Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

// Light / Lightest 2014

62 10 яну 2014, 15:04, 33709 прочитания

Ваня и здравословната фабрика

Пълна забрана за бялата захар, маслото, млякото и яйцата във Vanilla kitchen

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Някои я оприличават на мистериозната Виан, героинята на Жюлиет Бинош във филма на Ласе Халстрьом "Шоколад". Също като нея в творческо упоение Ваня Иванова смесва съставките на изкусителни сладкиши, съчетава вкусове, търси нови контрасти и непознати хармонии за небцето. В края на миналата година тя отвори симпатичната малка сладкарница Vanilla kitchen, където почитателите на десерти са напълно освободени от чувство за вина. И да искат, няма как да злоупотребят с кравето масло или с бялата захар. Всяко парче торта, всеки бонбон тук, макар и нелишени от калории, съдържат само полезни за телата ни вещества.
Vanilla kitchen

София
ул. "Христо Ковачев" 30
тел. 0878 464 514

"Най-големият враг на човечеството е боклукчивата храна, пълна с консерванти, заявява Ваня", която е веган. Тя се храни осъзнато, само с растителни продукти, но във Vanilla kitchen допуска и меда, ако е истински, както и шоколада, ако е белгийски, произведен "с ванилия, а не с ванилин" от една от най-добрите фирми в Европа. Не влага никаква химия в сладкишите. Не бърка червени или зелени кремове за тортите. Всичко е натурално.

Ваня Иванова – фина млада жена с предприемчив дух и силна слабост към математиката и техническите науки, завършва строително инженерство във ВИАС. Близо две години работи в малка строителна фирма, но заради кризата обектите намаляват и тя търси други възможности. Постъпва в компютърна компания. Докато се труди там, започва да води свой блог, а после и сайт, който трупа популярност. В него са включени стихотворения, лични истории, снимки, кулинарни рецепти. Но желанието й да прави сладкиши надделява над всичко останало и тя обявява на страницата си във Фейсбук, че приема поръчки. Сякаш на шега започва с 6 килограма козунак за Великден, после идва ред на една торта, после на още една... Поръчките започват да я затрупват. Тя ги изпълнява в следработно време, дори през нощта. Става й трудно и решава да преустанови другите си занимания и да отвори своя сладкарница.

В новата сладкарничка яйцата са забранени, също и прясното мляко. Затова пък соевото се предлага с кафето. "Не използваме подобрители или синтетични добавки, аромати и оцветители", пояснява Ваня. "Ако не бих дала една храна на детето си или на самата себе си, няма да я вкарам тук в производството."

Вместо бяла тя ползва нерафинирана кафява захар или меласа, богата на хранителни вещества. Меласата – остатъчен продукт при извличането на захар от цвекло или тръстика, е богата на желязо, калций, калий и магнезий. Тя помага при анемии, артрит, ревматизъм, костни и кожни проблеми.
Маслото в сладкишите е само кокосово. Маргаринът е абсолютно забранен. Той е легална отрова, натъртва дамата, която е готова да се бори срещу трансмазнините в световен мащаб.

Сега в кухнята й помага едно момиче, а Ваня измисля рецептите, изпробва нови техники. Всички сладкиши са нейни авторски кулинарни творения.



Тя прави кремовете от тахан. Към тях добавя плодове, шоколад и над десет вида семена и ядки – орехи, лешници, тиквено семе, фъстъци, слънчоглед, сусам, бадеми.
Бяло брашно не влиза в кухнята. Готви се с пълнозърнесто, смляно в каменна мелница, защото единствено там "минералите, които се съдържат в зърното, не се изгубват. В другите мелници минералният състав намалява заради високата температура". В сладкишите се влага рафинирано растително олио, тъй като, ако е нерафинирано, при печенето се получават вредни съединения. По-голямата част от суровините са произведени от дребни български фирми.

Всеки ден във Vanilla kitchen се вадят различни торти и е трудно да се каже коя се харесва най-много – безглутеновата с бананов крем или ваниловата с цитрусов крем от мандарини, лимони и портокали. Дали морковената с крем от тиква или боровинковата с шоколад? Ние опитахме хапките с домашно правен карамел от кафява захар, с бял шоколад и кайсиеви ядки и уверяваме, че наистина си ги бива.

Засега здравословните десерти се продават само в малката сладкарница, но постепенно ще почнат да се появяват и другаде: тортите – в ресторант "Кабра", бисквитите и дребните сладки – в разни магазини и кафетерии.

Vanilla Kitchen - http://vanillka.com/
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Lightest 2014 5 Lightest 2014

Най-четените и препоръчвани статии от Light през годината

30 дек 2014, 7382 прочитания

Запечете на тих огън 24 Запечете на тих огън

Няколко български блогърки представят своите любими зимни рецепти

5 дек 2014, 39731 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Регионален бизнес»

Регионален бизнес Пловдив
Регионален бизнес Пловдив

Какъв е бизнес климатът в региона и как се развива бизнесът

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Lightest 2014" Затваряне
Високо да те видя

Фотографката Мая Къркаличева за пътуванията по върховете и един кадър, който стана тапет на Windows

Върхът на слънчогледа

Компанията за преработка на слънчоглед "Олива" за първи път надхвърли оборот от над половин милиард лева, а до дни започва строителството на новия й завод за 40 млн. евро

Хелмут Кол: един голям европеец

Най-дълго управлявалият немски канцлер си отиде на 87 години, оставяйки значим отпечатък върху историята на обединена Германия и Европа

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Пяната на дните

Джон Брус от холандската пивоварна De Molen

Непознатото момиче

Новият филм на Братя Дарден е за драмата на човека със съвест

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 25

Капитал

Брой 25 // 24.06.2017 Прочетете
Капитал Daily, 28.06.2017

Капитал Daily

Брой 97 // 28.06.2017 Прочетете