Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
17 юли 2017, 11:06, 2637 прочитания

Накъде ще се движи цената на златото

Европейските ETF в метала продължават да трупат активи

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

В търсене на доходност

Какви са вариантите за осигуряване на печалба от вложения на свободните средства

14 юли 2017

Уолстрийт

Лихвите в САЩ растат, а пазарите?

Кои активи ще спечелят от затягане на монетарната политика на Федералния резерв

23 юни 2017

Златото е на 6-месечен връх след слаби данни от пазара на труда в САЩ

Инвеститорите охладиха очакванията си за по-агресивна политика на Фед по отношение на лихвите

5 юни 2017
След неочаквано лоши данни за инфлацията в САЩ златото поскъпна с около 10 долара в края на миналата седмица и в момента се търгува за 1230 долара за тройунция. Инфлацията в най-голямата икономика за юни е 1.6%, под очакваните 1.7%, и запазва тенденцията на спад.

Новината не е добре дошла за Федералния резерв и намеренията му да повишава лихвените нива и да изтегля ликвидност от пазара, като постепенно започне да намалява баланса си. Самият пазар в момента калкулира още едно повишение на лихвата през декември с вероятност между 40 и 50%.

На практика няколко са вариантите, които могат да попречат на Фед да "нормализира" баланса си. Първо, лоши данни за заетостта и безработицата. Най-важният индикатор тук е non-farm payrolls (откритите нови работни места извън селскостопанския сектор). Въпреки че за юни САЩ добавиха 222 хил. работни места (очаквани 179 хил.), този индикатор често бива ревизиран, в случая четения под 150 хил. със сигурност не са добре дошли.

Второ, понижаваща се инфлация. Освен че Федералният резерв има цел от 2% годишна инфлация, спадащата инфлация е най-големият бич за централните банкери, които се страхуват от навлизането в т.н. дефлационна спирала. В последно време месечните четения на инфлацията не кореспондират с намеренията на Фед.

Трето, корекция на фондовите пазари (с повече от 15-20%). Въпреки че официално Фед няма поставена цел да поддържа възходящ тренд на фондовите пазари, на практика паричната политика на банката прави точно това, като вкарва ликвидност във финансовите пазари. За Фед здравето на пазарите на акции е от особена важност, евентуален крах там може лесно да се прехвърли върху реалната икономика.
Интересното е, че по нищо не личи пазара да "калкулира" намеренията на Фед да "нормализира" баланса си. Първо, лихвите по 10-годишните ДЦК на САЩ по никакъв начин не са се променили от избора на Доналд Тръмп за президент. Както видяхме, дори очакванията на пазара са само около 40% за повишение на лихвата през декември. Второ, пазарът на акции е в "ненормално" възходящ тренд, имайки предвид, че Фед изтегля ликвидност от пазара, и на фона на факта, че икономиката на САЩ не се намира в по-добро състояние спрямо 2014-2015 г. Въпреки това след срещата на Фед през юни цената на златото претърпя корекция от близо 80 долара или приблизително 7%. Как е възможно това?

Не е тайна, че COMEX пазарът има "огромно" влияние върху цената на златото. Всеки петък CFTC (US Commodity Futures Trading Commission) публикува доклад за дългите и късите позиции на търговците на фючърс пазара за изминалия вторник, в него могат да се видят нагласите на пазара за конкретен актив. В доклада за златото, най-общо казано, търговците са разделени на два типа - спекуланти и неспекуланти (търговци). Втората група включва всички производители на злато (мини, рафинерии, големи дилъри на физическо злато, бижутери), както и големите банки или т.нар. суап дилъри на злато. Последните имат информационно предимство пред останалите играчи на пазара, защото могат да видят структурата на поръчките и позициите на останалите участници.

Спекулантите на COMEX имат несъразмерно голямо влияние на фона на средствата, с които оперират. Тъй като фючърс пазарът им предоставя възможност да работят с ливъридж, те нерядко заемат позиции, до десет (x10) пъти по-големи от собствените им средства. Този механизъм генерира особено големи ценови движения в краткосрочен план (около месец), постигнати с относително малко собствени средства. Когато спекулантите са заели екстремни къси или дълги позиции и нямат фундаментална подкрепа от пазара (разбирайте физическо търсене или предлагане на злато), те стават лесна плячка за суап дилърите, които са наясно с разпределението на техните поръчки.

Суап дилърите разполагат с достатъчно средства, за да пробият дадено ниво на подкрепа или съпротива, с което да активират т.нар. стоп поръчки на останалите участници на пазара. Ако си в екстремна позиция, разполагаш с ограничени средства и пазарът не е в твоята посока, най-умното нещо, което може да направиш, е да затвориш позиция, за да не изгубиш ограничените си средства. Това се случва често на пазара на злато и е причина за т.нар.
flash crashes (внезапни спадове) в цената на метала.

