Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

// Light / Неща

21 апр 2017, 16:34, 8523 прочитания

Клас, пийни

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Ако се чудите какво е баланс на вкусовете и защо е важен, как да подберете добре и употребите правилно плодовете, билките, дори яйцето за своя алкохолен коктейл, лимон или лайм, мента или розмарин, за вас е "неделно училище" по забъркване на алкохолни напитки. Disaster To Master е серия събития за коктейлни ентусиасти, случва се веднъж в месеца в различен софийски бар. Инициативата се появява в резултат на очевидна нужда: "Имаше момент, в който с приятеля ми търсехме усилено място, където да се запишем на курс по коктейли, издирвахме човек, който да ни учи", обяснява Биляна Славейкова. "В процеса на мрънкане в социалните мрежи по темата се оказа, че има и много други желаещи да придобият това умение на чисто любителско ниво, без амбиции да стават бармани. Курс не намерихме, затова решихме да си направим."

Всяко от събитията има своя специфична тема и е разделено на две части – теоретична и практическа. В началото барманите разказват всичко по конкретната тема. В тази част участниците виждат как се приготвят няколко коктейла, чиято техника, съставки или история ги свързва с лайтмотива на събитието. В практическата част те влизат зад бара (не "пред", "на" и най-вече "под" него) – там, където със сигурност досега не са били. Собственоръчно и под надзора на барманите приготвят коктейла си, който минава и техния "качествен контрол", за да разбере всеки какво може да подобри следващия път, като го приготвя у дома. Темите се разработват в рамките на класа и са независими една от другa, което означава, че ако пропуснете клас, това няма да се отрази фатално на уменията ви, а може да се включите, както и когато ви е удобно, в зависимост и дали темата ви вълнува.
"Блъди Мери е само привидно лесен коктейл и сме решили да му посветим собствено събитие. Интересно е, че покрай усвояването на неговото приготвяне се усвояват и доста техники и принципи за други коктейли."


Посетители се учат да забъркват добри напитки и в домашни условия, да правят коктейли не наизуст и по рецепта, а логически, познавайки вкусовете и начина, да ги съчетават. Учат се, че за да направиш например маргарита или който и да било друг коктейл у дома, не ти трябват скъпи професионални бармански инструменти. Шейкъра можеш да замениш с обикновен буркан, а ментата – да намачкаш не със специален аксесоар, а с най-обикновена точилка например. "Основната идея на Disaster To Master е да покаже, че добър коктейл може да си направиш и у дома, само да имаш желание, допълва Биляна. Учат се на тънкости, например, че ледът е една от най-важните съставки в коктейла и не трябва да пренебрегват нивото на изстудяване. Разбират кога да използват ситно натрошен лед, кога кубчета, кога големи кубчета. Нещо, за което поне аз не се бях замисляла що за огромно значение има. Например, ако не искаш да разводниш коктейла, но да го запазиш студен за възможно най-дълго, трябва да сложиш голяма плочка лед (направо айсбергче), което можеш да си направиш лесно с кутия от сладолед, която да напълниш с вода, да замразиш във фризера и да натрошиш на големи буци или с шило, или много внимателно с обикновен кухненски нож".

Преподавателите са все лица, познати от баровете на нощна София. В първите два класа това беше Драгомир Иванов от Public Bar, той е и един от основателите на Българска барманска гилдия. В третия клас ще преподават Цветан и Дилян от "Спутник". Атмосферата е много приятелска и свободна, както отива на неделя следобед. Участниците традиционно задават много въпроси, запознават се и е приятно социално.

Всеки над 18 години може да се запише. Билетът варира от 18 до 38 лева, като се продават предварително чрез Eventbrite и са разделени в три ценови категории в зависимост кога са купени - Early Bird, Regular, Late (but not too late). Времетраенето е 2 часа, за които се изпиват доста коктейли, така че предупреждаваме да не се идва с коли. Винаги в неделя следобед на различни локации. Местата са ограничени до 20. www.facebook.com/pg/disastertomaster


  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Книга: The Monocle Travel Guide Книга: The Monocle Travel Guide

14 юли 2017, 2579 прочитания

Отблизо в Арл Отблизо в Арл

Одри Тоту, актрисата, изиграла Амели Пулен, дебютира като фотограф на прочутия фестивал във Франция

14 юли 2017, 2026 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / K100»

К100
К100

300 най-големи компании по приходи; Най-печелившите; Най-динамичните; Лидерите по сектори; Анализи и фирмени профили

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Неща" Затваряне
Книга: Филип К. Дик - "Омнибус"

Сбогом, "Младост". Здравей, "Цариградско"

След година българското дружество на американската Progress - "Телерик" ще е в нова сграда: нае 11 хил. кв. м в строящ се офис срещу The Mall.

Тихите битки на големия човек

В памет на Кристиан Таков

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Born in the USA

Номинираният за "Пулицър" писател Дейв Егърс за това как София напомня за Бруклин и защо не смята да променя адреса си въпреки Тръмп

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 28

Капитал

Брой 28 // 15.07.2017 Прочетете
Капитал Daily, 20.07.2017

Капитал Daily

Брой 110 // 20.07.2017 Прочетете