Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
13 апр 2017, 17:24, 10174 прочитания

Манипулира ли се енергийната борса

Причините за аномалиите на местната енергийна борса са комбинация от много фактори

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


151 млн. лв. е сумата на сделките, сключени на борсата от нейното създаване.
На младата българска платформа често има оферти за цени, които са 100 пъти над средните.

Още по темата

Фондовата борса може да придобие енергийната (обновена)

През март е имало вариант тя да стане публично дружество. И в двата случая се търси свеж ресурс, нови акционери и повече прозрачност

14 юли 2017

Прокуратурата протестира новите цени на газа

Протестът на Върховната административна прокуратура идва в разгара на скандала между Сотир Цацаров и Сашо Дончев

21 апр 2017

След януарските енергийни вълнения - накъде

България има остра нужда от нова "дуракоустойчива" доктрина за сектора

3 фев 2017

Защо България почти остана без ток

Положението нямаше да е толкова критично, ако централите, които стоят в резерв, се бяха активирали когато от тях имаше най-голяма нужда

19 яну 2017

Кривата забрана за износ на ток

Борсовите цени се сринаха, производители не работят на пълна мощност, търговци губят от пропаднали сделки, а от Брюксел питат за детайли

15 яну 2017

Износът на ток от България спира от 13 януари

Мярката е превенция заради прогнозите за продължаващи студове

11 яну 2017
Двата най-големи гряха, които могат да бъдат допуснати, на който и да е борсов пазар, са манипулациите и търговията с вътрешна информация. В края на 2015 г. на испанския производител и търговец на електроенергия Iberdrola Generación беше наложена санкция от 25 млн. евро заради манипулиране на испанската енергийна борса. Подобен случай, но на нюйоркската фондова борса, завърши с арест на българина Недко Недков, който беше манипулирал акциите на Avon и още няколко компании.

Затова, когато в началото на ноември на българската енергийна борса започват оферти за покупка на електроенергия на цена от 3000 евро за мегаватчас, т.е. 100 пъти на средната цена в онзи момент, пред един от големите енергийни търговци светва червена лампа. От подадените оферти няма смисъл, тъй като никой няма да купи енергия на тази цена, но пък за сметка на това се повишава клиринговата цена, по която търговците закупуват необходимото им количество ток, т.е. на пръв поглед някой играе срещу собствения си интерес, но реално си гарантира сделка.

Схемата обаче все още предизвиква спорове дали става дума за нормална спекулация или манипулация, или пък за най-обикновен непрофесионализъм или лоши пазарни правила. Съмненията следват вече установена традиция на енергийния пазар в България. В края на 2014 г. например Националната електрическа компания (НЕК) продаде енергия за около 200 млн. лв. без търг и конкурс на избрани фирми. И макар че година по-късно Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се произнесе, че тези сделки са навредили на пазара, накрая не глоби никого. От борсата признава, че когато цената тръгне надолу, производителите веднага започват да подозират заговор между търговците и обратното, когато цената тръгне нагоре, има подозрения за сговор между централите.

Борсови игри

Странните оферти, които са на допустимия ценови таван на борсата, идват в момент, в който средната цена е около 74 лв. за мегаватчас. Съмненията за злоупотреба се засилват, тъй като тези оферти са за количества, които в определени моменти достигат до 20% от търгуваните обеми, което според оплакалия се търговец увеличава цената за съответния час с около 3-4 евро.Според други търговци обаче в подобни практики няма нищо нередно. "По този начин търговците се подсигуряват, че ще успеят да купят енергия независимо от цената", коментира председателят на Асоциацията на търговците на електроенергия в България Мартин Георгиев. Той обяснява офертата с правилата за търговия, според които търговците нямат право да изпаднат в небаланс (т.е. да имат по-малко или повече енергия след приключване на борсовата търговия) и ако се случи, се наказва дори с изключване от участие в енергийни сделки. Проблемът е, че тъй като българската борса затваря най-късно в сравнение със страните в региона, за търговците на практика няма друга опция да изчистят позициите си. Според Георгиев подобни оферти няма как да повлияят на клиринговата цена, която е пресечната точка между кривите на търсене и предлагане, която се получава от всички оферти за даден час.

Изпълнителният директор на борсата Константин Константинов обяснява, че всяка оферта, независимо каква е, се отразява на цената на енергията. "След като някой си позволява да пусне неограничена цена, това е по правилата и няма как да има нарушение. Всеки пазарен участник си преценява какъв риск ще поеме", допълва той.

