Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

// Light / Post-it

8 17 май 2010, 11:51, 11264 прочитания

Кулинарни дневници

10 food блогъри по света и у нас, за които е добре да знаете

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Spice girls*

Две предприемчиви дами експериментират с първите бутикови магазини за подправки в България

2 юли 2010


Денят е 25 август, годината – 2002. Твърде стара за театър, твърде млада за деца и твърде огорчена за каквото и да било друго Джули Пауъл търси предизвикателство. И го намира в проекта Джули/Джулия (http://blogs.salon.com/0001399/2002/08/25.html). Рискувайки брака си, работата си и здравето на котката си, тя се впуска в едно умопобъркано начинание. 365 дни, 536 рецепти. Неочаквано експериментът става хит. Следва книга, а после се появява и филмът "Джули и Джулия". Скоро блоговете за храна се превръщат в хоби и дори успешен бизнес за хора от цял свят. Някои от тях са професионалисти с дългогодишен опит в кухнята, а други - просто аматьори, желаещи да споделят страстта си към добрата храна.
А какво става с Джули ли? Тя все още поддържа блог, макар и нередовно, а езикът й е все така цветущ - http://juliepowell.blogspot.com/ Представяме ви 5 от най-популярните блогове в световен мащаб и 5 български (все на дами), които по нищо не им отстъпват.
Тази селекция е неизчерпателна, но за сметка на това вдъхновява и възбужда апетита.


Щрак десерти на портрет

http://www.mytartelette.com/

Тарталетката, както я наричат близките й, е вдъхновение за голяма част от блогърите, пишещи за храна. Зад този прякор стои Хелън Дюжардан – французойка, живееща в САЩ. Хелън започва блога си, след като напуска работата си на главен сладкар в края на 2006 г. - просто като продължение на желанието й да се занимава с нещо, свързано с храна. Страхотните снимки бързо й спечелват популярност и днес тя се занимава професионално с фотография, стайлинг и писане за кулинарни издания. Тартите са страст на Хелън, а макароните й са винаги съвършени. Дори и бегъл поглед в блога на Тарталетката оказва силно влияние върху активността на слюнчените жлези. Тук е царството на десертите, и то по френски – с дъх на прясно масло. Изключително богата селекция от рецепти за макарони, петифури, кейкове и тарти, кръмбъл, сладолед и шербет и още много много празници.




С дъх на канела

http://cannelle-vanille.blogspot.com/



Преди две години испанката Аран Гояга, също като Тарталетката, се оттегля от кариерата си на главен сладкар, за да стане майка. Тогава се ражда и Cannelle et Vanille. Канела и ванилия са ароматите, които с носталгия връщат Аран в детството й. А този блог е един своеобразен дневник на всички нейни рецепти, пътувания и истории от живота. Като истински сладкар Аран отделя главно внимание на десертите, а комбинациите от вкусове и аромати, които прави, са за истински ценители. Шоколадова опера с мача и лимон, кестенова пита, крем с мандарини и семена от резене, пудинг с киноа (като вариация на мляко с ориз) с ягоди и шамфъстък, крем брюле с лайка и лимонова върбинка, сладолед със солен карамел и още много други.

Най-добрият кулинарен гид за Париж
http://www.davidlebovitz.com/

Дейвид Лебовиц е американец, живеещ в Париж, професионален сладкар с няколко готварски книги зад гърба си. За него блогът е най-вече допълнение към книгите му, обратната връзка с читателите. И все пак освен изобилието от рецепти за сладки изкушения в него ще намерите и множество готварски съвети и трикове, ревюта на ресторанти, места за пазаруване и парижки кулинарни изживявания. Блогът на Дейвид спокойно може да бъде обявен за най-добрия кулинарен гид за Париж. А що се отнася до шоколад и сладолед – тук има в изобилие и от двете. Истински хит е рецептата за сладкиш Zoë, която Дейвид преписва от стената в мъжката тоалетна на известен парижки ресторант.

Четири милиона посещения на месец
http://simplyrecipes.com/

При пукането на дотком балона Елиз Бауер губи скъпо платената си работа на маркетингов консултант в Силиконовата долина. Малко след това Елиз остава и без дом, а здравето й е силно разклатено. Така през 2003 г. на 42 години тя се премества да живее при родителите си. Докато се опитва да оправи живота си, Елиз започва да води два блога – един за маркетинг (това, което умее да прави най-добре) и един за нейните първи стъпки в готвенето. Въпреки че смята блога за маркетинг за по-важен и професионално направен, успехът идва с готварския блог. В началото тя не знае почти нищо за готвенето и започва да се учи с постоянство от родителите си, които са запалени кулинари. Точно затова и блогът й се нарича непретенциозно Simply Recipes (просто рецепти). Днес блогът на Елиз има по 4 милиона посещения всеки месец. Рецептите са лесни с обяснение стъпка по стъпка как да приготвим едно ястие, така че дори и неопитен човек да може да се ориентира. Разделени са по тип в зависимост от вида на продуктите (пилешко, сирене, яйца и т.н.), по вид на ястието (закуски, салати, основно ястие, десерти...), според диетата (без глутен, вегетариански, нисковъглехидратни...). А в секцията със "Съвети и трикове" има всякакви полезни хитринки – от това как да нарежем манго и авокадо до това как да се справим с опичането на гъска.

