Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
4 авг 2017, 14:16, 10106 прочитания

Българският Google за клинични проучвания

Компанията FindMeCure създаде технологична платформа, която събира голяма част от всички изпитвания по света и предоставя информацията по лесен начин

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
LAUNCHub Ventures инвестира 300 хил. долара в проекта, а световният акселератор Techstars още 100 хил.

Още по темата

Производителите на генерични лекарства изпитват трудности

Финансовите резултати на компаниите за второто тримесечие изтриха голяма част от пазарната им капитализация

21 авг 2017

Ускорител за иноватори

ЕИБ активизира предлагането на инструмент, който осигурява сравнително голямо финансиране за технологични компании

13 яну 2017

2017: По-малко пари за стартъпи, но по-фокусирани инвестиции

Това са очакванията на инвеститорите в Силициевата долина за предстоящата година

30 дек 2016

Втори рунд

Новият фонд LAUNCHub Ventures привлече 18 млн. евро от ЕИФ и частни инвеститори, които да вложи за две години

11 дек 2016

Търси се дигитален маркетинг специалист

Каква е равносметката от първите курсове по дигитален маркетинг на Telerik Digital Academy

22 юли 2016
Клиничните проучвания са неразделна част от фармацията: без тях модерните медикаменти никога нямаше да стигат до пазара. Но особеното е, че дори и с тях голяма част от изпитванията така и не завършват, като основната причина дори не е ненадеждността им, а е далеч по-прозаична - липсата на достатъчно пациенти, които да участват в тях. Заради малкия им брой около 40% от тези тестове се провалят. Българската стартираща компания FindMeCure е решена да се справи с този проблем, като помогне и на пациентите, и на компаниите. Тя създава технологична платформа, която събира голяма част от всички клинични изпитвания по света и предоставя информацията по лесен и достъпен начин на всеки, който има нужда от нея. Така пациенти могат да изпробват алтернативни лечения още преди излизането им на пазара, като са запознати с всички плюсове и рискове на целия процес.

Съоснователите на FindMeCure Мая Златанова, Мирослав Вълчев и Ивайло Йосифов имат дългогодишен опит в сектора на клиничните проучвания. Те се познават от десет години, когато започват работа в британска компания, която прави софтуер за тази индустрия. Златанова се е занимавала и с обучения на специалисти в тази област, докато Вълчев и Йосифов са с технологичен бекграунд.

Началото

Идеята за FindMeCure идва на Златанова, след като й се налага да търси алтернативно лечение за много близък човек. Така й става ясно, че всеки, който иска да участва в клинични изследвания, е изправен пред огромна по обем неразбираема информация. В същото време има много отворени изпитвания, които постоянно си търсят пациенти. "Осъзнах, че когато човек има достатъчно пълен набор от информация и достатъчно добро ноу-хау, може много добре да разбере какви алтернативни лечения има", казва Златанова.

Малко по-късно тя участва в състезание на Singularity University, в което хората трябва да споделят идеи, които да помогнат на поне 1 млн души. "Аз реших да разкажа за моята - платформа за клинични изпитвания, която да отговаря на търсенето на хората. Един вид търсачка, подобна на Google, чийто алгоритъм помага да получиш резултати, които за теб са най-релевантни. Исках платформата да показва най-подходящите клинични изпитвания за всеки човек и той да прецени плюсовете и минусите и да се възползва", допълва Златанова.Оказва се, че такава търсачка е търсена изключително много не само от хората, но и от самата индустрия, която страда от липсата на доброволци. Над 50% от хората не знаят за клиничните проучвания, а в същото време 95% от вече участвалите в такива биха го направили отново.

Участието в конкурса на Singularity University привлича внимание към идеята на Златанова и много институции се свързват с нея, включително и местните асоциации за клинични изпитвания, Агенцията за лекарства в България и др. "Така с Миро и Иво седнахме и започнахме да говорим - двамата вече бяха стигнали до идеята, че това, което правят, им харесва и им е сила - софтуерните продукти, а освен това имаме кауза, която създава реална стойност за хората. И решихме да съберем сили и да започнем FindMeCure", казва Златанова, която е изпълнителен директор на стартиращата фирма, докато Вълчев е оперативен директор, а Йосифов е технологичен директор. По това време двамата вече имат своя софтуерна компания, което също подпомага за присъединяването на още специалисти към FindMeCure. В момента стартиращата фирма има екип от девет души.

Как работи

Дебютът на платформата официално за пациентите става факт през миналата година. В момента около 7000-8000 души на месец търсят реално клинични изпитвания, а процент от тях директно кандидатстват за тези проучвания, казват от фирмата.

"Чрез нашата платформа им предоставяме най-големия пакет от информация, която е публично достъпна, по начин, който те да разберат, за да могат да вземат решение и да кандидатстват. След това ги свързваме със съответните специалисти от клиничните изпитвания и ги консултираме и помагаме, стига, разбира се, лекарят да каже, че те са подходящи за тях", разказва Златанова.

В същото време работят и върху бизнесмодела си и контакта с клиенти. FindMeCure вече има пилотен проект с местните офиси в България на Novartis, Bayer, GSK и други компании. "Един от първите ни клиенти е американска компания, за която до края на годината трябва да намерим 300 пациенти", казват от фирмата. Междувременно минимум двама-трима на ден се свързват лично с хората в компанията, след като са открили клинично изпитване, което отговаря на техните характеристики.

