Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
8 1 авг 2013, 19:34, 5905 прочитания

Новият държавен инвеститор

Освен 27.5 млн. лв във ВМЗ, консолидационната компания е увеличила капитала със 7 млн. лв. и на "София тех парк"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Изграждането на технопарка в София набира скорост

Изпълнители вече се тъсят за три от сградите, останалите поръчки ще бъдат обявени до края на годината

3 ное 2013

Първи стъпки в аерокосмическата индустрия

До две години България може да изпрати в Космоса малък спътник, който ще има не само научни, но и бизнес приложения

25 авг 2013

Зад кръговото, след военните

Какво се случва със "София тех парк"

2 авг 2013

Първите трима обитатели на "София тех парк"

Производителят на стени за катерене "Уолтопия", софтуерната "Хемимонд" и германската компания за полупроводници ZMDI влизат в проекта

28 юли 2013

Активи на "Монтажи" излизат на търг

Държавното дружество е бавило с години заплати и задължения към НАП

17 юли 2013

Юристи: Помощта за ВМЗ е рискована

Наливането на 27.5 млн. лв. в завода може да се окаже в разрез с конкурентното право

15 юли 2013

К100 Най-печелившите: Спокойствие на повърхността

Рентабилността на големите петдесет на пръв поглед се подобрява, но в дълбочина резултатите са нестабилни

15 юли 2013

Технопарковете няма да са приоритет след 2014 г.

Според икономическия министър проектът за "София тех парк" буксувал

11 юли 2013

ВМЗ или как с пари от приватизация правим национализация

В разрез с икономическия разум, правителството налива пари на данъкоплатците в губещ завод

2 юли 2013

Свръхнационализация на ВМЗ

Държавата налива 27.5 млн. лв. приходи от приватизация, за да спасява временно сопотския завод

1 юли 2013


96.7%
от парите си ДКК държи в КТБ, показва отчетът на дружеството към края на юни 2013 г.
След като в началото на юли Държавната консолидационна компания наля 27.5 млн. лв. в капитала на ВМЗ - Сопот, сега става ясно, че подобна операция за 7 млн. лв. е направена и за още едно предприятие - "София тех парк". Това се е случило с протокол в последния ден на служебния министър Асен Василев, подписан от него. За операцията обаче няма официално съобщение - тя изникна в отчета на ДКК за първото полугодие, публикуван преди ден. Промяната е вписана в Търговския регистър в началото на юни. Поне добрата новина е, че за разлика от случая с ВМЗ, където стои подписът на министър Драгомир Стойнев, проектът за парка все пак има по-светло бъдеще. Поне за това говори заявеният до момента интерес от компании. Въпреки това неясно остава защо точно с парите от приватизация, които иначе трябваше да влизат в Сребърния фонд и да се използват в помощ на пенсионната система след години, трябва да се финансират бизнес проекти. Още повече че тези ресурси не са неизчерпаеми, а източниците им вече са на привършване. ДКК беше създадена при управлението на ГЕРБ, за да се заобиколи изискването парите от приватизация да отиват в Сребърния фонд.
Най-вероятно средствата за "София тех парк" са били необходими, за да стартира самия проект. Неясно обаче остава защо нужното начално финансиране не е било намерено още при учредяването на парка.

Когато парите не стигат


Намеренията за създаване на технологичен парк в София бяха обявени от президента Росен Плевнелиев по време на посещението му в САЩ миналата пролет. Самото дружество "София тех парк" беше регистрирано в средата на 2012 г. с едноличен собственик държавата, представлявана от икономическото министерство. В началото на тази година Министерството на отбраната прехвърли 270 дка имот на 4-ти километър в столицата на икономическото ведомство. На това място трябва да бъде изграден бъдещият парк. Проектът се оценява на 50 млн. евро и се финансира с европейски средства по оперативна програма "Конкурентоспособност".

Преди няколко седмици обаче стана ясно, че държавата има проблеми със съфинансирането. "Технологичните паркове са чудесна инициатива, но имаме в момента един технопарк, за който едва осигуряваме парите", каза министърът на икономиката Драгомир Стойнев, обяснявайки защо подобни проекти няма да са приоритет през следващия програмен период.

Оказва се всъщност, че поне частично проблемът вече е бил разрешен от служебното правителство. Решението за увеличаване на капитала на "София тех парк" е взето в края на май тази година и е подписано от тогавашния министър Асен Василев. С него капиталът на дружеството се вдига със 7 млн. лв. до 55.2 млн. лв. чрез издаване на 7 млн. броя нови акции с номинална и емисионна стойност по 1 лв. Увеличението е под условие, че новите акции бъдат записани и придобити от ДКК чрез парична вноска. Така в компанията влиза нов акционер, който придобива 12.68% от капитала. Със същия процент намалява делът на министерството и то вече не е едноличен собственик.

Промяната е вписана в Търговския регистър в началото на юни и "София тех парк" е преобразувано от ЕАД в АД. Само пред броени дни на общо събрание са били сменени двама от членовете на съвета на директорите, става ясно от публикуваните документи. Така на мястото на Николай Дончев и Евгени Консулов влизат юристът Григор Порожанов и архитектът Георги Витанов. Като трети член на борда остава изпълнителният директор Елица Панайотова.Приватизационна касичка

ДКК беше създадена през 2010 г. по време на правителството на Бойко Борисов официално с цел да управлява участието на държавата в различни дружества. Това стана, като повечето държавни дялове бяха прехвърлени на новата компания, която да ги продава и да разпределя дивидент за държавата. Така неофициално ДКК се превърна в касичка за парите от приватизация и позволи на управляващите да заобиколят законовото изискване тези средства да влизат в Сребърния фонд, с който след време трябва да се покриват очакваните дефицити в пенсионната система. Самите пари пък станаха достъпни за правителството.

