Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
28 18 дек 2015, 17:23, 21075 прочитания

Как се клонират IT кадри

Правителството прие стратегия за създаването на 30 хил. софтуерни специалисти за 15 години – въпросът е дали тя ще постигне тези резултати

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Още по темата

IT секторът иска програма за дуално обучение

Бизнесът е готов да съфинансира изготвяне на програмата с прогнозна стойност между 300 и 500 хил. лв. и търси държавна помощ

11 юли 2016

Нова система ще ускорява издаването на сини карти

Агенцията по заетостта поръча софтуер за 100 хил. лв., с който да автоматизира процесите по одобряване на чужди граждани да работят в България.

4 апр 2016

ТУ - София има нова бакалавърска програма по софтуерни технологии

Още тази есен ще бъдат приети първите студенти по специалността, а бизнесът има готовност да съдейства за развитието на програмата

23 мар 2016

Иновативността на българската икономика спада

Страната пада с три места в класацията на Bloomberg, след като повечето показатели се влошават. Най-видимо пропадане има в две области - образование и патенти

20 яну 2016

Компаниите ще плащат високи такси за издаване на сини карти

Бизнесът поиска да се облекчи допълнително наемането на специалисти от чужбина

11 яну 2016

IT и телеком пазарът ще нарасне с 5% през 2016 г.

Индустрията ще генерира приблизително 5.5 млрд. долара приходи през новата година, показва прогноза на изследователската агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

4 яну 2016

Трябва да направим България по-привлекателна за IT специалистите

Петър Иванов, председател на Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) пред "Капитал Daily"

23 ное 2015

Недостигът на кадри ще забави растежа в IT сектора през 2015 г.

Темпът на нарастване на приходите обаче ще е двуфцифрен - 11%

17 ное 2015

Син жокер за IT индустрията

Облекчаването на издаване на разрешителни на висококвалифицирани чужденци ще реши частично проблемите в технологичната индустрия

9 окт 2015


"Споменахте ускорен растеж", пита джедаят Оби Уан Кеноби Лама Су – извънземно същество от планетата Камино, специализирано в изкуството на клонирането.
"О, да! Това е от огромно значение. В противен случай ще ни е необходим цял живот, за да направим зрял клонинг. Сега това постигаме за десет години", отговаря Лама Су.


Сцената е от филма "Междузвездни войни: Епизод II: Клонираните атакуват", в която всъщност се представя новата клонирана армия за Галактическата република. Тя е необходима, за да може Сенатът да се справи с нарастващата опасност от сепаратистите, тъй като джедаите са прекалено малко, за да водят активни и продължителни бойни действия. В подобна ситуация е изправена и IT индустрията в България. И сега държавата се опитва да реши проблема с нова концепция. 

Хроничният дефицит

Софтуерният бизнес се оплаква от непрекъснат и засилващ се недостиг на кадри, но колко точно не стигат? Представители на IT сектора цитират различни числа, които варират между 30 и 50 хил. души. По данни на БАСКОМ и БАИТ към 2015 г. дефицитът от софтуерни разработчици надхвърля 20 хил. специалисти, а нуждата от професионалисти в маркетинга, мениджмънта и продажбите е около 5 хил. души. Предвид факта, че според IT бранша ситуацията се влошава всяка година, а навлизането на всяка нова компания с големи планове оказва допълнително напрежение върху пазара на труда. Така че целта от 30 хил. души за 15 години теоретично би трябвало да посрещне нуждите на сектора.
Проблемът пред индустрията не е в липсата на клиенти или поръчки, въпросът е, че компаниите от бранша не разполагат с достатъчно "войници", с които да покрият все по-голямото количество проекти, които се възлагат. Ограниченият ресурс от специалисти е основната "невидима" заплаха за софтуерния сектор в страната, която застрашава бурния растеж, отчетен през последните години. Бизнесът алармира за това от години, като опитите на доста компании сами да се справят с проблема се оказаха недостатъчни. В края на 2012 г. браншът настоя за пълна реформа в образователната система в България, чрез която в дългосрочен план да се покрият изискванията на предприятията спрямо специалистите, които се подготвят в училищата и университетите. Известно време апелът на софтуерната индустрия оставаше нечут от управляващите. През последната година това отношение започва да се променя. Правителството предприе първата крачка в облекчаване на процедурата по издаване на сини карти, с които се привличат IT специалисти от страни извън ЕС, като премахна пазарния тест от 45 дни. Втората крачка дойде буквално преди няколко дни, след като Министерският съвет одобри Концепция за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти. В нея се предвижда подобно на клонираните войници на Галактическата република да се подготвят допълнителни 30 хил. професионалисти в рамките на 15 години.

