Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
2 11 ное 2015, 17:51, 14986 прочитания

Нужно е по-дълго време, за да дойдат резултатите от "София тех парк"

Д-р Ча Донг Ким, директор на корейската технологична фондация Innopolis, пред "Капитал Daily"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Тех парковете дават възможност и на малки фирми да се развиват

Изпълнителният директор на "Трелеборг България" Руслан Папазян пред "Капитал Daily"

13 дек 2015

В парка на визионерите

От 11 декември София ще има технологичен център, който скоро трябва да е ядрото на иновациите и стартъп средата в страната

4 дек 2015

Елица Панайотова: Искаме да направим българската икономика по-иновативна

Директорът на "София тех парк" пред "Капитал Daily"

16 ное 2015

Карлош Моедаш: България има нужната основа за иновации - специалистите

Европейският комисар за изследвания, наука и иновации пред в. "Капитал"

23 окт 2015

"София тех парк" сключи договори за оборудване за 12 лаборатории

Договорите са за 6 млн. лв и са част от общ бюджет от над 20 млн.лв. за подготовка на технологичния център

24 юни 2015
Миналия месец "София тех парк" и южнокорейската фондация Innopolis подписаха меморандум за сътрудничество в научно изследователската сфера и свързването и с бизнеса. В Южна Корея има четири умни високотехнологични градове с общото име Innopolis. Изграждането им започва в началото на 70-те години, а технологиите, които се развиват в тях през следващите 30 години, се превръщат в двигател за икономическия растеж на Южна Корея. В градовете Даедеок, Даегу, Бусан и Гуангджу 25 универститета, 41 изследователски групи и над 3000 компании си сътрудничат и съвместно разработват различни продукти - от ИТ през изследване на зелена енергия до разработване на по-ефективни материали за индустрията. Дейността на четирите технологични центъра се координират и управляват от фондация Innopolis, която се издържа изцяло от държавата. Целта е да насърчава развойната дейност и ефективно да съдейства за комерсиализирането на технологиите.
 
Преди години поискахме от САЩ помощ за наука и технологии, а не за пътища.

Какво е основната роля на Innopolis?
- Innopolis е нещо като иновационен клъстер, където университети, академии и индустрията, правителствени институции си сътрудничат, за да комерсиализират продуктите от проучванията си. Опитваме се да създадем максимална стойност от Innopolis. Имаме четири научни градчета, а фондацията играе ролята на хъб и подкрепя дейността им.

Как подкрепяте развитието на научните градчета в Южна Корея?
- Има много начини продуктите, получени в резултат на проучванията, да излязат на пазара. Ние започваме от търсене на технологиите в инополисите. В едно от тези градчета имаме например над 30 спонсорирани от правителството изследователски центъра, седем университета и повече от 1300 компании, включително рисковите и стартъпите. Така че ние вярваме, че имаме акумулиран капитал, който се е натрупвал в продължение на повече от 30 години и е бил използван от компаниите. Затова ние се опитваме да търсим технологии, които да можем да свържем с другите големи компании.
Вторият начин е да насърчаваме създаването на компании. Ако има желаещи за създаване на стартиращи компании, ние им помагаме от планирането до момента, когато започнат да растат. А ако открием добра компания или стартъп, се стараем да осигурим и финансирането, с което те да могат да позиционират продукта си на пазара, в случай че в нашата екосистема няма подходящ партньор.

Инвестирате или предлагате менторство?
- И двете. Предоставяме на компаниите средствата да се развият, като целта ни не е да печелим от това. От друга страна, имаме Инополис-фонд, чрез който инвестираме. Ако открием много обещаващи компании, инвестираме в тях и реализираме печалба. Не е главната ни цел, но е много важен начин да заздравим атмосферата, да комерсиализираме технологиите в Innopolis. Ако открием добри технологии, ги окуражаваме да се развиват, а ако има много голям потенциал за сериозен ръст - инвестираме. Ако те реализират добри печалби, това се превръща в наша полза.

Можете ли да назовете големи проекти или големи компании, с които си партнирате?
В Innopolis понякога има и големи компании. В повечето случаи обаче при нас са само развойните им звена, а производството им е на друго място. Така че няма конкретен проект, който развиваме. Ние като фондация сме 100% предприятие с нестопанска цел под шапката на министерствата на образованието и науката и на финансите. Всичките ни средства идват от правителството. Ролята ни е да подкрепяме и насърчаваме младите компании, развойния сектор, изследователските институти, за да могат по-лесно да превърнат нематериалния си капитал от знания, идеи и проекти в икономически ръст.
Има играчи, които са свързани с комерсиализирането на технологиите в Innopolis. Такива са Unison Industries, Advances Nano Products, LG Chem и много други индустриални холдинги. В университетите ни има секция за публично-частно партньорство и ние всички работим заедно.