На практика борсовите правила позволяват на всеки участник да оферира в рамките на определените ценови граници, които са от минус 500 евро до плюс 3000 евро, което е нещо типично за големите енергийни борси в Европа. В Румъния също има таван за офериране, но там участниците на борсата са ограничени заради обезпеченията, които са длъжни да поддържат. Тук обаче търговците, които са предложили астрономически суми, в крайна сметка плащат по клиринговата цена, която се определя от всички оферти и количества закупена електроенергия (т.е. малките количества на висока или прекалено ниска цена оказват минимално влияние).

Манипулация би било да се пусне неверен слух за това, че има авария и дадена централа няма да работи следващия един месец, а след два дни същият участник да започне да произвежда и продава, коментира Константинов. "Това са най-често срещаните манипулации, но на нашата борса не е имало такива случаи", допълни той.

"Аз съм чупил унгарската борса, когато все още беше прохождаща, но това не е незаконно", коментира Тодор Ангелов, изпълнителен директор на търговеца за електроенергия "Енерговия". Това, което той има предвид, е, че с още един търговец, с когото са играли в тандем, са успели да направят цената на енергията за определен час нулева. "Че е законно, законно е, че не е морално, не е", признава той. По думите на Ангелов подобни спекулации обаче имат влияние върху борсата само защото ликвидността й е ниска.

Млада и зелена

В крайна сметка казусът в момента се разглежда от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която има задължение да осъществява контрол и мониторинг върху пазара на електроенергия, според европейския регламент REMIT. От там обаче не пожелаха да потвърдят тази информация, тъй като според изискванията до приключването на случая нямат такова право.

Дори да бъде установено нарушение обаче, компанията ще получи глоба до 100 хил. лв. или порицание, което е заложено в правилата на борсата. Европейските изисквания, които включват много по-големи наказания и дори затвор, все още не са залегнали в българското законодателство, макар че са в сила от 2011 г.

Когато свърши токът

Орязването на част от търгуваните обеми на борсата също може да се приеме за манипулация, според търговци. Подобен случай, и то с държавна подкрепа, имаше през януари. Тогава заради студеното време част от енергията на борсата беше отклонена, за да задоволи потреблението на битовите потребители. Борсовите участници обаче не бяха предупредени за мярката и в крайна сметка се наложи да купуват с 45% по-скъпа енергия. Според търговци, това е довело до огромни загуби, особено за по-малките фирми. Точно затова подобни действия могат да се приемат за манипулация, смята Георгиев. На същото мнение е и Соня Кадиева, изпълнителен директор на "Енерджи съплай", според която събитията от януари са показали, че всъщност никой не осъществява контрол над борсата.

"Ограничените количества през януари повлияха на цената и това е естествено. Решението за това беше взето на ниво холдинг и министерство и съгласувано с Европейската комисия. Ликвидността обаче е възстановена в рамките на няколко дни от други търговци и цената беше съизмерима с цените на регионални борси", посочи Константинов.

Така, вместо пазарът да се саморегулира, сега централите ще имат ангажимент да компенсират недостига на енергия на борсата през януари, като предложат на нея допълнителни количества. Според Константинов това вече се случва. "Нашето изискване беше това да не става в много кратък период от време, за да не се предизвика непазарна цена", посочи той.

Причините за аномалиите на местната енергийна борса са комбинация от фактори, които излизат извън темата за спекулацията и манипулацията. Например търговците не носят никакъв риск да оферират нереални цени. Друга причина е все още относителната изолираност на българския енергиен пазар. Ако страната беше свързана в реално време с Румъния и Унгария (което се очаква да се случи през 2018 г.), всеки консуматор в България можеше да откаже офертите на българската борса, когато те са раздути поради некомпетентност или манипулация.

Част от проблемите се дължат на младостта на борсата, която все още изживява грешките на растежа, друга част - от малкия й обем. В Румъния и Унгария дневно се търгува около 20 пъти повече електроенергия, което прави много по-трудно изкривяването на цените.
Кой ще притежава борсата

До средата на 2016 г. собствеността на борсата трябваше да бъде прехвърлена от държавния БЕХ към Министерството на финансите. Това обаче не се случи, а от холдинга коментираха, че срокът е бил удължен на два пъти и последно прехвърлянето трябва да стане до средата на 2017 г. Според източници на "Капитал" основната причина за удължението е опасението, че финансовото министерство няма да може да предоставя средства за инвестиции в борсата, както прави сега БЕХ.

