Регистрация
3 5 ное 2009, 14:44, 6156 прочитания

Ресторант 33 стола

И няколко камини, които очакват да бъдат запалени

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
33 стола
ул. "Асен Златаров" 14
(02) 846 53 33

Преди години "33 стола" имаше слава на категорично скъп и луксозен ресторант. В момента не е така – нито е много скъп, нито чак толкова луксозен, а освен това вече е много по-удобен за сядане. Управителят и персоналът са (сравнително отскоро) нови и ресторантът е позагубил част от бутиковия си чар, но се надяваме да си спомнят за ароматните печени хлебчета, които ни липсват при сядането, и естетското меню, захванато с цветни щипки, което носеше индивидуалност и шик.

Сега заведението е приятно непретенциозно и се доближава до стандартния облик на средно скъпите ресторанти в столицата. Обичайно се намират места и без резервации, освен в петък, може би защото мястото все пак не е в абсолютния център на града. Атмосферата вътре е уютна, с преобладаващо бели тонове и столове (досещате се колко на брой). Всичките тридесет и три изглеждат удобни и създават допълнителен комфорт. Комбинацията от икони, малки ниши, пейзажи, пушки и ловни трофеи е доста еклектична, но не дразни с неуместен кич. Има два неголеми салона, разделени със свод, камини, които очакват да бъдат запалени, и старомодни, но симпатични карирани покривки. Високо разположените малки прозорчета създават допълнително чувство за интимност и защитеност на пространството.

Менюто е доста внушително. Отваряме на страницата със салати и сериозно се съсредоточаваме, защото изборът е голям – сигурно има поне 33 вида. Някои от тях предизвикват интерес дори само с нестандартните си комбинации – от цвекло, ябълки, зеле и моркови, или само ябълки със синьо сирене (между 4 и 6 лв.). Минаваме разсеяно през по-класическите шопска и гръцка и често срещаните мексиканска и унгарска, за да се фокусираме върху по-изкусителния избор - печена салата (със запечен патладжан, домати, орехи и моцарела – 5.60 лв.) или зелена с печено козе сирене и кедрови ядки (6.20 лв.). Избираме втората, в която има също чери домати и рукола. Оказва се доста свежа, макар че се нуждае от още зехтин и балсамов оцет за вкус.

Ресторантът предлага паста (от 6 до 9 лв.), скара, ризото, осем вида риби, основни ястия от пилешко, свинско, телешко и агнешко. Спираме се на паприкован свински джолан с резен лимон" (11.90 лв.) и гарнитура от печени картофи на скара (2.50 лв.) с пикантен сос. Месото е много сполучливо, но зеленчуците имат нужда да постоят още малко на скарата. Комбинацията с чаша червено вино (мерло Славянци за 2.90 лв.) е приятна в застудяващото време, но винената листа и десертите не са особено впечатляващи. Има не повече от десетина вида червено, бяло и розе, а десертите са ограничени до мелба, крем карамел и крем брюле. Избираме крем карамел с уговорката "да не е от готовите" - сервитьорът ни уверява, че се прави на място, но в крайна сметка се оказва, че не е от най-вкусните.

Типично за повечето ресторанти и този предлага обедно меню, затова следващия път ще опитаме супа минестроне и бяла риба пане. Засега заключението ни гласи следното: удобно място, уютна атмосфера, богато меню и приемливи цени.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още от Ресторант

Regina 3 Regina

6 мар 2015, 2979 прочитания

The Little Things 5 The Little Things

22 авг 2014, 13867 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / K100»

К100
К100

300 най-големи компании по приходи; Най-печелившите; Най-динамичните; Лидерите по сектори; Анализи и фирмени профили

Какво става

09:20 Парламентът ще гласува закона за референдумите

Една от първите точки в програмата на Народното събрание в сряда е второто четене на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, който предвижда българите в чужбина също да могат да участват в референдуми. Прочитане на цялата новина

7/07 Парламентарната комисия не прие промените в конституцията

Предложенията за промени в конституцията, свързани със съдебната реформа, не бяха приети на първо четене от временната парламентарна комисия. Прочитане на цялата новина

7/07 Плевнелиев в Украйна: Газът трябва да стане стока, а не оръжие

"Украйна и България са двигатели в Европа за това газът да не бъде повече оръжие, а да бъде една обикновена стока за търгуване на пазарни цени". Прочитане на цялата новина

7/07 Фондовата борса в Атина остава затворена до четвъртък

Атинската фондова борса остава затворена до четвъртък, съобщи Гръцката комисия за капиталови пазари. Прочитане на цялата новина

7/07 Григор Димитров се раздели с треньора си

Българският тенисист Григор Димитров обяви в Twitter, че е решил да прекрати работата си с треньора Роджър Рашийд. Преди няколко дни Димитров отпадна в третия кръг на "Уимбълдън".

Още от деня
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Ресторант" Затваряне
Сол и пипер

Подправено точно колкото трябва

Гръмотевичният провал на популизма

Щастлива развръзка на гръцката криза няма. Дори страната да не се върне към драхмата, Атина и еврозоната вече не могат да продължават така

Безкрайният МиГ

Как кабинетът "Борисов" обрича бойната авиация на дълга зависимост от руските изтребители

Силен сезон

Любопитните заглавия от летния филмов афиш

Буд.ко

Там, откъдето да тръгват промените в града

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 26

Капитал

Брой 26 // 04.07.2015 Прочетете
Капитал Daily, 08.07.2015

Капитал Daily

Брой 127 // 08.07.2015 Прочетете
Капитал Light, брой 26

Капитал Light

Брой 26 // 04.07.2015 Прочетете