А какъв потенциал видяхте в България?
- Нямам чак толкова много информация за България. Ние тъкмо започнахме сътрудничеството чрез подписването на меморандума. Елица Панайотова, изпълнителният директор на "София тех парк", посети Корея в началото на лятото, за да участва в една наша програма за мениджмънт на научна дейност. Тогава ние обменихме опит и мнения за съвместна работа на Корея и България. Аз бях чул, че в момента България се приближава към откриването на "София тех парк", и предположих, че ще имате нужда от опит и съвети. Затова се споразумяхме да си партнираме, а повече детайли ще има в началото на 2016 г.А имате ли някакви конкретни стратегии?
- В България представихме някои добри практики при нас в Innopolis и разказахме как за 30 години се превърнахме в бързо развиваща се технологична дестинация. Но що се отнася до по-конкретните стратегии, не мисля че има универсални такива. Различните страни, икономически и политически системи не позволяват да се унифицират стъпките към изграждане на една такава технологична бизнес среда. Целите трябва да са според специфичните условия. Ясно е поне от опита на Корея държавният глава трябва да има ясно изградени принципи и представи за ролята на технологиите и науката като двигател на растеж. Нужно е да се разбере колко са важни човешките ресурси. В Корея двете неща бяха топ приоритети на държавата - образованието, и то най-вече в научния сектор, и инвестициите в научноизследователска дейност. Въпреки че през 1967 г., когато създадохме Института за наука и технологии, нямахме никакви пари, САЩ искаха да ни помогнат. Попитаха ни какво искаме, и отговорът тогава не беше социална инфраструктура, пътища или нещо такова - поискахме си Института за наука и технологии.

Къде точно виждате потенциал в България?
- Доколкото знам, хората в България са много отворени към технологиите и страната вече е част от глобализирания свят. Дори и да е станало малко по-късно в сравнение с другите страни в Европа, сега е правилният момент да се развиете.

От какви съвети има нужда в "София тех парк"?
- Доколкото съм почерпил опит от създаването и разработването на технологичен град, мога да кажа, че имате нужда от далновидност и предвидливост и планове в дългосрочна перспектива, защото отнема години да се развие нещо подобно. На Даедеок му отне около 20 години да добие по-завършен вид и да заработи гладко. Затова трябва да се има търпение. "София тех парк" е съвсем в началото на развитието си и не бива да се преследват бързи и краткосрочни резултати. Първо трябва да дойдат компаниите, после университетите трябва да се свържат с тях, за да могат да работят заедно. Целият процес трябва да се превърне в двигател на растежа на страната. Но ще отнеме време. Ако сте търпеливи и не очаквате да берете плодовете близките няколко години, ще има устойчиво развитие.

Бихте ли застанали зад България и да се опитате да привлечете инвеститори в бъдеще?
- Това е едно от нещата, които можем да обсъждаме във връзка с меморандума. Така също и една от областите на сътрудничество, защото малките и средните предприятия в корейския Innopolis искат да излязат извън границите на страната. Те искат да се позиционират на световните пазари, но понякога им е трудно, защото не ги познават. Не познават и българския със сигурност. В този мисъл можем да бъдем медиатор. Ако вие искате чрез "София тех парк" да разширявате дейността и продажбите на европейския пазар, тогава ние бихме могли да осъществим връзката. Сигурен съм, че ще има кандидати, а аз лично бих положил усилия да конкретизирам тези намерения, понеже меморандумът е само начална отправна точка за сътрудничество. Оттук нататък ни предстои да задълбочим разговорите. Важното е, че и от двете страни има желание за съдействие. Мисля, че ни предстои много работа.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

Дигитални модели Дигитални модели

Как изкуственият интелект може да помогне при зачеване; TransferWise вече е еднорог; Стартъп банка

17 ное 2017, 1029 прочитания

App-ове на седмицата App-ове на седмицата

"Капитал" ви представя мобилните приложения, които ни направиха най-силно впечатление

13 ное 2017, 1785 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Гепард»

Гепард
Гепард

Класация на най-динамичните малки и средни компании в България.

Кариерен клуб: ИКТ »

Как да се представим на стажа, за да ни вземат на работа

Гледайте на стажа си като на едно дълго интервю за работа, а не като на задължителната заверка за университета

Стажове, стипендии, конкурси (30 октомври - 5 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (16 - 22 октомври)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Интервю за работа? Не, благодаря

Няколко съвета как любезно да откажете покана за събеседване, ако междувременно поради една или друга причина вече не се интересувате от офертата и защо това е важно

Стажове, стипендии, конкурси (2-8 октомври)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Технологии и наука" Затваряне
Битка на интелекти

Разработката на изкуствен разум навлиза в изцяло нова фаза

Мълчалив отказ от независимост

Правителството не разреши на германски кораб да прави научни изследвания за газ в морето, където има огромен потенциал в т.нар. газови хидрати

Симеонов на абордаж в БМФ

Собственикът на Параходство "Български морски флот" Кирил Домусчиев няма да успее да си спести неустойки от 55 млн. лв. след решение на ВКС

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

В търсене на Левски

"Възвишение" е верен на романа и доброто жанрово кино

Широк екран

Акцентите в афиша на "Киномания 2017"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 18.11.2017 Прочетете
Капитал Daily, 16.11.2017

Капитал Daily

Брой 176 // 16.11.2017 Прочетете