Регистрация

// Light / Неща

41 21 мар 2013, 13:26, 4863 прочитания

Истината и само истината

За Агнес Бояджиу, католицизма и приликите между полицейското разследване и научното проучване говорим със Серж Лариве - един от тримата автори на монографията "Тъмните страни на Майка Тереза"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Серж Лариве е на 70 години. Той е преподавател в една от школите към Факултета по изкуства и хуманитарни науки към Университета на Монреал. Доктор е по психология и е експерт в областта на интелекта и научните фалшификации. Има над 310 публикации. Твърди, че е атеист и съжителства в пълно разбирателство с жена, която е вярваща и ходи редовно на църква.

Разговаряме в неговия кабинет в ранна съботна сутрин, тъй като календарът му е претоварен с участия в симпозиуми, конгреси и лекции. Той няма мобилен телефон и използва компютър при крайна нужда. Заедно с колежките си Карол Сенешал и Женевиев Шенар той е съавтор на монографията, озаглавена "Тъмните страни на Майка Тереза".
Как стигнахте до досието на Майка Тереза?
При подготовката на колоквиум в рамките на нашата учебна програма си зададохме въпроса дали алтруизмът съществува и случайно попаднахме на интригуващи материали за Майка Тереза. Така решихме да направим по-задълбочено проучване по темата.

Зад имиджа на Майка Тереза сякаш стои огромна и влиятелна машина?
Ние не сме първите, които разобличиха това, което тя е направила. Имам предвид най-вече публикациите на Кристофър Хътченс, но има и други автори. Ние само обединихме и анализирахме наличната литература. Така създадохме цялостна картина (Кристофър Хътченс е роден във Великобритания през 1949 и починал през 2011 г. в Хюстън американски журналист, дългогодишен сътрудник на издания като Vanity Fair, The Atlantic, The London Review of Books, автор на 12 книги и 5 сборника с есета на любимите му теми - политика, литература и религия. Неговата книга The Missionary Position: Mother Teresa in Theory and Practice, 1995 г., както и статията му Mommie Dearest от 2003 г. квалифицират Майка Тереза като "фанатичка, фундаменталистка и измамница" - бел. ред.).

Ние не направихме сензационно откритие, ние анализирахме наличната информация.
Монографията ви получи международен отзвук. Гордеете ли се с резултатите от вашето проучване?
Да, по две причини. Обичам истината. Много индийски журналисти се свързаха с нас, за да ни благодарят. Те споделиха, че нещата около тъмната страна на Майка Тереза са им известни отдавна, защото според тяхното обобщение "тя казваше едно, а вършеше друго". Доволни сме, че чрез това научно изследване нещата излязоха наяве. Ние не направихме сензационно откритие – ние анализирахме наличната информация.
Другата причина е мнението ми, че от научна гледна точка това е един много добър текст. Много и авторитетни колеги ни поздравиха за качеството на работата ни. Преди да публикуваме нашия материал, помолихме експерти на католическата църква да го анализират и да оборят аргументацията ни. След като се запознахме с техните съображения, пренаписахме някои пасажи, за да сме непоклатими.

Какво отпадна от вашата публикация?
Чудесен въпрос! Осем души от моите консултанти настояха да махна един неудобен пасаж и аз отстъпих пред аргументите им. Ето за какво става дума. Показах на 200 души снимка на Майка Тереза в нейните религиозни одежди. Поисках от участниците да споделят първата си реакция и да ми кажат за кого си мислят. Близо 100% от интервюираните отговориха спонтанно: За Дева Мария!
Всички знаят, че Божията Майка е недосегаема. Но въпросът кой е определил стила на облеклото на Майка Тереза продължава да ме човърка. Със сигурност не става дума за случайност.

Вие говорите за Майка Тереза като за успешна бизнес дама.
Знаем, че тя е разполагала с милиони и че голяма част от тях са били предоставени на Ватикана. Според някои мнения по този начин Майка Тереза е купила своята беатификация, но това е недоказуемо. Не сме проучвали дали тя сама е решила да разшири мрежата си в световен мащаб, но засега приемаме, че тази стъпка е резултат от нейната много голяма вяра. Според Майка Тереза всичко е допустимо в името на Христос.

Имате ли обяснение за нейната популярност?
Мнозинството има нужда да вярва, че на земята съществуват добри хора. Това се приема като освобождаване от задължението да се вършат добрини, защото се оказва, че някой друг върши работата. От друга страна, за доброто ни функциониране е необходимо всеки акт да има смисъл. А това, което дава лесен смисъл, са вярванията. Очевидно човекът обича да вярва и да се доверява. Това е общочовешка нужда. Майка Тереза отговаря на тази нужда, а от друга страна - тя отговаря на стремежа на Ватикана. Един високопоставен теолог, който се запозна с текста, ми каза: "Не бива да сме наивни. Всички знаят, че чудесата не съществуват. Хората искаха светица и ние им я дадохме."

За беатификацията са нужни две чудеса след смъртта на кандидата. Как стои въпросът с Майка Тереза досега?
Има регистрирано първо чудотворство. То се отнася до една жена, която се излекувала от рак на стомаха, след като поставила снимка на Майка Тереза върху корема си. Това, което е пропуснато в комюникето на Ватикана, е, че същата жена е била третирана в продължение на 9 месеца от елитни специалисти онколози в една от местните болници.

