Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
6 дек 2017, 14:16, 1229 прочитания

Селско стопанство: Крачка назад за зърнопроизводителите

Ръстът в бизнеса на малките и средните компании в аграрния сектор е зависел повече от добри управленски решения и единични успешни сделки и все по-малко от пазарната конюнктура

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от класацията на най-динамичните малки и средни компании "Гепард". Всички текстове от изданието можете да откриете тук.
Един от най-стабилните ръстове в приходите има "Хибриден център по свиневъдство" - Шумен.

Още по темата

Земеделие: Поредна година на ниски цени

Над половината от най-големите компании в сектора са със спаднали приходи през 2016 г. Повечето дружества са на печалба, макар маржовете да са изтънели

1 юли 2017

Селското стопанство през 2016 г. - по-малко продукция на по-ниски цени

Гърция, Румъния и Германия са най-големите търговски партньори от ЕС на България в селското стопанство

12 апр 2017

Глобалният пазар на зърно - предлагането ще продължи да е по-голямо от търсенето

Без сериозен природен катаклизъм световното производство на пшеница, царевица и ечемик ще е достатъчно да поддържа запасите на нивата от 2016 г.

2 мар 2017

За селскостопанския бизнес 2016 г. беше трудна година, в която по-големите обеми на производство не успяха да компенсират приходите на фермерите от спадащите цени. По данни на НСИ стойността на продукцията, произведена от растениевъдството отбелязва намаление спрямо 2015 г. с 3.5%, а при животновъдството спадът на годишна база е 14.3%. Понижение има и в брутната добавена стойност на аграрния сектор. От НСИ посочват, че то се дължи изцяло на понижение в цените спрямо година по-рано - с 8.8%. Накратко, добрите финансови резултати и ръстът в оборотите на компаниите в агробизнеса са зависили все по-малко от силните пазари и все повече от добри управленски решения и иновации, единични успешни сделки и сливания, или са следствие от разширяване на обемите след направени инвестиции. Всичко това важи и за 20-те най-динамично развиващи се малки и средни фирми в секторното подреждане на "Гепард". За разлика от предходни години, в които класацията беше доминирана от дружества, специализирани в зърнопроизводство, сега място в нея намират все повече компании, които работят в други ниши на селското стопанство. Така например в челната тройка на най-растящите малки и средни фирми са дружество, което предлага селскостопански услуги, кравеферма и компания, която се занимава с производство и търговия на семена.

Дружествата на върха

С най-голям ръст на приходите (171%) през 2016 г. е "Агрария сървиз". Фирмата е еднолична собственост на инвестиционния банкер Георги Василев, който е и издател на сайта "Трансмедия". Василев е в управлението на бившата държавна компания "Винпром Свищов", в която основен акционер в момента е регистрираната в Дубай "Арена секюритис лимитид". Друга притежавана от банкера компания е "Птици Василево". През 2015 г. тя започна проект за изграждане на модерна птицеферма в община Генерал Тошево. "Агрария сървиз" е регистрирана в Свищов и съществува от 2008 г. Тя предоставя услуги и консултации в областта на селското стопанство, като фокусът са лозя, орехови и овощни градини. Управителят на фирмата Атанас Василев не пожела да коментира финансовите й резултати.

Втора сред лидерите е "Пол аграр кампани", собственост на германеца Маркус Пол. През 2013 г. компанията започна мащабен проект за изграждане на модерна кравеферма в Генерал Тошево с капацитет за отглеждането на 2500 - 3000 крави. Инвестицията на компанията се оценява на 16-18 млн. лв., а намеренията бяха продукцията да се реализира основно на българския пазар. По думите на управителя Светослав Топузов годишното производство на "Пол аграр кампани" достига 3.5 млн. литра мляко. Компанията работи само износ, но през 2016 г. заради случаите на заболяването нодуларен дерматит по животните в България и въведените заради него забрани за експорт фирмата е реализирала продажби на сурово мляко и на местния пазар. Техният дял е бил 40%. "Ръстът ни се дължи на увеличените производствени обеми вследствие на направени големи инвестиции във времето и оптимизиране на производството, което вече работи с много по-голяма ефективност", казва Топузов. "Пол аграр кампани" е партньор на Danon и доставя цялото произведено мляко на фабриката в Букурещ, където то се преработва. "През 2017 г. ще имаме нов ръст на приходите. Със сигурност той ще е над 50%", коментира управителят.

Трета позиция в подреждането заема добричката "Агроном I холдинг". Тя е еднолична собственост на Тодор Губатов и се занимава с производство и търговия на семена. Компанията създава свои собствени сортове пшеница и работи основно за българския пазар. През 2016 г. тя е удвоила оборота си. "Ръстът на приходите ни през миналата година се дължи на сливане. Фирмата придоби дъщерната "Агроном" ЕООД, която е селекционна компания", обяснява Губатов. Всички сортове пшеница, които произвежда холдингът, са лицензирани. "Основният ни пазар е българският, но тук вече няма накъде да растем, затова в следващите години ще се ориентираме повече към износа, като най-голям интерес представляват Румъния, Турция, Хърватия, Молдова и Испания", допълва собственикът. По думите му ръст на бизнеса ще има и през 2017 г., а очакванията са за увеличение на приходите с между 20 и 40%.Най-порасналите зърнопроизводители

Макар да отстъпват от лидерските позиции в класацията, зърнопроизводителите все още са представени числено добре в нея. В това направление работят 10 от 20-те най-динамични малки и средни компании в селското стопанство през 2016 г.

