Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
8 29 авг 2014, 15:09, 10744 прочитания

Седем на нула за румънския бряг

Опитът на най-големия търговец на зърно в страната показва, че изграждането на речно пристанище в България е много по-бавно, отколкото от другата страна на Дунава

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Хаос, корупция и тефлон

Какво всъщност е сбъркано в сградата на ул. "Дякон Игнатий"

20 май 2016

Невидимото пристанище на "Газтрейд"

Компанията затъна на последния етап от изграждането на порта си за над 16 млн. евро след отказ от транспортното министерство да построи желания кей

12 юни 2015

Правителството развали концесията на пристанище Русе-запад

Дунавският терминал се управляваше от дружество, свързано с Цветан Василев

11 фев 2015

Транспортните фирми виждат голям потенциал в сектора

Отношенията между сектора и държавата обаче все така буксуват

2 дек 2014

Откъде ще дойде ускорението за транспорта

Конференцията на "Капитал" "Логистика и транспорт" ще представи на 2 декември възможностите за развитие пред сектора

24 ное 2014

Морска гара за любимец

Бавно и безмълвно пристанището в Несебър беше отдадено на концесия на "Водстрой 98"

15 авг 2014

Първият ферибот от Бургас за Поти тръгва този петък

Инвестицията е на Цветелина Бориславова, която до момента е вложила в морския бизнес над 50 млн. евро

13 авг 2014

Как ще се разпределят 5 млрд. евро земеделски субсидии

Големите получатели ще бъдат ограничени с лесно заобиколими правила

28 юли 2014

Няма такова пристанище

Държавният порт Бургас трябва да избира между парите от обслужване на товари и имиджа на морска врата за туристите

22 мар 2014

Кей след кей

Само Кирил Домусчиев поиска терминала за контейнери в Бургас, след като преди година той взе друга част от пристанището

4 фев 2013

Тихо! Концесионираме

Цветан Василев и "Химимпорт" са основните кандидати за предложените от държавата пристанища

23 ное 2012

"Стомана" намери пристан

След няколко неуспешни опита да вземе концесия от държавата, металургичният завод си купи пристанището на "Свилоза" в Свищов

8 яну 2010
Село Айдемир, 6 км западно от Силистра. Две баржи влизат в двата кея на новото пристанище, разположено на 228 метра по брега на Дунава. Чакат да бъдат натоварени със зърно, което да транспортират към Констанца. Корабните места са оборудвани с автоматични линии за товаро-разтоварване. При пълен капацитет се товари по 200 тона на час. Върху 20-те декара на пристанището има още складови и силозни бази, сушилня и лаборатория, следяща качеството на зърното. Годишно през целия зърнен комплекс ще може да преминава общо 130 - 135 хил. т продукция. А изграждането на всичко това е струвало 10.5 млн. лв.

Цялата тази картина обаче все още е само в чертежите на инвеститора "АДМ България лоджистикс", новото име на българското дружество на един от най-големите търговци на зърно в света, Toepfer. Въпреки че първото пристанище на зелено в страната "АДМ Силистра" според изначалните  планове трябваше да заработи тази есен, натоварване на баржите край село Айдемир се отлага.

Причините са повече от прозаични. Българската административна машина работи тромаво и бавно. Законите често са преходни, като всяко правителство или идва с идеята, че всичко предходно е грешно, или нормативната база се променя, за решаване на конкретни казуси. Резултатът е несигурност за инвеститорите и неспазени графици и разчети. Така, докато на румънския бряг търговецът на зърно от 2007-2008 г. досега е успял да изгради 7 пристанища на зелено през 80 - 100 километра, от българската страна все още няма нито едно. Нещо повече, резултатът е все така седем на нула, въпреки че на стената в офиса на компанията виси закачен сертификатът за инвеститор клас А, с който държавата уж обещава да облекчава и ускорява преминаването през административния лабиринт.

