Регистрация
9 25 ное 2009, 15:55, 9695 прочитания

Ресторант ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Най-новият гръцки ресторант в София събужда топли спомени от лятото

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ
Бул. "България" и бул."Ив. Гешов"
02/858 01 68
0885 086 342

Първото впечатление е за силен контраст между външната невзрачност на сградата и интериора, който е в най-добрите традиции на типичната гръцка таверна. Στην υγειά σου (в превод "За твое здраве") е светло и просторно място, с хартиени покривки и онзи неповторим средиземноморски уют, който носи комбинацията от синьо и бяло. Подът, рамките и пердетата на прозорците, фенерите по стените и даже тоалетната категорично се придържат към тези два цвята. Дори сервитьорите са по гръцки непринудени и много любезни - знаят менюто наизуст и с търпение обясняват по-специфичните ястия. За жалост има и разлики в обслужването с южната ни съседка – например неповторимо вкусният хляб и водата, които пристигат в Гърция още със сядането на масата, тук не идват сами, а трябва да се поръчат.

 

Ако сте запознати с гръцката кухня, менюто не крие много изненади – има поне десет вида риба, октопод, скариди, миди, готвени ястия, супи, скара, както и типичните гръцки десерти. Повечето цени са над средните – рибената чорба например е 6.90 лв., а супата топчета – 4.90 лв. (Препоръчваме повишено внимание при разглеждането на менюто, особено в частта с рибите – цените са за 100 грама.)

По навик или от носталгия по гръцките лета избираме салата, която упорито наричаме гръцка, но тук е "Хориатики" (5.90 лв). На всички маси са сложени балсамико и зехтин, така че можем да овкусяваме по желание. Наред със салатите има разядки, които включват дзадзики (близко до нашата снежанка), както и разновидности на кьополуто - с печени чушки, с патладжани и домати на цена от 4.90 лв.

Готвените ястия явно са актуални само през работната седмица. Иначе изборът им е сведен до минимум и в неделя предлагаха само мусака (5.90 лв). Ние обаче вземаме октопод на скара с лимон, зехтин и чесън. Оказва се много вкусен, но доста оскъден като количество срещу цената си от 15.90 лв. Хлябът и особено препечените питки със зехтин и риган непременно трябва да се опитат. Наред с октопода вземаме и тиквички по гръцки - добре изпържени и с хрупкава коричка, но неочаквано гарнирани с чесново картофено пюре (скордаля), вместо със свеж киселомлечен сос.

Алкохолът, разбира се, започва с узо. Винена листа няма, но ние поръчваме рецина, тъй като сме убедени, че такава не може да липсва в една уважаваща себе си гръцка таверна. Идва приятно изстудена (500 мл за 12 лв.). Леко учудване предизвиква богатият избор от уиски – цели девет марки скоч и отделна селекция от ирландско уиски.

Завършваме със силно ароматно кафе и баклава (5 лв.), която е толкова сочна и сладка, че напомня за Коледа – интересен завършек на един по-скоро летен обяд.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още от Ресторант

Gastrothèque L’Art De Vivre Gastrothèque L’Art De Vivre

Това място не навява особено добри спомени с предишното си битие, когато се наричаше Sorry, Charlie. С него, сори, но се сбогувахме

10 юли 2015, 2518 прочитания

Regina 3 Regina

6 мар 2015, 3487 прочитания

24 часа 7 дни

1 авг 2015, 5244 прочитания

1 авг 2015, 3432 прочитания

1 авг 2015, 3138 прочитания

1 авг 2015, 1687 прочитания

1 авг 2015, 1225 прочитания

Всички новини

Библиотека / Технологии за бизнеса»

Технологии за бизнеса
Технологии за бизнеса

Поредицата представя ключови тенденции в технологиите и тяхното влияние върху подобряване на работата на компаниите.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Ресторант" Затваряне
Океания

Седемте морета - в чинията

Земеделски фондове за напреднали

Новият период на европарите за фермери започна с много проекти, малко пари и доста условия

Има ли място за малките

Четири истории за това какво е да направиш нова агенция при свит рекламен пазар

Siemens преговаря за обединяване на жп бизнеса си с Bombardier

Германската компания премина през тежко второ тримесечие заради падащите цени на петрола и забавянето на китайската икономика

Държавата пренарежда цигарения бизнес

Пазарът изсветлява под натиск на митниците, българските производители отчитат повече продажби, а чуждите очакват акцизен удар

Някои го пият горещо

Виното и бульонът като алтернатива на леда в жегата

Всичко на масата

Умният дизайн и високите технологии при употребата на енергия и храна

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 30

Капитал

Брой 30 // 01.08.2015 Прочетете
Капитал Daily, 31.07.2015

Капитал Daily

Брой 144 // 31.07.2015 Прочетете
Капитал Light, брой 30

Капитал Light

Брой 30 // 01.08.2015 Прочетете