Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

// Light / Места

6 27 юли 2017, 10:40, 16191 прочитания

Морето се оказА тъкмо в града

Къде да ядем риба в София

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Рано или късно идва онзи момент през лятото, когато сякаш единственият човек, наказан да работи в гореща и прашна София, си ти, докато всичките ти приятели блаженстват на морето и споделят снимка след снимка на плажове, ледени питиета и блюда с риба, миди, октоподи Всеки, изпаднал в тази ситуация, заслужава да хапне поне една вкусна софийска риба, но къде?

В последните 3-4 години рибната кухня на града претърпя известна промяна - по-малко количество, но за сметка на качеството. В София рибните ресторанти никога не са били повече от пръстите на едната ръка, част от тях и затвориха през годините. Все пак класики като "Капитан Кук" или "Глория мар" успешно владеят по-високия сегмент. След няколко години на бум за гръцките и средиземноморските ресторанти и тази сцена се поразчисти и останаха само най-автентичните и утвърдени места като "Густоза", "Маслината", "Ямас".

Позитивната промяна обаче дойде в качеството на морската храна и рибата в останалите и в новите ресторанти в града. Доставките на прясна риба от Солун и от Черно море вече са осезаемо повече и се случват по-често и така в менютата намираме все по-богат избор от риби, включително и по-непознати за българския вкус. Пресните миди от многобройните вече ферми по Черноморието пък вече се сещат в почти всеки ресторант или бистро. Откриваме чара на маринованите рибки и подходящите питиета.

А българските готвачи, на които рибата доскоро сякаш никак не им бе стихия, започнаха да ни изненадват все по-приятно и по-приятно.

Ето няколко от бистрата и ресторантите в София, извън най-познатите места, където открихме интересни формули, пресни продукти и в крайна сметка вкусна риба.



Морето се оказА тъкмо в града



Da Massimo
бул. "Асен Йорданов" 4


Тази семейна италианска тратория със специалитети от традиционната кухня на Умбрия и Тоскана напоследък нашумя заради наистина сърдечната и приветлива атмосфера, качествените италиански продукти и безспорния факт, че е вкусно и автентично.

Извън фиксираното меню предложенията тук се сменят ежедневно в зависимост от това какви пресни и интересни продукти е открил неуморният и безкрайно симпатичен Масимо. А сред тях често има риба, раци и различни видове миди, различни от познатите ни черни черноморски миди от фермите.

За атрактивни предложения следете фейсбук профила от ресторанта, където уловът бива презентиран почти ежедневно - със снимки или видео, и то по изключително забавен начин. Ще видите например усмихнатият италианец да позира с риба махи махи, а властелинът на кухнята - мама Карла, да води епична битка с октопод или риба тон, или да си повява като с ветрило с големи рибешки перки.

Цялото това свежо италианско настроение е факт и на място в ресторанта. Важни са, разбира се, и малките детайли като хубавото италианско вино и кафе и доброто приятелско обслужване.

Nikolas 0/360,
пл. "Райко Даскалов" 3


В един от сравнително новите ресторанти с авторска кухня в София - Nikolas 0/360, рибата е на почит.
Ако трябва да дадем ключова дума за кухнята тук, тя е фюжън със силен азиатски акцент. А морските продукти са неизменна част от източноазиатската кухня.

Менюто се сменя често според това какви пресни и сезонни продукти предлага пазарът, така че за актуалните предложения можете да се информирате от уебсайта на ресторанта, който също се обновява своевременно. Това, което е постоянно, е вниманието към детайла и креативността.

За момента копнежът ни за морски дарове може да бъде задоволен със салата със зеленчуци, скариди темпура и азиатски дресинг, мус от пушена балканска пъстърва или нудли удон с корен лотус, бамбук, воден кестен и скариди в мисо и кокос, както и калмари на плоча, поднесени върху тарама и конкасе от маслини, домати и магданоз.

Почитателите на рибата имат избор между стек от риба тон с азиатски ориз или филе ципура със сотирани диви гъби, едамаме и пресни картофи.

Това е и едно от малкото места в София, в които има предложения в жанра surf&turf - стара азиатска традиция, в която се смесват морски дарове и месо, която в по-ново време намира почетно място в калифорнийската кухня.

Ascua,
ул. "Райчо Димчев" 1 (зад сградата на еврокомисията)


Ascua е един от онези ресторанти, за които се сещаме, когато сме изпаднали в пълно безсилие от опити да измислим опция за "нещо по-така", което хем да не е омръзнало до смърт, хем да няма твърде разочароващи недостатъци. В Ascua "по-така"-то всъщност е селекцията от качествени продукти и широк избор от прясна риба, включително и по-екзотични опции.

Разходка из менюто включва рибена чорба, див милокоп, фагри, червенопера риба, морски език, синегрида и по-познатите лаврак, ципура, октопод и стек от жълтоперест тон. Българската риба е дива и сезонна. Техниката на приготвяне тук е печене на жар от габър, който дава на храната особено приятен аромат, а рибата се овкусява с морска сол и студено пресован зехтин от Пелопонес.

По-големите риби могат да се поръчат и печени в кора от сол. Печенето в сол е стара китайска техника, която в по-модерни времена е адаптирана особено в италианската кухня. Предимството й е, че запазва месото сочно, но не го прави солено, както може би мнозина очакват. Освен това разчупването на кората на масата е доста атрактивно и забавно.

