Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
24 8 сеп 2006, 0:00, 2835 прочитания

Министърът на държавната администрация Николай Василев: Няма да подписвам анекси към договора с Microsoft

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Данък Microsoft

Защо държавната администрация още дълго ще бъде в хватката на американския софтуерен гигант

16 мар 2012

Софтуер по инерция

Държавата ще похарчи още поне 72 млн. лв. за поддръжка и осъвременяване на вече закупен софтуер на Майкрософт

9 мар 2012

ПРОФИЛ

Николай Василев е министър на държавната администрация и административната реформа. През последния месец името му бе замесено в редица скандали, свързани с организираните от неговото ведомство търгове за софтуер и хардуер за нуждите на електронното правителство, както и в поредната поръчка на софтуерни лицензи от "Майкрософт“ за нуждите на държавния апарат. Най-голямата браншова организация на технологични фирми - БАИТ, дори поиска неговата оставка.

Факт ли е вече договорът между администрацията и Майкрософт за нови лицензи?
- Не, договорът не е факт, но се надявам да бъде. Стартирахме обществена поръчка, приключихме преговорите, имаме готовност да подпишем договор и се надявам това да се случи този месец.

Какви са условията и цената?
- Количеството лицензи, с които ще бъде сключен новият договор, е 12 000 броя. Защо 12 000? Защото според направените изчисления толкова софтуер се използва в момента от администрацията над предишния договор от 48 000 лицензии. Имаме писмо от ДАИТС, в което те потвърждават необходимостта от тази бройка. Срокът е като на другия договор - до средата на 2008 г. Цената е същата, каквато беше и за предишните количества. За съжаление Microsoft няма официална политика да разгласява тази цена, но ви уверявам, че тя е същата като предишната и е много добре известна на българските медии.

Практиката показва, че до този момент анекси към договора се подписват средно на всеки девет месеца. Смятате ли да подписвате допълнителни приложения до изтичането му?
- Не.

Мислите ли, че начинът, по който този договор е подписван, дава основа за лоялна конкуренция?
- Тук нито ми прилича да критикувам своя колега, министъра от предишния кабинет, нито да оправдавам неговите действия. За България вероятно би било много изгодно да има десетки производители на конкурентен софтуер с много сходни продукти, държавните служители да могат да работят на всички тях, да се обяви обществена поръчка и да се избере най-евтиният софтуер. Твърди се, че има безплатни продукти. Сигурно е така. За съжаление обаче съществува един водещ производител и повечето хора в света използват неговите продукти. Нашето министерство винаги е било неутрално към тази тема

Какви според вас предимствата на договора?
- Тук има няколко положителни за нас обстоятелства. Първото е, че когато е сключван договорът, доларът е имал курс около 2,24 лв., докато сега е 1,52. Тоест, това е спестяване от една трета в левове. Второ - със сключването на този договор Microsoft поема ангажимент, че няма да гледа назад. Тоест, този договор е за след една година, а не за 2005 г. или 2006 г., което е важно за нас. Трето - очаква се след приемането на България в ЕС цените на подобни продукти да скочат към 30%. Тъй че в момента ние се застраховаме срещу подобно увеличение на цената.

Не ви ли притеснява постоянното присъствие на фирмата посредник по тези договори - ЦАПК Прогрес? За нея се говори, че близка до някои партийни кръгове?
- Нали не смятате, че съм член на Висшия партиен съвет на една друга партия. Щях да бъде по-притеснен, ако ставаше дума за фирма, която очевидно е близка до нашата партия.

Вече пет години тя е непоклатим доставчик на лицензи за администрацията?
За това не е виновна българската държавна администрация. Доколкото знам, лично Бил Гейтс, със свой подпис е оторизирал една фирма да представлява Microsoft в България. Това не е тема, която ние можем да контролираме. Ние сме обявили обществена поръчка, ако е имало други хора, които могат да дистибутират официално продукти на Microsoft, можеха да се явят. Напълно е възможно повечето автомобилни компании в България да имат по един-единствен представител. Все пак твърдя, че има качествена разлика в преговорите, които са проведени сега и преди. Както ви казах, по няколко параграфа те са изгодни в момента. Повече от това наистина не мога да направя.

Но Microsoft имат много дистрибутори за България.
Прощавайте, но нямам такава информация. На мен ми е докладвано от юристите на министерството и от самата Microsoft, че те работят за държавната администрация само с една-единствена фирма в България. Ако има други фирми, които могат да предоставят на държавната администрация по-добри условия от постигнатите, веднага ги каня да дойдат при нас на преговори.

Защо условията, при които е подписан този договор, се пазят в тайна?
- Нямаме избор. Според мен обществото има цялата важна информация. Всъщност единствено цената не мога да кажа официално.

