Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

// Light / Lightest 2014

62 10 яну 2014, 15:04, 33379 прочитания

Ваня и здравословната фабрика

Пълна забрана за бялата захар, маслото, млякото и яйцата във Vanilla kitchen

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Някои я оприличават на мистериозната Виан, героинята на Жюлиет Бинош във филма на Ласе Халстрьом "Шоколад". Също като нея в творческо упоение Ваня Иванова смесва съставките на изкусителни сладкиши, съчетава вкусове, търси нови контрасти и непознати хармонии за небцето. В края на миналата година тя отвори симпатичната малка сладкарница Vanilla kitchen, където почитателите на десерти са напълно освободени от чувство за вина. И да искат, няма как да злоупотребят с кравето масло или с бялата захар. Всяко парче торта, всеки бонбон тук, макар и нелишени от калории, съдържат само полезни за телата ни вещества.
Vanilla kitchen

София
ул. "Христо Ковачев" 30
тел. 0878 464 514

"Най-големият враг на човечеството е боклукчивата храна, пълна с консерванти, заявява Ваня", която е веган. Тя се храни осъзнато, само с растителни продукти, но във Vanilla kitchen допуска и меда, ако е истински, както и шоколада, ако е белгийски, произведен "с ванилия, а не с ванилин" от една от най-добрите фирми в Европа. Не влага никаква химия в сладкишите. Не бърка червени или зелени кремове за тортите. Всичко е натурално.

Ваня Иванова – фина млада жена с предприемчив дух и силна слабост към математиката и техническите науки, завършва строително инженерство във ВИАС. Близо две години работи в малка строителна фирма, но заради кризата обектите намаляват и тя търси други възможности. Постъпва в компютърна компания. Докато се труди там, започва да води свой блог, а после и сайт, който трупа популярност. В него са включени стихотворения, лични истории, снимки, кулинарни рецепти. Но желанието й да прави сладкиши надделява над всичко останало и тя обявява на страницата си във Фейсбук, че приема поръчки. Сякаш на шега започва с 6 килограма козунак за Великден, после идва ред на една торта, после на още една... Поръчките започват да я затрупват. Тя ги изпълнява в следработно време, дори през нощта. Става й трудно и решава да преустанови другите си занимания и да отвори своя сладкарница.

В новата сладкарничка яйцата са забранени, също и прясното мляко. Затова пък соевото се предлага с кафето. "Не използваме подобрители или синтетични добавки, аромати и оцветители", пояснява Ваня. "Ако не бих дала една храна на детето си или на самата себе си, няма да я вкарам тук в производството."

Вместо бяла тя ползва нерафинирана кафява захар или меласа, богата на хранителни вещества. Меласата – остатъчен продукт при извличането на захар от цвекло или тръстика, е богата на желязо, калций, калий и магнезий. Тя помага при анемии, артрит, ревматизъм, костни и кожни проблеми.
Маслото в сладкишите е само кокосово. Маргаринът е абсолютно забранен. Той е легална отрова, натъртва дамата, която е готова да се бори срещу трансмазнините в световен мащаб.

Сега в кухнята й помага едно момиче, а Ваня измисля рецептите, изпробва нови техники. Всички сладкиши са нейни авторски кулинарни творения.

Тя прави кремовете от тахан. Към тях добавя плодове, шоколад и над десет вида семена и ядки – орехи, лешници, тиквено семе, фъстъци, слънчоглед, сусам, бадеми.
Бяло брашно не влиза в кухнята. Готви се с пълнозърнесто, смляно в каменна мелница, защото единствено там "минералите, които се съдържат в зърното, не се изгубват. В другите мелници минералният състав намалява заради високата температура". В сладкишите се влага рафинирано растително олио, тъй като, ако е нерафинирано, при печенето се получават вредни съединения. По-голямата част от суровините са произведени от дребни български фирми.

Всеки ден във Vanilla kitchen се вадят различни торти и е трудно да се каже коя се харесва най-много – безглутеновата с бананов крем или ваниловата с цитрусов крем от мандарини, лимони и портокали. Дали морковената с крем от тиква или боровинковата с шоколад? Ние опитахме хапките с домашно правен карамел от кафява захар, с бял шоколад и кайсиеви ядки и уверяваме, че наистина си ги бива.

Засега здравословните десерти се продават само в малката сладкарница, но постепенно ще почнат да се появяват и другаде: тортите – в ресторант "Кабра", бисквитите и дребните сладки – в разни магазини и кафетерии.

Vanilla Kitchen - http://vanillka.com/
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Lightest 2014 5 Lightest 2014

Най-четените и препоръчвани статии от Light през годината

30 дек 2014, 7235 прочитания

Запечете на тих огън 24 Запечете на тих огън

Няколко български блогърки представят своите любими зимни рецепти

5 дек 2014, 39209 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Тежка Индустрия»

Тежка Индустрия
Тежка Индустрия

Фокус върху сектора с данни, анализ и ревю на актуалните теми

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Lightest 2014" Затваряне
Високо да те видя

Фотографката Мая Къркаличева за пътуванията по върховете и един кадър, който стана тапет на Windows

Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Великобритания скоро пак ще има самолетоносач; Sony работи по лещи с "добавена реалност"; Наистина безпилотни дронове

Един българин в китайска компания

Владислав Иванов, мениджър "Мобилен бизнес" на Lenovo за Югоизточна Европа, пред "Капитал"

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 12

Капитал

Брой 12 // 25.03.2017 Прочетете
Капитал Daily, 29.03.2017

Капитал Daily

Брой 50 // 29.03.2017 Прочетете