Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
1 1 дек 2016, 13:59, 17227 прочитания

Програмисти мисионери

Софтуерната компания с пловдивски корени "Програмиста" е нещо като вундеркинд за индустрията, а наскоро стартира и образователна програма

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Поръчайте изданието на хартия или в pdf формат тук или на 02/4615 271 и 02/4615 349. Цена 15 лв. с ДДС и доставка.
Визитка
Име: "Програмиста"
Град: Пловдив
Сектор: Технологии
Създадена: 2013 г.
Собственици: Вълко Вълков
Управител: Димитър Манчев
33
Студенти в бакалавърска степен са приети да следват софтуерно инженерство по новата методология на "Програмиста" тази година, през 2017 г. се очаква да са три пъти повече
"Очакваме в дългосрочен план и други университети освен Великотърновския да възприемат програмата. Вече имаме запитвания от Американския университет", каза Димитър Манчев, управляващ директор на компанията.

Още по темата

Технологии: Бизнесът на оптимистите

IT секторът продължава да расте и да зрее, а големият страх от липса на кадри малко по малко избледнява

28 ное 2016
Програмиране от първия ден. Платен стаж в края на първата година. Това е мотото на тъкмо стартиралата бакалавърска програма по софтуерно инженерство във Великотърновския университет. Инициативата е на една пловдивска компания, която напук на много от конкурентите си вярва в способността на българската образователна система да произвежда качествени кадри за ключовия за икономиката технологичен сектор. Самата тя създадена от преподаватели, "Програмиста" е подела инициативата да предложи нова методология за обучение на специалисти.

Годината е 2013, мястото - Пловдивският университет, а героите - шепа преподаватели и асистенти. Софтуерната индустрия в България вече процъфтява. "Обединява ги идеята, че искат да създадат компания, която е модерна, отговаря на изискванията на програмистите си и прилага нестандартни методи", казва Димитър Манчев, управляващ директор на същата тази компания днес. Така преди три години в Търговския регистър се появява дружеството "Програмиста".

"Всичко се развива много бързо", продължава разказа си Манчев. Първият клиент се появява малко след основаването – нишова американска софтуерна компания, за която "Програмиста" започват да работят след обикновено запитване. Екипът дори не си спомня как са ги намерили. Отначало пловдивската компанията разработва и внедрява софтуер по поръчка, а после осигурява и поддръжката му. Това е основният й бизнес и в момента. Три години по-късно обаче от "Програмиста" се замислят вече да минат на следващото ниво и да се ориентират към собствени продукти, за да са по-малко зависими от прищевките на пазара.

За да осъществи последното, компанията ще се нуждае и от още специалисти. А това е един от основните проблеми на висококонкурентния сектор – липсата им или по-скоро недостатъчната скорост на създаването на качествени такива. Така "Програмиста" прилага нов нетрадиционен метод.

Кодът на софтуерните успехи"От самото й създаване компанията работи тясно с университетските среди. Така и започва да привлича висококачествени кадри", разказва Манчев. Част от служителите на "Програмиста" освен в бизнеса участват активно и в академичните среди като преподаватели и асистенти. Последното активно се стимулира от компанията.

Като зародила се в обятията на Пловдивския университет фирмата съвсем естествено разчита отначало на изкованите там софтуерни специалисти и ги стимулира, предлагайки им стажантски програми и интересни проекти. Тъкмо наличието на качествена подготовка в материята е и първата причина "Програмиста" да започне да расте така бързо. С порастването на клиентското портфолио и бизнеса пропорционално се увеличават и нуждите от разработчици. С проекта за произвеждане на качествени специалисти в сътрудничество с формалната образователна система се заема Никола Вълчанов, който е ръководител на научния екип в компанията. Всъщност компанията няма чак толкова силно изразена нужда от големи количества кадри – достатъчно показателно е, че от юли насам екипът се е увеличил с около 5%. "Има голяма доза идеализъм, но естествено целта е и да си създадем подходящи специалисти за нашите нужди", откровен е Манчев.

Така от "Програмиста" започват да се оглеждат и погледът на мениджмънта се спира на Велико Търново. "Направихме проучване и решихме на база на резултатите от него. В Пловдив вече имаме подобни инициативи, в София няма необходимост – там има и университетско обучение, и академии на различни компании. А университетът във Велико Търново е най-големият в Северна България", обяснява Димитър Манчев какво е наклонило везните. От компанията бързо постигат съгласие с университета и подпомагат обновяването на материалната база, за да бъде технологично адекватна към бъдещите занятия.

Идеята на новата бакалавърска програма, която компанията инициира, е да обърне наобратно методологията, по която се преподава софтуерно инженерство. Вместо основно теоретичен фундамент в първите две години от четиригодишната програма "Програмиста" залага на практиката. "Хората започват да програмират от ден първи, при това на модерни технологии, а в края на първата година ги чака стаж", обяснява Манчев. От компанията, разбира се, няма да имат каквито и да било юридически права над студентите, но ще им предлагат стаж и бърза писта за влизане в редиците на компанията. "Идеята на това е хората да не си губят времето със студентски работи по магазини и заведения, докато учат и станат способни да работят по специалността си, а да са готови още в началото на следването", допълва Манчев.