Въпросът е дали тя ще проработи на практика и дали ще успее да покрие изискванията на IT индустрията. Подобни опасения винаги съществуват, особено предвид факта, че за много неща в държавата се приемат купища стратегии, но реализацията им обикновено остава на заден план. Оптимистичният момент тук е, че самата софтуерна индустрия ще участва активно в прилагането й, така че надеждата тя да се осъществи изглежда напълно реална.

По три хиляди на годинаПриетият документ от Министерския съвет предвижда немалко мерки за постигане на амбициозната цел. Най-важната стъпка в изпълнението й включва значително повишаване на броя на учещите, които се подготвят със софтуерна специализация. Идеята е да се увеличи приемът на кандидат-студенти с профили "Компютърна и комуникационна техника" и "Информатика и компютърни науки" с 3 хил. души на година. Така поне на теория в рамките на десет години в университетите ще трябва да влязат 30 хил. допълнителни софтуерни специалисти. В случая на последния випуск от разглеждания период ще са нужни още четири години, за да завърши. Основният въпрос е колко време ще е необходимо, за да се увеличат бройките в тези специалности? Според концепцията на МС ще са необходими между три и пет години. Друг проблем е дали ще се могат да се привлекат достатъчно желаещи за обучение в писане на софтуер. Тук веднага излиза примерът с последната кандидатстудентска кампания в Софийския университет, когато  най-предпочитана беше специалността "Психология", следвана от "Публична администрация" и "Английска филология". Свързаните с IT специалности са едва на осмо и девето място по брой кандидати. Една от причините за това са малкият брой места, които те предлагат. В СУ например за изминалата година става въпрос за 410 бройки, а желаещите за тях са близо четири пъти повече – 1600. Контрастът става още по-впечатляващ с данните за Техническия университет в София, при което в специалност "Компютърно и софтуерно инженерство" местата са за 180 студенти, а кандидатите по първо желание – 1163, се посочва в документа на МС. Изчисленията на кабинета са, че две от трите хиляди необходими допълнителни специалисти могат да се попълнят чрез увеличаване на приема в най-реномираните университети, предлагащи тези профили.

Следващата стъпка в концепцията на МС е развитието на младите програмисти още в училищата и гимназиите, което ще трябва да се случва по два основни начина. Първият е чрез разширяването на придобиването на професионална квалификация "младши програмист". Така учениците ще могат да търсят развитие в IT индустрията веднага след като завършат 12 клас. Идеята е подобни възможности да се предлагат от училища във всички по-големи градове на страната. Курсът на обучение трябва да бъде две години и да обхване ученици от 11-и и 12-и клас. Вторият начин е с организиране на извънкласни дейности и обучения по програмиране в природо-математическите гимназии, които да се признават като завършили курсове по някои предмети от университетите впоследствие. Така ще се формира дуално обучение на младежите в IT сферата и се осигурява "бърза писта" за завършване на образователната система, се посочва в концепцията на МС. Като спомагателни мерки са предвидени и развитие на професионалните гимназии с IT профил, както и насърчаване на обучението по математика чрез повишаване на квалификацията на преподавателите, както и да се изследват нови методики, като например Jump Math.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Дигитални модели Дигитални модели

Дрехи по пръчка; Регулацията на криптовалутите; По-лесно пазаруване

15 дек 2017, 459 прочитания

Какво ще се случи с професиите ни Какво ще се случи с професиите ни

Въпреки заплахите за трудовия пазар от възхода на AI бумът на изкуствения интелект вече създава нови работни места

15 дек 2017,

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: ИКТ »

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (27 ноември - 3 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Даниел Томов: Трудете се, не се отказвайте, учете постоянно, вярвайте в себе си, мечтайте

"Пет минути със..." съоснователя на фонда за рискови инвестиции Eleven, в които той разказва за кариерата си, начина си на мислене и дава полезни съвети на личностно и професионално развитие

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Технологии и наука" Затваряне
Квантово бъдеще

Суперкомпютрите се приближават до реалността и вече се мисли за тяхното бизнес приложение

Гените ни говорят

Боряна Герасимова, съосновател и главен изпълнителен директор на NutriGen, пред "Капитал"

Малка, но важна подкрепа за еврозоната

ЕК пооткрехна вратата към валутния съюз и предлага помощ за реформи в България

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Издай си сам

Изложба на книги и списания самиздат от Чехословакия и Полша

Hast du bulgarische Literatur

Млади издателства проправят път на българската литература в немскоезичния свят

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 50

Капитал

Брой 50 // 16.12.2017 Прочетете
Капитал Daily, 14.12.2017

Капитал Daily

Брой 192 // 14.12.2017 Прочетете