Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
10 9 ное 2017, 18:30, 59241 прочитания

Палец + смартфон = подпис

Новото мобилно приложение на "Евротръст технолъджис" предлага електронен подпис и електронна идентификация дистанционно

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко:

- Ново мобилно приложение предлага електронен подпис и електронна идентификация дистанционно - без потребителят да стъпва в офис на фирмата.

- Според създателите "Евротръст технолъджис" услугата най-накрая ще електронизира много институции и бизнеси, защото е евтина и лесна за използване.

- Засега приложението работи за услуги на oбщина Бургас и Societe Generale, но предстои свързването на други банки, телекоми и администрации.

Още по темата

Държавни заявления и справки .com

Няколко електронни административни услуги, които работят ефективно и в момента

21 юли 2017

МВР задвижи поръчката за електронно ЕГН в личните карти

Системата трябва да е готова не по-късно от края на ноември 2018 г. и ще струва около 13.2 млн.лв.

29 май 2017

Как ще работи електронният ЕГН

Въпроси и отговори за дигиталната идентификация, която трябва да влезе в сила в следващите две години

16 сеп 2016

Ако всеки път, когато някой обявяваше край на опашките и бюрокрацията в администрацията, се събираше по стотинка, България трябваше поне да е удвоила фискалния си резерв. Вместо това за всички държавни опити по темата се плаща, а срещу голямата сметка седят скромни резултати. В графата "безопасно идентифициране на гражданите онлайн" пък практическите резултати се изчерпват с тесте пробни карти отпреди няколко години и четци, които прашасват по чекмеджетата на избраната "тестова група".

Тази седмица стартиращата компания "Евротръст технолъджис" представи частно решение на проблема - мобилно приложение, което събира на едно място електронен подпис, електронна идентификация и възможност за официално връчване на документи онлайн. За да използвате всичко това, е нужен само мобилен телефон. Регистрацията става за минути дистанционно, без да стъпвате във физически офис на компанията. След това свободно може да се идентифицирате пред различни институции и да подписвате електронни документи и договори откъдето пожелаете.

Приложението работи "тихо" от няколко месеца, но беше представено официално на 8 ноември. Първите институции, които поддържат услугата, са община Бургас и банка Сосиете Женерал Експресбанк. Амбициите на проекта обаче са големи. Според един от инвеститорите в проекта - проф. Георги Димитров, за първата година приложението може да привлече около 100 хиляди потребители, а след това целите включват то да се използва за идентификация и подписване в интернет в цяла Европа.

Всичко от дистанция

"Това е решение, с което се удостоверяват различни действия в електронната среда, точно така, както ги има в хартиения свят", обяснява проф. Георги Димитров. Потребителят може да удостовери кой е, както би направил с личната си карта, да поиска документ, както би станало с хартиен формуляр, или да подпише договор с банка или мобилен оператор, само че с електронен подпис. Технологията зад проекта е напълно функционална, но проектът е още в първите си стъпки, защото засега работи само с няколко услуги на община Бургас и с два продукта на банка Сосиете Женерал Експресбанк - потребителски кредит и овърдрафт.За разлика от другите доставчици на електронен подпис "Евротръст" не изисква ходене в офис и плащане на място. Регистрацията става дистанционно и безплатно. Приложението изисква да попълните данните си, да снимате личен документ и да се идентифицирате чрез видеоразпознаване. "Гледаш в екрана, а системата ти подава команди на случаен принцип - погледни наляво, погледни надясно, затвори очи. Само човек може да изпълни тези команди", обяснява проф. Димитров. Приложението разпознава мимиките на лицето и ги сравнява със снимката от личен документ в регистъра на МВР. "Проверяваме дали е "3D" човек - дали не използваш снимка или записано видео. Сега интегрираме и нова технология, която проверява дали имаш пулс", довършва юристът. След като приложението потвърди кой седи от другата страна на мобилния телефон, "Евротръст" автоматично и безплатно издава квалифициран електронен подпис, а клиентът може да започне да използва услугата веднага. "Имаме сертификат, въз основа на който, когато видеоидентифицираме едно лице, проверим му документите за самоличност, проверим, че е живо, имаме право да удостоверяваме пред трети лица (банки, застрахователи, телекоми, държавата) самоличността му", обобщава процеса проф. Димитров.

Е-подпис, но по-лесен и по-евтин

Разликите със съществуващите електронни подписи са няколко. "Евротръст" няма смарт карти и карточетци, няма нужда от използване на определено устройство, операционна система или браузър. "Ние премахваме необходимостта хората да имат USB и карточетец. Вместо това частният ключ (част от защитната технология на електронните подписи - бел. авт.) се съхранява не върху смарт карта, а върху облачно базиран хардуерен криптомодул", казва Георги Димитров. Досегашните системи изискват съставянето на документ и електронното му подписване да се извършат на един компютър и не позволяват това да се случва през телефон или таблет. "При другите ти си изцяло зависим от това устройство. При нашата услуга не е така. Когато кажеш "подпиши", документът може да е в каквото и да било устройство, няма значение дали е браузър, или какви вируси има по него, той се изпраща до "Евротръст", който го връща за потвърждение на мобилния ти телефон", разказва един от инвеститорите зад проекта. "Ти го поглеждаш, съгласяваш се с натискане на палец, разпознаване на лицето ти, с ПИН код, а документът се подписва обратно в хардуерния криптомодул, който е много сигурна среда и на практика не може да бъде хакнат, и се връща обратно на институцията или фирмата, която го е поискала."