Преди последното заседание на Федералния резерв през юни цената на златото бе непосредствено под 1300 долара. В голяма степен ценовото движение бе в резултат на увеличаващи се нетни дълги позиции на спекулантите на COMEX. Моментът бе подходящ да се "оберат" екстремните позиции на пазара. Оттогава насам само за четири седмици спекулантите на COMEX пазара нетно са разпродали над 400 тона злато. Всъщност общите къси позиции на спекулантите не са били такива от началото на 2016 г. насам, когато, ако си спомняте, започна възходящ тренд на метала с около 20% само за четири месеца. Ситуацията в момента е подобна. Спекулантите отново са заели екстремна позиция, този път екстремно къса, и в скоро време може да станем свидетели на корекция на тази позиция.

Но какво се случва с "фундаменталното" физическо търсене? Няколко са важните индикатори там, за които може да намерим достъпна информация, имайки предвид, че самият пазар на физическо злато е до голяма степен OTC (over the counter). Първо, нивото на злато в ETF-те. Най-вероятно няма по-добър индикатор, който да показва нагласите на "големите" инвеститори. Цената на златото и нетните приливи и отливи на злато от ETF-те имат перфектна положителна корелация.

На всеки три месеца
WGC (World Gold Council) публикува информация за това колко злато се съхранява за ETF-те по света. Оказва се, че от началото на годината има нетен прилив на злато в ETF-те в Северна Америка и Европа. Може би по-интересна е тенденцията от началото на 2016 г. европейските ETF-и да трупат злато, като до момента нетно са увеличили позицията си с около 300 тона злато. Може да сравните тези 300 тона за година и половина и 400-те тона на COMEX, споменати по-горе, за да направите равносметка колко трудно се изгражда позиция с физически метал в сравнение с фючърс контракт.

Вторият фактор, който е относително достъпен, са премиите на физическия пазар на златото в Индия и Китай. Колкото по-високи са те над цената в Лондон, толкова по-яростно е търсенето от тяхна страна.

Това, което се вижда, е и завръщане в началото на 2017 г. на търсенето в Индия след колапса през ноември 2016 г. в резултат на изтеглянето от обращение на банкнотите от INR500 и INR1000 (86% от банкнотите в страната).

С голяма доза увереност може да кажем, че на физическия пазар на злато настроенията клонят ако не към положителни, поне към неутрални относно метала. Т.е. последното низходящо движение в цената на златото може до голяма степен да намери обяснение в случващото се на COMEX пазара.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

21 ноември 2017г.
София хотел Балкан

capital.bg/banks

Пета годишна конференция "Банките и бизнесът"Теми в програмата:
Готови ли са банките за новите правила за оценка на риска и за провизиране
Да се готви ли бизнесът за смяна на посоката на лихвите
Европейските програми: от грантово финансиране към гаранционни схеми
Пазарът на необслужвани кредити - тенденции на развитие
Как продажбата на портфейлите помага на банките


Прочетете и това

Търговията с фючърси върху bitcoin поражда въпроси Търговията с фючърси върху bitcoin поражда въпроси

CME ще има различни правила за търговията с контракти върху криптовалути

17 ное 2017, 1079 прочитания

Петиция в Индия изпрати bitcoin във Върховния съд Петиция в Индия изпрати bitcoin във Върховния съд

Инвеститорите са изнервени, защото властите отказват да поемат отговорност и да създадат законова рамка за криптовалутите

15 ное 2017, 1852 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Гепард»

Гепард
Гепард

Класация на най-динамичните малки и средни компании в България.

Кариерен клуб: Финанси »

Как да се представим на стажа, за да ни вземат на работа

Гледайте на стажа си като на едно дълго интервю за работа, а не като на задължителната заверка за университета

Стажове, стипендии, конкурси (30 октомври - 5 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (16 - 22 октомври)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Интервю за работа? Не, благодаря

Няколко съвета как любезно да откажете покана за събеседване, ако междувременно поради една или друга причина вече не се интересувате от офертата и защо това е важно

Стажове, стипендии, конкурси (2-8 октомври)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Пазари" Затваряне
Цените на петрола остават стабилни

Възкръсването на Берлускони

Бившият италиански премиер е готов за политическо завръщане преди парламентарния вот в началото на следващата година

Проблемите на малките

Няколко извода от "Гепард" - годишната класация на "Капитал" за най-динамичните малки и средни дружества

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

В търсене на Левски

"Възвишение" е верен на романа и доброто жанрово кино

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 18.11.2017 Прочетете
Капитал Daily, 16.11.2017

Капитал Daily

Брой 176 // 16.11.2017 Прочетете