Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

// Light / Post-it

8 17 май 2010, 11:51, 11202 прочитания

Кулинарни дневници

10 food блогъри по света и у нас, за които е добре да знаете

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Spice girls*

Две предприемчиви дами експериментират с първите бутикови магазини за подправки в България

2 юли 2010


Денят е 25 август, годината – 2002. Твърде стара за театър, твърде млада за деца и твърде огорчена за каквото и да било друго Джули Пауъл търси предизвикателство. И го намира в проекта Джули/Джулия (http://blogs.salon.com/0001399/2002/08/25.html). Рискувайки брака си, работата си и здравето на котката си, тя се впуска в едно умопобъркано начинание. 365 дни, 536 рецепти. Неочаквано експериментът става хит. Следва книга, а после се появява и филмът "Джули и Джулия". Скоро блоговете за храна се превръщат в хоби и дори успешен бизнес за хора от цял свят. Някои от тях са професионалисти с дългогодишен опит в кухнята, а други - просто аматьори, желаещи да споделят страстта си към добрата храна.
А какво става с Джули ли? Тя все още поддържа блог, макар и нередовно, а езикът й е все така цветущ - http://juliepowell.blogspot.com/ Представяме ви 5 от най-популярните блогове в световен мащаб и 5 български (все на дами), които по нищо не им отстъпват.
Тази селекция е неизчерпателна, но за сметка на това вдъхновява и възбужда апетита.


Щрак десерти на портрет

http://www.mytartelette.com/

Тарталетката, както я наричат близките й, е вдъхновение за голяма част от блогърите, пишещи за храна. Зад този прякор стои Хелън Дюжардан – французойка, живееща в САЩ. Хелън започва блога си, след като напуска работата си на главен сладкар в края на 2006 г. - просто като продължение на желанието й да се занимава с нещо, свързано с храна. Страхотните снимки бързо й спечелват популярност и днес тя се занимава професионално с фотография, стайлинг и писане за кулинарни издания. Тартите са страст на Хелън, а макароните й са винаги съвършени. Дори и бегъл поглед в блога на Тарталетката оказва силно влияние върху активността на слюнчените жлези. Тук е царството на десертите, и то по френски – с дъх на прясно масло. Изключително богата селекция от рецепти за макарони, петифури, кейкове и тарти, кръмбъл, сладолед и шербет и още много много празници.




С дъх на канела

http://cannelle-vanille.blogspot.com/



Преди две години испанката Аран Гояга, също като Тарталетката, се оттегля от кариерата си на главен сладкар, за да стане майка. Тогава се ражда и Cannelle et Vanille. Канела и ванилия са ароматите, които с носталгия връщат Аран в детството й. А този блог е един своеобразен дневник на всички нейни рецепти, пътувания и истории от живота. Като истински сладкар Аран отделя главно внимание на десертите, а комбинациите от вкусове и аромати, които прави, са за истински ценители. Шоколадова опера с мача и лимон, кестенова пита, крем с мандарини и семена от резене, пудинг с киноа (като вариация на мляко с ориз) с ягоди и шамфъстък, крем брюле с лайка и лимонова върбинка, сладолед със солен карамел и още много други.

Най-добрият кулинарен гид за Париж
http://www.davidlebovitz.com/

Дейвид Лебовиц е американец, живеещ в Париж, професионален сладкар с няколко готварски книги зад гърба си. За него блогът е най-вече допълнение към книгите му, обратната връзка с читателите. И все пак освен изобилието от рецепти за сладки изкушения в него ще намерите и множество готварски съвети и трикове, ревюта на ресторанти, места за пазаруване и парижки кулинарни изживявания. Блогът на Дейвид спокойно може да бъде обявен за най-добрия кулинарен гид за Париж. А що се отнася до шоколад и сладолед – тук има в изобилие и от двете. Истински хит е рецептата за сладкиш Zoë, която Дейвид преписва от стената в мъжката тоалетна на известен парижки ресторант.

Четири милиона посещения на месец
http://simplyrecipes.com/

При пукането на дотком балона Елиз Бауер губи скъпо платената си работа на маркетингов консултант в Силиконовата долина. Малко след това Елиз остава и без дом, а здравето й е силно разклатено. Така през 2003 г. на 42 години тя се премества да живее при родителите си. Докато се опитва да оправи живота си, Елиз започва да води два блога – един за маркетинг (това, което умее да прави най-добре) и един за нейните първи стъпки в готвенето. Въпреки че смята блога за маркетинг за по-важен и професионално направен, успехът идва с готварския блог. В началото тя не знае почти нищо за готвенето и започва да се учи с постоянство от родителите си, които са запалени кулинари. Точно затова и блогът й се нарича непретенциозно Simply Recipes (просто рецепти). Днес блогът на Елиз има по 4 милиона посещения всеки месец. Рецептите са лесни с обяснение стъпка по стъпка как да приготвим едно ястие, така че дори и неопитен човек да може да се ориентира. Разделени са по тип в зависимост от вида на продуктите (пилешко, сирене, яйца и т.н.), по вид на ястието (закуски, салати, основно ястие, десерти...), според диетата (без глутен, вегетариански, нисковъглехидратни...). А в секцията със "Съвети и трикове" има всякакви полезни хитринки – от това как да нарежем манго и авокадо до това как да се справим с опичането на гъска.