Лесното използване и цената според Димитров са и основните предимства на "Евротръст". "За използването на електронни подписи досега се изискваха знания и техника, бяхме зависими от браузъри и операционни системи. Нека си го кажем честно, в момента няма масово използване на електронните подписи, защото са трудни за използване", аргументира се той. Освен това с досегашните технологии потребителят трябва да заплаща картата, четеца и абонамент от минимум 35 лева на година. "При "Евротръст" не заплащаш нищо предварително. Безплатно сваляш, инсталираш, идентифицираш се и получаваш подпис", обяснява Димитров. Ценообразуването започва с подписването на документи. "Приложението идва с пет безплатни подписвания на година, колкото е нормалният брой държавни услуги, които човек използва, по данни на статистиката", довършва той. За стандартни бизнес потребители има план с до пет подписвания на месец, които струват по 2.33 лв., а за 5.83 лв. на месец потребителят получава неограничен брой подписи.

Към абонаментите има и допълнителен бонус. "Евротръст" договаря с банки, застрахователни компании, телеком оператори и компании за бързи кредити подписванията към техни продукти и услуги да са безплатни за потребителя, а да се поемат от компанията", твърди Димитров. След първите два партньора - Бургас и Сосиете Женерал Експресбанк, предстои компанията да започне работа с много от услугите в групата на "Уникредит". По думите на Димитров "тече интеграция с Търговския регистър и регистъра БУЛСТАТ" и се водят още много разговори с различни институции.

Димитров признава, че интеграцията с различните системи e трудоемка, но това според него не е проблем. "За държавната администрация това е удобно, защото получават много лесен, юридически сигурен и евтин начин едно лице да си подпише документа", казва той. За компаниите пък това е първата реална възможност да станат изцяло виртуални, смята той. "Дори не е нужно да си в България. Ако аз съм българин в Чикаго, в този момент мога да получа кредит, без да стъпвам в банката", обяснява проф. Димитров.

България е тясна

В момента "Евротръст технолъджис" АД има шестима акционери - проф. Георги Димитров, бившият депутат от БСП и бизнесмен Мартин Захариев, съоснователят на NEVEQ Константин Петров, Саша Безуханова, брат й Станислав Безуханов и сина му Константин Безуханов, който е и управител на дружеството. От октомври фирмата има сключен договор за заем от Уникредит Булбанк на стойност 500 хиляди евро.

Според Димитров услугата на "Евротръст" не се конкурира с бъдещата държавна електронна идентификация, в чието замисляне в последните няколко години и той участва като експерт. При държавната схема се издава електронно ЕГН, което не се използва за подписване или връчване на документи, а само за да се идентифицира едно лице, обяснява той. "Държавата трябва да изгради цялата технология от А и Б, но тя няма нищо общо като технология с нашата система", твърди Димитров. "Държавата записва идентификацията в личната карта, а нашата система работи през мобилен телефон. Това е втора схема, в което няма нищо лошо. В някои европейски държави са сертифицирани по 5-6 системи", казва юристът.

"Ние сме частна система за електронна идентификация, която е призната в цяла Европа. България е добро място, където можем да докажем, че проектът работи добре, дава на гражданите и на бизнесите съвсем различно преживяване и начин, по който да комуникират и да ползват държавни, банкови, застрахователни, телеком услуги. Но България не е крайната ни цел, искаме това да е паневропейска система", довършва Димитров.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

Нова генерация в архитектурата 3 Нова генерация в архитектурата

Само за пет години младото студио Don’t do it yourself успя да реализира проекти, които променят мисленето за жилищната, офис и публична среда

3 ное 2017, 8428 прочитания

Аз, уеб дизайнерът 7 Аз, уеб дизайнерът

Българската компания Simvoly навлиза бързо в сектора с платформи за лесната направа на сайт

27 окт 2017, 7575 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Гепард»

Гепард
Гепард

Класация на най-динамичните малки и средни компании в България.

Кариерен клуб: Финанси »

Как да се представим на стажа, за да ни вземат на работа

Гледайте на стажа си като на едно дълго интервю за работа, а не като на задължителната заверка за университета

Стажове, стипендии, конкурси (30 октомври - 5 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (16 - 22 октомври)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Интервю за работа? Не, благодаря

Няколко съвета как любезно да откажете покана за събеседване, ако междувременно поради една или друга причина вече не се интересувате от офертата и защо това е важно

Стажове, стипендии, конкурси (2-8 октомври)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Как стартъпът shkolo.bg вкарва българското образование в ХХІ век

Дигиталната революция в българската класна стая

Твърде бързо, за да е хубаво

Вече се чуват предупреждения, че препускането на румънската икономика с ръст от 8.6% може да доведе до катастрофа

Новият "вечен" фонд на Павел Езекиев

Neo Ventures набра първи портфейл от 3 млн. евро, които са почти изцяло инвестирани в три компании. Това са българската Ендуросат и чуждите Cannabi-Tech и Vostok VR

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

В търсене на Левски

"Възвишение" е верен на романа и доброто жанрово кино

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 18.11.2017 Прочетете
Капитал Daily, 16.11.2017

Капитал Daily

Брой 176 // 16.11.2017 Прочетете