Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

// Light / Места

10 30 сеп 2017, 12:35, 19175 прочитания

Маршрутите на глада

Няколко проверени места за закуска и брънч в София

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Още по темата

Павилион 37
Заведението е прочуто със своите мекички. Тук обаче те се предлагат само през уикенда. През седмицата може да опитате американската закуска с яйце, бекон, препечен хляб и салата или скандинавската с пушена сьомга. В събота и неделя, когато сме добре наспани и гладни, пристигат и традиционните български предложения. Заради мекиците тук специално идват цели семейства. Предлагат се със сладко от вишни, приготвяно от самите готвачи, с мед или със сирене, специално закупено от малка добричка ферма. Баничките и пържените филийки се подразбират от само себе си.
Ул, "Оборище" 37, раб. време 8:30 – 22:30 ; през уикендите 10:00 – 22:30 ч.

Фабрика Дъга
Когато заведението ти е в сграда, собственик на професор по математика в Сорбоната, определено имаш задължения. Най-малкото менюто, което предлагаш, да е прецизно – откъм съдържание, вкус и цена. Тук е така. Без излишни разточения всеки делничен ден в заведението ще откриете банички и мекички. Кафето, без което не можем, във "Фабрика Дъга" го има и филтрирано – цената му е 4.90 лв. През уикенда предложенията се разширяват и сред тях ще откриете домашен пастет от пилешки дробчета с коняк и тайни съставки, конфетиран лук с маслини, домашна лютеница, която в петък слиза от котлона, както и пържени филийки с печен бекон, сирене и яйце на око. Всичко се изяжда докъм 16:00 ч, така че времевата мобилизация е важна.
ул. "Веслец" 10; раб. време 8:00 – 22:00 ч.; през уикендите 10:00 – 22:00 ч.

ХлеБар
"ХлеБар" бързо пораснаха и вече радват с две локации в столицата. Тук изобилието банички е впечатляващо. Може да избирате между традиционната с яйце, сирене и зехтин и по-любопитни като тази с праз, с агнешко и булгур или с картофи и манатарки. Има и сладки варианти на продукта – с ябълка и с тиква, като и двата са допълнени с орехи и канела (цени до 3.80 лв.). Отскоро на "Оборище" се правят и мекици и палачинки. Внимание заслужават и напитките – освен айрян и боза може да пробвате сиропите от ягода, малина и роза, истински мурсалски чай или кафе с марката Housebrand. Кроасаните и бретцелите са неизменни в менюто, но пък ако държите на бърканите яйца, ще ги намерите и тук в компанията на доматена салата, сирене и маслини.
ул. "Шишман" 27 и ул. "Оборище" 16 ; раб. време 7:30 - 21:30 ч.

Даро
Когато един човек смени работата в корпоративния пиар с тази зад печката, това може да говори само за много страст и любов. Такъв е и случаят на Дарин Стойков, когото помним от реалитито "Мастър шеф". Тук той предлага девет вида закуски и осем предложения със сандвичи, като пържените филийки са козуначени, а освен баниците и мекиците ще намерите и овесени ядки, палачинките пък са с чист белгийски шоколад. Гордост на собственика е, че в приготвянето на храната няма нито един полуфабрикат. Даро сам пече хляба, кваси млякото, прави шунката, пуши рибата и какво ли още не. Две мекички са ваши за лев, най-скъпа е пълната английска закуска за 7.10 лв.
ул. "Ангел Кънчев" 20, раб. време: 8.00 – 18.00ч.

Smuggler’s Diner
Още с откриването си заведението заложи на целодневно breakfast меню, което клиентите му радушно оценяват. Освен традиционните яйца и всеизвестните американски палачинки тук са и два интересни сандвича. "Грил чийз" са запечените на тиган филийки по средата с масло и кашкавал. BLT сандвичът пък е много популярен в Америка. Абревиатурата идва от задължителните му съставки bacon (бекон), lettuce (маруля, салата) и tomato (домат). Цените са между 4 и 7 лв., а през уикенда мястото предлага брънч плато, съдържащо яйца, бекон, боб, наденица, препечена филийка хляб и палачинка за 12.90 лв. От началото на октомври предстои и обновяване на менюто, а един от новите играчи в него е предпочитаният от доста авокадо тост.
ул. "Христо Белчев 29"; работно време: 12:00 - 23:30 ч



J.J. Murphy's
JJ Murphy’s е най-старият ирландски пъб в София, а според Александър, който от 12 години е главен готвач на заведението на "Кърниградска", той предлага най-добрата английска закуска в столицата. Оригиналната английска закуска включва наденички от телешко и свинско месо, запечен бекон, рохки яйца на очи, гъби в масло, запечен лук и домат, всичко поръсено с традиционен черен пипер (12.90 лв.). При ирландската закуска (+ още 2 лв.) разликата е, че наденичките са бенгърс, поднасят се и с печени картофи и с много атрактивния "черен пудинг". Това е британската версия на кървавицата, обикновено подправена със сол, пипер, карамфил и лук. Пайовете и бургерите са традиционни за дневното меню.
ул. "Кърниградска" 6, ул. "Шипка" 48

Grape Central
В този винен бар и ресторант дотолкова държат на брънча, че са използвали цяла страница на сайта си за разкриване на неговата история. От управата организират този протяжно-лежерен закуско-обяд вече пети сезон от ден първи на откриване на заведението. Тук освен разнообразните кулинарни предложения, супа и салати запазена марка са т.нат. скоунове, които не се предлагат на други места в столицата. Питките от маслено тесто са в различни вариации, включващи поширани яйца и сос "Холандез": със сьомга и мус от сирена; с прошуто, рукола и домати; с червен боб, сушен домат и ементал... Интерес представляват френските сандвичи "Крок мосю" и "Крок мадам". Предлагат се и порции с континентална, английска и здравословна закуска. Питиетата са "Мимоза" и "Блъди Мери"; биосиропът, кафето или чаят идват като комплимент. Имайте предвид, че резервацията е наложителна, тъй като пространството е със седем седящи маси и до десет на бара.
ул. "Цар Самуил" 45; брънч всяка събота от 12.00 до 16.00 ч.