С най-голям ръст на бизнеса сред тях е заемащата пета позиция "Христо Попов 91". Тя е регистрирана в град Дулово, община Силистра, и е собственост на 26-годишният Христо Попов. Приходите на компанията през миналата година са били 5.5 млн. лв. спрямо 3 млн. лв. година по-рано. Печалбата се е увеличила до 805 хил. лв. при 372 хил. през 2015 г.

В челната десетка на най-динамично развиващите се компании от агробизнеса попада и специализираната в отглеждане на зърнени култури "Напредък Севан". Тя е собственост на бургаската група "Севан", която освен със зърнопроизводство се занимава и с износ и търговия на зърно. "Напредък" е изцяло земеделска компания, която е сравнително малка. Обработва около 25 хил. дка земя с пшеница, рапица и грах", казва Артур Акопян, собственик и управител на "Севан". Увеличението на приходите през 2016 г. по думите му се дължи на направени инвестиции в земя и нарастване на обработваемите площи. "Очакваме ръст и през 2017 г., но той няма да е толкова голям", казва още Акопян.

Осмата в подреждането "Кемапул" също се занимава със зърнопроизводство. Неин собственик и управител е Христо Цветанов, който в периода 2009 - 2014 г. беше председател на УС на Асоциацията на земеделските производители в България. "Кемапул" обработва площи със зърнени култури в землищата на няколко села в община Свищов и произвежда зеленчуци, които са за локална дистрибуция в района. Делът на приходите от зеленчукопроизводството в общите по думите на Цветанов е много малък.

Собственикът обяснява, че добрите резултати на компанията през 2016 г. са следствие от различни фактори. На първо място, това е реализираната инвестиция за изграждане на собствена зърнобаза. Тя се намира в село Морава и е с капацитет за съхранение на 16 хил. тона зърно. Базата е изградена с инвестиционен кредит и за нея компанията не е ползвала финансиране по Програмата за развитие на селските райони.

Отношение към по-високите приходи имат и нарасналите обработваеми площи, които вече са 27 хил. дка, но и това, че през изминалата година компанията е получила субсидии за две календарни години. Добрата реколта и силният пазар на слънчогледа също са допринесли за по-високия оборот.

Динамика и в другите сектори

За втора поредна година сред най-динамичните малки и средни компании се нарежда шуменският "Хибриден център по свиневъдство", който е част от създадената преди повече от 25 години фирма за свинско месо, колбаси и месни продукти "Бони холдинг" АД. "Хибриден център по свиневъдство" е придобит от холдинга през 2000 г., когато компанията решава да създаде и развие собствено производство на угоени и разплодни животни, за да избегне недостига на суровини.

През 2016 г. приходите се увеличават до 32.9 млн. лв. при 20.7 млн. лв. през 2015 г. Това е ръст от 59%, а само година по-рано оборотът също е нараснал с двуцифрен темп ( 47%). Дружеството е единственото, което запазва място в секторната класация на "Гепард" в поредни години, което говори за неговото устойчиво развитие. Видно от финансовия отчет, около две трети от реализираната продукция е била за нуждите на "Бони холдинг", а продажбите към външни клиенти - 37% от общите. Реализирани са 43 802 бр. животни, а компанията е увеличила и продажбите на собствени фуражни смески.

Друга компания от животновъдния сектор, която е отчела висок ръст на приходите през 2016 г., е регистрираната във Враца "Мей-ту". Тя се занимава с отглеждане на патици, а неин едноличен собственик е Николай Николов. Въпреки скока в оборота от почти 40% фирмата е завършила миналата година със загуба от 127 хил. лв. "Мей-ту" отглежда приблизително 800 хил. патици годишно и има свои бази, фуражен завод и птицекланица.

Сред най-динамичните компании в селското стопанство се нареждат и две фирми за добив на дървесина. Това са седмата "Мултигор" и деветнайстата "Айди 555". Първата е регистрирана в село Друмахор, област Кюстендил, и е собственост на Борислав Борисов и Стоян Григоров. Собственици с равни дялове в "Айди 555" са Ангел Цигуларов и Димо Димов. Цигуларов е съветник втори мандат от групата ГЕРБ в община Царево, занимава се с частен бизнес и има участия в няколко компании, сред които "Куинс пропърти", която инвестира в изграждане на ваканционни имоти по Черноморието.

Поръчайте изданието »
На хартия или PDF

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Малко по-скромни печалби Малко по-скромни печалби

Рентабилността на малките и средните предприятия намалява леко за последната година, но остава стабилна

11 дек 2017, 1516 прочитания

Горива и енергетика: Картината остава шарена Горива и енергетика: Картината остава шарена

Причините за растежа на компаниите в сектора са различни, като почти при всяка компания има строго специфични

10 дек 2017, 1020 прочитания

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Гепард" Затваряне
По течението на успеха

Разширяването на пазарите помага на монтанския производител на риба "Фиш инвест" да расте

Луксозното гето на София

"Манастирски ливади-изток" е пример за това как не тябва да се развива един квартал.

Последната битка за имотите на БСФС

Бившият спортен мастодонт харчи последните пари от продаден на спорни цени терен в "Дианабад"

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Национализъм.bg

Адела Пеева за посветения на съвременния национализъм документален филм "Да живее България"

Жените знаят защо

"Истории за лека нощ за момичета бунтарки" - най-щедро финансираната чрез краудфъндинг книга

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 49

Капитал

Брой 49 // 09.12.2017 Прочетете
Капитал Daily, 11.12.2017

Капитал Daily

Брой 189 // 11.12.2017 Прочетете