Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

// Light / Неща

21 юли 2016, 10:00, 5694 прочитания

Храната от птичи поглед

Обединените креативни сили на Blue Birds и компания в името на нови здравословни сандвичи

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Приготви сам, сподели с всички

Блогърът и терапевт Михаела Белорешка за важността да имаме близка връзка с храната си

22 апр 2016
На ул. "Кракра" цари оживена суматоха, но вместо парти в лятната градина на номер 16 има офис на открито – свободен за всеки, който иска да работи на въздух с лаптопа си. Идеята е на галерия Credo Bonum – те предоставят и ток и интернет, а сандвичите са на Blue Birds. Свежата комбинация на мента със сирене и фалафел с чътни (лютиво-сладко от домати) ме провокира да ги потърся – как никой не се беше сетил за такива разнообразни вегетариански възможности.

Съвсем скоро сформираният екип на креативната компания "сините птици" е внимателно подбрана комбинация от ключови експерти в различни области: специалистката по хранене и храни Михаела Белорешка, видеомонтажистът Иван Желязков и професионалният готвач Иван Милтиядов. "Силно сме повлияни от здравословното хранене и начин на живот. Във всичко, което правим, се водим от този принцип", казва Михаела. Освен сандвичите Blue Birds приготвят и здравословен кетъринг, занимават се с продуктова фотография и видеозаснемане за фирми, които са в същата сфера на здравословното хранене, но имат нужда от адекватно представяне на работата си. Михаела пък е движещата сила в третото направление на компанията им – хранителна терапия, като сертифициран в САЩ хранителен консултант. "Основната ни цел е да покажем на хората, че здравословният живот е достъпен, лесен и забавен."




Според Иван Желязков един сандвич може да е здравословен, когато продуктите в него са качествени. "За мен най-важно беше да намерим качествен хляб, направен по правилната технология с хубаво зърно, което не е избелвано, и с правилния начин на ферментация", казва Михаела. Според нея, ако тези условия са спазени и е приготвен с квас, тогава хлябът е напълно разградим в тялото. "След ферментацията глутенът е толкова разграден, че не вреди. И това важи за всяко едно зърно."

Така откриват не само здравословен, но и вкусен хляб – при "Братя хлебари". Единственото неудобство с артезианските багети е, че се различават по форма и бухване и клиентите трябва да са готови за сандвичи, които изглеждат по различен начин и не са като извадени от калъп", казва Иван. Pura Vida е фермата в Пазарджишко, която отглежда зеленчуците и плодовете за Blue Birds по методите на биоземеделието. Благодарение на пермакултурата Кристиан и Валя не използват препарати за предпазване от вредители, а хитри методи като пръскане с отвара от коприва. "Във всички краища на насажденията има храсти босилек, който отблъсква по естествен начин буболечки", обяснява още Иван.



Млечните продукти и нахутът, които използват Blue Birds, са на Harmonica. Сандвичите са четири вида: със сьомга и извара, кашкавал и спанак, със сирене, червена чушка, мента и песто с шарлан, с фалафел, чътни и мариновани моркови. "Най-много се харесва веган предложението ни с фалафел, може би заради богатия аромат и вкус на подправките", казва Иван. Сандвичите са пресни, правят ги през ден и могат да бъдат намерени с магазините "Зоя", Harmonica, "Биомаг" и в laika.bg

"Оказва се, че сандвичите могат да бъдат и подходяща фестивална храна – участвахме на Absоlutе Crеative Space, One Design Week в Пловдив и Creative Mornings и се разграбваха много бързо."
Предстои им концептуална вечеря на определена тематика. "Скоро готвихме за представянето на нов бранд ракия и измислихме менюто така, че или да е приготвено с ракия, или да върви към определен вид ракия", разказва Михаела. Резултатът е десерт с ракия, който представлява сладолед с маслодайна роза, ореховки от нахут и ликьор от орехи. "Харесахме техники и комбинация от продукти, които са използвани през различни исторически епохи в България – като бавно печене на пасищно свинско месо в гърне, в което има и ракия, а отгоре – решетка от лозови клони." В тази вечеря намира място и автентичното българско зелено сирене от село Черно Вит, което е записано в съкровищницата на вкусове на международното движение Slow Food. "На гостите много им хареса, всички бяха готови да си вземат още, но проблемът е, че технологията на производство не позволява да се случва масово и да има по-големи количества. Иначе бихме правили и сандвичи със зеленото сирене."
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститори



Акценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

На изток от Холивуд На изток от Холивуд

Акцентите на тазгодишното издание на филмовия фестивал So Independent (26 октомври – 5 ноември)

20 окт 2017, 3409 прочитания

Хипи ленд 1 Хипи ленд

Как премина балканският Rainbow Gathering в Родопите, или всичко, което трябва да знаете за колоритната общност на съвременните хипита

20 окт 2017, 1333 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Неща" Затваряне
20 въпроса: Мирослава Кацарова

Когато нещо работи, защо да го разваляш

Тръмп иска по-добра сделка с Иран за ядрената програма, но рискува сериозен конфликт в краткосрочен и дългосрочен план

Когато колекторът почука на вратата

Компаниите за събиране на вземания могат да предложат на длъжника различни решения за погасяване на задължението в рамките на извънсъдебно събиране

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

На изток от Холивуд

Акцентите на тазгодишното издание на филмовия фестивал So Independent (26 октомври – 5 ноември)

Новите страхове са забравените стари

Носителят на "Оскар" Фолкер Шльондорф за първата екранизацията "Историята на прислужницата"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 42

Капитал

Брой 42 // 21.10.2017 Прочетете
Капитал Daily, 19.10.2017

Капитал Daily

Брой 160 // 19.10.2017 Прочетете