Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
3 3 ное 2017, 12:27, 4466 прочитания

ДЦК на борсата, какво от това

Държавните облигации ще могат да се търгуват без данъци и такси, но ниската им доходност може да ограничи интереса за покупка на домакинствата

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Държавата продаде за пръв път облигации с отрицателна доходност

На проведен аукцион в понеделник бяха емитирани 4-годишни ДЦК, които ще донесат на ивнеститорите -0.19%

14 ное 2017

Първите големи сделки с ДЦК на борсата вече са факт

Минаха и няколко акции на най-голямата компания по капитализация "Кепитъл консепт лимитед", която още няма дейност

13 ное 2017

Не мога да поема този риск

Преди да започне да инвестира, всеки човек трябва да разбере поносимостта си към риск

16 юни 2017

Банков депозит или държавни ценни книжа

При избор на правилна стратегия ДЦК може да осигурят по-висок доход

24 фев 2017

Какво по-добро от лихва по депозит

Или защо масовото схващане, че инвестирането е сложно, високорисково и не е по силите на всеки, не отговаря съвсем на реалността

18 ное 2016
Повече от 10 години след като държавата спря държавните ценни книжа (ДЦК) за граждани, те отново са достъпни за тях. В случая обаче не става въпрос за познатите тогава целеви ДЦК, а за облигациите, които правителството традиционно емитира за финансиране на бюджетния дефицит и които се купуват от банки, пенсионни, взаимни фондове и други големи инвеститори. Възможността да се докоснат до тях вече имат и физическите лица, след като търговията с тях тръгна на Българската фондова борса от 1 ноември.

Има няколко добри новини около това събитие - увеличават се инвестиционните възможности за домакинствата, качването на регулиран пазар прави инвестицията и печалбата от тях освободена от данъци, до есента на следващата година търговията с тях ще е без такси и комисиони като част от желанието на борсата и пазарните участници да се популяризира търговията с тях. Основната въпросителна е доколко покупката на ДЦК е атрактивна от гледна точка на доходността, която носи - при по-краткосрочните облигации тя е по-ниска от банков депозит, а често и отрицателна, което прави инвестицията в тях малко нерентабилна.

Какво ще се търгува

От 1 ноември на борсата за качени за търговия 20 емисии ДЦК по вътрешния дълг със срочност от 1 до 10 години. Досега държавни облигации можеха да се придобият чрез инвестиционен посредник (такива са и банките), но голямата бариера беше минималната сума за инвестицията - често 100 хил. валутни единици, тъй като обемите на междубанковия пазар са много по-големи - от няколко стотин хиляди до милиони. Сега идва и основната промяна - през борсата ще могат да се купят ДЦК за минимум 1000 валутни единици (левове и евро). Няколко инвестиционни посредника (13) се включиха и в инициативата на Централния депозитар и БФБ - София, да предлагат сделки с тях без такси и комисиони, като това ще е до септември 2018 г.

"Приветстваме допускането за търговия на БФБ - София, на български ДЦК по вътрешния дълг. Всеки нов канал за търговия би следвало да допринесе за по-голяма прозрачност и ефективност на пазара. От тази гледна точка за по-малките непрофесионални инвеститори борсата би било най-удобното и лесно място за търговия, от което да имат достъп да закупят ДЦК по най-справедлива цена", коментира Мартин Търпанов, старши дилър отдел "Финансови пазари" в SG Експресбанк.Без данъци, моля

Търговията на регулиран пазар прави капиталовата печалба и лихви от ДЦК освободена от данък печалба (10%), докато такъв се дължи, ако сделката е сключена на нерегулиран - междубанков и OTC. Лихвеното плащане по ДЦК също е необлагаемо.

Основният въпрос обаче е дали има смисъл от гледна точка на доходността - последната е функция между лихвата (купона) и цената на облигацията - колкото по-висока е цената, толкова по-ниска е доходността и обратно. Важно е да се знае, че без значение на каква цена е придобита една ДЦК от инвеститора, тя ще бъде изплатена по номинал на падежа, върху него се изчислява и лихвеният купон.

