Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
9 25 ное 2009, 15:55, 10995 прочитания

Ресторант ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Най-новият гръцки ресторант в София събужда топли спомени от лятото

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ
Бул. "България" и бул."Ив. Гешов"
02/858 01 68
0885 086 342

Първото впечатление е за силен контраст между външната невзрачност на сградата и интериора, който е в най-добрите традиции на типичната гръцка таверна. Στην υγειά σου (в превод "За твое здраве") е светло и просторно място, с хартиени покривки и онзи неповторим средиземноморски уют, който носи комбинацията от синьо и бяло. Подът, рамките и пердетата на прозорците, фенерите по стените и даже тоалетната категорично се придържат към тези два цвята. Дори сервитьорите са по гръцки непринудени и много любезни - знаят менюто наизуст и с търпение обясняват по-специфичните ястия. За жалост има и разлики в обслужването с южната ни съседка – например неповторимо вкусният хляб и водата, които пристигат в Гърция още със сядането на масата, тук не идват сами, а трябва да се поръчат.

 

Ако сте запознати с гръцката кухня, менюто не крие много изненади – има поне десет вида риба, октопод, скариди, миди, готвени ястия, супи, скара, както и типичните гръцки десерти. Повечето цени са над средните – рибената чорба например е 6.90 лв., а супата топчета – 4.90 лв. (Препоръчваме повишено внимание при разглеждането на менюто, особено в частта с рибите – цените са за 100 грама.)

По навик или от носталгия по гръцките лета избираме салата, която упорито наричаме гръцка, но тук е "Хориатики" (5.90 лв). На всички маси са сложени балсамико и зехтин, така че можем да овкусяваме по желание. Наред със салатите има разядки, които включват дзадзики (близко до нашата снежанка), както и разновидности на кьополуто - с печени чушки, с патладжани и домати на цена от 4.90 лв.

Готвените ястия явно са актуални само през работната седмица. Иначе изборът им е сведен до минимум и в неделя предлагаха само мусака (5.90 лв). Ние обаче вземаме октопод на скара с лимон, зехтин и чесън. Оказва се много вкусен, но доста оскъден като количество срещу цената си от 15.90 лв. Хлябът и особено препечените питки със зехтин и риган непременно трябва да се опитат. Наред с октопода вземаме и тиквички по гръцки - добре изпържени и с хрупкава коричка, но неочаквано гарнирани с чесново картофено пюре (скордаля), вместо със свеж киселомлечен сос.

Алкохолът, разбира се, започва с узо. Винена листа няма, но ние поръчваме рецина, тъй като сме убедени, че такава не може да липсва в една уважаваща себе си гръцка таверна. Идва приятно изстудена (500 мл за 12 лв.). Леко учудване предизвиква богатият избор от уиски – цели девет марки скоч и отделна селекция от ирландско уиски.

Завършваме със силно ароматно кафе и баклава (5 лв.), която е толкова сочна и сладка, че напомня за Коледа – интересен завършек на един по-скоро летен обяд.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Краен срок:
25 май 2016г.
За кандидатстване
и номинации:
capital.bg/next

Докажи, че си Next Generation бизнес лидер, и спечели ЕMBA стипендия!


Включете се в конкурса за млади бизнес лидери Next Generation на “Капитал” и “Кариери”, ако сте:
- предприемчив, иновативен и ориентиран към постигане на резултати
- имате професионални постижения, с които искате да се похвалите
- на възраст до 35 г. включително
- работите в България и заемате мениджърска позиция или имате собствен бизнес
- иматe минимум 3 години трудов опит, от които поне 2 на управленска позиция
- искате да спечелите EMBA стипендия.

Прочетете и това

Gastrothèque L’Art De Vivre Gastrothèque L’Art De Vivre

Това място не навява особено добри спомени с предишното си битие, когато се наричаше Sorry, Charlie. С него, сори, но се сбогувахме

10 юли 2015, 6567 прочитания

Regina 3 Regina

6 мар 2015, 6846 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Земеделие и бизнес»

Земеделие и бизнес
Земеделие и бизнес

Фокус върху сектора с данни, анализ и ревю на актуалните теми

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Ресторант" Затваряне
Океания

Седемте морета - в чинията

Защо сме толкова уморени

Изтощението е екзистенциалният вик на нашето време, а справянето с него минава през искрено вглеждане в себе си

Тех(ен) Парк

Министерство на икономиката придърпа "София Тех Парк" и от това засега произлиза предимно хаос

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Истории за разказване

Седемнадесетгодишната доброволка Яна Войнова и как можем да възстановим на връзката между поколенията

Свободно движение

Токио показва най-детайлната изложба за 45-годишната кариера на Исей Мияке

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 17

Капитал

Брой 17 // 29.04.2016 Прочетете
Капитал Daily, 05.05.2016

Капитал Daily

Брой 85 // 05.05.2016 Прочетете
Капитал Light, брой 17

Капитал Light

Брой 17 // 29.04.2016 Прочетете