Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
22 19 фев 2015, 19:12, 13948 прочитания

Първата голяма софтуерна компания излиза на борсата

"Сирма груп" ще търси финансиране от 26 млн. лв. Оценката на IT групата ще е около 100 млн. лв.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Инфографика

Проспектът на дружеството вече е внесен в Комисията за финансов надзор за одобрение
22
млн. лв. са приходите на холдинга за 2013 г., печалбата е почти 3 млн. лв., а служителите - 300.
 

Още по темата

"Сирма" ще внедри система за електронно банкиране на Карибите

Дъщерна фирма на софтуерната група ще бъде подизпълнител и консултант за внедряването на FlexCube в TECU Credit Union

24 май 2015

Да анализираш Уолстрийт от София

Finanalytica планира да увеличи екипа си в София и да навлезе на нови пазари

16 апр 2015

Електронните спортове се превръщат в индустрия за милиарди

Тези събития започват да привличат повече зрители от традиционните спортни състезания

от Дневник,30 мар 2015

КФН върна проспекта на "Сирма" за листване на борсата

Регулаторът даде едномесечен срок на дружеството да коригира проспекта си за IPO

29 мар 2015

"Сирма" изгради софтуерна система за американски музеи

Проектът е на стойност 2 млн. доларa, a компанията ще предостави безплатно платформата на българските учреждения

24 мар 2015

Ще разпределим нови 10 млн. евро тази година

Управляващият партньор във фонда NEVEQ II Павел Езекиев пред "Капитал"

13 мар 2015

Защо IT секторът успя

Или как технологичната индустрия се превърна в една от малкото успешни истории на българската икономика, но рискува да забави растежа си

20 фев 2015

Най-важното за технологичен успех - хората

Усилията на IT индустрията да разреши проблема със специалистите може да положат основите на истинска реформа в образованието

20 фев 2015

Вместо кеш

Системата за изпращане на ваучери за храна от чужбина Cashwave спечели финансиране от фонда NEVEQ II

20 фев 2015

Financial Times ще използва семантичната технология на "Онтотекст"

Софтуерните решения на българската компания ще се опитат да подобрят резултатите на търсачката и свързването на статии на британската медия

16 фев 2015

IT индустрията: Ръст без спирачки

Секторът продължава да изпитва недостиг на кадри, но се опитва да реши проблема с конкретни действия по обучение на специалистите

4 яну 2015

Големият удар на "Телерик"

Историята на четиримата основатели и компанията им - от нулата до продажба за 262 млн. долара

24 окт 2014

Български софтуер търси работни места във Великобритания

Платформата е разработена от компанията "Онтотекст"

16 сеп 2013
Най-голямата софтуерна компания с български акционери - "Сирма груп холдинг", планира да излезе на Българската фондова борса през тази година. Компанията ще предложи 16 млн. нови книжа, от които може да набере повече от 26 млн. лв., съобщиха от инвестиционния посредник по предлагането "Елана трейдинг". Новината се приема с надежда и интерес от пазара, защото това ще е първата голяма IT компания на българската борса, а софтуерният сектор е един от най-растящите в страната.

"Сирма" е сред малкото компании, които напоследък търсят финансиране от борсата. Публичното й предлагане (IPO) ще е и първото от 2013 г. насам на БФБ, и едва четвърто от 2008 г. насам, като имаше и още няколко вече публични дружества, които увеличиха капитала си. Дебютът на IT холдинга ще е тест за интереса и активността на фондовия пазар, който през последните години страда от липса на достатъчно качествени компании, а по тази причина и от интерес на инвеститорите.

Проспектът за увеличението на капитала е внесен и очаква одобрението на Комисията за финансов надзор, след което ще станат ясни и датите за предлагането на акциите. Решението за излизането на холдинга на борсата е взето на общо събрание на акционерите на 4 декември. Преди това собствениците са преструктурирали групата - отделели са няколко компании и активи в отделно дружеството, което няма да се пуска на борсата.

