купел" и "Горна баня"). В момента сградата е полуразрушена - покривът тече, прозорците са счупени, а мебелите са разграбени. Въпреки това са запазени ценни оригинални мозайки и дървени елементи.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

21 ноември 2017г.
София хотел Балкан

capital.bg/banks

Пета годишна конференция "Банките и бизнесът"Теми в програмата:
Готови ли са банките за новите правила за оценка на риска и за провизиране
Да се готви ли бизнесът за смяна на посоката на лихвите
Европейските програми: от грантово финансиране към гаранционни схеми
Пазарът на необслужвани кредити - тенденции на развитие
Как продажбата на портфейлите помага на банките


Прочетете и това

Инвестиционният пазар на имоти: Накъде след рекорда от 1 млрд. евро Инвестиционният пазар на имоти: Накъде след рекорда от 1 млрд. евро

След сделките за молове с южноафрикански фондове 2018 г. вероятно ще е на офисите, хотелите и построените по мярка на клиента проекти. Инвеститори от Великобритания и САЩ вече оглеждат активи

17 ное 2017, 798 прочитания

The Mall вече е собственост на фонд от ЮАР The Mall вече е собственост на фонд от ЮАР

Продавачи срещу 156 млн. евро са гръцкият Assos Capital и фонд на Deutsche Bank и Goldman Sachs с 15%

6 ное 2017, 2989 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Гепард»

Гепард
Гепард

Класация на най-динамичните малки и средни компании в България.

Кариерен клуб: Финанси »

Как да се представим на стажа, за да ни вземат на работа

Гледайте на стажа си като на едно дълго интервю за работа, а не като на задължителната заверка за университета

Стажове, стипендии, конкурси (30 октомври - 5 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (16 - 22 октомври)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Интервю за работа? Не, благодаря

Няколко съвета как любезно да откажете покана за събеседване, ако междувременно поради една или друга причина вече не се интересувате от офертата и защо това е важно

Стажове, стипендии, конкурси (2-8 октомври)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Имоти" Затваряне
Полската GTC строи две офис кули за 54 млн. евро в София

Чуждият инвеститор купи втори терен до бизнес парка в "Младост" за 7.4 млн. евро

Тоталното преобразяване на рекламните агенции

Оборотите на най-големите рекламни компании в страната са над 62 млн. лв.

Как стартъпът shkolo.bg вкарва българското образование в ХХІ век

Дигиталната революция в българската класна стая

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Навик, следвай ме

Как да променим вредните си навици и за колко време става това според последните проучвания

1001 стоки

"Под знака на Меркурий" разглежда търговията в София от античността до наши дни

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 18.11.2017 Прочетете
Капитал Daily, 16.11.2017

Капитал Daily

Брой 176 // 16.11.2017 Прочетете