Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
8 7 авг 2015, 16:48, 25664 прочитания

Новото приключение на "Уолтопия"

Компанията на Ивайло Пенчев и Метин Мусов се готви за глобална експанзия, подкрепена от нови съдружници

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

КФН проверява Auxionize заради посредничество при застраховки

Инспекцията е за извършване на нерегламентирана дейност. Собственикът Ивайло Пенчев обвинява регулатора, че работи по поръчка на засегнати брокери

13 юни 2017

Първо нарушение за 18 години донесе 500 хил. паунда глоба на "Уолтопия"

Британски съд наложи санкцията заради необезопасени монтажници на обект в Дарби, въпреки че пострадали няма

29 авг 2016

Нова група за растеж

Основаната преди шест години "Софтуер Груп БГ" получи капитал от 5 млн. евро от два инвестиционни фонда

13 май 2016

Пътуване към 100 млн. лв.

Най-големият туроператор "Астрал холидейз" има два нови акционера и план след 3-4 години да е удвоил сегашния си бизнес от 50 млн. лв.

11 мар 2016

BlackPeak Capital инвестира още 1.4 млн. евро в "Уолтопия"

Допълнителните средства ще бъдат вложени в изграждането на центрове за забавления Funtopia по света

8 фев 2016

Вторият живот на старите дрехи

Германецът Райнер Зигмунд получи финансиране от почти 2 млн. лв. за сортировъчен център за употребяван текстил до Пловдив

22 яну 2016

Преговаряме с три български компании, в които евентуално да инвестираме

Бил Фоукнър-Корбет, инвестиционен директор на CEE Equity Partners

6 дек 2015

Бизнес в геометрична прогресия

Софтуерната "Булпрос" се цели в позицията на лидер в Югоизточна Европа с подкрепата на BlackPeak Capital и германски банкер

23 окт 2015

Българското слънце над пустинята

Как компания на баща, син, отскоро и два фонда има уникална система за захранване с ток на места без мрежа

16 окт 2015

Дъщерна компания на "Уолтопия" инвестира 3.2 млн. лв. в R&D център

Проектът на "Клайммат" е в икономическата зона в Божурище и ще бъде открит в средата на 2016 г.

10 сеп 2015

Ивайло Пенчев е избран за един от най-динамично развиващите се предприемачи в света

Съсобственикът на "Уолтопия" е сред шестимата, които представиха плановете си в световната програма на EY

16 юни 2015

Walltopia строи най-големия център за катерачи у нас

"Главболгастрой" спечели поръчката за грубия строеж на Collider Activity Center

11 дек 2014

Онлайн платформа може да намали с 30% разходите за доставки

Системата Auxionize е създадена от Ивайло Пенчев от "Уолтопия" и Петър Митев от Chaos Group

18 ное 2014

Съдружникът с милионите

Два фонда с евросредства търсят дялово участие в работещи компании

19 сеп 2014

Black Peak Capital насочва 10 млн. евро към динамични компании

Средствата са от коинвестиционния фонд за рисков капитал по инициативата JEREMIE

18 сеп 2014
Ако човек не е катерач или любител на екстремните удоволствия, едва ли ще разбере и дума от нещата, които "Уолтопия" прави: рол-глайдери, стени за боулдър и т.н. Не е необходимо да си финансист обаче, за да разбереш другото, което компанията прави, при това не по-малко добре - пари. При 37 млн. лв. приходи на дружеството за 2014 г. чистата му печалба е 10 млн. лв.

Затова и не е учудващо, че желаещи да инвестират в "Уолтопия" не липсват. Два от тях успяха. Фондовете BlackPeak Capital и CEE Equity Partners влизат в компанията за производство на катерачни стени с миноритарен дял заедно с още няколко частни инвеститора срещу сумата от общо 10 млн. евро. Целта за тях е фирмата да расте още, а след време да излязат от нея, възвръщайки парите си с печалба. За основателите и мажоритарни собственици на самата "Уолтопия" - Ивайло Пенчев и Метин Мусов, играта е още по-голяма - да растат не просто още, а още много. При това без никакво намерение да продават компанията.