Jasmine гастро бар
Едно от най-хубавите страни на това пространство е, че е на мястото на обичания от всички, удобен като локация и скътан от шумотевицата на центъра К.Е.В.А. Едно от най-различаващите го е, че всяка неделя тук правят брънч, но не какъв да е, а озвучен от български или чужди диджеи. Менюто е на съвсем достъпни цени и със завидно разнообразие. Заведението предлага различни видове тартове, минава през задължителните яйца "Бенедикт" с прошуто котто или сьомга, омлети, бъркани яйца, сандвичи, телешки бургер, няколко вида сладки и солени палачинки, пайове и подсладени млека. "Jasmine гастро бар" оферира пакетно и няколкостепенно меню с включено вино или просеко.
ул. "Г. С. Раковски" 114 ; брънч всяка неделя от 11:00 до 18:00 ч.

Motto
В Мotto винаги са организирали брънчове, но до 29 октомври имаме възможността да се насладим на био такъв. Заведението приготвя кулинарните си предложения изцяло с биопродукти. Например киселото мляко се закупува от екоферма "Ярлово", прясното - от село Гурково, сирената са на мандрата "Забърдо", българското вино е от органично грозде орбелус. Извън екотематиката тук ще откриете най-разнообразни предложения – палачинки, бухти, омлети, яйца "Бенедикт", бургери и домашни кексове.
ул. "Аксаков" 18; брънч всяка неделя от 11:00 до 17.00 ч.

Mosaïk Comfort Food
Едно от най-новите заведение в София също набляга на брънча като част от концепцията си. Освен различно приготвените яйца, бургери и няколко вида брускети (включително и вегетариански) тук също има специфични предложения. Едно от тях е т.нар. сандвич "Монте Кристо", представляващ пържени филийки от три слоя хляб, приютили помежду си порядъчно количество шунка, кашкавал и горчица. Менюто им не е фиксирано, но ако имате късмет, може да попаднете и на необичайния за нашите ширини Monkey Bread. Този "маймунски хляб" не е точно хляб, а по-скоро сладкиш. Произхожда от Щатите и заради вкусния сос от карамел и масло е еднa от любимите им закуски. Тук я правят със сладък френски хляб "Брьож", който се пече на място.
Адрес: "Оборище" 18, брънч всеки уикенд след 11:00 ч.

Ресторант "Сезони"
Традициите на неделния брънч в "Сезони" датират чак от 2001 г., когато отваря врати и самият хотел Hilton, където ресторантът се помещава. Огромен плюс е, че има и детски игрален кът с тематични забавления и игри. Цената за един човек е 49 лв., децата под 10 години са с безплатен вход, а тези до 15 години са с 50% отстъпка. Храната е изключително разнообразна, но най-важното е, че е много вкусна. От няколко месеца ресторантът е и с нов главен готвач – германецът Карстен Рабе, който е обогатил менюто с нови авторски предложения.
Хотел Hilton, бул."България" 1 ; неделен брънч от 12:00 до 15.30 ч.

Ресторант "Багри"
Кухнята тук се базира на вариации на български традиционни рецепети и е само със сезонни фермерски продукти от локални ферми. Няма да намерите яйца бенедикт в неделя преди обед, но може да има миш-маш или друсан кебап. А когато случите ден, в който предлагат някоя баница (понякога с фермерски български колбаси) - не я изпускайте, както и бухтичките.
ул. "Добруджа"10; събота и неделя от 12 ч.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Нощни п(т)ици 2 Нощни п(т)ици

В сезона на коледните партита - преглед на местата, където да се нахраним след полунощ

8 дек 2017, 2577 прочитания

Брюксел преди Коледа 2 Брюксел преди Коледа

"Деспасито" тук звучи в джаз вариант. Чистотата е на почит. Колекционирането на винтидж предмети – любимо хоби.

8 дек 2017, 3133 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Гепард»

Гепард
Гепард

Класация на най-динамичните малки и средни компании в България.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Места" Затваряне
Нови градски

Събитията Street Wisdom подканват участниците да преживеят града по нов начин

Решението на Тръмп за Ерусалим или чия е тази столица

Освен че е провокативен и опасен, ходът на американския президент не е от полза за никого, включително за САЩ

Защо "Фючър енерджи" дръпна шалтера

Основната причина са дефектите на недолиберализирания енергиен пазар в България

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Жените знаят защо

"Истории за лека нощ за момичета бунтарки" - най-щедро финансираната чрез краудфъндинг книга

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 49

Капитал

Брой 49 // 09.12.2017 Прочетете
Капитал Daily, 12.12.2017

Капитал Daily

Брой 190 // 12.12.2017 Прочетете