Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
3 5 ное 2009, 14:44, 6881 прочитания

Ресторант 33 стола

И няколко камини, които очакват да бъдат запалени

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
33 стола
ул. "Асен Златаров" 14
(02) 846 53 33

Преди години "33 стола" имаше слава на категорично скъп и луксозен ресторант. В момента не е така – нито е много скъп, нито чак толкова луксозен, а освен това вече е много по-удобен за сядане. Управителят и персоналът са (сравнително отскоро) нови и ресторантът е позагубил част от бутиковия си чар, но се надяваме да си спомнят за ароматните печени хлебчета, които ни липсват при сядането, и естетското меню, захванато с цветни щипки, което носеше индивидуалност и шик.

Сега заведението е приятно непретенциозно и се доближава до стандартния облик на средно скъпите ресторанти в столицата. Обичайно се намират места и без резервации, освен в петък, може би защото мястото все пак не е в абсолютния център на града. Атмосферата вътре е уютна, с преобладаващо бели тонове и столове (досещате се колко на брой). Всичките тридесет и три изглеждат удобни и създават допълнителен комфорт. Комбинацията от икони, малки ниши, пейзажи, пушки и ловни трофеи е доста еклектична, но не дразни с неуместен кич. Има два неголеми салона, разделени със свод, камини, които очакват да бъдат запалени, и старомодни, но симпатични карирани покривки. Високо разположените малки прозорчета създават допълнително чувство за интимност и защитеност на пространството.

Менюто е доста внушително. Отваряме на страницата със салати и сериозно се съсредоточаваме, защото изборът е голям – сигурно има поне 33 вида. Някои от тях предизвикват интерес дори само с нестандартните си комбинации – от цвекло, ябълки, зеле и моркови, или само ябълки със синьо сирене (между 4 и 6 лв.). Минаваме разсеяно през по-класическите шопска и гръцка и често срещаните мексиканска и унгарска, за да се фокусираме върху по-изкусителния избор - печена салата (със запечен патладжан, домати, орехи и моцарела – 5.60 лв.) или зелена с печено козе сирене и кедрови ядки (6.20 лв.). Избираме втората, в която има също чери домати и рукола. Оказва се доста свежа, макар че се нуждае от още зехтин и балсамов оцет за вкус.

Ресторантът предлага паста (от 6 до 9 лв.), скара, ризото, осем вида риби, основни ястия от пилешко, свинско, телешко и агнешко. Спираме се на паприкован свински джолан с резен лимон" (11.90 лв.) и гарнитура от печени картофи на скара (2.50 лв.) с пикантен сос. Месото е много сполучливо, но зеленчуците имат нужда да постоят още малко на скарата. Комбинацията с чаша червено вино (мерло Славянци за 2.90 лв.) е приятна в застудяващото време, но винената листа и десертите не са особено впечатляващи. Има не повече от десетина вида червено, бяло и розе, а десертите са ограничени до мелба, крем карамел и крем брюле. Избираме крем карамел с уговорката "да не е от готовите" - сервитьорът ни уверява, че се прави на място, но в крайна сметка се оказва, че не е от най-вкусните.

Типично за повечето ресторанти и този предлага обедно меню, затова следващия път ще опитаме супа минестроне и бяла риба пане. Засега заключението ни гласи следното: удобно място, уютна атмосфера, богато меню и приемливи цени.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Краен срок:
25 май 2016г.
За кандидатстване
и номинации:
capital.bg/next

Докажи, че си Next Generation бизнес лидер, и спечели ЕMBA стипендия!


Включете се в конкурса за млади бизнес лидери Next Generation на “Капитал” и “Кариери”, ако сте:
- предприемчив, иновативен и ориентиран към постигане на резултати
- имате професионални постижения, с които искате да се похвалите
- на възраст до 35 г. включително
- работите в България и заемате мениджърска позиция или имате собствен бизнес
- иматe минимум 3 години трудов опит, от които поне 2 на управленска позиция
- искате да спечелите EMBA стипендия.

Прочетете и това

Gastrothèque L’Art De Vivre Gastrothèque L’Art De Vivre

Това място не навява особено добри спомени с предишното си битие, когато се наричаше Sorry, Charlie. С него, сори, но се сбогувахме

10 юли 2015, 6578 прочитания

Regina 3 Regina

6 мар 2015, 6867 прочитания

24 часа 7 дни

5 май 2016, 7844 прочитания

5 май 2016, 3855 прочитания

5 май 2016, 3626 прочитания

5 май 2016, 3221 прочитания

5 май 2016, 2009 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Ресторант" Затваряне
Сол и пипер

Подправено точно колкото трябва

К50: "Спиди" е най-добрата компания на борсата

Куриерската компания, както и другите на върха на класацията успяват благодарение на придобивания и засилен износ

Хайде да си купим ток

Вече всички потребители могат да сменят доставчика си на електроенергия, но не за всички това е изгодно

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

ДНК на пътешественик

Ако сме създадени, за да стоим на едно място, щяхме да имаме корени, а не крака, нали

Живей като местните

Какво се случва с туризма след ерата на каталозите

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 18

Капитал

Брой 18 // 06.05.2016 Прочетете
Капитал Daily, 05.05.2016

Капитал Daily

Брой 85 // 05.05.2016 Прочетете
Капитал Light, брой 18

Капитал Light

Брой 18 // 06.05.2016 Прочетете