Не мислите ли, че когато договорът изтече, държавата ще бъде задължена да го продължи, но вече при по-висока цена?
- Нека предположим следния казус: община Пазарджик преценява през 2008 г., че иска да използва друг софтуер. Те ще подадат информация в министерството, ако служителите им са 100 или лицензиите, които използват, са 100, с толкова ще бъде намалена бройката на лицензиите на Microsoft в държавната администрация, няма да се продължава договорът за тези 100 продукта.
Но тук съответно има няколко въпросителни. Много е лесно, когато човек не е министър и не му се налага да взема управленски решения, да изказва твърдения, които са верни, но половинчати и непълни. Например: защо да използваме софтуера на Microsoft, който не е безплатен, като има друг алтернативен безплатен софтуер? Въпросът ми е: смятате ли, че в момента в страната има 60 000 държавни служители, които умеят да използват друг софтуер? Твърдя, че няма и че аз също не съм един от тях.  Ако е вярно, че няма толкова, или че по-скоро от тези 60 000 може би 59 500 никога не са виждали друг софтуер, това е истината, нали. Тя може да не е красива истина, но това е истината. Тогава въпросът ми е, колко време и колко средства ще бъдат необходими да бъдат обучени тези хора да използват друг софтуер. А ако примерно 2009г. се вземе решение да се използва трети софтуер, който ще бъде произведен през 2008г., то тогава колко време ще отнеме да се обучат хората отново на третия вид софтуер. А ако не могат да бъдат бързо обучени? Ще припомня, преди 2006г. вероятно не повече от няколкостотин служители са били обучавани годишно на информационни технологии от държавната администрация. През тази година ние имаме нещо като рекорд, имаме 21 000 служители в цялата страна, които се обучават и пак сме много далече от 60 000, които ползват компютри. Значи ще отнеме един мандат за обучим цялата държавна администрация на нормални умения по информационни технологии.

Как върви съвместната ви работа с Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС)?
-С Пламен Вачков работим изключително добре, бих добавил, че от години сме нещо като семейни приятели, подкрепяме се взаимно в правителството.  Аз лично се радвам, че той наследи един от ресорите, които управлявах през предишния мандат.

Да се върнем на събитията от последните няколко седмици. Виждате ли в атаката, която бе направена срещу вас, политически оттенък?
- Да, виждам. Според мен на всички е известно частично откъде идват атаките, все пак след над 5 години опит във второ коалиционно правителство, нашият стил на работа, на министрите от НДСВ, е по-скоро на колегиалност и на толерантност. Ако ние имаме нещо да си кажем с други държавни институции, ние го правим не пред медиите и вече сме го направили. Каквото имаме да си казваме в кухнята на правителството, ние си го казваме. Не смятам, че трябва да прехвърлям този разговор, да го правя публичен, защото това не помага на цялото правителство.Бих казал, че подобни действия, макар и неприятни, не са нещо неочаквано в политиката и често са част от играта. В случая различни кръгове в другата партия, които имат противоборство помежду си, като че ли случайно засегнаха и нашето министерство.

Мислите ли, че има борба за вашият пост?
-По скоро го отдавам по две линии. Първо има различни кръгове в другата партия, които имат противоборство помежду си и някак си случайно в част от темата се засегна и нашето министерство, но всъщност темата е съвсем друга. Това е борба на различни кръгове вътре в другата партия. И второ, във всяко коалиционно правителство подобни периодични действия са нещо нормално и не неочаквано. Но това не променя факта, че работи добре както с парламентарната група на другата партия, така и с другата агенция.

Имаше предположения, че по-скоро атаката може да бъде срещу фирмата, която спечели поръчката за интеграционна система за електронното правителство?
- Да, ще ви припомня една статия преди няколко месеца в ляв вестник, че г-жа Безуханова може да бъде десният кандидат-президент. Не бихме искали нашето министерство и електронното правителство да зависят от подобни теми. Който желае да си води президентска кампания, да я води, но развитието на електронното правителство и нашето министерство да не бъдат замесвани в политиката.

Как бихте коментирали реакцията на Siemens Business Services, че ще обжалва поръката?
- Личните отношения между представители на различни фирми не бих искал да бъдат пренасяни върху министерството. Това, че те помежду си могат да си говорят и да имат бизнес заедно, е едно нещо, но не би следвало да изясняват отношенията си, като атакуват трето ведомство. Възможно е това, което единият участник направи, да няма нищо общо със самата обществена поръчка или с това, което прави министерството. Ако другият кандидат се чувства ощетен, то надявам се първо да обсъди детайлите с министерството, след което има конституционното право да обжалва. Ако министерството изгуби в съда, възнамерявам да се извиня на участника, който е бил ощетен. Ако министерството спечели, както се случва обикновено, не очаквам никой да ми се извини - както обикновено.