Свеж капитал за новите инвестиции

"Сирма" ще предложи за записване 16 млн. нови акции на цени в диапазона между 1.20 и 1.65 лв., което означава, че максималната сума, която може да се набере е 26.4 млн. лв., а пазарната капитализация на холдинга ще бъде над 100 млн. лв Предлагането е първично (IPO), което означава, че се предлагат само нови акции, а досегашните акционери няма да продават от книжата си, освен ако не искат да го направят по-късно, на вторичен пазар. Холдингът няма мажоритарен собственик, а няколко акционери, най-големите от които са основателите - те са с дялове от малко над 10%, пакети притежават и ключови служители.
Минимум 8 млн. акции за 9.2 млн. лв. трябва да бъдат записани, за да се счита увеличението за успешно, обясни Стефан Киряков, директор за връзки с инвеститорите на бъдещата публична компания."Отдавна имаме планове за излизането на борсата, за да продължим с разрастването на групата", коментира пред "Капитал Daily" Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма груп холдинг". И допълни, че от ръководството смятат, че имат много добро предложение към потенциалните инвеститори. Излизането на фондовия пазар и набирането на капитал от него е свързано с плановете за инвестиции в различни проекти, каза Алексиев.

Плановете са набраните пари да бъдат използвани за три основни направления – инвестиции в собствени дружества на групата и развитието им, вложения в технологии и използване на натрупаното know-how в области, които тепърва ще бъдат развивани. Третото направление е покупка на дружества. "Не изключваме възможността за придобиване на външни компании", обясни Алексиев.

Какво работи дружеството

През последните години приходите и печалбата на компанията се повишават, като за 2013 г., според последния наличен отчет приходите са над 22 млн. лв., а печалбата е почти 3 млн. лв. След сделката за "Телерик" (виж по-долу) холдингът стана най-голямата група с български собственици по показателят приходи.

Компанията е създадена преди 23 години и е една от най-големите софтуерни групи в Югоизточна Европа. Работила е по много проекти в Европа, САЩ, Латинска Америка, Азия и Африка. Клиенти на групата в момента са технологични компании от САЩ, както и медийни групи и финансови институции. Знакови текущи проекти са медии и издателства като Financial Times, BBC (UK), EuroMoney (UK), John Wiley & Sons. (USA), както и Getty Trust (USA) - най-богата арт фондация в САЩ (бюджет над 5.6 милиарда долара към 2011г.), както и British Museum (UK) в Лондон, който притежава над 8 млн. експоната и един от най-посещаваните в света. Клиент на групата е и AstraZeneca (UK), които благодарение на технологии от групата управляват и анализират огромни масиви на резултати от клинични тестове за разработка на нови лекарства, посочиха от компанията. Дъщерното "Сирма Солюшънс" изпълнява и български проекти на правителството, като текущите са два – за Агенция по заетостта и Министерство на образованието и науката и други. "Бизнес Консултинг" работи с множество банки, както в България, така и в Европа и държави от Карибския басейн, където внедрява банкови системи (core banking systems) и множество специализирани банкови продукти и услуги от последно поколение. За компанията работят над 300 специалисти.

Борсовият прочит

"Уверени сме, че публичното предлагане ще раздвижи българския фондов пазар", коментира Киряков. Той обясни, че на БФБ компаниите от IT сектора са малко и се надяват след предлагането на "Сирма груп" да има още, които ще станат публични. За пласирането на новата емисия ще се разчита и на институционални, и на дребни инвеститори, стана ясно от думите на Киряков. Пенсионните фондове все още имат постоянно нарастващ финансов ресурс, за който си търсят качествени инвестиции, включително български публични компании, така че дружеството от IT сектора със сигурност ще привлече интереса им. Много взаимни фондове също имат ресурс за инвестиции в акции, а надеждите на "Сирма груп" са да участват и по-малки инвеститори, които работят в IT сектора.