От отчета на дружеството за първото шестмесечие се вижда, че през май са преведени 148 млн. лв. дивидент на държавата за миналата година. Печалбата на ДКК за 2013 г. беше 186.1 млн. лв. През тази година се наблюдава рязко намаляване на приходите, които достигат 5.4 млн. лв. спрямо 186.4 млн. лв. за същия период на 2012 г. Понижението идва от отчетените преди година над 181 млн. лв. положителни разлики от операции с финансови инструменти благодарение главно на продажбата на остатъчните пакети в електроразпределителните дружества. През тази година такива постъпления няма. Основните приходи на ДКК сега са най-вече от лихви по депозити (96% от общите). Към края на юни активите на дружеството са 58.6 млн. лв. (201.8 млн. лв. преди година).

Струва ли си рискът

Според ръководството на ДКК рисковете пред компанията са основно външни и са свързани с това доколко отделните министерства ще успеят да уредят апортирането в ДКК на държавното участие в други търговски дружества, както и доколко Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ще успее да организира продажбата им. Отменянето на две ключови процедури в последните месеци - тези за ВМЗ и за "БДЖ - Товарни превози", поставят под въпрос дали въобще в близко бъдеще ще бъдат сключени някакви значими сделки и съответно дали ще има постъпления от тях. Не по-малко важно е и какво остава да се апортира и продава, след като най-големите държавни участия вече минаха в частни ръце, а повечето други предприятия са в забранителния списък за приватизация. Затова и в доклада като риск се посочва "ограниченият ресурс от акции, които ще се апортират в капитала на дружеството, подлежащи на приватизация".

Това сериозно повдига въпроса дали парите на бъдещите пенсионери трябва да изтичат през отворените законови дупки към ДКК и да се инвестират в неработещи предприятия. Особено показателен е случаят с ВМЗ. След като единственият кандидат за закъсалия оръжеен завод - "Емко", се отказа от сделка заради подписания малко преди това социален договор със синдикатите, който на практика елиминираше възможността за съкращаване на раздутия персонал, бъдещето на предприятието изглежда предрешено. Пред опасността от протести на работниците заради неизплатени заплати единственият полезен ход на управляващите се оказа наливането на средства чрез увеличение на капитала с участието на ДКК. Големият парадокс е, че пожарът от провалената и с години отлагана приватизация на сопотския завод беше погасен именно с пари от приватизацията, само че на други предприятия. Този порочен кръг обаче не може да продължава безкрайно. А историята ясно показва, че колкото по-малко се меси държавата, толкова по-добре.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Berkshire Hathaway вероятно ще оттегли офертата за Oncor Berkshire Hathaway вероятно ще оттегли офертата за Oncor

Оценката на Elliot за компанията е с 400 млн. долара по-висока от тази на Бъфет, а Berkshire Hathaway отказва да увеличи офертата си за енергийния доставчик

19 авг 2017, 7529 прочитания

Цялото Пеевско войнство срещу "Дунарит" 7 Цялото Пеевско войнство срещу "Дунарит"

Докато шансовете на депутата да се пребори с "Емко" за русенския завод отслабват в съда, срещу двете оръжейни компании започна атака през прокуратурата

18 авг 2017, 6878 прочитания

24 часа 7 дни

19 авг 2017, 7204 прочитания

19 авг 2017, 2402 прочитания

19 авг 2017, 1259 прочитания

Всички новини

Кариерен клуб: Финанси »

George Washington University Law School, САЩ

Ивайло Димитров разказва за университета, магистратурата по "Международно и сравнително право", която завършва там, и за преживяванията си в Америка

Стажове, стипендии, конкурси (31 юли - 6 август)

Селекция от актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Александър Сумин: Идеалната работа е тази, в която има смисъл

Правете колкото се може повече неща едновременно, съветва първият подгласник в конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2017

Пет минути със... Николета и Надя от LoveGuide

Идеалната работа вдъхновява и мотивира, смятат дамите, които стоят зад LoveGuide - платформа за сексуално образование на тийнейджъри

Ашод Дерандонян: Обичам работата си, защото знам, че тя променя човешки животи

Успехът е резултат от труда на много хора, обединени от една мисия и цел, казва основателят на фондация "Заслушай се", която помага на хора с увреден слух

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Малки и несигурни

Публичните компании и тази година ще раздадат около 215 млн. лв. на акционерите си, но рисковете пред тях не намаляват

Законът, който ще изпоти брокерите

Влизането в сила на новите европейски директиви ще промени пейзажа на инвестиционното посредничество

Новите роуминг алтернативи

Предплатени международни карти позволяват да се ползва по-евтин интернет извън ЕС

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Имате думата

Как състезателните дебати променят културата на спора у нас

Gorgeous Стара планина

Латвийският съвременен артист Луи Грудулс за вдъхновения от Стара планина проект [a]way

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 33

Капитал

Брой 33 // 19.08.2017 Прочетете
Капитал Daily, 17.08.2017

Капитал Daily

Брой 126 // 17.08.2017 Прочетете