Не на снимка, а на чертеж
"Нямаме претенции към държавната машина. Тя просто е бавна", обобщават Силвия Йорданова, управител на "АДМ България лоджистикс" и Юлиян Костов, мениджър проекти. Компанията е създадена през 2011 г. за реализацията на инвестиционния проект под името "Алфред С. Тьопфер интернешънъл България лоджистикс". Иначе търговецът на зърно е на българския пазар от февруари 2010 г. под името "Алфред С. Тьопфер интернешънъл България", като за 2013 г. приходите на най-големия търговец на зърно в страната са 576.7 млн. лв. Базираното в Хамбург дружество беше закупено от американския гигант Archer Daniels Midland Company (ADM) и двете български дружества вече са с нови имена - "АДМ България лоджистикс" и търговецът "АДМ България трейдинг". Стратегията обаче остава непроменена и пристанищата и складовете към тях от двете страни на Дунава са съществена част от нея.

Румънското поделение на търговеца започва със строежа на терминалите през 2007-2008 г. На сметката си има седем изградени на зелено и проекти за още два. Идеята е компанията да има независимост при съхранението и транспортирането. Зърното да се събира от страната в базите на пристанищата и с баржи и тласкачи, собственост на румънското поделение, по реката и по канала Черна вода да стига до Констанца, където компанията чрез смесено дружество оперира най-големия в района терминал за зърно. Идеята е по българския бряг също да бъдат изградени три-четири такива терминала. В момента компанията ползва зърнени бази под наем, а износ се прави през всички пристанища, но най-много през варненското. Търговецът няма интерес към държавните терминали, които се предлагат за концесия, тъй като на тях се разтоварва всичко, а компанията има изцяло зърнен фокус и предпочита да строи на зелено.

Така през ноември 2012 г. се започва с покупката на земята край Силистра, част от Лесопромишления комбинат - Силистра. Причините - теренът е предназначен за пристанище, в Силистренска област се отглеждат 600-700 хил. т зърнени култури, а в близост няма подходящ терминал. През миналата година компанията е изнесла около 1.5 млн. тона, или през бъдещата инфраструктура край Силистра няма да минават и 10% от износа на компанията, като проектът трябва да проправи пътя на още няколко. Пилотното начинание обаче не върви по график.

"Срокът за изпълнение на този тип проекти в Румъния обикновено е 25 месеца. Българският проект е вече в 20-ия месец", пресмята Юлиян Костов, а още има много път до разрешителното за строеж. "Финансирането ни е осигурено и стои на купчинка. Плановете бяха инвестицията да се възвърне за шест години, но тя не се възвръща. На практика ние губим пари", допълва той.

Административна "помощ"
Причините за забавянето са няколко. От една страна, паралелно с проекта тече промяна на нормативната база, като тя вместо до облекчаване и ускоряване на процесите довежда до обраното. От друга страна, администрацията и процедурите просто са бавни. Успоредно с проекта се изменя Законът за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България. То приключва през март 2013 г. Заради него тече и редакция на три съпътстващи наредби, като промените по най-важната от тях - за обхвата и съдържанието, изработването, одобряването и изменението на генералните планове на пристанищата за обществен транспорт, се забавят изключително много и работата по нея приключва едва този април. Вместо до облекчаване новите текстове довеждат до усложняване на процедурите. "Преди процедурата по одобряване на генералния план на едно пристанище беше на един етап. Сега вече е двустепенна, като първо е необходимо да се получи разрешително от министрите на транспорта и на регионалното развитие, че може да се подготви проект за генерален план, и после чак се преминава към изработването на самия генерален план. Ако преди процедурата отнемаше 3-4 месеца, сега отнема 7-8", обяснява Костов. 

