Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
8 30 юли 2010, 13:31, 3524 прочитания

Данък иновации

Проектозакон предвижда бизнесът да внася пари в държавен фонд със съмнителна ефективност

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Още по темата

Външното финансиране движи новостите в икономиката

Разходите за научна и развойна дейност растат, отчита традиционният доклад "Иновации.бг"

8 дек 2015

Кои са иновативните предприятия на 2014 г.

Компаниите правят повече нововъведения, включително и в традиционни отрасли

16 дек 2014

Нов иновационен фонд в подкрепа на фирмите

Със закъснение проектозаконът излиза за обществено обсъждане

20 апр 2012

Еврика! Еврика?

ЕС няма достатъчно млади предприемачи и нови идеи.

12 ное 2010

Насила хубост

30 юли 2010

Иновации на колене

Безвъзмездното финансиране на стартиращи фирми отново се бави

28 май 2010

Бъди креативен!

Специален фонд и програма "Конкурентоспособност" субсидират иновативни проекти на фирмите

15 фев 2008

Eдна субсидия, моля

Националният иновационен фонд стартира две нови схеми за безвъзмездно финансиране през 2008 г.

11 яну 2008


Съжаляваме, но ще започнем този текст с обяснение на икономически термини. "Такса" е цената, която плащаш на държавата за някаква конкретна услуга (например за издаване на лична карта). И тъй като държавата е монополист за повечето си услуги, таксата не може да е по-висока от себестойността й. "Данък", от друга страна, е невъзвръщаемо и безвъзмездно плащане, наложено едностранно от държавата.

Правим това уточнение, защото в седмицата, в която от финансовото министерство отново обещаха, че няма да увеличават данъците през следващата година, от икономическо обявиха, че обсъждат въвеждане на нов данък. Маскиран като такса - такса "Иновации".

За едни морков, за други тояга

"Плащането на тази такса е само една от идеите на екипа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), която се обмисля да залегне в подготвяния проектозакон за иновациите", обясни Юлиян Николов, директор на дирекция "Икономическа политика". "България има нужда от нов модел на икономически растеж, базиран върху износа на продукти с висока добавена стойност. Това може да стане само чрез иновации, затова търсим механизми как да се финансират те. Както е известно, набирането на средства може да стане от публични източници, от европейски фондове, но и от бизнеса", коментира Николов, който ръководи работата по изготвянето на законопроекта.

Проектозаконът ще предложи разходите на компаниите за научноизследователска и развойна дейност да се признават на 200% и да се приспадат от дължимия данък печалба. Но за да се осигурят финансови възможности за това облекчение, трябва да се намерят начини за допълнителни приходи и тъкмо тази роля се възлага на новата такса. С други думи, компаниите ще са задължени да плащат, но не срещу услуга, а за разтегливата и трудно измерима идея икономиката да става по-иновативна.
Засега замисълът е новото задължение да се отнася за всички компании с над 10 заети (т.е. без микропредприятията), без значение в кой сектор работят. Тепърва ще се уточнява дали сумата ще се изчислява като процент от оборота (както е в Унгария, откъдето е заимствана идеята), или от печалбата. "Фирмите, които са инвестирали в нововъведения, ще могат да си приспадат таксата", обясни Николов. Събраните средства ще се управляват от Националния иновационен фонд, създаден през 2005 г., който се предвижда да стане самостоятелно юридическо лице. В момента фондът се администрира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Предвижда се част от парите да се изразходват за подкрепа на фирми, които искат да кандидатстват по международни проекти, свързани с иновации, и се нуждаят от кофинансиране. И още - фондът да продължи да предлага грантови схеми (както досега), но вече срещу бъдещи отчисления от компаниите.Според Ангел Милев, програмен директор във фондация "Приложни изследвания и комуникации", добрата новина е, че "най-после се поставя фокус върху иновациите и се предприемат инициативи за стимулирането им". "Какви мерки ще бъдат записани в закона, който се готви, е въпрос на обсъждане – МИЕТ прави всичко възможно да бъде максимално прозрачно и диалогично. Но критиките трябва да са отправени към Министерството на финансите, че не намери начин как да попълни бюджета на Националния иновационен фонд (както и на много други инициативи, свързани със стимулиране на иновациите), а не към икономическото министерство, което търси механизми за това", заключава Милев.

От бизнеса обаче разкритикуваха новата идея. Атанас Янев, съсобственик на месопреработвателната фирма "Браво" - София, определя идеята за таксата като "приказката за Робин Худ, но изтълкувана по български, тъй като на практика държавата ще взема от бедните, за да даде на богатите". "Таксата ще натовари фирмите като цяло. Тя ще облекчи сектори с високи маржове на печалба, които имат възможност да правят иновации. В браншовете за производство на стоки за масова употреба, където маржът е нисък, няма възможности за иновации, следователно няма стимули за тази такса. Така че тези отрасли ще станат донори на другите, които ще печелят още повече", смята Янев.

" Да, иновативните сектори ще се облагодетелстват от таксата. Но толкова лошо ли е това, при условие че България е на последно място по въвеждане на иновации в Европа", опонира Юлиян Николов.