А бихте ли коментирали тази разлика в цената, която се получи?
- Да, разликата е над 20%. Сигурно ще се съгласите, софтуерни проекти от висша сложност, какъвто е този, не са борсова стока и цената не би могла да бъде единственият критерий. Ако беше така, сигурно щяха да се намерят компании, които за 100 000 лева да участват в тази поръчка, но дали щяха да се справят? По-важното е, че ние дадохме възможност български и световни участници да се включат, да изберем най-добрия и най-накрая държавата да отлепи от последното място в Европа по развитие на електронното правителство. Ще ви призная, сега, след отварянето на ценовите оферти, вече мога да ви го кажа, ние бяхме готови да платим до 2 млн. повече от предложените цени. Тоест, цените и на двамата участници са значително под нашите първоначални очаквания.  

Твърди се, че търгът е бил манипулиран с цел поръчката да бъде изпълнена от определена фирма?
- Знаете, че през последните седмици се занимах много надълбоко с детайлите по тази поръчка. Не можах да намеря нито един професионален аргумент защо трябва тя да бъде спряна. Всички аргументи ги слагам в две категории - политически, които изобщо не са предмет на обсъждане при изграждане на електронното правителство, и междуфирмени, тоест: искам да съм аз, а не моят конкурент. Но това отново не е работа на министерството.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

23 октомври 2015г.
Sofia Event Center

www.capital.bg/hrforum

HR Innovation Forum | 5 важни тенденции, които ще променят HR индустрията в следващите 5 годиниАкценти в програмата:


- Коя е организационната структура на бъдещето
- Как технологиите и социалните медии променят HR индустрията
- Кои са работещите техники за откриване и наемане на таланти
- Какви обучения са ефективни в непрекъснато променяща се среда
- Значението на работното пространство - как да стимулираме креативността на служителите
- Бъдещето на работата - баланс работа/личен живот, работа от вкъщи

За регистрация: www.capital.bg/hrforum

Прочетете и това

Технологично и лично Технологично и лично

Европейският съд отмени споразумението за трансфер на данни между ЕС и САЩ, което ще се отрази върху хиляди компании

9 окт 2015, 2927 прочитания

Универсален самолечител 4 Универсален самолечител

DARPA започва работа по революционна технология, която да позволи на тялото да се справя с всякакви заболявания

9 окт 2015, 3060 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Капитал Авто»

Капитал Авто
Капитал Авто

Какво ново се задава в автомобилната индустрия

Какво става

14:55 Малайзийският самолет над Украйна е бил свален от ракета "Бук"

Малайзийският пътнически самолет "Боинг", който се разби в Източна Украйна на 17 юли 2014 г. Прочитане на цялата новина

14:19 Shell ще проучва нефт и природен газ в Черно море

На заседанието си във вторник Министерският съвет одобри предложението на Shell Exploration & Production да проучва нефт и природен газ в площ "Блок 1-14 Силистар". Прочитане на цялата новина

11:48 Вежди Рашидов спря временно работата по Ларгото

Работата по консервацията и реставрацията на открития музей на столичното Ларго е била временно спряна от министъра на културата Вежди Рашидов, съобщава пресцентърът на културното министерство, цитиран от агенция "Фокус". Прочитане на цялата новина

11:31 Реформаторите оттеглиха проектa за промени административния процес

Вносителите на проекта за промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), които предизвика серия от критики в юридическите среди, са оттеглили предложенията. Прочитане на цялата новина

12/10 Сотир Цацаров поиска имунитета на Чуколов и Сидеров

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в парламента искане за сваляне на имунитетите на Десислав Чуколов и Волен Сидеров от Атака. Прочитане на цялата новина

Още от деня

Кариерен клуб: ИКТ »

Моят университет: Хайделбергският университет, Германия

Богомил Георгиев разказва за опита и приживяванията си в Хайделберг, Германия

7 задължителни качества за успешна IT кариера

Какво е необходимо да знаете и да правите, за да бъдете успешни IT специалисти

Започва кандидатстването за "Харвардските курсове" в Софийския университет

Крайният срок да подадете необходимите документи, за да се включите, е 6 октомври

"Заедно в час" набира нови учители

Крайният срок за кандидатстване е 10 ноември

SAP Labs България отпуска стипендии за първокурсници в IT специалности

Крайният срок за кандидатстване е 15 октомври 2015 г.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Технологии и наука" Затваряне
Моралната дилема на стволовите клетки

Какво е бъдещето на регенеративната медицина

Битката за новия шопинг

Ръстът на електронната търговия подхранва куриерския бизнес, но и създава конфликти по веригата на доставките

"Теленор" търси банка

Телекомът обмисля да купи финансова институция в България

Руски компании се изтеглят от Лондонската борса

Ниските цени на суровините намаляват инвеститорския интерес

Фестивално пренареждане

Подборка от филми, прожектирани на Сан Себастиан 2015

Хапеща реалност

Sofia Biting Docs представя третата си селекция от социално ангажирани документални филми

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 40

Капитал

Брой 40 // 10.10.2015 Прочетете
Капитал Daily, 13.10.2015

Капитал Daily

Брой 194 // 13.10.2015 Прочетете
Капитал Light, брой 40

Капитал Light

Брой 40 // 10.10.2015 Прочетете