За да ускори процесите, компанията взима решение да се сертифицира по Закона за насърчаване на инвестициите и получава документа си за инвеститор клас А в края на 2013 г. Той би трябвало да даде няколко предимства. Субсидия към общината за изграждане на съпътстваща инфраструктура, т.е. път от 550 метра, за който в момента тече промяна на подробния устройствен план. Индивидуално административно обслужване и най-вече - скъсяване на различните административни срокове с една трета. Упражнението със сертификата обаче се оказва, че няма голям смисъл.

"Тази административна помощ просто не я виждаме", коментират мениджърите на компанията. Те в никой случай не твърдят, че нещата се бавят умишлено. Просто административната машина в България е бавна и силно централизирана. "В Румъния всичко е децентрализирано и се случва на областно ниво, само за един документ се ходи до Букурещ", сравнява Костов. Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) компанията има от края на февруари 2014 г., като процесът е продължил 9 месеца. За сравнение, в Румъния документът отнема 3-4 месеца, описва процедурите Костов.

Равносметката към днешна дата показва, че компанията е готова на 90% с проекта и са направени предварителни срещи с потенциални строители, като главният изпълнител ще бъде избран след получаване на разрешителното за строеж. "Когато стане генералният план, следващата стъпка е разрешителното за строеж, което вече се дава от регионалното министерство, а не от общината. Строителството ще продължи около 8-9 месеца, но тогава ще бъде в наши ръце и всичко ще зависи от нас", коментират българските мениджъри, като очакванията са съоръжението най-накрая да заработи през втората половина на 2015 г. Докато те изчисляват колко време отнема всеки нужен документ в България, новите американски собственици на Toepfer вече са имали няколко посещения в Румъния. "Тук не, тъй като няма какво да им покажем", обобщават те. През цялото това време директорите в Хамбург следят зорко проекта. Макар и вече да са по-скоро на принципа "когато стане, се обадете".
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Да облечеш Европа от България Да облечеш Европа от България

Онлайн търговецът на дрехи втора употреба "Ремикс глобъл" расте всяка година и открива нови пазари на континента

28 апр 2017, 160 прочитания

Грешната музикална революция 4 Грешната музикална революция

Приходите в индустрията отново растат, но все по-малка част тях достигат до изпълнителите

28 апр 2017, 625 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Регионален бизнес»

Регионален бизнес Габрово, Севлиево
Регионален бизнес Габрово, Севлиево

Какъв е бизнес климатът в региона и как се развива бизнесът

Кариерен клуб: Финанси »

Курсове за професионално усъвършенстване (май 2017 г.)

Преглед на актуалните възможности за безплатни курсове, насочени към кариерно развитие и усъвършенстване в различни професионални области

Най-важното за възможностите за стаж и доброволчество в евроинституциите

Бивши стажанти и настоящи служители разказаха за опциите, които предлага ЕС за младите хора и дадоха съвети от "първа ръка" по време на събитие организирано от "Кариери" и Представителството на ЕК в България

Стажове, стипендии, конкурси (24-30 април)

Селекция от актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (17-23 април)

Селекция от актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (10-16 април)

Селекция от актуалните предложения за безплатни обучения, събития, стажове, конкурси и стипендии тази седмица

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
IBM навлиза в бизнеса с мобилни разплащания

Компанията ще си сътрудничи с британската Monitise в производството на софтуер за доходоносния сектор

Работната ръка на бъдещето

Автоматизацията ще засегне все повече професии, ще реши някои проблеми и ще задълбочи други. Ключът към по-доброто бъдеще остават обучението и образованието.

Как фалшивите искри разпалват истински пожари

На прага на ключови избори Франция и Германия са обстрелвани с фалшиви новини от руски източници

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

72 часа в Белград

Vogue го нарече новия Берлин, а динамично развиващата се градска среда е само една от причините да планирате освежаващо пътуване до сръбската столица

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 16

Капитал

Брой 16 // 22.04.2017 Прочетете
Капитал Daily, 27.04.2017

Капитал Daily

Брой 65 // 27.04.2017 Прочетете