Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
9 22 яну 2009, 15:22, 4305 прочитания

Ресторант Вечна дружба

"Чергата" - добра и непретенциозна храна в ненужно грандиозна обстановка

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Чергата
ул. "Шипка" 34, 02/ 944 77 77


"Чергата" има доста застрашително комунистическо излъчване. Освен че се намира точно до Руския културен център, ресторантът се отличава с онази особена атмосфера от 70-те, която ви кара нервно да се озъртате към околните маси, за да проверите дали в ъгъла не седят Леонид Брежнев и Вълко Червенков, всеки с по една бутилка "Столичная".
През последните няколко години ресторантът няколко пъти смени името си - от "Нов стандарт", през "Бон густо" до настоящото. Но просторното помещение подобно на конгресна зала или чакалня на летище си остава същото.

Оказва се, че "Чергата" съществува независимо от Руския културен център и не предлага руска кухня. Ресторантът очевидно е по-голям от средностатистическото софийско заведение, макар че от гледна точка на уюта личните ми предпочитания клонят към традиционните помещения в преустроени частни домове. Социалистическата атмосфера на "Чергата" - безкраен мраморен под, високи бетонни колони и тавани, жълтеникаво осветление и двойни покривки (бяло отдолу и червено отгоре) - е прекалено страховита, за да вдъхновява апетита.

Пристигнахме в четвъртък вечерта и метр д'отелът предположи, че сме гости на частното коледно парти на втория етаж, но когато разбра, че сме "външни", беше още по-гостоприемен. За щастие всички менюта бяха преведени на английски. Започнахме със зелена салата с яйце за мен (3.50 лв.) и мандраджийски чушки (6.60 лв.) за жена ми. Моята салата беше точно това, което очаквах - краставици, маруля, зелен лук, яйце, маслини и лимон - но какво повече на тази цена? Салатата на съпругата ми представляваше печени зелени пиперки, пълнени със сирене и пълномаслено кисело мляко, които много й харесаха.

Разговорът ни беше удавен в силна музика и танци - но това вероятно се отнася само за въпросната вечер с частното парти, а не се случва постоянно. Все още не бяхме свършили със салатите, когато ни доставиха и основното ястие - аз си поръчах телешки сач (12.50 лв.), а съпругата ми - пилешки сач (9.50 лв.). Моето ястие беше особено подходящо за студена зимна вечер: продълговат метален съд, в който имаше телешки език, бекон, мозък, гъби, лук и кисели краставички. В порцията на съпругата ми освен пилешкото имаше тиквички и пиперки, гъби, лук и бекон. Макар че порцията като цяло беше голяма, зеленчуците бяха видимо повече от пилешкото месо. Според съпругата ми ястието беше пострадало от това, защото крайният резултат приличал повече на "топла салата".
Вероятно щяхме да си поръчаме и десерт, ако не беше оглушителната музика. Заедно с напитките (голяма и малка "Бургаска мускатова", половин литър изстудено бяло вино и една голяма бира) сметката беше малко повече от 46 лв. Със сигурност не можем да се оплачем от цената - на много други места със сходна кухня щяхме да платим около 20 лв. повече.

Второто ни посещение в "Чергата" беше на обяд. Аз си поръчах спаначена бохча (4 лв.) и пиле рокфор (9 лв.) - чудесна комбинация от пилешко месо, синьо сирене и сметана. Гостът ми си поръча пепър стек (25.20 лв.) и остана доволен от качеството на приготвяне. Обслужването на обяд беше подчертано бързо и ефикасно за разлика от някои други ресторанти на същата улица. Сервитьорите внимават и реагират веднага.

"Чергата" е идеално място за обяд на група приятели или колеги, но със сигурност е много ниско в списъка ми с ресторанти, подходящи за романтична вечеря. Храната е добра и непретенциозна - за разлика от интериора.


*Рубриката се подготвя съвместно с екипа на The Sofia Echo
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Грозд" revisited 2 "Грозд" revisited

Балканска кухня от шеф Андре Токев

16 юни 2016, 4598 прочитания

Gastrothèque L’Art De Vivre Gastrothèque L’Art De Vivre

Това място не навява особено добри спомени с предишното си битие, когато се наричаше Sorry, Charlie. С него, сори, но се сбогувахме

10 юли 2015, 7099 прочитания

24 часа 7 дни

25 юни 2016, 9850 прочитания

25 юни 2016, 6360 прочитания

25 юни 2016, 4201 прочитания

25 юни 2016, 1165 прочитания

25 юни 2016, 1132 прочитания

Всички новини

Библиотека / Еврофинансиране за бизнеса»

Еврофинансиране за бизнеса
Еврофинансиране за бизнеса

Кои са отворените програми и какво предлагат

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Ресторант" Затваряне
Pumpy

Пица и грил на корем в квартала

Светата троица на Илон Мъск

Сливането на двете начинания на милиардера – Tesla Motors и SolarCity, отваря големи възможности, но и изнервя инвеститорите

Първо взехме Рим...

Италианската столица и Торино вече имат кметове популисти. Това циментира позициите на "Движение 5 звезди" и е удар по премиера Матео Ренци

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Restart: Лято 2016

Шест модерни процедури за кожата и тялото преди и след плажа

Маймунска му работа

Добрата традиция в приготвянето на кафе вече има своето място и в Пловдив

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 25

Капитал

Брой 25 // 25.06.2016 Прочетете
Капитал Daily, 24.06.2016

Капитал Daily

Брой 118 // 24.06.2016 Прочетете
Капитал Light, брой 25

Капитал Light

Брой 25 // 25.06.2016 Прочетете