Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

// Light / Неща

21 апр 2017, 16:34, 8690 прочитания

Клас, пийни

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Ако се чудите какво е баланс на вкусовете и защо е важен, как да подберете добре и употребите правилно плодовете, билките, дори яйцето за своя алкохолен коктейл, лимон или лайм, мента или розмарин, за вас е "неделно училище" по забъркване на алкохолни напитки. Disaster To Master е серия събития за коктейлни ентусиасти, случва се веднъж в месеца в различен софийски бар. Инициативата се появява в резултат на очевидна нужда: "Имаше момент, в който с приятеля ми търсехме усилено място, където да се запишем на курс по коктейли, издирвахме човек, който да ни учи", обяснява Биляна Славейкова. "В процеса на мрънкане в социалните мрежи по темата се оказа, че има и много други желаещи да придобият това умение на чисто любителско ниво, без амбиции да стават бармани. Курс не намерихме, затова решихме да си направим."

Всяко от събитията има своя специфична тема и е разделено на две части – теоретична и практическа. В началото барманите разказват всичко по конкретната тема. В тази част участниците виждат как се приготвят няколко коктейла, чиято техника, съставки или история ги свързва с лайтмотива на събитието. В практическата част те влизат зад бара (не "пред", "на" и най-вече "под" него) – там, където със сигурност досега не са били. Собственоръчно и под надзора на барманите приготвят коктейла си, който минава и техния "качествен контрол", за да разбере всеки какво може да подобри следващия път, като го приготвя у дома. Темите се разработват в рамките на класа и са независими една от другa, което означава, че ако пропуснете клас, това няма да се отрази фатално на уменията ви, а може да се включите, както и когато ви е удобно, в зависимост и дали темата ви вълнува.
"Блъди Мери е само привидно лесен коктейл и сме решили да му посветим собствено събитие. Интересно е, че покрай усвояването на неговото приготвяне се усвояват и доста техники и принципи за други коктейли."


Посетители се учат да забъркват добри напитки и в домашни условия, да правят коктейли не наизуст и по рецепта, а логически, познавайки вкусовете и начина, да ги съчетават. Учат се, че за да направиш например маргарита или който и да било друг коктейл у дома, не ти трябват скъпи професионални бармански инструменти. Шейкъра можеш да замениш с обикновен буркан, а ментата – да намачкаш не със специален аксесоар, а с най-обикновена точилка например. "Основната идея на Disaster To Master е да покаже, че добър коктейл може да си направиш и у дома, само да имаш желание, допълва Биляна. Учат се на тънкости, например, че ледът е една от най-важните съставки в коктейла и не трябва да пренебрегват нивото на изстудяване. Разбират кога да използват ситно натрошен лед, кога кубчета, кога големи кубчета. Нещо, за което поне аз не се бях замисляла що за огромно значение има. Например, ако не искаш да разводниш коктейла, но да го запазиш студен за възможно най-дълго, трябва да сложиш голяма плочка лед (направо айсбергче), което можеш да си направиш лесно с кутия от сладолед, която да напълниш с вода, да замразиш във фризера и да натрошиш на големи буци или с шило, или много внимателно с обикновен кухненски нож".

Преподавателите са все лица, познати от баровете на нощна София. В първите два класа това беше Драгомир Иванов от Public Bar, той е и един от основателите на Българска барманска гилдия. В третия клас ще преподават Цветан и Дилян от "Спутник". Атмосферата е много приятелска и свободна, както отива на неделя следобед. Участниците традиционно задават много въпроси, запознават се и е приятно социално.

Всеки над 18 години може да се запише. Билетът варира от 18 до 38 лева, като се продават предварително чрез Eventbrite и са разделени в три ценови категории в зависимост кога са купени - Early Bird, Regular, Late (but not too late). Времетраенето е 2 часа, за които се изпиват доста коктейли, така че предупреждаваме да не се идва с коли. Винаги в неделя следобед на различни локации. Местата са ограничени до 20. www.facebook.com/pg/disastertomaster


  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Календар и домашно кино Календар и домашно кино

21 - 28 септември

21 сеп 2017, 1747 прочитания

Изяж София 3 Изяж София

Първият уличен гурме фестивал в България StrEAT Fest е за всички, които искат да се докоснат до нов вид преживяване и да опитат световните кухни, представени тук

21 сеп 2017, 5681 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / K:ids»

K:ids
K:ids

Списание за родители и близки на деца от 0 до 18. Полезно, практично забавно за учене, възпитание, детска психология.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Неща" Затваряне
Книга: Филип К. Дик - "Омнибус"

По остриетo на ханджара*

Референдумът в иракски Кюрдистан

Испански, от Пловдив

Каталунският производител на спортна екипировка Santin Digital ще вложи 300 хил. евро в нов завод за печат върху текстил в Пловдив

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Десет години по-късно и роботите танцуват

Акценти от програмата на новото издание на One Dance Week

Бандата на Содърбърг

Обикновеният човек надхитря системата в криминалната сатира "Късметът на Логан"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 38

Капитал

Брой 38 // 22.09.2017 Прочетете
Капитал Daily, 25.09.2017

Капитал Daily

Брой 145 // 25.09.2017 Прочетете