Каубойките също готвят
http://thepioneerwoman.com/

Рий Дрюмонд или, както е по-известна, The Pioneer Woman започва да води блога си през 2006 г., за да опише трансформацията си от "разглезено градско момиче до провинциална домакиня" (както тя самата се описва). Рий е омъжена за каубой, майка е на 4 деца и живее в ранчо в "средата на нищото". Това никак не й попречи да стане една от 25-те най-известни уебличности според "Форбс". В сайта на Рий има от всичко, разделено на един множество категории – както рецепти за каубои и каугърли, така и изискани и завъртени блюда, та дори и суши (кой да предположи, че каубоите си падат по сурова риба). Естествено на почит са типичните продукти, добивани в една ферма – прясно месо, сирене, всякакви зелении и зеленчуци. А всичко е приготвено и представено стъпка по стъпка със снимки на всеки един етап от рецептата – от измерването и нарязването на продуктите до крайния резултат.



 

В кухнята с Йоана
http://www.kulinarno-joana.com/

Йоана се запалва по готвенето от списание "Меню", а откриването на нови вкусове, подправки и продукти я отвежда все по-навътре в кулинарния свят. Две години след създаването на личния й блог Йоана казва, че е научила много нови неща за храната, сприятелила се е с най-различни хора, а обратната връзка с читателите е най-ценното нещо.Сладкарството е голямата й страст. Най-сериозното предизвикателство, с което е трябвало да се справи, било да приготви веган десерт, без бяло брашно и без захар.
Пролетни предложения – солен пролетен кейк с тестени кори и ягодов сладолед.




Тайната на нашата вечеря

http://dimitranas.blogspot.com/

Вдъхновена от своята любима картина "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи Димитрана създава своя блог "Тайната на нашата вечеря". За нея приготвянето и сервирането на храната е ритуал. Димитрана свързва срещата на масата след изминалия ден с нещо специално: уют, задушевен разговор, близост и споделяне, израз на обич, усещане за сигурност и съпринадлежност.
Рядко повтаря рецепта, колкото и да й харесва, тъй като се стреми към разнообразие и непрекъснато изпробва нови вкусови комбинации.
Специалитетът на Димитрана са витите торти, които са внушителни и впечатляващи - като творение на майстор ювелир.
Пролетни предложения – киш със зелени аспержи и тестени рулца, пълнени с мечи лук. 




Готви се за купон

http://cook-4fun.blogspot.com/

Диди Бунова се занимава с проектиране и обзавеждане. Стилът й на живот обаче коренно се променя с раждането на двете й деца – близнаци. Така, докато е в отпуск по майчинство, Диди се отдава на интереса си към кулинарията и фотографията. За нея готвенето е хоби – удовлетворяващо, наситено с много емоции, разтоварващо и предизвикателно.
Рецептата, с която ще продължава да експериментира в различни вариации, е тази на торта "Линцер", която прави три пъти, докато реши, че е подходяща за публикация.
Пролетни предложения – пролетни яйца с киселец и бабка с шоколад и боровинки.

Добро тесто
http://trydiani.blogspot.com/

"Опитайте..." подканя Диана Дойчинова. Професията на Диана – машинен инженер, няма нищо общо с гастрономията, но храната е нещото, което й доставя удоволствие. На блога си гледа като на място за отдих, където вписва рецептите си, обменя мисли и идеи и контактува с много виртуални приятели. Диана обича да прави хляб и както тя самата казва – да усеща силата на тестото в ръцете си. Постоянно е недоволна от формата и обема на шуплите в своята чабата, но продължава с опитите. Приготвянето на десерти я зарежда с положителни емоции. Всичко прави с много чувство и дори и в салатата влага толкова душа и сърце, колкото при трудна торта.
Пролетни предложения – пудинг суфле с цитрусов аромат и пролетна спаначена тарта.




Слънчево, с кюфтета

http://sunshine.collapse.bg/

Слънцето тук се казва Ирина. Тя е само на 21 години, а може да скрие шапката дори и на професионалните готвачи. Интересът й към готвенето се проявява преди три години, когато със сестра й се преместват от Велико Търново в София, за да учат, и заживяват самостоятелно. Така за разлика от повечето студенти, които живеят на полуфабрикати и сухи храни, Ирина започва да се учи да готви. Постепенно се увлича, а кулинарията се превръща в удоволствие, страст и дори възможност за реализация. Днес извайва с лекота френски макарони и всякакви кулинарни изкушения. Все още се чувства несигурна, когато приготвя хляб, но твърди, че с усмивка и позитивно мислене хубавият резултат е почти сигурен.
Пролетни предложения – шоколадов чийзкейк с лешници и минимъфини с череши и белтъчна глазура .

 



  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Свети Патрик Д. Свети Патрик Д.

Голяма ретроспективна изложба на прочутия моден фотограф Патрик Демаршелие в Стокхолм

31 мар 2017, 6667 прочитания

Календар и домашно кино Календар и домашно кино

16 мар 2017, 5586 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Регал»

Регал
Регал

Издание за бизнеса с бързооборотни стоки

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Post-it" Затваряне
Предмет на разговор

Валентин Водев - дизайнерът, с когото Рон Арад избра да работи

Малките солени глоби на големите застрахователи

КФН извади тежката артилерия срещу неплащащите глоби

Време е за климатик

Какво да се има предвид при избор на охладителна техника

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 24

Капитал

Брой 24 // 17.06.2017 Прочетете
Капитал Daily, 22.06.2017

Капитал Daily

Брой 94 // 22.06.2017 Прочетете