Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

// Light / Места

1 сеп 2017, 16:21, 8789 прочитания

Ново място: Купаж

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Историята на този магазин за сирене и вино започва преди около шест години като сайт, от който се поръчва продукцията на малки ферми, мандри и манастири. Те предлагат своите продукти по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните, постановяваща специфичните изисквания, при които се доставят малки количества от суровини и храни с животински произход.

Александър Ангелов стартира сайта bgbakalia.com, като изхожда от собствения си вкус и като реплика на масовото промишлено производство. Първите няколко години проектът се развива добре, също както и малките производители на млечни и месни продукти. Именно благодарение на спомената наредба около 2012-2013 г. в София започват да се появяват занаятчийските млекарници, година-две по-късно идва ред и на фермерските базари.

Тенденцията радва Александър, но и се отразява на онлайн търговията, въпреки че млекарниците предлагат най-често бързооборотни стоки. Появяват се и конкурентни онлайн платформи.

Идеята на Александър винаги е била да работи с крайни клиенти, а не да бъде доставчик. Познанството му с готвача Джун Йошида му позволява да "представи" в неговия ресторант за авторска кухня постиженията на малките мандри, с които работи. Следват още ресторанти.

И нещата някак се нареждат от само себе си, а Александър стеснява вниманието си върху продуктите от месо и мляко, които изискват по-дълго време на приготвяне, отлежаване и зреене. Стеснява се и кръгът от производители, с които работи.



От миналата година зрее и идеята му за физическо място – като продължение на проекта му със сайта. Съчетава я с вина и с други характерни за нашите ширини храни. Така магазин "Купаж" предлага днес само български мезета, сирене и вино.

Мястото, на което се намира "Купаж", не е избрано случайно. Освен централната улица изискването е било за "естествена" тухлена стена, както и просторно подземно помещение. Към момента тази част от магазина все още се оправя и изгражда, но ще стане пълноценна част от него най-късно следващото лято.

В "Купаж" ще намерите само жълти сирена и кашкавали, зрели поне четири месеца. "За сравнение, в масовите магазини кашкавалите са зрели 40 дни, а сирената – и 60. Това е окей за сандвичи и за закуска, но не и за вино", казва Александър.

Първоначалният подбор на избите и предлаганите тук вина е направен с помощта на специализирания само за вино магазин Vino Orenda. След това колелото се завърта само.

Но най-хубавото е, че когато човек влезе в "Купаж", ще чуе подробна информация за всяко от сирената и техния производител, ще опита характерния им вкус и ще получи съвет с какво вино би влязло в най-подходяща комбинация.

"Селекцията на сирена, която предлагаме, е личен избор и аз харесвам всяко едно зад витрината", казва Александър. Разбира се, вкус приятел няма, затова и опцията за опитване много помага.

От септември започват и редовните дегустации и съчетаване – един винен производител ще представя продукцията си и ще предлага своя избор за допълнение към него, било то като сирена или като месни деликатеси.

"Купаж" е на ул. "Солунска" 42, работи от понеделник до събота от 10.00 до 22.00 ч.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститори



Акценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

Ново място: Percolate Ново място: Percolate

Едно от малкото места за хубаво кафе в София, което отваря в 7:30 сутринта

3 ное 2017, 6123 прочитания

Ново място: Паралел 43 3 Ново място: Паралел 43

20 окт 2017, 15094 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Гепард»

Гепард
Гепард

Класация на най-динамичните малки и средни компании в България.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Черешката на тортата

За новия проект Pastry Academy и къде още да се научим да приготвяме различни видове сладки изделия

Кевин Хамилтън: Планират се канадски инвестиции в IT и добивната индустрия

Посланикът на Канада за Румъния, България и Молдова пред "Капитал"

Как стартъпът shkolo.bg вкарва българското образование в ХХІ век

Дигиталната революция в българската класна стая

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

В търсене на Левски

"Възвишение" е верен на романа и доброто жанрово кино

Широк екран

Акцентите в афиша на "Киномания 2017"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 18.11.2017 Прочетете
Капитал Daily, 16.11.2017

Капитал Daily

Брой 176 // 16.11.2017 Прочетете