Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
5 окт 2016, 14:58, 5954 прочитания

Еврофинансиране за модернизация на земеделски стопанства

Очаква се интересът да е голям, защото ще могат да се изпълняват проекти и за напояване

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Николай Симеонов, експерт в "Елана инвестмънт", член на Българската асоциация на консултантите по Европейски програми (БАКЕП)
За първи път се дава възможност да се кандидатства с проект, подаден в предишен прием на подмярката.

Още по темата

Биопроизводителите недоволстват от спрян прием на заявления за субсидии

102 млн. евро са предвидени до 2020 г. за биопроизводство, но вероятно вече са изчерпани

7 мар 2017

Пазарът на агротехника бележи най-голям спад през последните пет години

Темпът на обновяване на автопарка в земеделието е около 2% годишно, а продажбите продължават да зависят от субсидиите

2 мар 2017

Какви промени се очакват при финансирането на преработватели през 2017 г.

През пролетта се предвижда да се отвори последният прием за компаниите по програмата за селските райони

14 дек 2016

Компаниите могат да получат до 200 хил. евро за социални предприятия

До края на годината се очакват още три процедури за финансиране на бизнеса, които ще подпомагат под различна форма обучения за заети лица

19 окт 2016

Финансиране за създаване на научни центрове за върхови постижения и за компетентност

Общият бюджет по оперативната програма "Наука, образование и интелигентен растеж" за двата вида центрове е 350 млн. лв.

20 сеп 2016

Подготвя се ново еврофинансиране за клъстери

Бизнесът възлага големи очаквания на процедурата по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност"

7 сеп 2016

Финансиране на проекти за околна среда по програма LIFE

Целта на програмата е преминаване към нисковъглеродна и устойчива на изменението на климата икономика

24 авг 2016

Започва новото еврофинансиране за развитие на селските райони

През септември ще бъде обявен прием за инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура с общ бюджет 381 млн. евро

10 авг 2016

Еврофинансиране на общности за местно развитие

Това е възможност за прилагане на реална децентрализация при управление на европейските средства

13 юли 2016
Министерството на земеделието обяви във вторник сроковете за новия прием по една от най-атрактивните подмерки за земеделските стопани - "Инвестиции в земеделски стопанства", от Програмата за развитие на селските райони. Те се чакаха от фермерите с нетърпение, тъй като това е последният прием по нея за програмния период, приключващ през 2020 г. Очаква се интересът да е голям, тъй като освен възможностите за инвестиции в модернизация този път се обявява финансиране и за системи за напояване. Приемът на проекти ще започне на 26 октомври и ще продължи до 7 декември 2016 г. В условията за кандидатстване има промени в сравнение с първия прием по новата програма, приключил през юни.

Нови лимити за стойността на проектите

Лимитите за допустимите разходи на един проект по мярката за целия програмен период се промениха на 1 млн. евро (за проекти със строителство) и 500 хил. евро (за проекти само за техника). Трябва да се има предвид, че тези "тавани" са за стойността на инвестиционния проект, а не за безвъзмездната помощ. Тъй като този прием ще бъде отворен с целия остатъчен бюджет - 237 млн. евро, пред кандидатите стои решението дали да подадат проект с целия размер на лимита. Необходимо е да се съобрази, че максимумът на субсидията е определен на 50% от разходите по проекта, а в някои случаи чрез допълнителни точки при класирането може да се увеличи най-много с 10% до максимум 60%. Това означава, че трябва да се предвидят съответните средства за префинансиране на проектите, защото те ще получат гранта си след отчет на изпълнението.

Прехвърляне на неодобрени проекти от предишен прием

За първи път се дава възможност да се кандидатства с проект, подаден в предишен прием на подмярката. Условията допускат, ако кандидатите имат проект, който не е одобрен в рамките на предишен прием, да го прехвърлят в предстоящия само с едно заявление. В наредбата, публикувана в Държавен вестник в края на септември, има образец на заявление, като допълнително ще се изискват документи. Решението зависи от това дали проектът може да има повече шансове при промяна на бонус точките.Северозападният район на планиране се разделя на три при оценката

Досега всички проекти от Северозападния район на планиране бяха приоритизирани с еднакъв брой бонус точки. В новия прием има разделение на района с различни бонуси, като областите Видин, Враца и Монтана получават най-висок брой точки – 5. Област Ловеч ще получи 2 точки, а област Плевен само 1. Трябва да се има предвид, че най-малко 75% от земята в бизнес плана на кандидата трябва да попада в тези области, за да получи допълнителни точки.

Няма да се приоритизират стартиращи биопроизводители

В предишния прием по подмярката стартиращите биопроизводители получаваха 15 допълнителни точки в класирането. Сега този приоритет отпада и подкрепата с 15 точки се получава само от фирми, които вече са биологично сертифицирани и над 85% от инвестиционните разходи по проекта са свързани с биопроизводство. Ако разходите са над 50%, кандидатите получават 10 точки.

Повече точки за "чувствителните" сектори

Проектите от т.нар. чувствителни сектори, които са сектор "Плодове и зеленчуци", "Животновъдство" и "Етеричномаслени и медицински култури", ще получават не 15, а вече 19 точки. Тези бенефициери, които комбинират инвестиции в поне два от тези сектори, ще бъдат оценени с допълнителни 20 точки.

