Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

// Light / Места

1 18 май 2017, 11:47, 9472 прочитания

Ново място: Mosaïk

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg


"В него се събираха интелектуалци, които подобно на Чърчил смятаха, че са взели от алкохола повече, отколкото той от тях", пише Александър Златарски в книга, посветена на улица "Оборище". А Вера Мутафчиева си спомня: "Там наливното вино беше почти без пари, мезе изобщо нямаше."

Става дума за кръчмата "Мелник", която до 1989 г. е единствената по цялото протежение на "Оборище".

После "Мелник" става "При Лаци", където работели готвачите от Унгарския ресторант. Следват сладкарница "Синчец", ресторант "Колибри", ресторант Cabra, ресторант Nest Мястото не е като да е без история. И тя продължава.

Тази седмица дойде редът на Mosaïk. Пълното му име е Mosaïk Comfort food ("Мозаик", с ударение на и-то").
Влизаме в стилистиката на бистрото. Местата са двадесетина вътре и толкова - отвън. Кухнята на втория етаж е изцяло остъклена и завършва с красив витраж.

Менюто е кратко, ясно формулирано и амбициозно. В него се търси по-миниатюрната, интересна храна, може би ще усетите и някакво барселонско намигване към тапасите. Донякъде подобна концепция обяснява името на заведението - парченца разнообразие.



Предястията преобладават. Сред тях са боб на фурна с чоризо, стек "Тартар" с препечен хляб, треска в темпура с мачкани картофи.

"Основното" е сандвичът в най-широката представа за него и с пътешествието му през Азия, Европа, и Америка - бъргър, такос, агнешки шиш-кебап, пържено пиле, свинско печено. Хлябовете са с квас и се правят на място.
Най-важното за екипа в този кулинарен проект е максимално ясният произход на суровината - и ще се надгражда в тази посока.

Главен готвач е Ивайло Игнатов, когото знаем от Grape Central.

В бирения лист има петнадесетина крафт пивоварни - BeVog, Brewfist, Kabinet, наливната бира е Primator и "Бял щърк".

Толкова са и вината, като преобладаващите са от България, Гърция, Австрия и Франция.

Подреди се интересна квартална мозайка и е любопитно да наблюдаваме развитието на новата симбиоза: как ще се впише подобно бистро между две трудно сравними, но вече напълно разработени места: новия "Хлебар" и старата месарница "При Руска".

Mosaïk е в София на ул. "Оборище" 18, работно време: от 10:00 до 22:00 ч.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Бавни, смели, озарени Бавни, смели, озарени

Няколко курса, които предлагат отмора и възстановяване на духа и тялото

14 юли 2017, 3046 прочитания

Да полегнем преди тръгване Да полегнем преди тръгване

12 юли 2017, 1921 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Ново място: CrossFit Dream Skyler

Лицензираните инструктори по кросфит за цяла България са малко над десет

Сезонът на "гастарбайтерите"

Туристическият бранш не е единодушен в оценката си за увеличаващия се брой чуждестранни работници в сектора

420 километра мечти от София до Варна

Строителството на магистрала "Хемус" е започнало преди 44 години, а прогресът му е бавен

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Френски междузведни войни

Люк Бесон за скъпото удоволствие да се върнеш към детството

Малка tattoo енциклопедия

Казват, че белезите са картата на душата. Татуировките са едни от най-издайническите знаци за нашите страсти, вкус, принадлежност

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 29

Капитал

Брой 29 // 22.07.2017 Прочетете
Капитал Daily, 26.07.2017

Капитал Daily

Брой 113 // 26.07.2017 Прочетете