Регистрация

// Light / Ревю / Ресторант

9 25 ное 2009, 15:55, 9440 прочитания

Ресторант ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Най-новият гръцки ресторант в София събужда топли спомени от лятото

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ
Бул. "България" и бул."Ив. Гешов"
02/858 01 68
0885 086 342

Първото впечатление е за силен контраст между външната невзрачност на сградата и интериора, който е в най-добрите традиции на типичната гръцка таверна. Στην υγειά σου (в превод "За твое здраве") е светло и просторно място, с хартиени покривки и онзи неповторим средиземноморски уют, който носи комбинацията от синьо и бяло. Подът, рамките и пердетата на прозорците, фенерите по стените и даже тоалетната категорично се придържат към тези два цвята. Дори сервитьорите са по гръцки непринудени и много любезни - знаят менюто наизуст и с търпение обясняват по-специфичните ястия. За жалост има и разлики в обслужването с южната ни съседка – например неповторимо вкусният хляб и водата, които пристигат в Гърция още със сядането на масата, тук не идват сами, а трябва да се поръчат.

 

Ако сте запознати с гръцката кухня, менюто не крие много изненади – има поне десет вида риба, октопод, скариди, миди, готвени ястия, супи, скара, както и типичните гръцки десерти. Повечето цени са над средните – рибената чорба например е 6.90 лв., а супата топчета – 4.90 лв. (Препоръчваме повишено внимание при разглеждането на менюто, особено в частта с рибите – цените са за 100 грама.)

По навик или от носталгия по гръцките лета избираме салата, която упорито наричаме гръцка, но тук е "Хориатики" (5.90 лв). На всички маси са сложени балсамико и зехтин, така че можем да овкусяваме по желание. Наред със салатите има разядки, които включват дзадзики (близко до нашата снежанка), както и разновидности на кьополуто - с печени чушки, с патладжани и домати на цена от 4.90 лв.

Готвените ястия явно са актуални само през работната седмица. Иначе изборът им е сведен до минимум и в неделя предлагаха само мусака (5.90 лв). Ние обаче вземаме октопод на скара с лимон, зехтин и чесън. Оказва се много вкусен, но доста оскъден като количество срещу цената си от 15.90 лв. Хлябът и особено препечените питки със зехтин и риган непременно трябва да се опитат. Наред с октопода вземаме и тиквички по гръцки - добре изпържени и с хрупкава коричка, но неочаквано гарнирани с чесново картофено пюре (скордаля), вместо със свеж киселомлечен сос.

Алкохолът, разбира се, започва с узо. Винена листа няма, но ние поръчваме рецина, тъй като сме убедени, че такава не може да липсва в една уважаваща себе си гръцка таверна. Идва приятно изстудена (500 мл за 12 лв.). Леко учудване предизвиква богатият избор от уиски – цели девет марки скоч и отделна селекция от ирландско уиски.

Завършваме със силно ароматно кафе и баклава (5 лв.), която е толкова сочна и сладка, че напомня за Коледа – интересен завършек на един по-скоро летен обяд.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Кога и къде:
28 май, 19 ч., ShowHow

Facebook събитие
Web

Какъв е вкусът на пролетта?

Насладете се на най-вкусното пролетно меню, приготвено от много интересна жена - Кейси Ангелова.

Меню:
- Пролетна картофена салата с аспержи, цветя от шивс и естрагон дресинг
- Бугер от леща и сладки картофи
- Печено свинско на слаб огън с пролетни зеленчуци
- Ягодова торта с босилек и инфузия от бита сметана

Местата са ограничени!

Тел.: 02/ 4615 464
E-mail: gabrielas@economedia.bg
Facebook събитие
Web

Вкусът на пролетта

Още от Ресторант

Regina 3 Regina

6 мар 2015, 2294 прочитания

The Little Things 5 The Little Things

22 авг 2014, 12408 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / K10»

К10: Най-скъпият урок
К10: Най-скъпият урок

Най-добрите банки и банкови клонове в България.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Ресторант" Затваряне
Океания

Седемте морета - в чинията

Случаят "Разград", Република България

8 въпроса за трибуната "Моци", които бихте задали, ако не рискувахте да ви нарекат олигофрен

Мълчи, когато ми говориш

Как офицерите, сигнализиращи за нередности в армията, обикновено сами стават мишени

"Сирма" ще внедри система за електронно банкиране на Карибите

Дъщерна фирма на софтуерната група ще бъде подизпълнител и консултант за внедряването на FlexCube в TECU Credit Union

Програмисти извън фермата

Как "МамутДиБи" получи 1.6 млн. евро, за да расте, или какво им е интересното на големите масиви данни

Ако експресионистите бяха готвачи

Рецептите на Джаксън Полък, събрани в луксозно издание

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 20

Капитал

Брой 20 // 23.05.2015 Прочетете
Капитал Daily, 25.05.2015

Капитал Daily

Брой 95 // 25.05.2015 Прочетете
Капитал Light, брой 20

Капитал Light

Брой 20 // 23.05.2015 Прочетете