През зимния семестър на 2016 г. 33 студенти започват своето бакалавърско обучение за софтуерни инженери към университета във Велико Търново. Амбициите на "Програмиста" са за тройно повече следващата академична година. А още по-смелите планове са за други университети партньори. "Вече имаме запитване от Американския университет", казва Манчев и допълва, че се надява по този начин да се затвори пропастта между нуждите на бизнеса и начина на подготвяне на кадри.

Програмен вундеркинд

Велико Търново е интересна дестинация за младата компания и по още една причина – там се намира третият по големина офис на "Програмиста" в страната. Най-голям е този в Пловдив, следван от екипа в София, където са около 40% от общо 120-членния екип на разработчика. В момента във Велико Търново за компанията работят около 25 специалисти. Офисът е открит миналата година като част от териториалната експанзия на "Програмиста", стигнала и до Варна и Благоевград. "Отваряме офиси, където има добри специалисти", казва Димитър Манчев.

Местонахождението на клиентите на компанията не е определящ фактор. Защото като повечето динамично растящи компании и тази работи за външния пазар. Основните клиенти на "Програмиста" са други софтуерни компании, но тук-там има и такива от енергийния сектор и производството, обяснява Манчев. За тях компанията развива софтуер и системи по зададени спецификации, често олекотени системи за управление на ресурсите (ERP), апликации за маркетинг и др. Специалистите в компанията покриват голям спектър от технологии – PHP, .Net, SharePoint, както и мобилните операционни системи iOS и Android. А клиентите на компанията са разпръснати по света, като около 65 - 70% от приходите на "Програмиста" на този етап идват от американския пазар, останалите са от Великобритания и Западна Европа. За 2015 г. компанията има оборот от 15.1 млн. лв., което е ръст от над 100%. Освен това компанията има и много добър марж на печалбата - тя достига 4.134 млн. лв.

Именно големият дял на американските клиенти обаче навежда мениджмънта на компанията на мисълта за следващата стъпка в развитието. Въпреки че Манчев очаква и през 2016 г. да се запази стабилният ръст над 100% в приходите, все повече се усеща нестабилност на пазарите на клиентите в САЩ, което в дългосрочен план би дало отражение върху бизнеса на "Програмиста". Според него това, което би направило пловдивските разработчици няколко идеи по-назависими от колебанията в бизнеса на клиентите им и предпочитан партньор пред по-евтини сходни предложения на конкуренцията в Индия например, е да се ориентират към създаването на собствени продукти. Това е и планът за развитие, над който компанията вече работи и ще обяви по-конкретните му параметри догодина.

Да, "Програмиста" е само на три години, но оглавява софтуерната класация за малки и средни предприятия заради ръста на приходите си от 110%. Планира да запази темпото и през тази и следващата година. Ще продължи инициативността си и в образователния сектор в опит да затвори "бездната между теорията и практиката", както я нарича Манчев. А догодина обещава и още една голяма изненада в сектора.
Всички истории на компании от Гепард 2016

"Бер-Хелла термоконтрол" – Германският лидер от Божурище

"Банк тех сис" – Машина за пари

"Клас Бойчев" – Изгаря всичко, топли навсякъде

"Трък фери" – Има ли място на ферибота

"Тайтън гейт" – "Титанът", който предизвиква Google

"Програмиста" – Програмисти мисионери

"Интер карс България" – Разрушителят на статуквото

"Био фарминг" – Новата земеделска звезда на северозапада

"Стримона строй" – Печеливша комбинация

"Оптикоелектрон" – Да береш плодовете, засадени по време на кризата

"Балдаран" – Извор на растеж от Родопите

"Мебелор" – Семейна традиция в производството на мебели

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

Двете ремаркета, които пораснаха до 120 камиона 1 Двете ремаркета, които пораснаха до 120 камиона

Белгиецът Герт Бернард идва в България в средата на 90-те години с малък транспортен бизнес, но днес с неговите партньори управлява сериозна компания

18 ное 2017, 5851 прочитания

Търговия: Годината на разцвета Търговия: Годината на разцвета

Ръстът на икономиката и раздвиженото потребление се виждат чрез все повече ниши в търговския сегмент

12 ное 2017, 730 прочитания

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Гепард" Затваряне
Извор на растеж от Родопите

Водите "Балдаран" бележат над 90% ръст на продажбите в първите години от създаването на компанията

Ценни книжа без бъдеще

Държавата няма ясна идея какво да се прави с компенсаторните инструменти, от които активни на пазара са близо 0.5 млрд. лв.

Новият "вечен" фонд на Павел Езекиев

Neo Ventures набра първи портфейл от 3 млн. евро, които са почти изцяло инвестирани в три компании. Това са българската Ендуросат и чуждите Cannabi-Tech и Vostok VR

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

С бебета на път

Полезни съвети за пътуване с малки деца

Широк екран

Акцентите в афиша на "Киномания 2017"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 18.11.2017 Прочетете
Капитал Daily, 16.11.2017

Капитал Daily

Брой 176 // 16.11.2017 Прочетете