Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

// Light / Lightest 2014

24 5 дек 2014, 15:10, 40393 прочитания

Запечете на тих огън

Няколко български блогърки представят своите любими зимни рецепти

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Илюстрация

Още по темата

Изяж Франция

Мими Торисон от блога Manger с книга A Kitchen in France

5 дек 2014

Гурме анализ на една постна епоха

Книгата на Албена Шкодрова "Соц гурме" е топлият и домашен поглед към социализма, от който хладната историческа наука имаше нужда

4 дек 2014
Кулинарно – в кухнята с Йоана

Инфографика

Коледни минипайове

Увеличаване


"Дори да си дам почивка от него, той ме гризе отвътре. Блогът е вид пристрастяване." Така авторката на "Кулинарно – в кухнята с Йоана" описва страстта си, която за шест години се превръща в професия. В началото се осмелява да забърква само палачинки и баница със спанак. Днес предложенията в блога носят нейния почерк – артистичен и понякога неразбираем, като в рецептата за патешко бутче конфи върху канапе от полента. Йоана е човекът, който стои зад здравословните веган десерти в ресторант "Слънце Луна", но признава, че у дома не се лишава нито от бяло брашно, нито от месо, защото смята, че дозата прави отровата.

И докато блогове се раждат и умират, Йоана успява да задържи читателите си не само с цвят и вкус, но и с лично отношение към рецептите. След дълго проучване на автентичните съставки за торта "Сахер", която е опитала в едноименно виенско кафене, не се страхува да каже, че любимият на Франц Йозеф десерт е непоносимо сух и сладък за съвременния вкус. Според блогърката един продукт е в състояние да промени цялото ястие и да накара и най-големия скептик да се разкайва, че досега не е ял карфиол.

Наскоро Вальо – партньорът на Йоана, който стои зад голяма част от снимките в страницата й, случайно опитва от пюрето на техния малък син Даниел и възкликва "Не може да бъде!", защото не вярва, че нещо, в което има тиква и елда, e вкусно. С усмивка Йоана казва, че понякога е по-добре хората да не знаят какво има в чинията им. Еднообразието я разочарова - "До гуша ми е дошло от тирамису!" и репликира италианската класика със своето "Тирамису-мирамису", в което присъстват зелен чай Матча и манго. За успокоение на онези читатели, които все още не възприемат нестандартните предложения, тя споделя, че в ежедневието си също готви мусака.

Успехът на кулинарната импровизация се крие в опита. Йоана гледа на неуспехите на читателите си да приготвят ястие от блога като на кулинарен казус, която трябва да разплете, за да научи къде са допуснали грешка. Вдъхновена от курсовете, които води в Кулинарно училище "Меню", Йоана подготвя своята "Ода за рецептата" под формата на инструкции за употреба. Преди всеки експеримент се допитва до основния им източник, за да добие представа за съотношението на продуктите. Желанието да вложи опита си в изцяло ново начинание вдъхновява нейната дебютна кулинарна книга, която скоро ще излезе на пазара. Основната тема са печивата с пълнозърнести брашна – не само защото са здравословни, а заради предизвикателството да създаде нещо непознато досега. Някои от резултатите са се оказали катастрофални, други – изключително успешни, като пълнозърнестото парено тесто за еклери.



Коледни минипайове

Преглед на оригинала Коледни минипайове


Промяната движи Йоана напред. Творческите й планове са свързани с изследователска дейност и писане. Въпреки че готвенето се е превърнало в себеизразяване и призвание, предпочита да запази блога си личен и го разделя от професионалните си ангажименти. Любимата на мнозина рубрика SOS, в която Йоана изпълнява кулинарните желание на своите читатели, й хрумва напълно случайно, затова всичко, свързано с блога, ще продължи да бъде спонтанно.

Празничното предложение на Йоана са плодови коледни пайове. Приготвя ги за пръв път преди две години, когато научава рецептата по време на благотворителен базар, организиран от съпругите на посланиците в България. В оригиналната рецепта присъства говежда мазнина, която все още не се намира на пазара, затова Йоана използва краве масло. Декември идва с вкуса на сушени плодове, канела и бренди.
КОЛЕДНИ МИНИПАЙОВЕ
12–14 броя

За бисквитеното тесто:
125 г меко масло
50 г захар
щипка сол
1 голямо яйце
200 г брашно

За плънката:
50 г златни стафиди
50 г сушени червени боровинки
100 г обезкостени фурми, нарязани на ситно
100 г кафява захар мусковадо
100 мл бренди, тъмен ром или уиски
прясно изцеден сок от 1 портокал
1 пръчка канела
1-2 звездовидни анасона
настъргана кора от 1 портокал
1 чаена лъжица ванилов екстракт
200 г смокини от сладко, добре отцедени и нарязани на парчета
120 г орехи, едро нарязани

Начин на приготвяне:
За тестото: Маслото, захарта и солта се разбиват с миксер. Добавя се яйцето и се разбива, докато се усвои. Накрая се добавя брашното и се омесва тесто. Охлажда се в хладилник за 2 часа.

За плънката: В тенджера се смесват стафидите, боровинките, фурмите, захарта, брендито, портокаловият сок, канелата и анасонът. Слагат се да заврат и се варят 6–8 минути, като се разбъркват често. Когато сместа се сгъсти, се сваля от котлона и се оставя да се охлади. Канелата и анасонът се изваждат. Добавят се останалите продукти и се разбъркват.

Охладеното тесто се разточва върху набрашнен плот на дебелина 3-4 мм. Изрязват се 12-14 кръга и се поставят във форми за тарталети или мъфини. Напълват се с плънката.

Останалото тесто се разточва отново и се изрязват фигурки. Аранжират се върху всяка тарталета. Тарталелите се пекат 20-25 минути в предварително нагрята фурна на 190°C. Изваждат се от формите и се охлаждат върху решетка. Поръсват се с пудра захар.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститори



Акценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

Урок по норвежки 60 Урок по норвежки

Историята на осем българи, които работят в централата на една от най-успешните софтуерни компании в света - Opera Software

28 ное 2014, 34358 прочитания

От 5 до 9 15 От 5 до 9

Бягство, мания или просто смяна на ритъма – хобитата на няколко човека и историите зад тях

14 ное 2014, 32982 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Lightest 2014" Затваряне
Lightest 2014

Най-четените и препоръчвани статии от Light през годината

"Динамо софтуер": цена 50 млн. долара, 10 млн. за служителите

Българската софтуерна компания има нов мажоритарен собственик - американския фонд Francisco Partners

Запознайте се с българите на Острова

Те са една от най-младите и работоспособни диаспори

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Кой се страхува от Иван Хаджийски

Невероятната съдба на изчезналия ръкопис "Откъде започнахме ние"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 42

Капитал

Брой 42 // 21.10.2017 Прочетете
Капитал Daily, 19.10.2017

Капитал Daily

Брой 160 // 19.10.2017 Прочетете