Когато цената на облигация е по-висока от номинала, се казва, че тя се търгува с премия, а когато е под него - с отстъпка. В момента доходът от български ДЦК е много нисък. Причините са няколко - това са най-нискорисковите инвестиции, а държавата емитира относително малко от тях, което прави търсенето им високо от големите инвеститори, а някои от тях като банките ги купуват и заради законови капиталови изисквания.

Депозит или дълг

По данни на "Елана трейдинг" най-високата доходност дават 10-годишните ДЦК - 1.075% годишно (по цени към 25 октомври). Купонът по-тях е 1.95%. Най-висока лихва имат книжата в евро с падеж октомври 2018 г. - 6%, но доходността е отрицателна - 0.363%. Това са облигации, емитирани през 2013 г., затова и лихвата е толкова по-висока, но реално доходността се котира като едногодишни книжа - колкото е и срокът им до падежа.

Преди няколко месеца описахме кое е по-изгодно - инвестиция в ДЦК или депозит (виж материала "Банков депозит или държавни ценни книжа", 24 февруари). Изчисленията показват, че в определени случаи и пазарни стратегии държавният дълг дава възможност за по-висока доходност от депозита. Оказва се, че дългосрочните облигации са по-изгодни от депозита, ако гледаме годишната доходност, и обратно - кратките и средносрочните матуритети не са препоръчителни в момента.

"Едногодишен депозит например носи доход колкото 5-годишна ДЦК", казва Мартин Търпанов и съветва: "Важно е дребните инвеститори да се запознаят добре с инструмента ДЦК и свързаните рискове, преди да инвестират. Трябва да се има предвид, че депозитите в банка до 195 хил. лв са гарантирани от държавата и по своята същност са квази-ДЦК. Ако в момента едногодишните депозити дават доходност около 0-0.10%, то ДЦК с подобна доходност са със срочност около 5 години и лихвеният риск (рискът от понижаване на цените при нарастване на лихвените равнища) е несравнимо по-голям при тях, особено в среда, в която основните централни банки вече вдигат основните лихви (Фед) или възнамеряват да го направят през 2018 г. (ЕЦБ)."

При настоящите нива на доходност покупката на ДЦК би била още по-неизгодна, ако при сделките с тях се дължи и такса за посредника. Но все пак като най-безрискова инвестиция държавната облигация винаги е добър вариант за диверсификация на инвестиционен портфейл.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

На ски из белия свят На ски из белия свят

Европейските зимни алпийски курорти стават все по-близки и достъпни. В какво да се внимава и няколко предложения

17 ное 2017, 4321 прочитания

Ценни книжа без бъдеще 1 Ценни книжа без бъдеще

Държавата няма ясна идея какво да се прави с компенсаторните инструменти, от които активни на пазара са близо 0.5 млрд. лв.

17 ное 2017, 2102 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Гепард»

Гепард
Гепард

Класация на най-динамичните малки и средни компании в България.

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (20 - 26 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Как да се представим на стажа, за да ни вземат на работа

Гледайте на стажа си като на едно дълго интервю за работа, а не като на задължителната заверка за университета

Стажове, стипендии, конкурси (30 октомври - 5 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (16 - 22 октомври)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Интервю за работа? Не, благодаря

Няколко съвета как любезно да откажете покана за събеседване, ако междувременно поради една или друга причина вече не се интересувате от офертата и защо това е важно

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
Ипотечен лихвопад

Средната лихва по жилищни заеми вече е под 4% през септември

Симеонов на абордаж в БМФ

Собственикът на Параходство "Български морски флот" Кирил Домусчиев няма да успее да си спести неустойки от 55 млн. лв. след решение на ВКС

Новият "вечен" фонд на Павел Езекиев

Neo Ventures набра първи портфейл от 3 млн. евро, които са почти изцяло инвестирани в три компании. Това са българската Ендуросат и чуждите Cannabi-Tech и Vostok VR

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Навик, следвай ме

Как да променим вредните си навици и за колко време става това според последните проучвания

Северни пиеси

Новата колекция YPPERLIG представя сътрудничество между ИКЕА и HAY и е истинско събитие

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 18.11.2017 Прочетете
Капитал Daily, 22.11.2017

Капитал Daily

Брой 179 // 22.11.2017 Прочетете