Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

// Light / Места

1 24 авг 2007, 0:00, 5700 прочитания

Покана за шоколадова целувка

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

И аз разбрах за това място от приятели. Ако не ме бяха довели почти за ръка, сигурно още дълго щях да минавам покрай №26 на софийската ул. „Неофит Рилски“, забила нос в краката си, пропускайки гледжосаната ръчно изработена глинена табела в турскосиньо с името „Вила Росиче“. Сега обаче съм сред пристрастените към този адрес.
Сладкарница „Вила Росиче“ има нрава на своите собственици. Гостоприемна е, но не те дърпа за ръкава с насочващи стрелки, висока музика и светещи реклами, за да й обърнеш внимание на всяка цена. Стои кротко в зеления вътрешен двор и чака усмихнато да се отбиеш. За сутрешно кафе с кроасан, за кестенова торта с домашен сироп следобед или за една домашна вишновка като дижестив, ако си вечерял наблизо.
В десет сутринта на една от външните масички заварвам разговаряща на английски двойка с капучино и кроасани пред себе си. Между тях на плочника е седнал долгоух птичар с черна козина, който охотно опитва ту от единия, ту от другия кроасан. Ще ми се да го разпитам кой от двата вкуса предпочита - с шоколад, или с гъби и синьо сирене, но по погледа му разбирам, че и той още се колебае.
Изпадам в неговото двоумене пред сладкарската витрина вътре. Ако трябва да е непознат вкус - „Шведска принцеса“. Ако залагам на сигурно - „Гараш“ или бисквитена торта. Ако не искам после да гладувам цяла седмица, за да изкупя греха, тогава сигурно най-доб­ре да спра с един шоколадов трюфел, че е най-малък. А ако трябва да съм честна, ще ми се да опитам от всичко. Непременно с прясна лимонада и виенско кафе в добавка.
Първата торта, която Росица Цонева и Иван Скендерски са направили заедно, е „Шоколадова целувка“. Поводът е приятелски рожден ден. Тогава всички, опитали тяхната торта, ги убеждават, че трябва да се занимават именно със сладкарство. Иначе Росица е завършила моден дизайн.
Ще познаете „Шоколадова целувка“ във витрината на „Вила Росиче“ по царствената корона от пурички, пълни с шоколад. Винаги е прясна, както и останалите сладкиши тук. Който и от тях да опитате, ще ви върне във времето на стара София, когато трамваите са с конски впряг, за дамите е недопустимо да излязат на улицата без шапка и сладкарството не е просто кулинарна професия, а изкуство. Заедно със сладкишите, които правят, Росица и Иван се опитват да върнат и духа на онова време. Къщата от 1932 г., където сега е тяхната сладкарница, също помага за това. Дълго време тя е била и техен дом, едва отскоро са се пренесли извън София, но всеки ден са от четири сутринта на работа, за да има в осем прясно изпечени кроасани. После пият кафе на някоя от масичките в двора, където ги заварих, и продължават да експериментират с нови сладкиши, докато вкусът не се получи наистина такъв, какъвто го искат. Рецепти търсят навсякъде - от старите кулинарни книги на столичния хайлайф до интернет. Попадне ли нещо в менюто обаче, това означава, че гостите им винаги ще го откриват там, при това без компромис в качеството.
Всеки сезон добавя по нещо ново в листа със сладкишите. Скоро ще дойде времето на ябълковия пай и сиропа от бъз. Двамата сами берат цветовете от бъз в планината от места, за които са сигурни, че са екологично чисти. Никога не използват готови кремове или други съставки за тортите - всичко минава през ръцете им. Украсата на сладкишите е семпла и елегантна и се яде без страх, че някоя пластмасова фигурка или изкуствено цвете ще ви заседнат в гърлото.
Освен това може да поръчате любимата си торта за вкъщи, стига да го направите от предишния ден. Лично аз обаче бих предпочела пак да се заседя пред парче мусова торта в двора на „Вила Росиче“.

„Вила Росиче“ е на ул. „Неофит Рилски“ 26, между „Цар Асен“ и „Княз Борис І“, тел. 954 30 72

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Луксозна отбивка Луксозна отбивка

Шедьоври на виното, съвременното изкуство и архитектурата в отвореното за посещения Chateau La Coste недалеч от Марсилия

23 юни 2017, 700 прочитания

Hygge от сутрин до вечер Hygge от сутрин до вечер

Или три дни в Копенхаген

18 юни 2017, 16030 прочитания

24 часа 7 дни

23 юни 2017, 29636 прочитания

24 юни 2017, 1796 прочитания

Всички новини

Библиотека / Регал»

Регал
Регал

Издание за бизнеса с бързооборотни стоки

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Бутикът и градът

Къде пазаруват средната американка и Кари Брадшоу

Санирането в България: Гори ли стиропорът

След пожара със 70 жертви в саниран блок в Лондон, един въпрос витае наоколо: безопасна ли е изолацията? Отговорът е тревожен.

Върхът на слънчогледа

Компанията за преработка на слънчоглед "Олива" за първи път надхвърли оборот от над половин милиард лева, а до дни започва строителството на новия й завод за 40 млн. евро

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Open Office

Алтернативи на работното място през летните месеци

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 25

Капитал

Брой 25 // 24.06.2017 Прочетете
Капитал Daily, 22.06.2017

Капитал Daily

Брой 94 // 22.06.2017 Прочетете