Регистрация
3 5 ное 2009, 14:44, 6214 прочитания

Ресторант 33 стола

И няколко камини, които очакват да бъдат запалени

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
33 стола
ул. "Асен Златаров" 14
(02) 846 53 33

Преди години "33 стола" имаше слава на категорично скъп и луксозен ресторант. В момента не е така – нито е много скъп, нито чак толкова луксозен, а освен това вече е много по-удобен за сядане. Управителят и персоналът са (сравнително отскоро) нови и ресторантът е позагубил част от бутиковия си чар, но се надяваме да си спомнят за ароматните печени хлебчета, които ни липсват при сядането, и естетското меню, захванато с цветни щипки, което носеше индивидуалност и шик.

Сега заведението е приятно непретенциозно и се доближава до стандартния облик на средно скъпите ресторанти в столицата. Обичайно се намират места и без резервации, освен в петък, може би защото мястото все пак не е в абсолютния център на града. Атмосферата вътре е уютна, с преобладаващо бели тонове и столове (досещате се колко на брой). Всичките тридесет и три изглеждат удобни и създават допълнителен комфорт. Комбинацията от икони, малки ниши, пейзажи, пушки и ловни трофеи е доста еклектична, но не дразни с неуместен кич. Има два неголеми салона, разделени със свод, камини, които очакват да бъдат запалени, и старомодни, но симпатични карирани покривки. Високо разположените малки прозорчета създават допълнително чувство за интимност и защитеност на пространството.

Менюто е доста внушително. Отваряме на страницата със салати и сериозно се съсредоточаваме, защото изборът е голям – сигурно има поне 33 вида. Някои от тях предизвикват интерес дори само с нестандартните си комбинации – от цвекло, ябълки, зеле и моркови, или само ябълки със синьо сирене (между 4 и 6 лв.). Минаваме разсеяно през по-класическите шопска и гръцка и често срещаните мексиканска и унгарска, за да се фокусираме върху по-изкусителния избор - печена салата (със запечен патладжан, домати, орехи и моцарела – 5.60 лв.) или зелена с печено козе сирене и кедрови ядки (6.20 лв.). Избираме втората, в която има също чери домати и рукола. Оказва се доста свежа, макар че се нуждае от още зехтин и балсамов оцет за вкус.

Ресторантът предлага паста (от 6 до 9 лв.), скара, ризото, осем вида риби, основни ястия от пилешко, свинско, телешко и агнешко. Спираме се на паприкован свински джолан с резен лимон" (11.90 лв.) и гарнитура от печени картофи на скара (2.50 лв.) с пикантен сос. Месото е много сполучливо, но зеленчуците имат нужда да постоят още малко на скарата. Комбинацията с чаша червено вино (мерло Славянци за 2.90 лв.) е приятна в застудяващото време, но винената листа и десертите не са особено впечатляващи. Има не повече от десетина вида червено, бяло и розе, а десертите са ограничени до мелба, крем карамел и крем брюле. Избираме крем карамел с уговорката "да не е от готовите" - сервитьорът ни уверява, че се прави на място, но в крайна сметка се оказва, че не е от най-вкусните.

Типично за повечето ресторанти и този предлага обедно меню, затова следващия път ще опитаме супа минестроне и бяла риба пане. Засега заключението ни гласи следното: удобно място, уютна атмосфера, богато меню и приемливи цени.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още от Ресторант

Gastrothèque L’Art De Vivre Gastrothèque L’Art De Vivre

Това място не навява особено добри спомени с предишното си битие, когато се наричаше Sorry, Charlie. С него, сори, но се сбогувахме

10 юли 2015, 2612 прочитания

Regina 3 Regina

6 мар 2015, 3507 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Технологии за бизнеса»

Технологии за бизнеса
Технологии за бизнеса

Поредицата представя ключови тенденции в технологиите и тяхното влияние върху подобряване на работата на компаниите.

Какво става

3/08 Осъдиха брокер за манипулиране на Libor

Лондонски съд постанови 14 години затвор за бившия брокер Том Хейс по обвинение в заговор с цел измама с нивата на лихвения курс Libor. Прочитане на цялата новина

3/08 Съсобственикът на "Техномаркет" засега няма да бъде екстрадиран в Италия

Софийският градски съд е отложил с един месец решението за екстрадиране на представителя на съвета на директорите на "Техномаркет" и "К и К Електроникс" Николай Китов, съобщава БГНЕС. Прочитане на цялата новина

3/08 НАП започна пълна данъчна ревизия на в. "Сега"

Националната агенция за приходите (НАП) е започнала пълна данъчна ревизия на фирмата издател на вестник "Сега" за 5 години назад, съобщава медиата в днешния си брой. Прочитане на цялата новина

3/08 Гръцката фондова борса отвори с близо 23% спад

След дълго прекъсване заради финансовата криза в Гърция фондовата борса отвори в понеделник с близо 23% спад. Прочитане на цялата новина

3/08 Откриват нов участък от магистрала "Хемус"

Най-големият пътен възел в България – "Белокопитово", се открива официално в понеделник. Прочитане на цялата новина

Още от деня
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Ресторант" Затваряне
Сол и пипер

Подправено точно колкото трябва

Пазителите на властта

С парламентарната подкрепа на ГЕРБ и ДПС печално известната Национална служба за охрана вече и законно е "държава в държавата"

Никой ли не вижда слона в стаята

Престъпленията от омраза вече се превръщат в сериозен проблем за цялото общество и е крайно време да спрат да се игнорират от властите

Защо горивата в ЕС са скъпи въпреки евтиния петрол

Причина за високите цени на горивата в ЕС е силната икономика на САЩ, която консумира повече суровина от обичайното за сезона

Държавата пренарежда цигарения бизнес

Пазарът изсветлява под натиск на митниците, българските производители отчитат повече продажби, а чуждите очакват акцизен удар

20 въпроса: Младен Борисов и Илия Лазаров

Създателите на стартъп компанията Traincamp.me

Всичко на масата

Умният дизайн и високите технологии при употребата на енергия и храна

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 30

Капитал

Брой 30 // 01.08.2015 Прочетете
Капитал Daily, 04.08.2015

Капитал Daily

Брой 146 // 04.08.2015 Прочетете
Капитал Light, брой 30

Капитал Light

Брой 30 // 01.08.2015 Прочетете