Въпрос на ефективност

Част от възраженията срещу таксата са свързани с опасения за ефективното управление на събраните средства.

"Идеята за таксата е лоша. Реализацията й би означавала, че държавата може да управлява по-ефективно парите от частните компании. А това не е така", смята Руслан Стефанов, ръководител на екипа, който подготвя ежегодния доклад "Иновации.бг". Според него ефектът от въвеждането й ще означава "по-малко иновации".
Жечко Кюркчиев, управител на "Теси" - Шумен, също твърди, че е "голям песимист, когато държавата иска такса и след това я харчи както си реши". "Скептик съм и за това кой ще контролира разпределението на тези средства. Не е ясно и какви ще са критериите за иновация, с чиято стойност ще се намалява таксата и ще се признава за данъчни цели. Ако нещо е известно в света от десетки години например, но в България никой не е го е въвел, това новост ли е", казва още Кюркчиев.
Проблем за бизнеса е и фактът, че средства за иновации има и сега, но те не стигат до фирмите. "Личното ми първоначално мнение за таксата е песимистично", казва инж. Виолин Ненов от Браншовата камара по машиностроене. И допълва, че камарата ще даде своето официално становище, след като се запознае с конкретните текстове в проектозакона. Според Ненов досега Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия "е доказала, че не управлява добре Националния иновационен фонд. Всичко се върши изключително бавно и неефективно, приемането на отчетите (особено финансовите) е крайно бюрократично и с различен подход от различните експерти и т.н.", казва той. "Много по-полезно за стимулиране на иновациите би било да се подобри рязко изпълнението на оперативна програма "Конкурентоспособност". В последните 3-4 месеца се чувства "оживление", но определено има много неща за подобряване по целия механизъм за изпълнение на програмата", обобщава той.

Фактите показват, че в оперативната програма са предвидени 246 млн. евро за подкрепа на иновациите, което е 12.5% от целия й бюджет. А от старта й през 2007 г. до 2009 г. са подписани договори по схеми за иновации за около 30 млн. лева, като изплатените суми са около 2 млн. лв., от които близо 1.7 млн. лв. са преведени на фирмите от началото на 2010 г. досега.
В Европа ...

На 19 юли еврокомисарят Мойра Гейгън-Куин обяви, че Европейската комисия ще инвестира 6.4 милиарда евро в областта на научните изследвания и иновациите. Парите ще бъдат разпределени между приблизително 16 хил. участници от научноизследователски организации, университети и промишлеността, в това число около 3000 малки и средни предприятия. Това е част от европейската инициатива "Съюз за иновации", която е в основата на стратегията "Европа 2020". Целта е да се даде импулс на цялата верига за иновации - "от научните изследвания до продажбите на дребно".
 
 ... и в България

Четвъртото годишно изследване за иновационната активност на българския бизнес "Иновации.бг", проведено от фондация "Приложни изследвания и комуникации", показа съществено повишаване на иновационната активност на българските предприятия през 2009. Делът на фирмите, направили нововъведения, е 71%, докато през 2008 г. той е бил 43%. Но въпреки това България е на последно място в Европа според индекс на иновационното представяне за 2009 г., който се образува от 29 показателя. Според него страната ни заедно с Латвия и Румъния е определена като догонваща.
 

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Да преоткриеш електричеството 1 Да преоткриеш електричеството

На автомобилното изложение във Франкфурт гигантите в автосектора не криеха големите си амбиции за електромобилите

21 сеп 2017, 1100 прочитания

Първото българско трио с пари от плана "Юнкер" Първото българско трио с пари от плана "Юнкер"

Две частни дружества вече получиха инвестиционни заеми за над 50 млн. евро от ЕИБ, а "Биовет" чака одобрение за 100 млн. евро кредит

21 сеп 2017, 3700 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / K:ids»

K:ids
K:ids

Списание за родители и близки на деца от 0 до 18. Полезно, практично забавно за учене, възпитание, детска психология.

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (28 август - 3 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (21-27 август)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

George Washington University Law School, САЩ

Ивайло Димитров разказва за университета, магистратурата по "Международно и сравнително право", която завършва там, и за преживяванията си в Америка

Стажове, стипендии, конкурси (31 юли - 6 август)

Селекция от актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Харис Коцибос: Достъпът до мрежата на БТК трябва да бъде отблокиран

Главният изпълнителен директор на "Глобул" пред "Капитал"

От Лондон, през Клуж, до София

Джон Котерел, изпълнителен директор на софтуената Endava, пред "Капитал"

Инвестиция на върха на вилицата

Тестовете за хранителна непоносимост могат да се окажат полезни и за здравето, и за портфейла

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Изяж София

Първият уличен гурме фестивал в България StrEAT Fest е за всички, които искат да се докоснат до нов вид преживяване и да опитат световните кухни, представени тук

Бандата на Содърбърг

Обикновеният човек надхитря системата в криминалната сатира "Късметът на Логан"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 38

Капитал

Брой 38 // 22.09.2017 Прочетете
Капитал Daily, 20.09.2017

Капитал Daily

Брой 144 // 20.09.2017 Прочетете