Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
9 25 ное 2009, 15:55, 11389 прочитания

Ресторант ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Най-новият гръцки ресторант в София събужда топли спомени от лятото

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ
Бул. "България" и бул."Ив. Гешов"
02/858 01 68
0885 086 342

Първото впечатление е за силен контраст между външната невзрачност на сградата и интериора, който е в най-добрите традиции на типичната гръцка таверна. Στην υγειά σου (в превод "За твое здраве") е светло и просторно място, с хартиени покривки и онзи неповторим средиземноморски уют, който носи комбинацията от синьо и бяло. Подът, рамките и пердетата на прозорците, фенерите по стените и даже тоалетната категорично се придържат към тези два цвята. Дори сервитьорите са по гръцки непринудени и много любезни - знаят менюто наизуст и с търпение обясняват по-специфичните ястия. За жалост има и разлики в обслужването с южната ни съседка – например неповторимо вкусният хляб и водата, които пристигат в Гърция още със сядането на масата, тук не идват сами, а трябва да се поръчат.

 

Ако сте запознати с гръцката кухня, менюто не крие много изненади – има поне десет вида риба, октопод, скариди, миди, готвени ястия, супи, скара, както и типичните гръцки десерти. Повечето цени са над средните – рибената чорба например е 6.90 лв., а супата топчета – 4.90 лв. (Препоръчваме повишено внимание при разглеждането на менюто, особено в частта с рибите – цените са за 100 грама.)

По навик или от носталгия по гръцките лета избираме салата, която упорито наричаме гръцка, но тук е "Хориатики" (5.90 лв). На всички маси са сложени балсамико и зехтин, така че можем да овкусяваме по желание. Наред със салатите има разядки, които включват дзадзики (близко до нашата снежанка), както и разновидности на кьополуто - с печени чушки, с патладжани и домати на цена от 4.90 лв.

Готвените ястия явно са актуални само през работната седмица. Иначе изборът им е сведен до минимум и в неделя предлагаха само мусака (5.90 лв). Ние обаче вземаме октопод на скара с лимон, зехтин и чесън. Оказва се много вкусен, но доста оскъден като количество срещу цената си от 15.90 лв. Хлябът и особено препечените питки със зехтин и риган непременно трябва да се опитат. Наред с октопода вземаме и тиквички по гръцки - добре изпържени и с хрупкава коричка, но неочаквано гарнирани с чесново картофено пюре (скордаля), вместо със свеж киселомлечен сос.

Алкохолът, разбира се, започва с узо. Винена листа няма, но ние поръчваме рецина, тъй като сме убедени, че такава не може да липсва в една уважаваща себе си гръцка таверна. Идва приятно изстудена (500 мл за 12 лв.). Леко учудване предизвиква богатият избор от уиски – цели девет марки скоч и отделна селекция от ирландско уиски.

Завършваме със силно ароматно кафе и баклава (5 лв.), която е толкова сочна и сладка, че напомня за Коледа – интересен завършек на един по-скоро летен обяд.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Грозд" revisited 2 "Грозд" revisited

Балканска кухня от шеф Андре Токев

16 юни 2016, 7425 прочитания

Gastrothèque L’Art De Vivre Gastrothèque L’Art De Vivre

Това място не навява особено добри спомени с предишното си битие, когато се наричаше Sorry, Charlie. С него, сори, но се сбогувахме

10 юли 2015, 7625 прочитания

24 часа 7 дни

26 авг 2016, 16546 прочитания

26 авг 2016, 4125 прочитания

26 авг 2016, 2841 прочитания

26 авг 2016, 2483 прочитания

26 авг 2016, 1997 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Ресторант" Затваряне
Океания

Седемте морета - в чинията

Висши учебни затруднения

Какво притеснява британските университети и техните студенти от ЕС след Brexit

Защо беше оправдан Батко

В замазването на случая е впрегнат почти целият държавен апарат - изпълнителна власт, прокуратура и съд

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Бунтар с кауза

Какво накара поета Том Филипс да напише книга и пиеса за България

Мостове на надеждите

28-то издание на Фестивала за фотожурналистика Visa Pour l’Image в Перпинян с очакван фокус върху мигрантската криза

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 34

Капитал

Брой 34 // 27.08.2016 Прочетете
Капитал Daily, 26.08.2016

Капитал Daily

Брой 163 // 26.08.2016 Прочетете
Капитал Light, брой 34

Капитал Light

Брой 34 // 27.08.2016 Прочетете