Регистрация

// Light / Ревю / Ресторант

3 5 ное 2009, 14:44, 5515 прочитания

Ресторант 33 стола

И няколко камини, които очакват да бъдат запалени

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
33 стола
ул. "Асен Златаров" 14
(02) 846 53 33

Преди години "33 стола" имаше слава на категорично скъп и луксозен ресторант. В момента не е така – нито е много скъп, нито чак толкова луксозен, а освен това вече е много по-удобен за сядане. Управителят и персоналът са (сравнително отскоро) нови и ресторантът е позагубил част от бутиковия си чар, но се надяваме да си спомнят за ароматните печени хлебчета, които ни липсват при сядането, и естетското меню, захванато с цветни щипки, което носеше индивидуалност и шик.

Сега заведението е приятно непретенциозно и се доближава до стандартния облик на средно скъпите ресторанти в столицата. Обичайно се намират места и без резервации, освен в петък, може би защото мястото все пак не е в абсолютния център на града. Атмосферата вътре е уютна, с преобладаващо бели тонове и столове (досещате се колко на брой). Всичките тридесет и три изглеждат удобни и създават допълнителен комфорт. Комбинацията от икони, малки ниши, пейзажи, пушки и ловни трофеи е доста еклектична, но не дразни с неуместен кич. Има два неголеми салона, разделени със свод, камини, които очакват да бъдат запалени, и старомодни, но симпатични карирани покривки. Високо разположените малки прозорчета създават допълнително чувство за интимност и защитеност на пространството.

Менюто е доста внушително. Отваряме на страницата със салати и сериозно се съсредоточаваме, защото изборът е голям – сигурно има поне 33 вида. Някои от тях предизвикват интерес дори само с нестандартните си комбинации – от цвекло, ябълки, зеле и моркови, или само ябълки със синьо сирене (между 4 и 6 лв.). Минаваме разсеяно през по-класическите шопска и гръцка и често срещаните мексиканска и унгарска, за да се фокусираме върху по-изкусителния избор - печена салата (със запечен патладжан, домати, орехи и моцарела – 5.60 лв.) или зелена с печено козе сирене и кедрови ядки (6.20 лв.). Избираме втората, в която има също чери домати и рукола. Оказва се доста свежа, макар че се нуждае от още зехтин и балсамов оцет за вкус.

Ресторантът предлага паста (от 6 до 9 лв.), скара, ризото, осем вида риби, основни ястия от пилешко, свинско, телешко и агнешко. Спираме се на паприкован свински джолан с резен лимон" (11.90 лв.) и гарнитура от печени картофи на скара (2.50 лв.) с пикантен сос. Месото е много сполучливо, но зеленчуците имат нужда да постоят още малко на скарата. Комбинацията с чаша червено вино (мерло Славянци за 2.90 лв.) е приятна в застудяващото време, но винената листа и десертите не са особено впечатляващи. Има не повече от десетина вида червено, бяло и розе, а десертите са ограничени до мелба, крем карамел и крем брюле. Избираме крем карамел с уговорката "да не е от готовите" - сервитьорът ни уверява, че се прави на място, но в крайна сметка се оказва, че не е от най-вкусните.

Типично за повечето ресторанти и този предлага обедно меню, затова следващия път ще опитаме супа минестроне и бяла риба пане. Засега заключението ни гласи следното: удобно място, уютна атмосфера, богато меню и приемливи цени.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
24 часа 7 дни

36 България намери талант

24 окт 2014, 28117 прочитания

33 За изключението "Телерик" и правилото КТБ

24 окт 2014, 11453 прочитания

11 Реформа на хвърчащ лист

24 окт 2014, 1942 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Ресторант" Затваряне

Сол и пипер

Подправено точно колкото трябва