Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
20 май 2015, 12:24, 3019 прочитания

"Eлана агрокредит" привлече 14 млн. лв. от инвеститори (допълнена в 18.15 ч.)

Парите ще бъдат използвани за финансиране на покупки на земеделски земи

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Структура на ББР ще финансира лизинг на земеделска земя

Офертата на ДЖОБС е насочена към микро- и малки предприемачи, а не към едри земеделци

31 май 2016

"Елана агрокредит" вече финансира и животновъди

Компанията започна да отпуска лизинг за покупка на пасища и ливади

13 юли 2015

Дългият път на Мусачево към Макао

Въпреки забавянето с осем месеца инвеститорите в мегапроекта са решени да го довършат за лятото на 2018 г.

29 май 2015

"Елана агрокредит" ще предлага нови акции в началото на 2015 г.

Набраните пари ще отидат за основната дейност на компанията – финансиране в агросектора

24 сеп 2014

"Елана агрокредит" получи 5 млн. евро заем от ЕБВР

Намеренията са средствата да се инвестират в земеделеска земя до края на лятото

22 апр 2014

Пазарът на земя: инвестирай умно

При доходността в момента покупката си струва само за дългосрочна инвестиция или производство. При това - не само на зърно

14 мар 2014

Пенсионни фондове вече държат над 25% от "Елана Агрокредит"

Дружества от групата на "Алианц" и "Доверие" купиха от акциите на компанията

2 дек 2013

"Елана Агрокредит" привлече професионални инвеститори

В дружеството очакват, че и пенсионните фондове ще купят акции след листването му на БФБ

27 окт 2013
"Елана агрокредит" успя да набере 14 млн. лв. от инвеститори, след увеличението на капитала, съобщиха от компанията за финансиране на инвестиции в земя. До крайната дата са били записани близо 14 млн. акции от общо предложени 15.35 млн. броя. Привлечените средства ще бъдат използвани за основната дейност на дружеството – финансиране на лизинг за покупка на земеделска земя. "Елана агрокредит" е създадено с цел да осигурява пари, предимно на земеделски производители, които искат да купят земя – те получават парите и плащат заема под формата на лизинг. В края на периода, ако са платили всички вноски, земята става тяхна собственост. Ако не успяват да погасят заема, имотът остава собственост на "Елана агрокредит".

Земеделска ниша

Компанията, която е част от групата на холдинг "Елана", навлезе в нишата за кредитиране на земеделски имоти през последните две години. Моделът е нов за България и използва ниша, незаета от банково кредитиране – досега банките рядко се съгласяват да вземат като обезпечение за заеми земеделски земи и така ако производител иска да купи терен за дейност, ще трябва да ипотекира или да събира собствени средства.

Увеличението на капитала е привлякло към проекта и институционални, и индивидуални инвеститори, съответно 57% и 43%, съобщават от "Елана агрокредит". Сред институционалните новият е "NN Пенсионно осигуряване" (бивш "ING Пенсионно осигуряване"), а акции от предишното увеличение имат и пенсионните фондове на "Алианц България" и "ДСК-Родина". По информация от "Елана" новите акции се очаква да бъдат качени за търговия на Българската фондова борса на 23 юни.

Източници на капиталОт компанията съобщават, че от началото на предлагане на лизинговите договори през април 2013 г. са инвестирали 17.05 млн. лв. и са помогнали за закупуването на 23 799 дка земеделски земи. Финансирането на инвестициите е от предишното увеличение на капитала и от банкови заеми. "Елана агрокредит" се листна на БФБ през 2013 г. и с това набра 4.4 млн. лв. Няколко месеца по-късно Европейската банка за възстановяване и развитие му отпусна 5 млн. евро кредит със срок 8 години. В края на годината Societe Generale Експресбанк го финансира с още 3 млн. евро, към които през април тази година са добавени още 2 млн. евро с анекс към договора.

Междувременно "Елана агрокредит" започна и изплащането на дивиденти – от понеделник се превеждат такива за миналата година – по 0.062 лв. брутно на една акция. В момента книжата на компанията се търгуват при цена 1.02 лв., като в днешната сесия все още няма сключени сделки с тях.

Камен Колчев, основател на "Елана Агрокредит" и главен изпълнителен директор на "Елана"

Какви са плановете за развитие на "Елана Агрокредит" след успешното привличане на средства за дейността в това предлагане?