Дружеството предвижда в бъдеще да инвестира в разработването на специален софтуер, който да се грижи за обезпеченията, плащането и фактурирането и всички бизнес процеси. Специално за борсата това изисква доста модули, което е доста скъпо, обясни Константинов. "Пазарните участници искат обезпеченията да се обединят за всички пазари, което е трудно да се следи. Няма как да осигурим тази инвестиция само от приходите от такси", допълни той. За 2015 г. борсовото дружество е на загуба от 214 хил. лв.

Затова един от вариантите за осигуряване на финансиране, който е обсъждан, е чрез листване на част от акциите на дружеството. Скандинавската борса Nordpool, която осигурява платформата за търговия ден напред, е проявявала подобен интерес още при самото стартиране на босата, коментираха източници. От там обаче не потвърдиха за "Капитал" дали все още биха купили част от акциите й.

Според Константинов на всички борси най-големият пакет акции е собственост на държавата и едва 1-2% се разпределят между други акционери, които обикновено са самите участници на борсата. "По този начин те получават по- адекватна информация за самата борса като финансови резултати, разпределение на разходи и приходи и са сигурни, че компанията работи нормално.
Въпросът с таксите

От самото създаване на борсата компаниите, които търгуват на нея, не са особено доволни от високите такси за участие. Вероятно това е и причината на платформите за търговия на енергия със срок на доставка над една седмица и почасови сделки все още да няма сключени договори. Това е и основната причина борсата да направи промоция и до края на май на тези платформи няма да се събират такси. Според Константинов така или иначе таксите няма да бъдат увеличавани и в бъдеще може да се очаква промяна надолу. "Въпросът е да генерираме достатъчно приходи, за да можем да си го позволим", допълва той.

Това се отнася и за обезпеченията, които в момента са много по-високи от други борси. За доставки до 1 месец например се изисква предплащане от 100%, докато международната практика е за 30%, коментира Георгиев. Според Константинов обаче това изискване е направено, за да може пазарът да е по-сигурен. "Най-вероятно ще намалим обезпеченията, но искаме да получим ясен сигнал от търговските участници, че това ще е добре и за тях", допълни той.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Цялото Пеевско войнство срещу "Дунарит" 2 Цялото Пеевско войнство срещу "Дунарит"

Докато шансовете на депутата да се пребори с "Емко" за русенския завод отслабват в съда, срещу двете оръжейни компании започна атака през прокуратурата

18 авг 2017, 2377 прочитания

От лизинга към колекторския бизнес От лизинга към колекторския бизнес

Местният мениджърски екип изкупи останките от българския бизнес на фалиралата австрийска Hypo Alpe Adria

18 авг 2017, 742 прочитания

24 часа 7 дни

17 авг 2017, 3989 прочитания

18 авг 2017, 3648 прочитания

18 авг 2017, 2892 прочитания

18 авг 2017, 2368 прочитания

18 авг 2017, 1985 прочитания

Всички новини

Кариерен клуб: Финанси »

George Washington University Law School, САЩ

Ивайло Димитров разказва за университета, магистратурата по "Международно и сравнително право", която завършва там, и за преживяванията си в Америка

Стажове, стипендии, конкурси (31 юли - 6 август)

Селекция от актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Александър Сумин: Идеалната работа е тази, в която има смисъл

Правете колкото се може повече неща едновременно, съветва първият подгласник в конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2017

Пет минути със... Николета и Надя от LoveGuide

Идеалната работа вдъхновява и мотивира, смятат дамите, които стоят зад LoveGuide - платформа за сексуално образование на тийнейджъри

Ашод Дерандонян: Обичам работата си, защото знам, че тя променя човешки животи

Успехът е резултат от труда на много хора, обединени от една мисия и цел, казва основателят на фондация "Заслушай се", която помага на хора с увреден слух

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Промишлено подготвен фалит

Първа инвестиционна банка е поискала несъстоятелност на свързваната с Делян Пеевски компания "Промишлено строителство холдинг"

Законът, който ще изпоти брокерите

Влизането в сила на новите европейски директиви ще промени пейзажа на инвестиционното посредничество

Симеонов vs Ангелкова

Между ресорния вицепремиер и министъра на туризма има напрежение, което може да доведе и до промени в кабинета наесен

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Висока топка

По-добрите тенис клубове в София

Сам извън вкъщи

За ползите от пътуването соло

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 33

Капитал

Брой 33 // 19.08.2017 Прочетете
Капитал Daily, 17.08.2017

Капитал Daily

Брой 126 // 17.08.2017 Прочетете