🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Помогни да поправим един отдавна спрял градски часовник

30 септември (събота), 20.00 часа @ GENERATOR

По инициатива на BEEFEATER GIN и инстаграм акаунтa @clocksofsofia, Гаро Шадиян, опитен часовникар, който вече 66 години се грижи за градските часовници, ще поправи часовника върху фасадата на Министерство на труда. Ако искаш и ти да имаш пръст в тази "спасителна операция", не е нужно да разбираш от сложни механизми и зъбни колела, нужно е да обичаш коктейли и да похапваш попсикъли.

На 30 септември от 20.00 часа в пространството на GENERATOR (бул. "Черни връх" 47), GENERATOR GIN организира BIG TIME PARTY, по време на което средствата от твоите изпити коктейли и изядени попсикъли, ще се събират за каузата. Така доброто ти прекарване ще остави положителна следа в градския пейзаж.

BIG TIME PARTY е последното звено от двумесечна верижна реакция на творческа енергия - петима родни артисти създадоха проекти, всеки от които вдъхновен от работата на предишния. Така различни прочити на мотото IT HAS A BIG TASTE можеш да намериш тук. Виж платното на Жоро Панчев или храната на MIAM, чуй брит микса на Ивета Димитрова или опознай лондонските тенденции в косите, пресъздадени от Пламен Димитров. Power Pops, плодовите сладоледи с кауза, пък се появиха, за да направият джин попсикъли във формата на телефонна кабина и Биг Бен. Именно като продължение на тяхната идея BEEFEATER GIN реши да обърне поглед към софийските часовници и да върне един от тях към живот. И те като Биг Бен, наскоро спрян за пръв път от 157 години за цялостна реставрация, имат нужда от постоянна грижа.

Часовникът на Министерство на труда бе избран с помощта на хората зад инстаграм акаунта @clocksofsofia, който показва какво тиктака (или не) в София. Вдигни поглед нагоре, докато движиш в градска среда, и ги виж - часовниците на София, които секунда след секунда измерват пулса й. Попитахме часовникаря Гаро Шадиян какво му е на часовника и той ни каза така: Много неща са му на него - износен е до n-та степен. Той е много специален часовник, защото е правен от един от най-големите български майстори - Ранков. Беше учител в часовникарското училище и правеше доста сложни механични часовници. Часовникът е подновяван от създателя си преди 10 - 15 години, когато от механичен е бил направен на електромеханичен. Уви, командната му система е много стара и иска много, много работа, но ще успеем да го поправим и ще заработи отново.

Бъди точен за BIG TIME PARTY, както е редно за "часовникарска" кауза.

Още от Капитал