Някои култури отпадат от приоритетния списък

Някои от традиционните за отглеждане в България култури вече не са в списъка с приоритетните и няма да получат допълнителни точки, както при предишен прием. Това са култури като орехи, лешници, бадеми, резене, шипка, лайка, маточина, мащерка, зелен грах и др. Отпадат също култури, които белязаха ръст от предишната година, като тиквите и кориандъра.
При животновъдството отпадат: фазани, пъдпъдъци, зайци, буби, охлюви, калифорнийски червеи. Остават приоритетни само: овце, говеда, биволи, кози, свине, пчели, кокошки, бройлери, пуйки, гъски, патици, щрауси.

Нови критерии с бонус точки

Въвеждат се три нови критерия, по които проектите могат да имат бонус точки. Първо, чрез допълнителни 10 точки се стимулират стопани, които имат минимум 5 души персонал за последните 3 години. За доказателство трябва да се приложи отчет за заетите лица, средствата за работна заплата и други разходи за труд за последните 3 години, заверени от кандидата и НСИ, както и копие от годишни данъчни декларации пак за 3 години назад, заверени от съответната териториална дирекция на НАП.

Вторият нов стимул е за проекти със строителство или обновяване на сгради, както и на оборудването в тях. Тези инвестиционни проекти могат да напреднат с 10 точки, но трябва да се има предвид, че над 65% от инвестиционните разходи по проекта следва да са с тази цел и че това не включва земеделска или транспортна техника, а само оборудване и съоръжения, монтирани в сградата.
Третият критерий е свързан със системи за напояване. Ако над 50% от разходите са свързани с хидромелиоративни дейности, проектът получава допълнителни 5 точки, а ако разходите са над 85% - 7 точки. Когато разходите са над 30%, получават 4 точки.

Доказване на стандартен производствен обем

Изискването за допустимост към земеделските производители досега беше, че те трябва да имат стандартен производствен обем (СПО) не по-малко от 8000 евро, който преди можеше да се заяви с намерение за засяване. В предстоящия прием кандидатът трябва при всички случаи да приложи доказателство за постигнат 8000 евро СПО през предходната или настоящата стопанска година.

Възможностите за финансиране на напояване

Отдавна се очаква този прием, защото в него за първи път ще се финансират хидромелиоративни проекти, които са стимулирани и с бонус точки. За съжаление публикуваната наредба показва презумпция, че основно ще се финансират проекти за напояване на трайни насаждения. В нея има изискване, че трябва да се покаже договор за аренда на земята за минимум 6 години. Това е практика на стопаните, които искат да създадат напоителна инфраструктура за трайни насаждения и оранжерии. Тези, които биха искали да кандидатстват с мобилни напоителни системи и са свързани с култури, които се засаждат в различни блокове всяка година заради изисквания за сеитбооборота, като например царевицата, обикновено имат практиката да преподписват договори за аренда всяка година и за тях ще бъде трудно да изпълнят изискването от наредбата.
Има определен набор от документи, които отнемат време, за да бъдат издадени, но бенефициентите трябва да имат предвид, че е достатъчно към проекта да приложат номер на подадената заявка за това, като самите документи могат да приложат впоследствие.

Документите са следните:
- Разрешително за водовземане от повърхностни води или подземни води, издадено от съответната басейнова дирекция на Министерството на околната среда и водите или Договор за извършване на услуга "водоподаване за напояване"
- Становище за допустимост от съответната басейнова дирекция на Министерството на околната среда и водите за съответствие с Плана за управление на речния басейн и Плана за управление на риска от наводнения. Това становище кандидатите ще получат от РИОСВ заедно с изискваното от институцията решение за необходимост от оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС)
- Инженерен проект, изготвен и заверен от строителен инженер, който е вписан в регистъра към Камарата на инженерите.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми.


 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Как да определим авансовите си вноски за дължим корпоративен данък Как да определим авансовите си вноски за дължим корпоративен данък

Размерът им зависи от прогнозната данъчна печалба за текущата година

24 юли 2017, 793 прочитания

В биткойни, моля 3 В биткойни, моля

Бавно, но постъпателно авторитетни институции започват да предлагат различни мерки за регулация на виртуалните валути

23 юли 2017, 7356 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Александър Сумин: Идеалната работа е тази, в която има смисъл

Правете колкото се може повече неща едновременно, съветва първият подгласник в конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2017

Пет минути със... Николета и Надя от LoveGuide

Идеалната работа вдъхновява и мотивира, смятат дамите, които стоят зад LoveGuide - платформа за сексуално образование на тийнейджъри

Ашод Дерандонян: Обичам работата си, защото знам, че тя променя човешки животи

Успехът е резултат от труда на много хора, обединени от една мисия и цел, казва основателят на фондация "Заслушай се", която помага на хора с увреден слух

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Консулт" Затваряне
На какъв етап е либерализацията на енергийния пазар

ЕС изисква България да се справи по-бързо с процеса

Пожар по време на възход

Пожар унищожи стока за 9-10 млн. лв. на най-големия търговец на дрехи втора употреба, продавани онлайн - Remix. Компанията обаче планира рестарт след месец

Што бара Борисов во Скопје*

Договорът с Македония е задължително условие България да успее да остави положителен отпечатък на Западните Балкани

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

A damn good cup of coffee

За кафето като новото вино: как и защо се променя вкусът ни

Мода за Пирин

WWF пусна колекция облекла, за да привлече вниманието към проблемите на националния парк

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 29

Капитал

Брой 29 // 22.07.2017 Прочетете
Капитал Daily, 26.07.2017

Капитал Daily

Брой 113 // 26.07.2017 Прочетете