Логично, тъй като там са и едни от най-високите доходи, специалистите са добра таргет група, която да си купи книжа от подобна компания. "Очакванията ни са позитивни, пазарът ни познава", коментира Киряков. Той обясни, че са избрали БФБ за първичното си предлагане, защото за българския пазар емисията им е голяма, но за чужда борса тя би била малка.

Положителни са настроенията и на капиталовия пазар – Надя Неделчева, портфолио мениджър в "Карол капитал мениджмънт", коментира, че са приели положително новината за нова IT компания на борсата. "Ясно е, че пари на пазара има, браншът, в който работи "Сирма груп" е актрактивен и определено очаквам интерес", коментира тя. Неделчева не очаква "истерия", подобна на тази с презаписванията преди години, но според нея емисията ще е успешна. "Пари има, липсват качествени емитенти", коментира Неделчева. По думите й най-вероятно ще се включат и дребни инвеститори, защото "Сирма груп" е познато име, а размерът на емисията предполага интерес и от институционални.

Колко струва

В момента в България няма софтуерна компания от такъв мащаб, която се търгува на борсата затова и е трудно да се направи сравнение и оценка за предлаганата цена. Сделката за "Телерик" (купена от американската Progress Software) през миналата година например беше за 263 млн. долара за цялата компания, а приходите на компанията са 60 млн. долара. Печалба не беше посочена. При тези параметри коефициента цена/приходи, който обаче не е съвсем коректен, е 4.4. Ако се вземе този показател за сравнение, то при "Сирма груп" той е - около 4.7, при положение, че бъдат записани всички нови акции и то на максималната цена от 1.65 лв. Показателят цена печалба в този случай е около 37 и то на база печалбата за 2013 г. В САЩ например компании от IT сектора в момента са с цени на нива 18-22 спрямо печалбата.

Досега "Сирма груп холдинг" е използвала основно собствени средства за развитието си и малко банкови кредити - т.е. задлъжнялостта е ниска, нещо което се следи внимателно от инвеститорите. Според отчета й към края на юли миналата година холдингът има 687 хил. лв. заеми, извън търговските и тези към свързани лица, като почти всичките са дългосрочни. Изключение прави "Онтотекст", която привлече рисков капитал от фонда NEVEQ I.

В подготовка за пазара

Миналата година е имало преструктуриране на "Сирма груп холдинг" - създадено е ново дружество "Ес Джи инвестмънт", което обаче няма да бъде предложено публично. В него са прехвърлени акциите на "Пирина технологии" и на "Сирма медия", както и специализиран софтуер за програмиране и печатане на етикети. В резултат на тази операция капиталът на холдинга е бил намален от 73.3 млн. лв. на настоящия 49.94 млн. лв. Акционери в новото дружество са същите като в големия холдинг и имат идентични дялове.
Цветан Алексиев обясни, че преструктурирането е направено, за да запазят в холдинга най-атрактивните компании, а останалите да се извадят. Преди преобразуването "Сирма груп холдинг" е била оценена към края на юли на 82.63 млн. лв. или 1.13 лв. на акция. Според договора за преобразуване капиталът на новоучредената компания е 2.92  млн. лв. - това е стойността на правата и задълженията, които се отделят от "Сирма груп холдинг", пише в договора за преобразуване.

Финансови резултати на "Сирма груп холдинг"
Показател (в хил. лв.) I-VII.2014 –
преди отделянето
I.-VII.2014 –
след отделянето
2013 2012
Общо активи 81 454 57 968 92 496 86 521
Дългосрочни пасиви 1 214 1 215 1 243 321
Краткосрочни пасиви 1 877 1 894 4 920 4 515
Общо приходи - - 22 768 17 636
- продажби - - 21 563 17 636
Общо разходи - - 19 409 15 365
Печалба - - 2 950 1 881
Източник: консолидирани отчети и документи за преструктуриране

Акционери с над 5%
Атанас Киряков 10.68%
Веселин Киров 10.68%
Георги Маринов 10.68%
Красимир Божков 10.68%
Цветан Алексиев 10.68%
Чавдар Димитров 10.68%
Явор Джонев 10.68%
Огнян Чернокожев 7.48%
Други 17.76%
Източник: ТР

Компаниите в "Сирма груп холдинг"
 
- "Сирма солюшънс" - основното дружество на групата, за разработка на софтуер,  системи за интеграция, мобилни технологии, и приложения за военния сектор, телекомуникациите и индустрията. 
 
