Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
8 30 дек 2013, 15:00, 26954 прочитания

"Следващите 20" според читателите - II

Идеите, хората, мисленето и тенденциите, които ще променят света и нас според читателите на "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

"Капитал" на 23 години

Спечелете абонамент за "Капитал", като ни отговорите на няколко въпроса или просто ни споделите нещо, което винаги сте искали да ни кажете, а сте нямали тази възможност

4 окт 2016

"Следващите 20" според читателите - I

Идеите, хората, мисленето и тенденциите, които ще променят света и нас според читателите на "Капитал"

29 дек 2013

Най-голямото предизвикателство на ХХI век

Ресурсите на Земята са ограничени и трябва да се намерят механизми за споделянето им

1 дек 2013

Конкурс: "Следващите 20"

Кои са следващите идеи, хора, виждания, открития, които ще променят света и нас в следващите две десетилетия

26 ное 2013

Саморегулиращият се свят на бъдещето

Как Big Data ще промени нашия живот и разбирането ни за него

24 ное 2013

(Гр)ад за хората

Къде бихме искали да живеем след 20 години

22 ное 2013

Деца, пазете се от хора, които имат всички отговори

Полският дисидент и публицист Адам Михник пред "Капитал"

14 ное 2013
Борис Бачев През последните години светът буквално е разкъсван от множество проблеми (политически и икономичeски), природни бедствия, войни... Но, за жалост, от цялата тази картина, най-много страдат не просто отделните държави, а обществото в тях, което е ядрото и основната движеща сила в света. Хората започнаха да се разединяват и това става все по-видно. Независимо дали причините са религиозни, икономически, политически или др. Хората се разделят на бедни и богати, леви или десни. мюсюлмани или християни и др. Но, ние сме преди всичко хора, всички имаме по две ръце, два крака, тяло, една глава, две очи...

Постоянно чувам как сънародниците ни ги е срам да казват, че са родени в тази прекрасна земя, нaречена България. Защо? Каква е истинската причина за това? Кои са хората, които имат интерес от това разединяване? Въпроси, на които има множество отговори, но истината винаги остава някъде там... Нужно е някакво обединение на нацията. То започна да се забелязва през последните месеци, но лошото е, че се усеща единствено на площад "Независимост" и на останалите площади в страната, където вече близо 200 дни хората от народа неуморно протестират. И по-лошото е, че тези хора също бяха отделени от обществото с различни грозни определения като "лумпените", "една шепа хора", "протестиращите", което е много, много тъжно.

Но в цялата тази "Човешка криза", която е настъпила по целия свят, се виждат различни проблясъци, за чието съществуване е нужно пробуждането на хората. В цялата тази мрачна картина започват да изплуват "Новите герои", "Героите на новото хилядолетие". Така наречените "предприемачи", чието любимо поле за изява е това, което е осеяно с множество и различни проблеми за решаване. В много страни по света от дълги години се зараждат различни общества. Общества, под формата на клубове, които осъзнават, че хората са по-силни, когато са заедно, помагат си и се подкрепят. Общества, в които липсва мисълта "Аз мога да се справя сам" – черта, която е до болка вкоренена в културата и мисленето на българина.

Хората в тези общества си помагат един на друг. Обменят си полезна информация, помагат си с парични средства, реализират различни бизнес начинания. Но, те действат заедно! Хората там знаят, че могат да разчитат един на друг. Знаят, че не са сами и винаги могат да се обърнат един към друг за помощ. В България през последните години също започнаха да се зараждат подобни примери. Най-изявения такъв пример е "Republics of Aid". Самият превод "Републики за взаимопомощ" и слоган "Да си помогнем сами", говорят точно и ясно каква е мисията и иделогията на тази общност. Тя използва различни инструменти, от които нейните членове могат да се възползват, например "професионална взаимопомощ". Хората разменят услуга за услуга, или казано по друг начин, осъществяват бартер на услуги, но на принципа на "многостранния бартер". Друг инструмент е "паричната взаимопомощ". В случай, че някой от членовете се нуждае от някаква сума пари, друг член, който има възможност му отдава назаем, като по този начин се прескачат едни неприятни срещи с различните банкови и кредитни институции.