Омръзнало ми е да ми сервират измишльотини. Знам, че хората обичат да слушат истории. Просто искам историите, които ми разказват, да са истински.
 
За католицизма е много рентабилно да има светци. Папа Йоан Павел Втори го знаеше и стана известен със слабостта си към канонизирането и беатификацията. Кардиналите разумно охладиха ентусиазма му, когато той се се опита да приложи бързата процедура за беатификация на Майка Тереза.

Монографията ви се чете леко и приятно, може би защото има известен криминален оттенък.
За мен има много допирни точки между полицейското разследване и научното проучване. И в двата случая се търсят виновните, и в двата случая те се опитват да се скрият. Учените се опитват да изяснят явления, полицаите – престъпления. Следваме едни и същ принцип. На всички въпроси трябва да се отговаря с факти.

Привлекателна ли е религията за съвременния човек?
Има толкова много неща, които не правят чест на Ватикана. Църквата не е толкова популярна и влиятелна, колкото преди. Днес това, което ме впечатлява и интригува, са парадоксите, свързани с нея. Най-много вярващи има в Юга, където хората са бедни. Логично би било това да е Северът, тъй като богатите страни би трябвало да са благодарни на бога, за това, че ги е направил богати. Така излиза, че хората вярват в бог, който ги е обрекъл на бедност. Ето например едно разсъждение за понятието ад: "Бог е добър и ние няма да отидем в ада. Бог ни обича и не би позволил на нас, създадените по негов образ и подобие, да страдаме вечно в огъня." Религията е пълна с парадокси.

След случая "Майка Тереза" накъде гледате?
Имам списък на около 50 мита, свързани с интелекта, и част от работата ми като изследовател е да разруша тези погрешни представи. Например това, че използваме 10% от възможностите на мозъка ни, за зависимостта на IQ тестовете от етноса и културната среда. Не съм против това, някой да бъде свален от пиедестала му, ако има достатъчно основания за това. Вероятно ще подкрепя изследванията на мои колеги, че Зигмунд Фройд и Ана О са мошеници. Омръзнало ми е да ми сервират измишльотини. Знам, че хората обичат да слушат истории. Просто искам историите, които ми разказват, да са истински.

 

 

 
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Автопортрети. Експерименти. Става интересно. Автопортрети. Експерименти. Става интересно.

Колекционерът на изкуство Николай Неделчев за изложбата от автопортрети "Образ и подобие"

3 сеп 2015, 804 прочитания

На живо от Северна Корея 4 На живо от Северна Корея

Впечатления от първа ръка след историческия концерт на Laibach в Пхенян. Кийбордистът Примож Хладник пред Light за цензурата, публиката и как звучи местната електронна музика

2 сеп 2015, 3342 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / K:ids»

K:ids
K:ids

Списание за родители и близки на деца от 0 до 18. Полезно, практично забавно за учене, възпитание, детска психология.

Какво става

3/09 Частните училища ще получават държавна субсидия

Един от текстовете от новия закон за образованието, по които имаше най-много спорове, беше окончателно приет от Народното събрание днес. Прочитане на цялата новина

3/09 Орбан към бежанците: Стойте си в Турция

Унгарският министър-председател Виктор Орбан обяви, че бягащите от Сирия трябва да спрат да идват към Европа. Прочитане на цялата новина

3/09 Русия забрани вноса на земеделска продукция от България

Русия съобщи, че от 1 септември спира вноса на земеделски продукти от България от списъка на подлежащи на карантина плодове и зеленчуци. Прочитане на цялата новина

3/09 ​Парламентът не прие антикорупционния закон

На първо четене "за" гласуваха 101 депутати, "против" – 38, а 72 се въздържаха. Прочитане на цялата новина

3/09 Airbus ще прави хеликоптери Super Puma MK1 в Румъния

Airbus Helicopters ще започне производство на хеликоптерите Super Puma MK1 в Румъния най-вероятно през следващата година. Прочитане на цялата новина

Още от деня
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Неща" Затваряне
Това е нашият глас

Красимира Стоянова плени "Метрополитън" с ролята си на Дездемона

Игра на всичко коз

С хазартните удари по ПКК турският президент Ердоган иска да върне абсолютното мнозинство на партията си на предстоящите избори. Това засега не изглежда постижимо

Спортът за едно по-мирно село

България е похарчила над 400 млн. лв. за спортна инфраструктура в последните години. Как стана така, че повечето от тях отидоха в селата и какво ще правят там

Еднодневните договори са изсветлили около 800 хил. лв.

Минималните прагове са договорени при 42 от общо 84 икономически дейности

Канадската икономика влезе в рецесия

През второто тримесечие БВП се е свил с 0.5% на годишна база

Цинични връзки

You're the Worst разбива стереотипите на захаросаните сериали

Небесно царство

Фотографът Найджъл Пери и неговите портрети на звезди, които вече не са между живите

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 34

Капитал

Брой 34 // 29.08.2015 Прочетете
Капитал Daily, 04.09.2015

Капитал Daily

Брой 169 // 04.09.2015 Прочетете
Капитал Light, брой 34

Капитал Light

Брой 34 // 29.08.2015 Прочетете