Регистрация

// Light / Ревю / Ресторант

9 22 яну 2009, 15:22, 4091 прочитания

Ресторант Вечна дружба

"Чергата" - добра и непретенциозна храна в ненужно грандиозна обстановка

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Чергата
ул. "Шипка" 34, 02/ 944 77 77


"Чергата" има доста застрашително комунистическо излъчване. Освен че се намира точно до Руския културен център, ресторантът се отличава с онази особена атмосфера от 70-те, която ви кара нервно да се озъртате към околните маси, за да проверите дали в ъгъла не седят Леонид Брежнев и Вълко Червенков, всеки с по една бутилка "Столичная".
През последните няколко години ресторантът няколко пъти смени името си - от "Нов стандарт", през "Бон густо" до настоящото. Но просторното помещение подобно на конгресна зала или чакалня на летище си остава същото.

Оказва се, че "Чергата" съществува независимо от Руския културен център и не предлага руска кухня. Ресторантът очевидно е по-голям от средностатистическото софийско заведение, макар че от гледна точка на уюта личните ми предпочитания клонят към традиционните помещения в преустроени частни домове. Социалистическата атмосфера на "Чергата" - безкраен мраморен под, високи бетонни колони и тавани, жълтеникаво осветление и двойни покривки (бяло отдолу и червено отгоре) - е прекалено страховита, за да вдъхновява апетита.

Пристигнахме в четвъртък вечерта и метр д'отелът предположи, че сме гости на частното коледно парти на втория етаж, но когато разбра, че сме "външни", беше още по-гостоприемен. За щастие всички менюта бяха преведени на английски. Започнахме със зелена салата с яйце за мен (3.50 лв.) и мандраджийски чушки (6.60 лв.) за жена ми. Моята салата беше точно това, което очаквах - краставици, маруля, зелен лук, яйце, маслини и лимон - но какво повече на тази цена? Салатата на съпругата ми представляваше печени зелени пиперки, пълнени със сирене и пълномаслено кисело мляко, които много й харесаха.

Разговорът ни беше удавен в силна музика и танци - но това вероятно се отнася само за въпросната вечер с частното парти, а не се случва постоянно. Все още не бяхме свършили със салатите, когато ни доставиха и основното ястие - аз си поръчах телешки сач (12.50 лв.), а съпругата ми - пилешки сач (9.50 лв.). Моето ястие беше особено подходящо за студена зимна вечер: продълговат метален съд, в който имаше телешки език, бекон, мозък, гъби, лук и кисели краставички. В порцията на съпругата ми освен пилешкото имаше тиквички и пиперки, гъби, лук и бекон. Макар че порцията като цяло беше голяма, зеленчуците бяха видимо повече от пилешкото месо. Според съпругата ми ястието беше пострадало от това, защото крайният резултат приличал повече на "топла салата".
Вероятно щяхме да си поръчаме и десерт, ако не беше оглушителната музика. Заедно с напитките (голяма и малка "Бургаска мускатова", половин литър изстудено бяло вино и една голяма бира) сметката беше малко повече от 46 лв. Със сигурност не можем да се оплачем от цената - на много други места със сходна кухня щяхме да платим около 20 лв. повече.

Второто ни посещение в "Чергата" беше на обяд. Аз си поръчах спаначена бохча (4 лв.) и пиле рокфор (9 лв.) - чудесна комбинация от пилешко месо, синьо сирене и сметана. Гостът ми си поръча пепър стек (25.20 лв.) и остана доволен от качеството на приготвяне. Обслужването на обяд беше подчертано бързо и ефикасно за разлика от някои други ресторанти на същата улица. Сервитьорите внимават и реагират веднага.

"Чергата" е идеално място за обяд на група приятели или колеги, но със сигурност е много ниско в списъка ми с ресторанти, подходящи за романтична вечеря. Храната е добра и непретенциозна - за разлика от интериора.


*Рубриката се подготвя съвместно с екипа на The Sofia Echo
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Кога и къде:
28 май, 19 ч., ShowHow

Facebook събитие
Web

Какъв е вкусът на пролетта?

Насладете се на най-вкусното пролетно меню, приготвено от много интересна жена - Кейси Ангелова.

Меню:
- Пролетна картофена салата с аспержи, цветя от шивс и естрагон дресинг
- Бугер от леща и сладки картофи
- Печено свинско на слаб огън с пролетни зеленчуци
- Ягодова торта с босилек и инфузия от бита сметана

Местата са ограничени!

Тел.: 02/ 4615 464
E-mail: gabrielas@economedia.bg
Facebook събитие
Web

Вкусът на пролетта

Още от Ресторант

Regina 3 Regina

6 мар 2015, 2280 прочитания

The Little Things 5 The Little Things

22 авг 2014, 12372 прочитания

24 часа 7 дни

24 май 2015, 5023 прочитания

24 май 2015, 4679 прочитания

24 май 2015, 3882 прочитания

24 май 2015, 2656 прочитания

24 май 2015, 1865 прочитания

Всички новини

Библиотека / K10»

К10: Най-скъпият урок
К10: Най-скъпият урок

Най-добрите банки и банкови клонове в България.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Ресторант" Затваряне
Pumpy

Пица и грил на корем в квартала

Алън Ахърн: След кризата променихме изцяло регулацията на банките

Членът на борда на Ирландската централна банка пред "Капитал"

Големият македонски провал

Как корупцията, лошата съдебна система и подчинените медии доведоха цялата държава до крах. И колко трудно ще се поправи това

Парите обичат тишината

Порочните практики при управлението на бюджета за отбрана

Телеком мрежите скоро няма да могат да поемат трафика

Главният изпълнителен директор на БТК Атанас Добрев

Ако експресионистите бяха готвачи

Рецептите на Джаксън Полък, събрани в луксозно издание

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 20

Капитал

Брой 20 // 23.05.2015 Прочетете
Капитал Daily, 22.05.2015

Капитал Daily

Брой 94 // 22.05.2015 Прочетете
Капитал Light, брой 20

Капитал Light

Брой 20 // 23.05.2015 Прочетете