Благодарение на успешното увеличение на капитала дружеството си осигури достатъчен ресурс за развитие на дейността си през следващите близо две години. Привлечените над 14 млн. лева реално ни дават възможност и за допълнително дългово финансиране в рамките на до 28 млн. лева, така че общо дружеството ще може да финансира земеделските производители с над 42 млн. лева. Това ще ни позволи да преминем и към следващия етап от развитие на бизнеса ни, при който ще финансираме нашите клиенти по договорите за финансов лизинг с оборотни (краткосрочни) кредити за торове, препарати, семена, горива, техника, съоръжения за напояване и т.н. Единственото обезпечение по тези кредити ще бъде самата земеделска земя по договорите за финансов лизинг, която по време на целия срок на договора остава собственост на "Елана Агрокредит".

Очаквате ли, че новата Програма за развитие на селските райони ще повлияе на желанието на земеделците да си купуват земята?

Колкото повече стимули се създават за развитието на отрасъла, толкова повече той ще става по-привлекателен. Факт е, че през последните години трайно нараства площта на обработваемите земи. Всичко това нямаше да се случи без инвестициите, които се направиха през предния програмен период от ПРСР. Отварянето на новите мерки ще даде възможност за нови (огромни за мащаба на икономиката ни) инвестиции в земеделския отрасъл. Това няма как да не стимулира интереса за закупуването на земя. Но все пак земеделските площи не са безкрайни и е факт, че вече в отделни региони отчетливо се усеща липса на предлагане.  

В новата ПРСР има мерки като така очакваните програми за хидромелиорации, които по дефиниция изискват закупуване на съответната земя. Същото се отнася и за ставащите все по-популярни инвестиции в трайни насаждения, където придобиването на собствеността върху достатъчно големи парцели е първата и основна стъпка към реализацията на проектите.

Как очаквате да се развива интересът на фермерите към закупуване на земеделска земя?

В България все още земеделските производители притежават значително по-малък процент от земите, които обработват, в сравнение с техните европейски колеги.  Ето защо смятам, че земеделците в краткосрочен и средносрочен план ще продължат да доминират пазара на земя – тенденция, която продължава от близо 5 години. Собствеността на земята ще им даде сигурност и възможност дългосрочно да планират бизнеса си, а това е единственият начин селското ни стопанство да се върне там, където беше преди неуспешно проведената поземлена реформа. В тази връзка можем да кажем, че ние от финансовия сектор сме длъжници на българските фермери. Все още много малко финансови продукти на пазара са съобразени със специфичните им нужди. Даваме си сметка, че това, което стартирахме в ЕЛАНА Агрокредит е само началото и затова планираме през новата 2015/2016 стопанска година да разширим продуктите, които ще предлагаме на своите клиенти.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

Делът на българите, които започват собствен бизнес, расте леко 3 Делът на българите, които започват собствен бизнес, расте леко

Сред основните пречки за предприемачите са липсата на държавна подкрепа и адекватно образование и корупцията

23 окт 2017, 514 прочитания

Финтек компании отварят сметки и в български банки 1 Финтек компании отварят сметки и в български банки

Банките във Великобритания масово отказват да работят с компании, свързани с криптовалути

23 окт 2017, 657 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (16 - 22 октомври)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Интервю за работа? Не, благодаря

Няколко съвета как любезно да откажете покана за събеседване, ако междувременно поради една или друга причина вече не се интересувате от офертата и защо това е важно

Стажове, стипендии, конкурси (2-8 октомври)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (25 септември - 1 октомври)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Проект за текстилен материал спечели първа награда в Академия "Иновация в действие"

Инициативата е на "Солвей Соди" и се организира за втора поредна година

Playground Energy: На бизнес люлката от пет години

Идеята на Христо Алексиев и Илиан Милинов за използване на енергията от играчките на детските площадки идва случайно

Карина Караиванова: Липсва доверие в капиталовия пазар

Новоизбраните заместници не са политически компромис, смята председателят на Комисията за финансов надзор

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Новите страхове са забравените стари

Носителят на "Оскар" Фолкер Шльондорф за първата екранизацията "Историята на прислужницата"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 42

Капитал

Брой 42 // 21.10.2017 Прочетете
Капитал Daily, 24.10.2017

Капитал Daily

Брой 162 // 24.10.2017 Прочетете