Каубойките също готвят
http://thepioneerwoman.com/

Рий Дрюмонд или, както е по-известна, The Pioneer Woman започва да води блога си през 2006 г., за да опише трансформацията си от "разглезено градско момиче до провинциална домакиня" (както тя самата се описва). Рий е омъжена за каубой, майка е на 4 деца и живее в ранчо в "средата на нищото". Това никак не й попречи да стане една от 25-те най-известни уебличности според "Форбс". В сайта на Рий има от всичко, разделено на един множество категории – както рецепти за каубои и каугърли, така и изискани и завъртени блюда, та дори и суши (кой да предположи, че каубоите си падат по сурова риба). Естествено на почит са типичните продукти, добивани в една ферма – прясно месо, сирене, всякакви зелении и зеленчуци. А всичко е приготвено и представено стъпка по стъпка със снимки на всеки един етап от рецептата – от измерването и нарязването на продуктите до крайния резултат.



 

В кухнята с Йоана
http://www.kulinarno-joana.com/

Йоана се запалва по готвенето от списание "Меню", а откриването на нови вкусове, подправки и продукти я отвежда все по-навътре в кулинарния свят. Две години след създаването на личния й блог Йоана казва, че е научила много нови неща за храната, сприятелила се е с най-различни хора, а обратната връзка с читателите е най-ценното нещо.Сладкарството е голямата й страст. Най-сериозното предизвикателство, с което е трябвало да се справи, било да приготви веган десерт, без бяло брашно и без захар.
Пролетни предложения – солен пролетен кейк с тестени кори и ягодов сладолед.




Тайната на нашата вечеря

http://dimitranas.blogspot.com/

Вдъхновена от своята любима картина "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи Димитрана създава своя блог "Тайната на нашата вечеря". За нея приготвянето и сервирането на храната е ритуал. Димитрана свързва срещата на масата след изминалия ден с нещо специално: уют, задушевен разговор, близост и споделяне, израз на обич, усещане за сигурност и съпринадлежност.
Рядко повтаря рецепта, колкото и да й харесва, тъй като се стреми към разнообразие и непрекъснато изпробва нови вкусови комбинации.
Специалитетът на Димитрана са витите торти, които са внушителни и впечатляващи - като творение на майстор ювелир.
Пролетни предложения – киш със зелени аспержи и тестени рулца, пълнени с мечи лук. 




Готви се за купон

http://cook-4fun.blogspot.com/

Диди Бунова се занимава с проектиране и обзавеждане. Стилът й на живот обаче коренно се променя с раждането на двете й деца – близнаци. Така, докато е в отпуск по майчинство, Диди се отдава на интереса си към кулинарията и фотографията. За нея готвенето е хоби – удовлетворяващо, наситено с много емоции, разтоварващо и предизвикателно.
Рецептата, с която ще продължава да експериментира в различни вариации, е тази на торта "Линцер", която прави три пъти, докато реши, че е подходяща за публикация.
Пролетни предложения – пролетни яйца с киселец и бабка с шоколад и боровинки.

Добро тесто
http://trydiani.blogspot.com/

"Опитайте..." подканя Диана Дойчинова. Професията на Диана – машинен инженер, няма нищо общо с гастрономията, но храната е нещото, което й доставя удоволствие. На блога си гледа като на място за отдих, където вписва рецептите си, обменя мисли и идеи и контактува с много виртуални приятели. Диана обича да прави хляб и както тя самата казва – да усеща силата на тестото в ръцете си. Постоянно е недоволна от формата и обема на шуплите в своята чабата, но продължава с опитите. Приготвянето на десерти я зарежда с положителни емоции. Всичко прави с много чувство и дори и в салатата влага толкова душа и сърце, колкото при трудна торта.
Пролетни предложения – пудинг суфле с цитрусов аромат и пролетна спаначена тарта.




Слънчево, с кюфтета

http://sunshine.collapse.bg/

Слънцето тук се казва Ирина. Тя е само на 21 години, а може да скрие шапката дори и на професионалните готвачи. Интересът й към готвенето се проявява преди три години, когато със сестра й се преместват от Велико Търново в София, за да учат, и заживяват самостоятелно. Така за разлика от повечето студенти, които живеят на полуфабрикати и сухи храни, Ирина започва да се учи да готви. Постепенно се увлича, а кулинарията се превръща в удоволствие, страст и дори възможност за реализация. Днес извайва с лекота френски макарони и всякакви кулинарни изкушения. Все още се чувства несигурна, когато приготвя хляб, но твърди, че с усмивка и позитивно мислене хубавият резултат е почти сигурен.
Пролетни предложения – шоколадов чийзкейк с лешници и минимъфини с череши и белтъчна глазура .

 



  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Свети Патрик Д. Свети Патрик Д.

Голяма ретроспективна изложба на прочутия моден фотограф Патрик Демаршелие в Стокхолм

31 мар 2017, 7201 прочитания

Календар и домашно кино Календар и домашно кино

16 мар 2017, 5769 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Регионален бизнес»

Регионален бизнес Велико Търново
Регионален бизнес Велико Търново

Какъв е бизнес климатът в региона и как се развива бизнесът

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Post-it" Затваряне
Предмет на разговор

Валентин Водев - дизайнерът, с когото Рон Арад избра да работи

ЕМА, ела в София

Как България се изложи с искането за домакинство на Европейската лекарствена агенция

Лъжата "Калиакра"

Десет години българските правителства заблуждават ЕК, че ще защитят зоната, докато допускат инвестиционни проекти с влияние върху бъдещето й

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Tour de Sofia

Нова туристическа обиколка показва другото лице на София

Имало едно време Даяна

20 години от смъртта на принцесата на Уелс

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 32

Капитал

Брой 32 // 12.08.2017 Прочетете
Капитал Daily, 16.08.2017

Капитал Daily

Брой 125 // 16.08.2017 Прочетете