- "Онтотекст" - разработва системи за лингвистичен анализ, семантични бази данни, уеб анализи, приложения за издателската дейност, подбор на кадри и др. Само преди дни от компанията обявиха, че техен клиент е станал Financial Times. 
 
- "Енгвю системс" - системи, използвани в производството на опаковки и софтуер за видео измервателни апаратури.  
 
- "Сирма Бизнес консултинг" - специализирани решения и продукти за банковия сектор.  
 
- "Сирма медия" - издател и доставчик на мултимедийни електронни системи – образователни игри, езикови инструменти, уеб системи за знания, обучителни куросве и хардуер за образование.  
 
- "Сирма Мобайл" - Разработка на мобилни приложения и платформи, системи за мобилни разплащания, маркетинг и мобилно банкиране. При преструктурирането брандът и бизнесът на "Сирма Мобайл" са прехвърлени в Сирма Солюшънс 
 
- "Датикум" - доставка на сървъри, хардуерно оборудване, облачни сървъри.  
 
- "Сирма Ай Си Джи" - разработка на софтуер за застрахователната индустрия.  
 
- "Сирма Ай Ти Ти" - системи за електронно управление в проекти на митнически, акцизни, данъчни сектори, здравеопазване и др. 
 
- "Панатон" - дъщерна компания на "Сирма Солюшънс" за предлагане на услугите й на американския пазар.  
 
- GMG Systems – проектиране, производство и монтаж на системи за паркинги. Създадена през 2003 г. от няколко инженери, компанията е джойнт-венчър на "Сирма груп холдинг". Базирана е в Калифорния, САЩ.

- S&G Technology Services – също джойнт-венчър, на "Сирма солюшънс", предоставя услуги по софтуерна интеграция, данни и мобилни технологии за финансови услуги.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

"Евроинс иншурънс груп" купува 49% от руския застраховател "Евроинс" "Евроинс иншурънс груп" купува 49% от руския застраховател "Евроинс"

Българската компания придобива дела след увеличение на капитала на дружеството с 3.6 млн. евро

19 ное 2017, 48 прочитания

Comcast и Verizon са влезли в разговори за закупуване на активи на Fox Comcast и Verizon са влезли в разговори за закупуване на активи на Fox

Възможно е медийната империя на Рупърт Мърдок да се смали, Disney също проявява интерес

19 ное 2017, 224 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Гепард»

Гепард
Гепард

Класация на най-динамичните малки и средни компании в България.

Кариерен клуб: Финанси »

Как да се представим на стажа, за да ни вземат на работа

Гледайте на стажа си като на едно дълго интервю за работа, а не като на задължителната заверка за университета

Стажове, стипендии, конкурси (30 октомври - 5 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (16 - 22 октомври)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Интервю за работа? Не, благодаря

Няколко съвета как любезно да откажете покана за събеседване, ако междувременно поради една или друга причина вече не се интересувате от офертата и защо това е важно

Стажове, стипендии, конкурси (2-8 октомври)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Руската диета на българския бизнес

Как производителите тук усещат ефекта от забраната на Путин за внос на европейско мляко и месо

С бебета на път

Полезни съвети за пътуване с малки деца

Мълчалив отказ от независимост

Правителството не разреши на германски кораб да прави научни изследвания за газ в морето, където има огромен потенциал в т.нар. газови хидрати

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

С бебета на път

Полезни съвети за пътуване с малки деца

Навик, следвай ме

Как да променим вредните си навици и за колко време става това според последните проучвания

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 18.11.2017 Прочетете
Капитал Daily, 16.11.2017

Капитал Daily

Брой 176 // 16.11.2017 Прочетете