Друга много интересна насока, в която се развива общността, е създаването на хранителен кооператив, целта на който е членовете да имат достъп до здравословна и качествена храна. В едно изречение може да бъде описано, че мисията на тази общност е задоволяването на икономическите, социални и културни ценности на нейните членове. Ние не сме родени, за да живеем сами, природата не е устроена по този начин. Въпреки че определени кръгове от хора целят точно това, аз вярвам, че човечеството няма да позволи това целенасочено разрушаване на духовното и емоционално ниво, което се наблюдава по целия свят. И със сигурност, в бъдеще ще станем свидетели на появата на много други подобни общности, защото те са един страхотен инструмент за справяне с настоящата ситуация. Нацията ни има нужда от едно сплотяване и всеки от нас се нуждае от подкрепа, било парична, професионална или емоционална...

Даниел Троев, студент по психология 


Смятам, че иновативните психологически подходи ще променят живота на хората в следващите 20 години, осъществявайки важна промяна в разбиранията за възможностите на човека и алтернативите за справяне с проблеми. В момента основен проблем са утвърдените представи за човешките възможности. Те правят трудно дори представянето на хармоничен живот, лишен от проблеми, защото единствената позната реалност е изпълнена с проблеми.

От деца обществото ни учи какво можем и какво не можем. Средата подкрепя всички тези модели и засилва вярата в дефицитите и ограниченията на личността.По този начин способностите се потискат и на човек му остава безсилната роля просто да издържа и преживява. Неговият потенциал бива проявен единствено в екстремни ситуации. Понякога по изключение чуваме за хора, преодолели неимоверни трудности, оздравели от нелечими болести, сбъднали мечтите си.

Решение на този проблем дават новите психологически подходи, под общото наименование "Ресурсни терапии". Те водят началото си от средата на миналия век и черпят вдъхновение от философските възгледи на релативизма и конструктивизма и научните открития в областта на кибернетиката. Основната идея е, че хората създават своята реалност чрез убежденията и вярванията, които изповядват, езикът, който използват, и фактите, които приемат за обективна истина. Новите подходи работят за постигане на желана промяна чрез ресурсите, които всеки притежава. Основна е житейската философия и начин на живот, свързани с развиване на умения, стимулиране на въображението, подкрепяне на качествата и възможностите на личността. 

В "Психология на потенциала" акцентът е поставен върху творческия потенциал на личността. Стимулират се предприемането на действия, внасящи промяна в проблематичните модели, благоприятстващи разрешаването на проблема. Проявява се разбиране към ситуацията на човека и вяра в неговите ресурси за справяне и промяна. Методите работят за отключване на личностния потенциал, въображението и креативността. Личността се ангажира в игрови дейности, помагащи за излизането от рамката на проблемното мислене и от влиянието на приетите ограничения и дефицити. Благодарение на преживяването и стимулираните радостни състояния, човек намира решения и се справя с трудностите.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Следващите 20" според читателите - I 15 "Следващите 20" според читателите - I

Идеите, хората, мисленето и тенденциите, които ще променят света и нас според читателите на "Капитал"

29 дек 2013, 27726 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Тежка Индустрия»

Тежка Индустрия
Тежка Индустрия

Фокус върху сектора с данни, анализ и ревю на актуалните теми

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Писма" Затваряне
Къде са реформите

Проблемите в образованието според учител по български език и литература

Готова ли е България за битка с "Газпром"

Когато дава с едната ръка, руската компания обикновено взима с другата - отстъпките за цена, вероятно ще дойдат за сметка на преначертване на газовите транзитни маршрути.

Не плащаме, ама и не учим

През последните години България отделя по-малко средства за образование за сметка на сектори като сигурност и строителство на инфраструктура. Ключовият въпрос, обаче, е в ефективността на инвестициите

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Rock me, Amadeus

Йордан Камджалов надниква в "музикалната лаборатория" на Моцарт с нов амбициозен проект

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 11

Капитал

Брой 11 // 18.03.2017 Прочетете
Капитал Daily, 23.03.2017

Капитал Daily

Брой 47 // 23.03.2017 Прочетете