Регистрация

// Light / Неща

41 21 мар 2013, 13:26, 4820 прочитания

Истината и само истината

За Агнес Бояджиу, католицизма и приликите между полицейското разследване и научното проучване говорим със Серж Лариве - един от тримата автори на монографията "Тъмните страни на Майка Тереза"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Серж Лариве е на 70 години. Той е преподавател в една от школите към Факултета по изкуства и хуманитарни науки към Университета на Монреал. Доктор е по психология и е експерт в областта на интелекта и научните фалшификации. Има над 310 публикации. Твърди, че е атеист и съжителства в пълно разбирателство с жена, която е вярваща и ходи редовно на църква.

Разговаряме в неговия кабинет в ранна съботна сутрин, тъй като календарът му е претоварен с участия в симпозиуми, конгреси и лекции. Той няма мобилен телефон и използва компютър при крайна нужда. Заедно с колежките си Карол Сенешал и Женевиев Шенар той е съавтор на монографията, озаглавена "Тъмните страни на Майка Тереза".
Как стигнахте до досието на Майка Тереза?
При подготовката на колоквиум в рамките на нашата учебна програма си зададохме въпроса дали алтруизмът съществува и случайно попаднахме на интригуващи материали за Майка Тереза. Така решихме да направим по-задълбочено проучване по темата.

Зад имиджа на Майка Тереза сякаш стои огромна и влиятелна машина?
Ние не сме първите, които разобличиха това, което тя е направила. Имам предвид най-вече публикациите на Кристофър Хътченс, но има и други автори. Ние само обединихме и анализирахме наличната литература. Така създадохме цялостна картина (Кристофър Хътченс е роден във Великобритания през 1949 и починал през 2011 г. в Хюстън американски журналист, дългогодишен сътрудник на издания като Vanity Fair, The Atlantic, The London Review of Books, автор на 12 книги и 5 сборника с есета на любимите му теми - политика, литература и религия. Неговата книга The Missionary Position: Mother Teresa in Theory and Practice, 1995 г., както и статията му Mommie Dearest от 2003 г. квалифицират Майка Тереза като "фанатичка, фундаменталистка и измамница" - бел. ред.).

Ние не направихме сензационно откритие, ние анализирахме наличната информация.
Монографията ви получи международен отзвук. Гордеете ли се с резултатите от вашето проучване?
Да, по две причини. Обичам истината. Много индийски журналисти се свързаха с нас, за да ни благодарят. Те споделиха, че нещата около тъмната страна на Майка Тереза са им известни отдавна, защото според тяхното обобщение "тя казваше едно, а вършеше друго". Доволни сме, че чрез това научно изследване нещата излязоха наяве. Ние не направихме сензационно откритие – ние анализирахме наличната информация.
Другата причина е мнението ми, че от научна гледна точка това е един много добър текст. Много и авторитетни колеги ни поздравиха за качеството на работата ни. Преди да публикуваме нашия материал, помолихме експерти на католическата църква да го анализират и да оборят аргументацията ни. След като се запознахме с техните съображения, пренаписахме някои пасажи, за да сме непоклатими.

Какво отпадна от вашата публикация?
Чудесен въпрос! Осем души от моите консултанти настояха да махна един неудобен пасаж и аз отстъпих пред аргументите им. Ето за какво става дума. Показах на 200 души снимка на Майка Тереза в нейните религиозни одежди. Поисках от участниците да споделят първата си реакция и да ми кажат за кого си мислят. Близо 100% от интервюираните отговориха спонтанно: За Дева Мария!
Всички знаят, че Божията Майка е недосегаема. Но въпросът кой е определил стила на облеклото на Майка Тереза продължава да ме човърка. Със сигурност не става дума за случайност.

Вие говорите за Майка Тереза като за успешна бизнес дама.
Знаем, че тя е разполагала с милиони и че голяма част от тях са били предоставени на Ватикана. Според някои мнения по този начин Майка Тереза е купила своята беатификация, но това е недоказуемо. Не сме проучвали дали тя сама е решила да разшири мрежата си в световен мащаб, но засега приемаме, че тази стъпка е резултат от нейната много голяма вяра. Според Майка Тереза всичко е допустимо в името на Христос.

Имате ли обяснение за нейната популярност?
Мнозинството има нужда да вярва, че на земята съществуват добри хора. Това се приема като освобождаване от задължението да се вършат добрини, защото се оказва, че някой друг върши работата. От друга страна, за доброто ни функциониране е необходимо всеки акт да има смисъл. А това, което дава лесен смисъл, са вярванията. Очевидно човекът обича да вярва и да се доверява. Това е общочовешка нужда. Майка Тереза отговаря на тази нужда, а от друга страна - тя отговаря на стремежа на Ватикана. Един високопоставен теолог, който се запозна с текста, ми каза: "Не бива да сме наивни. Всички знаят, че чудесата не съществуват. Хората искаха светица и ние им я дадохме."

За беатификацията са нужни две чудеса след смъртта на кандидата. Как стои въпросът с Майка Тереза досега?
Има регистрирано първо чудотворство. То се отнася до една жена, която се излекувала от рак на стомаха, след като поставила снимка на Майка Тереза върху корема си. Това, което е пропуснато в комюникето на Ватикана, е, че същата жена е била третирана в продължение на 9 месеца от елитни специалисти онколози в една от местните болници.

