Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
9 апр 2005, 0:00, 1795 прочитания

Трансграничната телевизия: накъде с регулацията

Кога според Съвета на Европа може да бъде забранена порнографията по телевизията

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Аудио-визуалната политика на Европейския съюз е насочена към телевизия без граници. За правото телевизията без граници е труден предмет на регулиране - стандартна хипотеза е програма на една държава да се излъчва за аудиторията на втора държава от спътник на трета държава. В информационното общество има все повече обекти без граници, а не е създадено още адекватното право без граници - правото продължава да си има граници и трябва да се знае в кои случаи кой национален закон действа. Трансграничните програми не трябва да остават извън регулиране, трябва да има (дори само по съображения за сигурност) ясни ефективни процедури за прилагане на правото по отношение на тях - но на кое право?
В началото на 2005 г. европейските национални регулатори в областта на телевизията решават няколко казуса, които имат отношение към изясняването на този въпрос. Единият казус е свързан с ограничаване на свободата на препредаване (Великобритания), а другите два - с възможността на една държава (Франция) да спре разпространението на сателитни програми. Казусите пред Франция намериха решение със съдействието на Европейската комисия. Комисията реши да формулира правила, които да се прилагат в бъдеще в аналогични ситуации. По инициатива на Вивиан Рединг, комисар за информационно общество, аудиовизуална политика и медии, на 17 март в Брюксел се проведе среща с регулаторите за обсъждане на стратегията на ЕС за контрол върху сателитните прог­рами при прилагане на принципа на националната юрисдикция. На срещата България е имала двама представители - Райчо Райков и Марко Семов.

Свободата на препредаване на програми

е основен принцип в Европейския съюз. Според общностното законодателство всяка държава осигурява свобода на приемане на програми и не ограничава препредаването на програми от другите държави от Европейския съюз. Допуска се ограничаване на свободата на препредаване по две причини: когато (и само когато) телевизионната програма открито, сериозно и тежко застрашава развитието на малолетните или подбужда към омраза.
Ограничаване на препредаване на телевизия в ЕС се случва рядко. Великобритания е използвала правото си срещу порно­графски канали (Hot Dutch Channel, XXXTV, Rendez-Vous и Eurotica Rendez-Vous Television), а през 2005 г. - по отношение на италианския сателитен канал
Extasi TV. Става дума за недопустимостта на съдържанието на прог­рамата според британските закони, тъй като програмата „може сериозно да засегне психическото, духовното и моралното развитие на малолетните и непълнолетните“. Заповедта (на правителството по предложение на регулатора ОФКОМ) е влязла в сила през февруари 2005 г., след като са изпълнени трите изисквания на директивата:

 • през предшестващите 12 месеца операторът е нарушил разпоредбите най-малко в два предишни случая
 • Великобритания е уведомила писмено оператора и Европейската комисия за потвърдените нарушения и за мерките, които възнамерява да предприеме, ако подобно нарушение възникне отново
 • консултациите с държавата на оператора и комисията не са довели до приемливо уреждане на спора и нарушението продължава.

От забраната на Extasi TV по британското законодателство следва още забрана за доставки, свързани с приемането на тази програма, включително доставка на декодиращи устройства; рекламиране на тази програма в преса или по друг начин и др.

Мнението на Съвета на Европа

за препредаване на програма, която произхожда от страна по конвенцията за трансгранична телевизия и съдържа порнография, е, че:

 • тоталната забрана на порнографията е постановена във времето на класическата наземна телевизия преди години и днес трябва да се разглежда в светлината на възможностите, които новите технически решения предоставят
 • излъчването и препредаването на порнография може да бъде оценено като съвместимо с конвенцията (само), когато операторът е предприел необходимите технически средства за защита на малолетните, така че те да нямат достъп до това съдържание
 • излъчването и препредаването на порнография е допустимо само във време, когато е вероятно децата да нямат възможност за гледат телевизия
 • все пак всяка държава има право да забранява излъчване или препредаване на незаконни (според националното или международното право) видове порнография, например детска порнография.

Европейският съд

също се е занимавал с трансграничния пренос на телевизионни програми и основанията за ограничаване на приемането им. От практиката на съда по прилагане на директива „Телевизия без граници“ е интересно да се знае, че една страна не може да спре приемане на програми от други страни от ЕС, ако тези програми не съответстват на правото на приемащата страна - единствените две основания за спиране са защита на децата (чл.22) и ограничаването на реч, насърчаваща омраза и вражда (чл.22а). Съдът казва, че приемащата страна няма право на втори контрол върху съдържанието. Това решение означава, че цялата отговорност за съдържанието на телевизионните програми носи предаващата страна. Все пак при лицензиране на програма, предназначена за аудитория в друга страна, националните регулатори могат да запишат в лиценза задължение на оператора да осигури съответствието на програмата с правото на приемащата страна (доколкото то може да съдържа по-строги ограничения, например да забранява рекламата за деца или реклама, съдържаща персонажи от анимационни филми за деца и др.)