Екстремното катерене

"Уолтопия" е създадена през 1996 г. от Ивайло Пенчев и Метин Мусов като бизнес начинание, следващо хобито на двамата - да се катерят. Първоначално в малки мащаби - буквално в една гаражна клетка, фирмата впоследствие расте бързо, не само превръщайки се в световен лидер в сегмента с производството на катерачни стени, но и навлизайки в нишата на развлекателната индустрия.
През тези години "Уолтопия" се движи нагоре по стената на бизнеса, без да рискува, но и доста скоростно. Първо отваря завод в село Крушуна, после мести порасналото производство в Летница, започва да произвежда не само стени, но и хватки, следват още продукти за парковете за забавление, а преди две години навлиза и в индустрията със създаване и опериране на такива паркове.
Така се стига до момента, в който при 25 млн. лв. приходи и 5 млн. печалба на дружеството за 2013 г. за следващата 2014 двете числа са съответно 37 млн. лв. и 10 млн. лв.

Понастоящем "Уолтопия" изнася стените, хватките и другите си продукти за 50 държави в цял свят, има над 50% пазарен дял по приходи в този сегмент в САЩ, дъщерното й дружество за опериране на центрове за забавления (фън-топии) има вече успешни проекти в България, Израел, САЩ, Канада, и планира в Малайзия и Австралия, подготвя скорошен строеж на още един завод близо до София, и с една дума - не спира да расте. Именно затова двамата й мажоритарни собственици (общо 1% си поделят други двама българи, работещи в мениджмънта на компанията) се съгласяват да приемат нови съдружници - финансови инвеститори, които да подкрепят с още капитал целия този поход.Да си купиш място на скалата

Инвестицията от 10 млн. евро, договорена сега, се поделя между фонда BlackPeak Capital с 3.1 млн. евро, другият - CEE Equity, който дава 4.5 млн. евро, и няколко местни частни лица, участващи с общо 2.4 млн. евро. Целият този "пакет" осигурява на финансиращите миноритарен дял в "Уолтопия", който се пази в тайна, но е под 20%.

В основата на сделката стои BlackPeak Capital. Това всъщност е едното от двете управляващи дружества на финансирането от общо 25 млн. евро за България от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по линия на инициативата JEREMIE. Парите бяха отпуснати миналата година с конкретната цел да влязат в работещи малки и средни български компании с шанс за растеж, по възможност в чужбина, а управлението им беше поверено на BlackPeak (10 млн. евро) и Empower Capital (15 млн. евро). Едно от условията в схемата по принцип е освен фонда дял във всяка от избраните български фирми да купува и още един инвеститор, несвързан със собственика й. За да вложи поверените й средства, всеки от двата фонда има срокове, което и обяснява защо в случая BlackPeak е била активната страна. Управляващите партньори в BlackPeak Capital са Росен Иванов и Ивайло Господинов. Те бяха част от екипа на Entrea Capital - сред известните компании в сферата на сделките и инвестициите, консултирала например "Приста ойл" по придобиването на подразделението на Chevron Corporation в Румъния, сред чиито клиенти са Telelink, "Белла", "Филкаб" и др.

Доста интересен е коинвеститорът. CEE Equity Partners е част от фонда China CEE Fund, който управлява 435 млн. долара. Фондът е създаден от China Exim Bank в партньорство с други институционални инвеститори с фокус именно върху Централна и Източна Европа и цел именно да участва в растящи и перспективни компании от региона и после да продава на печалба. "Уолтопия" е първото българско дружество, в което фондът влиза.

Още проекти и още пари

"Стотици центрове и паркове за катерене и забавления по целия свят и покупка на компании, които оперират такива места." Така Ивайло Пенчев отговаря на въпроса в какво ще вложи новото финансиране. Разбира се, стотици е много, а светът е голям, така че 10 млн. евро всъщност няма да са достатъчно. "Това е само първата ни стъпка. Да, парите ще свършат, но те ще дадат още", казва Пенчев, поглеждайки към Росен Иванов от BlackPeak. Съсобственикът на "Уолтопия" е твърдо убеден, че пазарът, на който участва, за момента е неразвит и тепърва ще расте. Че хората, които искат да се забавляват активно, ще се увеличават, а парковете за забавления от типа приключение ще стават все по-търсено място за прекарване на свободното време. "Появяват се големи групи хора с авантюристичен дух, които искат да се забавляват с телата си, и то активно", смята Пенчев.