Точка за Ascua е и фактът, че тук освен за рибата са помислили и за подходящите за нея сосове - изборът е между средиземноморски рибен сос с лимон, зехтин и копър или трюфел рибен сос с трюфелова паста, зехтин, балсамико, пресен босилек и зърна черен пипер.

На улицата
кв. Бояна, ул. "Севастократор Калоян" 27


Едно от най-хубавите неща, които лятна София има да предложи, е Витоша. Ако разходката из планината обае не може да укроти апетита за море и вкусна риба, решението е в Бояна.

Ресторант "На улицата" предлага кухня, която е амалгама с елементи от няколко различни жанра: "домашни" - при това в най-добрия смисъл, ястия с авторски елементи, добре познати класически ястия и това, което всъщност ни интересува най-вече - богато рибно меню с топли и студени предложения.

Рибата се приготвя на Josper грил - един уред, който заема своето достойно място в професионалната кухня и е способен да вдигне преживяването само по себе си с едно ниво нагоре.

Предложенията включват няколко средиземноморски класики като зарган и лаврак или октопод, но също и черноморски риби като барбун и калкан, а интересно авторско решение са "пуканките" от скариди.

Силно препоръчително е да обърнете внимание на богатия избор от пушени и мариновани риби, каквито рядко се срещат изобщо в българските ресторанти. И жалко, защото с чаша студена анасонова напитка те могат да бъдат кулинарно откровение. Маринованите предложения включват сафрид и чернокоп и по-непознатите за България лакса и сиг. Пушена скумрия, разбира се, всички сме опитвали, но тук тя е убедително добра. Ако все пак тя ви навява неизлечими спомени от соца, интересен избор е и пушеният лаврак.

За десерт е прекрасната гледка към града, защото ресторант "На улицата" всъщност не е на улицата и има голяма и уютна тераса.

Fish & Grill - Спартак
бул. "Арсеналски" 4


Fish & Grill спокойно можеше да мине в графата "обикновена квартална кръчма" в дървена пристройка, кацнала в зелената площ пред басейна "Спартак", със съответните й атрибути като очукан нефелен "интериор" и кисело обслужване, ако не бяха две неща. Първото е, че има "градина" - по-скоро външна част откъм улицата, а зажаднелите ни за хапване на открито офис души оценяват това. Второто е, че ресторантът твърди, че е едно от малкото места в София, които доставят сами рибата си - три пъти седмично от Гърция и от Черно море. Две неща са безспорни - рибата наистина е прясна и вкусна, а изборът е богат.

Сезонното рибно меню включва чернокоп,сафрид, калкан, кая, лихмус, акула, фагри, бакаляро, писия и други, по-разпространени екземпляри, както и мариновани рибки.

Отделно в обширното а-ла карт меню има десетки опции с морски дарове - в салати, с паста, с печени зеленчуци, през рибена чорба, няколко вариации на миди, рапани и дори испанска паея.

Риба се предлага и готвена - например ципура по сицилиански или лаврак фермичели, като има няколко изумителни авторски опции, например риба-пица! Нека оставим на въображението ви да реши какво е това.
Fish & Grill има и втори обект в кв. "Редута", на улица "Атанас Узунов" 10.

Porto Maltese
бул. "Черни връх" 100, мол Paradise, ет. 3


Вариантите за бягство от столичната жега - извън планината, не са много, така че дори най-върлите противници на моловете понякога преглъщат високомерието си и се отправят към най-близкия стерилен (но хладен!) обект, където рано или късно се сблъскват челно с джънк храната и киселините.

И ако случайно в един такъв ден, докато уморено пристъпвате по безкрайните коридори на "Парадайз", започнете да си мечтаете например за миди "Сен Жак, вашето място е средиземноморският ресторант "Порто Малтезе" на третия етаж. Потребителските отзиви в социалните мрежи за него понякога са колебливи - каквито впрочем са и повечето ревюта за ресторантите от високия клас в България по принцип, но че има добър избор от прясна риба, тераса с гледка и интериор, който не крещи на кич - това никой не отрича.

Над 20 вида риба и морски дарове включват предложенията, които могат да се видят на черна дъска, точно над ледената витрина, в която е самата риба. До тях са и аквариумите. Както приляга на що-годе претенциозен ресторант - понякога има и стриди.

Голям плюс е винената листа с доста добра селекция, съобразена с менюто.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Тънка планинска линия 2 Тънка планинска линия

С 15 км/ч по един от най-опасните планински проходи в света

23 сеп 2017, 9019 прочитания

Ново място: The Whisky Shop II 2 Ново място: The Whisky Shop II

21 сеп 2017, 4803 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / K:ids»

K:ids
K:ids

Списание за родители и близки на деца от 0 до 18. Полезно, практично забавно за учене, възпитание, детска психология.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Букурещ в джоба ви

Местата, които не трябва да пропускате в румънската столица

Какво ще направи Слави Трифонов в политиката

Дори да има успех, той ще е краткосрочен и ограничен, по-интересният въпрос е защо започва сега

Испански, от Пловдив

Каталунският производител на спортна екипировка Santin Digital ще вложи 300 хил. евро в нов завод за печат върху текстил в Пловдив

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Тънка планинска линия

С 15 км/ч по един от най-опасните планински проходи в света

Бандата на Содърбърг

Обикновеният човек надхитря системата в криминалната сатира "Късметът на Логан"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 38

Капитал

Брой 38 // 22.09.2017 Прочетете
Капитал Daily, 26.09.2017

Капитал Daily

Брой 146 // 26.09.2017 Прочетете