Специфични проблеми пред европейските регулатори

създават оператори, които използват сателитен капацитет на страни от ЕС или връзка със сателит, разположена в страни от ЕС, и са насочени за аудиторията в трети страни. През 1999 г. Великобритания забрани сателитна програма МЕД ТВ за кюрдското население в Турция, използваща връзка към сателит (ъплинк) от територията на Великобритания. В края на 2004 г. Франция се изправи пред два казуса с прог­рами на оператор от Ливан (Al Manar) и Иран (Sahar 1), които се разпространяваха от Eutelsat за аудиторията на други страни (европейски страни, страни от Северна Африка). Френската страна прецени, че в програмите е налице антисемитизъм и „подбуждане към омраза, основано на раса, пол, религия или националност“ (чл.22а), поради което предприе мерки за спирането им. По-конкретно, издадена е заповед до френската компания Eutelsat, чрез чийто спътник Hot Bird 4 се разпространява Manar, за спиране на разпространението на тази програма. Холандският регулатор е разпоредил и до холандската сателитна компания New Skies
да спре разпространението на Manar. По аналогичен начин се действа и със Sahar 1.

Ефективността на решенията

зависи от инструментите, които регулаторът (прилагайки принципа на субсидиарността) трябва да използва, за да гарантира, че операторите от трети страни ще действат в съответствие с общностното законодателство, когато използват честоти или сателитен капацитет на България, или ъп-линк, разположен в България. Европейската комисия е получила съгласието на всички регулатори за координиране на мерките срещу вражда и нетолерантност в телевизионните програми, за създаване на национални, а след това и на обединена европейска база данни за програмите под юрисдикциите на всички договарящи се страни. Комисар Рединг е поела от името на комисията задължение до края на 2005 г. да предложи мерки срещу аналогично аудио-визуално съдържание в интернет (което е още по-трудно по ред причини).
Възможна ли е ефективна регулация на сателитните програми? Въпросът е на дневен ред не само в Европейския съюз, проблемът е общ - като се започне от програми, опасни за сигурността, и се стигне до Хауърд Стърн, скандалния радиоводещ в САЩ, който след епични битки с американския регулатор започна работа в сателитното радио „Сириус“, за да избегне ограниченията на регулацията. През седмицата новият председател на регулатора Кевин Мартин и сенаторът Тед Стивънс предложиха да се увеличат санкциите и да се разшири приложението на заб­раните за непристойно съдържание и вулгарна реч и по отношение на кабелната и сателитната телевизия, достигащи до 85 на сто от американските домакинства.
Решенията от 17 март поставят ред въпроси в плана на ефективността, например:

 • как ограниченията се съчетават с конституционния принцип за свобода на словото
 • как ще се осъществява мониторинг върху програми, които се разпространяват за аудитории извън България, особено ако са на други езици
 • в случай на забрана за сателитен пренос как ще се осъществява контрол върху други среди за разпространение на същите програми, за да бъде забраната наистина ефективна
 • какви са средствата за контрол върху сателитно разпространение на програми, ако сателитният капацитет е на трета страна (не е на държава от ЕС, нито на България, нито на страна по Конвенцията за трансгранична телевизия).
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Обективни ли са медиите 2 Обективни ли са медиите

СЕМ и ЦИК подписаха споразумение за наблюдение на радиа и телевизии по време на изборите

21 фев 2017, 1334 прочитания

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (21 февруари) Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (21 февруари)

Започва инициатива против използването на интернет тролове в предизборните кампании; APRA Porter Novelli започва да обслужва YTONG; Крис Кристодулу е новият главен изпълнителен директор Action Global Communications; БАКА организира конкурс за безплатно обучение в Roger Hatchuel Academy; Първият рекламен спот на National Geographic по време на Супербоул

21 фев 2017, 2923 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Регионален бизнес»

Регионален бизнес Бургас
Регионален бизнес Бургас

Какъв е бизнес климатът в региона и как се развива бизнесът

Кариерен клуб: Финанси »

Николай Лозев: Не обръщайте внимание на онези, които ви казват, че няма как да стане

Завършилият с четвърти резултат курса на "Капитал" и MDV Professional Education за финанси и счетоводство разказва как обучението ще повлияе на бъдещото му кариерно развитие

Стажове, стипендии, конкурси (20-26 февруари)

Селекция от актуалните предложения за безплатни обучения, събития, стажове, конкурси и стипендии тази седмица

Димитър Димитров: Практическите знания дават конкурентно предимство при преследването на кариерните цели

Завършилият с трети резултат курса на "Капитал" и MDV Professional Education за финанси и счетоводство разказва как обучението ще повлияе на бъдещото му кариерно развитие

Стажове, стипендии, конкурси (13-19 февруари)

Селекция от актуалните предложения за безплатни обучения, събития, стажове, конкурси и стипендии тази седмица

Радка Лалова: Възползвайте се от всяка възможност и не се страхувайте да приемате нови предизвикателства

Завършилата с втори резултат курса на "Капитал" и MDV Professional Education за финанси и счетоводство разказва как обучението ще повлияе на бъдещото й кариерно развитие

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Медиа и реклама" Затваряне
Академия за звезди в реално време

„Нова тв“ излиза на пазара с второ реалити шоу

Ипотеки на дъното на лихвите

Ако краят на поевтиняването на кредитите се вижда, струва ли си фиксиране на лихвата

Unicredit и пълната "Трансформация"

Най-голямата банка в Италия се опитва да реши проблема с натрупаните милиарди евро лоши дългове

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Решението: ТОМ първи

Първото ТОМ събитие в България ще събере хора с физически проблеми и специалисти, които са в състояние да ги решат

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 18.02.2017 Прочетете
Капитал Daily, 23.02.2017

Капитал Daily

Брой 31 // 23.02.2017 Прочетете