Омръзнало ми е да ми сервират измишльотини. Знам, че хората обичат да слушат истории. Просто искам историите, които ми разказват, да са истински.
 
За католицизма е много рентабилно да има светци. Папа Йоан Павел Втори го знаеше и стана известен със слабостта си към канонизирането и беатификацията. Кардиналите разумно охладиха ентусиазма му, когато той се се опита да приложи бързата процедура за беатификация на Майка Тереза.

Монографията ви се чете леко и приятно, може би защото има известен криминален оттенък.
За мен има много допирни точки между полицейското разследване и научното проучване. И в двата случая се търсят виновните, и в двата случая те се опитват да се скрият. Учените се опитват да изяснят явления, полицаите – престъпления. Следваме едни и същ принцип. На всички въпроси трябва да се отговаря с факти.

Привлекателна ли е религията за съвременния човек?
Има толкова много неща, които не правят чест на Ватикана. Църквата не е толкова популярна и влиятелна, колкото преди. Днес това, което ме впечатлява и интригува, са парадоксите, свързани с нея. Най-много вярващи има в Юга, където хората са бедни. Логично би било това да е Северът, тъй като богатите страни би трябвало да са благодарни на бога, за това, че ги е направил богати. Така излиза, че хората вярват в бог, който ги е обрекъл на бедност. Ето например едно разсъждение за понятието ад: "Бог е добър и ние няма да отидем в ада. Бог ни обича и не би позволил на нас, създадените по негов образ и подобие, да страдаме вечно в огъня." Религията е пълна с парадокси.

След случая "Майка Тереза" накъде гледате?
Имам списък на около 50 мита, свързани с интелекта, и част от работата ми като изследовател е да разруша тези погрешни представи. Например това, че използваме 10% от възможностите на мозъка ни, за зависимостта на IQ тестовете от етноса и културната среда. Не съм против това, някой да бъде свален от пиедестала му, ако има достатъчно основания за това. Вероятно ще подкрепя изследванията на мои колеги, че Зигмунд Фройд и Ана О са мошеници. Омръзнало ми е да ми сервират измишльотини. Знам, че хората обичат да слушат истории. Просто искам историите, които ми разказват, да са истински.

 

 

 
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още от Неща

Кино зад блока Кино зад блока

Пет български филма в пет софийски квартала и на открито

1 авг 2015, 2238 прочитания

По следите на събитието 1 По следите на събитието

Петдесет години от историята на ХХ век през обектива на американския фотограф Стив Шапиро

31 юли 2015, 1343 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Технологии за бизнеса»

Технологии за бизнеса
Технологии за бизнеса

Поредицата представя ключови тенденции в технологиите и тяхното влияние върху подобряване на работата на компаниите.

Какво става

3/08 Осъдиха брокер за манипулиране на Libor

Лондонски съд постанови 14 години затвор за бившия брокер Том Хейс по обвинение в заговор с цел измама с нивата на лихвения курс Libor. Прочитане на цялата новина

3/08 Съсобственикът на "Техномаркет" засега няма да бъде екстрадиран в Италия

Софийският градски съд е отложил с един месец решението за екстрадиране на представителя на съвета на директорите на "Техномаркет" и "К и К Електроникс" Николай Китов, съобщава БГНЕС. Прочитане на цялата новина

3/08 НАП започна пълна данъчна ревизия на в. "Сега"

Националната агенция за приходите (НАП) е започнала пълна данъчна ревизия на фирмата издател на вестник "Сега" за 5 години назад, съобщава медиата в днешния си брой. Прочитане на цялата новина

3/08 Гръцката фондова борса отвори с близо 23% спад

След дълго прекъсване заради финансовата криза в Гърция фондовата борса отвори в понеделник с близо 23% спад. Прочитане на цялата новина

3/08 Откриват нов участък от магистрала "Хемус"

Най-големият пътен възел в България – "Белокопитово", се открива официално в понеделник. Прочитане на цялата новина

Още от деня
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Неща" Затваряне
Това е нашият глас

Красимира Стоянова плени "Метрополитън" с ролята си на Дездемона

Схемата "Саксборисов"

Бойко Борисов е на път да осъществи мечтата на своя политически ментор Симеон Сакскобургготски да управлява с всички

Пазителите на властта

С парламентарната подкрепа на ГЕРБ и ДПС печално известната Национална служба за охрана вече и законно е "държава в държавата"

Производственият сектор в еврозоната остава стабилен

Фабриките в региона повишават цените за втори пореден месец

Том Хейс беше признат за виновен в манипулирането на Libor

Британският трейдър е първият, срещу когото беше повдигнато индивидуално обвинение в злоупотреба с междубанковия лихвен индекс

Кино зад блока

Пет български филма в пет софийски квартала и на открито

Картината има звук

Великобритания

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 30

Капитал

Брой 30 // 01.08.2015 Прочетете
Капитал Daily, 04.08.2015

Капитал Daily

Брой 146 // 04.08.2015 Прочетете
Капитал Light, брой 30

Капитал Light

Брой 30 // 01.08.2015 Прочетете