Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

// Light / Ревю

23 юни 2017, 12:24, 2464 прочитания

На маса с Дюма

"Голям кулинарен речник" е книга за "цивилизования човек"

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg


В края на 1860 г. Александър Дюма пише:
"Изтощен от този робски труд, останал без никакво въображение, с постоянно главоболие, напълно разорен взех решение да напиша тази книга и да направя от нея, така да се каже, венец на цялото си литературно творчество."

А то, по думите му, е в над 600 тома, между които и "Тримата мускетари", "Граф Монте Кристо", "Човекът с желязната маска". Дюма бил наричан природна стихия. Участвал във войни, ловувал, пътешествал из континенти, притежавал театър и литературни списания, включвал се в политиката, банкрутирал няколко пъти, създал фабрика за романи, експлоатирал помощниците си, жесток и тираничен, но и неустоим. И най-важното - бил автентичен бонвиван и прахосник, което обяснява решението да напише "Голям кулинарен речник".

Прави го в Роскоф, Бретан, където местните не само го даряват с най-искреното си уважение и приятелство, но и редовно отрупвали кухнята му с артишоци, омари, скумрии, калкани и скатове, "огромни колкото чадър". Дюма завършва речника през 1869 г. и ръкописът е предаден на издателя му и приятел Алфонс Льомер през 1870 г. В края на същата година Дюма умира. Книгата е публикувана две години по-късно.

Обемистият труд е плод на няколко десетилетия събирачество и на безброй трапези с най-известните личности на XIX век. Страниците са 637. Речникът започва с "абаво" и завършва с "яхния".
Но точно в този кулинарен речник не бива да търсим кулинарна прецизност. От нея ще получим ентусиазма и жизнерадостта на един голям лакомник, и голям разказвач. Говорим за четиво сладкодумно, странно, бъбриво, ексцентрично, пълно с невероятни и нечувани истории, факти, анекдоти, и вдъхновено изцяло от музата на доброто настроение, ако има такава.
Това с пълна сила се отнася и до рецептите, които са съвършени в несъвършенствата си, с всичките си неясноти.
Много от тях са объркващи и неточни, авангардни и неочаквани като краставиците със сос бешамел. Или изискващи невъзможното от нас: "В това време заколете, оскубете и изчистете един петел." Често рецептата не признава броя и грамажа: "Разделете белтъците от жълтъците."
Понеже говорим за един щастлив век без страх за холестерол, почти всички са мазни, разточителни и изобилни, и започват с нареждане на резени сланина в тенджерата. А продуктите понякога са, меко казано, необичайни: дрозд и кос, дропла, дъждовник, кенгуру, мечка (мечешките лапи се купуват одрани), слонски крак и чучулига. Някои звучат направо кръвожадно: "Съберете кръвта на пет гълъба, полейте я с лимонов сок, за да не се пресече. Попарете гълъбите с вряла вода и ги оскубете. Напъхайте краката в стомаха им и ги бланширайте."

Но в този енциклопедичен труд ще прочетем още много:
/Не/практични съвети, дадени сякаш от барон Мюнхаузен: "А как да си направиш масло, докато яздиш? Просто окачваш стъклен съд с тясно гърло, пълен с мляко, на врата на коня! Когато спреш за почивка, го счупваш и имаш готовия продукт". Но и безценни приятелски напътствия: "Яжте всичко, което ви се струва годно за ядене. Човекът не е създаден, за да пасе трева."
Ще прочетем твърдения, с които няма как да не се съгласим: "Вечеря: Всекидневен и особено важен момент, изключително ценен от интелигентните хора, защото тогава не само се яде, но и се води остроумен, дискретен и спокоен разговор". "Без свинята няма да има никаква сланина, и следователно - никаква кухня". "Без говеждото месо животът би бил много труден", както и такива, с които може да поспорим: "Бургундските вина са с цвят на очи на яребица тъй като леко накиселяват, са много подходящи за старци и хипохондрици", или "Испания и Италия, страни, в които хората се хранят зле".



Тук е представен и жанрът "група учени открили", който, виждаме, не липсвал и през ХІХ век: "След много изследвания учените са установили, че мъжете, които прекаляват с пиенето на ликьори, умират много млади, изпадат в състояние на депресия, дори на безумие, от което се страхуват повече, отколкото от смъртта".
А за смокинята ни стига да знаем дори само това: Управителят на Ботаническата градина поръчал на един прост слуга да занесе на господин Бюфон две ранни смокини. По пътя слугата се изкушил и изял едната. Бюфон, който знаел, че му изпратили две, попитал слугата къде е другата. Той си признал.
- Но как можа? - скарал му се Бюфон.
Слугата лапнал и втората смокиня и му отговорил:
- Ами ето така!

И през цялото време ще ни тегли неустоимата нишка на остроумието.

Пред нас е кулинарна книга, която далеч не остава затворена между стените на кухнята. Напротив, постоянно я напуска, и тича из бойните полета, или наднича в будоарите и дворците, за да ни разкаже какво се случва в тях.
"Речникът" е четиво, посветено на добрите маниери, смеха, естетиката, политиката, хумора, философията и морала, и в която накрая добродетелта и удоволствието постигат примирие и си стискат ръце.

И най-сетне, това е книга, най-добре представена от автора си:
"Именно за цивилизования човек е тази книга, защото на дивака не му трябва да възбужда апетита си. Защото човек не се храни с това, което поглъща, а с това, което усвоява чрез всичките си сетива".

Превод от френски: Офелия Петрова, Марта Иванова, изд. Millenium, цена 35 лв.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ново място: Emotion Ново място: Emotion

21 юли 2017, 1535 прочитания

Компасът на Jeep 1 Компасът на Jeep

Новият кросовър е модерен, с доста интегрирани технологии и с неувяхващия американски дух

14 юли 2017, 1297 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Ревю" Затваряне
Непознатото момиче

Новият филм на Братя Дарден е за драмата на човека със съвест

420 километра мечти от София до Варна

Строителството на магистрала "Хемус" е започнало преди 44 години, а прогресът му е бавен

Пътно сдружение

Споделеното пътуване облекчава трафика, спестява разходи и щади природата. Сега вече има и мобилно приложение

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Френски междузведни войни

Люк Бесон за скъпото удоволствие да се върнеш към детството

A damn good cup of coffee

За кафето като новото вино: как и защо се променя вкусът ни

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 29

Капитал

Брой 29 // 22.07.2017 Прочетете
Капитал Daily, 24.07.2017

Капитал Daily

Брой 111 // 24.07.2017 Прочетете