Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
3 5 ное 2009, 14:44, 6671 прочитания

Ресторант 33 стола

И няколко камини, които очакват да бъдат запалени

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
33 стола
ул. "Асен Златаров" 14
(02) 846 53 33

Преди години "33 стола" имаше слава на категорично скъп и луксозен ресторант. В момента не е така – нито е много скъп, нито чак толкова луксозен, а освен това вече е много по-удобен за сядане. Управителят и персоналът са (сравнително отскоро) нови и ресторантът е позагубил част от бутиковия си чар, но се надяваме да си спомнят за ароматните печени хлебчета, които ни липсват при сядането, и естетското меню, захванато с цветни щипки, което носеше индивидуалност и шик.

Сега заведението е приятно непретенциозно и се доближава до стандартния облик на средно скъпите ресторанти в столицата. Обичайно се намират места и без резервации, освен в петък, може би защото мястото все пак не е в абсолютния център на града. Атмосферата вътре е уютна, с преобладаващо бели тонове и столове (досещате се колко на брой). Всичките тридесет и три изглеждат удобни и създават допълнителен комфорт. Комбинацията от икони, малки ниши, пейзажи, пушки и ловни трофеи е доста еклектична, но не дразни с неуместен кич. Има два неголеми салона, разделени със свод, камини, които очакват да бъдат запалени, и старомодни, но симпатични карирани покривки. Високо разположените малки прозорчета създават допълнително чувство за интимност и защитеност на пространството.

Менюто е доста внушително. Отваряме на страницата със салати и сериозно се съсредоточаваме, защото изборът е голям – сигурно има поне 33 вида. Някои от тях предизвикват интерес дори само с нестандартните си комбинации – от цвекло, ябълки, зеле и моркови, или само ябълки със синьо сирене (между 4 и 6 лв.). Минаваме разсеяно през по-класическите шопска и гръцка и често срещаните мексиканска и унгарска, за да се фокусираме върху по-изкусителния избор - печена салата (със запечен патладжан, домати, орехи и моцарела – 5.60 лв.) или зелена с печено козе сирене и кедрови ядки (6.20 лв.). Избираме втората, в която има също чери домати и рукола. Оказва се доста свежа, макар че се нуждае от още зехтин и балсамов оцет за вкус.

Ресторантът предлага паста (от 6 до 9 лв.), скара, ризото, осем вида риби, основни ястия от пилешко, свинско, телешко и агнешко. Спираме се на паприкован свински джолан с резен лимон" (11.90 лв.) и гарнитура от печени картофи на скара (2.50 лв.) с пикантен сос. Месото е много сполучливо, но зеленчуците имат нужда да постоят още малко на скарата. Комбинацията с чаша червено вино (мерло Славянци за 2.90 лв.) е приятна в застудяващото време, но винената листа и десертите не са особено впечатляващи. Има не повече от десетина вида червено, бяло и розе, а десертите са ограничени до мелба, крем карамел и крем брюле. Избираме крем карамел с уговорката "да не е от готовите" - сервитьорът ни уверява, че се прави на място, но в крайна сметка се оказва, че не е от най-вкусните.

Типично за повечето ресторанти и този предлага обедно меню, затова следващия път ще опитаме супа минестроне и бяла риба пане. Засега заключението ни гласи следното: удобно място, уютна атмосфера, богато меню и приемливи цени.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Gastrothèque L’Art De Vivre Gastrothèque L’Art De Vivre

Това място не навява особено добри спомени с предишното си битие, когато се наричаше Sorry, Charlie. С него, сори, но се сбогувахме

10 юли 2015, 5541 прочитания

Regina 3 Regina

6 мар 2015, 5991 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Ресторант" Затваряне
Сол и пипер

Подправено точно колкото трябва

Старите номера на МВР

Силовото министерство върна в играта с регистрационните табели бившата си фирма донор БМВ, като й даде договор за 24.1 млн. лв.

Новата формула на властта

Старото управляващо мнозинство беше трудна конструкция, новото изглежда плачевно

Българите са в дъното на класация за започване на свой бизнес

Едва 3.5% от активното население в страната започва или управлява нов предприемачески проект

Twitter разочарова инвеститорите

Броят на потребителите е спрял да расте през четвъртото тримесечие

Хаосът и неговата хармония

Дизайнерът Владимир Каралеев в търсенето на баланс между експеримент и функция в модата

Дом за добри дела

Чисто ново работно пространство за споделено ползване от граждански организации

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 5

Капитал

Брой 5 // 06.02.2016 Прочетете
Капитал Daily, 12.02.2016

Капитал Daily

Брой 30 // 12.02.2016 Прочетете
Капитал Light, брой 5

Капитал Light

Брой 5 // 06.02.2016 Прочетете