От компанията припомнят, че много от извършващите клинични изпитвания организации - компании, държавни институти или университети, нямат право да контактуват директно с пациенти. Това го правят изследователите - лекари, които имат собствена практика. Но те понякога са много заети и трудно могат да пресеят голям брой кандидати. "Така че пестим адски много време и на индустрията, и на пациентите", твърди Вълчев.

"Ние казваме: това са плюсовете, това са минусите и консултираме пациентите. Даваме пълната информация какво е това изпитване и вършим предварителен скрийнинг за компаниите", допълва Златанова.

Инвеститорите

Развитието на компанията привлече вниманието и на инвеститорите. Във FindMeCure влезе фондът LAUNCHub Ventures. "В момента инвестираме 300 000 долара с опция за допълнително финансиране при развитие на бизнеса. Едновременно с нас инвестира и световният акселератор Techstars, с което цялата сума надхвърля 400 000 долара и предоставя на компанията финансиране за между 12 и 18 месеца", коментира пред "Капитал" Станислав Сираков, партньор в LAUNCHub Ventures. Според него една от причините да изберат компанията за следващата си инвестиция е неефективната работа на огромната индустрия на клиничните проучвания, която е бизнес за 100 млрд. долара. "Индустрията изглежда готова да бъде оптимизирана благодарение на технологиите, а Мая и екипът са в правилното време с правилното позициониране. В бъдеще виждаме възможности в сектора благодарение на оптимизиране на медицинската информация за даден пациент и изкуствения интелект тази индустрия да се дигитализира още повече. Не бихме инвестирали в компанията, ако не виждахме възможност тя да стане 100-милионен бизнес в следващите години", допълва Сираков.

През юли тримата основатели се присъединиха и към тазгодишния акселераторски клас на Techstars London и са една от само 11 избрани компании. Подборът покри 21 държави и стотици предприемачи, а седем от фирмите имат жени за изпълнителни директори. Мая Златанова е една от тях.
Q&A
През платформата ни има над 50 000 отворени проучвания

Какво следва за вашата компания?
Мая Златанова: За последната половин година се фокусирахме върху две неща - бизнесмодела ни, чрез който да поддържаме нашата кауза и да я правим по-голяма. А другото ни решение беше да намерим инвеститори, които да ни подкрепят. Решихме да кандидатстваме в топ три акселератори в света - и в трите стигнахме финални интервюта. Имахме лукса да избираме и се спряхме на Techstars London. Вече сме там и за три месеца имаме много натоварена програма. В Лондон има голяма концентрация на компании за клинични изпитвания и фармацевтични групи и това също допринесе за нашето решение. В България също се чу за нас и започнахме да говорим с LAUNCHub Ventures, които вече са наши инвеститори.

Колко проучвания имате във вашата база данни?
Ивайло Йосифов: Общо взето имаме около 250 000 клинични изпитвания по цял свят, което прави около 90% от всички. В момента около 50 000 от тях са отворените. Ние постоянно обновяваме базата си данни. Информацията там е много сложна и объркваща и човек много трудно може да се ориентира. Ето защо предоставяме само важната информация за пациентите. Зад нея обаче има много технологии. Нашият алгоритъм прави класации по дадени критерии и анализираме огромен обем странични данни.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

21 ноември 2017г.
София хотел Балкан

capital.bg/banks

Пета годишна конференция "Банките и бизнесът"Теми в програмата:
Готови ли са банките за новите правила за оценка на риска и за провизиране
Да се готви ли бизнесът за смяна на посоката на лихвите
Европейските програми: от грантово финансиране към гаранционни схеми
Пазарът на необслужвани кредити - тенденции на развитие
Как продажбата на портфейлите помага на банките


Прочетете и това

Как стартъпът shkolo.bg вкарва българското образование в ХХІ век Как стартъпът shkolo.bg вкарва българското образование в ХХІ век

Дигиталната революция в българската класна стая

17 ное 2017, 1393 прочитания

Палец + смартфон = подпис 10 Палец + смартфон = подпис

Новото мобилно приложение на "Евротръст технолъджис" предлага електронен подпис и електронна идентификация дистанционно

9 ное 2017, 58891 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Гепард»

Гепард
Гепард

Класация на най-динамичните малки и средни компании в България.

Кариерен клуб: Финанси »

Как да се представим на стажа, за да ни вземат на работа

Гледайте на стажа си като на едно дълго интервю за работа, а не като на задължителната заверка за университета

Стажове, стипендии, конкурси (30 октомври - 5 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (16 - 22 октомври)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Интервю за работа? Не, благодаря

Няколко съвета как любезно да откажете покана за събеседване, ако междувременно поради една или друга причина вече не се интересувате от офертата и защо това е важно

Стажове, стипендии, конкурси (2-8 октомври)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Наследникът на Google Reader

Български разработчик на приложения се възползва от нишата, отворила се след спирането на популярното приложение през 2013 г.

Ценни книжа без бъдеще

Държавата няма ясна идея какво да се прави с компенсаторните инструменти, от които активни на пазара са близо 0.5 млрд. лв.

Кевин Хамилтън: Планират се канадски инвестиции в IT и добивната индустрия

Посланикът на Канада за Румъния, България и Молдова пред "Капитал"

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Северни пиеси

Новата колекция YPPERLIG представя сътрудничество между ИКЕА и HAY и е истинско събитие

1001 стоки

"Под знака на Меркурий" разглежда търговията в София от античността до наши дни

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 18.11.2017 Прочетете
Капитал Daily, 16.11.2017

Капитал Daily

Брой 176 // 16.11.2017 Прочетете