Затова и "Уолтопия" започва да произвежда и да продава още и още нови неща. Последните й "артикули" са три.

Първото са интерактивни катерачни елементи за деца "между 15 кг и 14 години" - стени с игрови елемент, изкачването по които е като компютърна игра с трупане на точки. Второто са въжени паркове с препятствия.

А най-интересното е третото, което е собствена разработка на българската фирма. Изобретението се казва рол-глайдър и накратко дава възможност за суперекстремното преживяване да скочиш от високо със специален костюм с криле и да летиш дълго преди парашутът ти да се отвори, но всичко това - без риск за живота. Така нареченото proximity flying (летене с крилат костюм) иначе е доста опасно, но новият продукт на "Уолтопия" променя нещата. Става въпрос за тръба, на която се окачват специални въжета така, че "летящият" през цялото време изпълнява сложна траектория с желаната скорост, но няма как да пострада, защото е вързан с въже. "Синът ми искаше да прави това, а аз исках да му позволя, но да е безопасно за него", обяснява Пенчев откъде му е хрумнало да произвежда точно рол-глайдъри.

Що се отнася до по-далечното бъдеще, той за разлика от финансовите инвеститори няма намерение да излиза от компанията, която е създал заедно с партньора си от нулата. По-скоро по думите му би бил съгласен да приеме още коинвеститори, превръщайки "Уолтопия" в публично дружество. Което по плановете му минава през още силен растеж. "Пращаме мисионери в доста страни, за да увеличим присъствието си и като продажби и като паркове", разказва катерачът. И, разбира се, търси още хора за фирмата си. Цялото това разрастване и излизане на световните пазари обаче е на корпоративно ниво. Лично Пенчев се чувства добре тук: "В България хубаво се живее", убеден е той.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

Тютюнопроизводители искат да се отнеме лицензът на търговеца "Лийв табако" Тютюнопроизводители искат да се отнеме лицензът на търговеца "Лийв табако"

Гръцката компания има неизплатени 2.5 млн. лв. за изкупена от 2016 г. реколта

21 ное 2017, 844 прочитания

Датската Viking инвестира 12 млн. лв. в нов завод за салове край Пловдив 2 Датската Viking инвестира 12 млн. лв. в нов завод за салове край Пловдив

Производството започна през 2014 г. в цех под наем, сега изгражда свой обект за най-големите си изделия

21 ное 2017, 1391 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Гепард»

Гепард
Гепард

Класация на най-динамичните малки и средни компании в България.

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (20 - 26 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Как да се представим на стажа, за да ни вземат на работа

Гледайте на стажа си като на едно дълго интервю за работа, а не като на задължителната заверка за университета

Стажове, стипендии, конкурси (30 октомври - 5 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (16 - 22 октомври)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Интервю за работа? Не, благодаря

Няколко съвета как любезно да откажете покана за събеседване, ако междувременно поради една или друга причина вече не се интересувате от офертата и защо това е важно

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Пепел на розовия пазар

Кампанията с маслодайните цветове е полупровалена, докато лавандулата отново изстреля България на върха на световния пазар

Франсоаз Шомбар: Бъдещето е по-добро от настоящето

Главният изпълнителен директор на Melexis пред "Капитал"

Проблемите на малките

Няколко извода от "Гепард" - годишната класация на "Капитал" за най-динамичните малки и средни дружества

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Северни пиеси

Новата колекция YPPERLIG представя сътрудничество между ИКЕА и HAY и е истинско събитие

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 18.11.2017 Прочетете
Капитал Daily, 22.11.2017

Капитал Daily

Брой 179 // 22.11.2017 Прочетете