Политика и икономика
България Свят Общество Редакционни коментари Имена Седмицата СпортМултимедиа
Бизнес
Компании Стоки и продажби Предприемач Финанси Имоти Медиа и реклама Технологии и наука Моят капитал Външни анализиLight
Тема Лица Неща Места Мода POST-IT Ревю Днес от LightВестник Капитал
Новият брой Архив Специални изданияБлогове
За медии Право Crop всички блогове

LinkedIn
Twitter
Email

Към мобилната версия на сайта
-20 +38
Е то в това интервю не видях нито един по-обикновен човек от тъй наречената провинция, избрали сте хора все със 'засукани' професии, които нямало как да се реализират другаде...
-14 +73
ПР специалист, банкер, мениджър проекти в софтуерна фирма, бранд мениджър ... това ли е София. тази корпоративна униформеност ми идва в повече.
-9 +51
София предлага повече възможности, не че много им се иска да са там.
-7 +65
До коментар [#3] от "Тsonkooo":
Добре казано. Ако можех да печеля Софийските си пари другаде, както и достатъчна доза култура и събития другаде, бих предпочел другаде в България.
Примерно Бургас. Или Пловдив. Все красиви и характерни градове.
Или в родното Велико Търново.
-6 +40
В България изкривяваме всичко, дори и значението на думата провинция...Провинция съвсем не значи "противоположно на столицата", а извънградски район, място встрани от урбанизацията, дори - определена област от дадена държава. Че кое му е провинциалното на Пловдив, Варна, Русе и Бургас? Фирми ли няма там за тези специалисти? Или възможности за развлечения? Анонимност ли им липсва?
Има нещо недоизказано в мотивите на тези хора да живеят в София, но то прозира в намеците на някои от тях, че биха живели в други градове...Те не са доволни! Но не го казват в прав текст.
_____
"Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/-2 +41
За да се развива България като страна трябва да има силна децентрализация на икономиката (по-добре на самата индустрията), която в момента липсва.
Само с една София, България няма да цъфне и върже !!!
-7 +36
Подборът на интервюираните изобщо не е представителен. Както правилно забелязаха коментиралите по-горе, това са все хора, които в родния си град нямат никаква възможност за реализация в професиите, които упражняват, и волю-неволю са дошли в София, защото единствено тук могат да се резлизират.
Доста по-интересни са ми мотивите на армиите от нископлатени провинциалисти, които работят в София като продавач(к)и, барман(к)и, сектерар(к)и и прочие зле платени, нискоквалифицирани и общо взето безперспективни дейности. Познавам едно момиче от Стара Загора, което в родния си град има чисто нов, собствен, изцяло обзаведен апартамент, но предпочита вече десета година да работи като секретарка в София и да живее под наем заедно с още едно момиче. За 10 години не е мръднала ни на йота от първоначалната си позиция, но не си и помисля да се върне в Стара Загора, защото там "нямало работа"...
_____
Never underestimate the predictability of stupidity+7
София предлага повече възможности,- цитат на коментар #3 от “Тsonkooo”
Това е повсеместно. В страните от бившия източен блок. Имам предвид..Будапеща, например..
+19
Разделете текстовете на интервютата на параграфи, че е много трудно за четене така изсипано!
-3 +6
Харесва ви или не, един ден всички ще бъдем столичани. На там вървим.
-1 +12
Толкова ми е странно когато хората говорят за София като нещо кой знае какво... Може би фактът, че съм родена и израснала тук превръща този град за мен в нещо съвсем обикновено.
-6 +12
До коментар [#11] от "kakao":
Ми то си е така - за мен София си е най-обикновен (замърсен) град, с по-голяма от нужната за размерите на България урбанизация...
-4 +9
Глупости. За запълване на страниците.
-5 +17
-8 +7
До коментар [#11] от "kakao":
ави хора,които явно носят селото дълбоко в себе си,въпреки,че може би са родени и израстнали в София!Хората със съвременно мислене рядко обръщат внимание на подобни тъпотии!Интересно е също,че в Пловдив и Варна например,не съществува подобна тема и никой не се интересува от произхода на хората,а от техните качества!Колкото до мен,не бих искал да ми се налага да живея в София!Въпреки,че има някои предимства пред Варна,винаги ми е действала малко подтискащо!
Наисина е странно,а още по-странно е ,че най-шумно роптаят срещу "провинциалистите"няк
_____
До вчера се страхувах да не ме хване тока,....Днес тока се страхува да не го хвана аз!+13
Че кое му е провинциалното на Пловдив, Варна, Русе и Бургас? Фирми ли няма там за тези специалисти? Или възможности за развлечения? Анонимност ли им липсва?
Има нещо недоизказано в мотивите на тези хора да живеят в София, но то прозира в намеците на някои от тях, че биха живели в други градове...Те не са доволни! Но не го казват в прав текст. - цитат на коментар #5 от “Атлантик”
В професиите, в които работят тези хора в т.нар. провинция няма възможност за развитие. Само погледнете обявите в Джобс-а. Има работа за секретарки, продавачки, фризьорки и т.н.
Казвам го като човек, който живее и работи в Пловдив. Моята сфера също е специфична и ми е трудно, но мисълта да се преместя в София ме побърква. Не ми харесва този град и затова си стоя тук.
Мн. приятели имам, които от Пловдив отидоха в София точно заради това - работата.
А че също София предлага по-богат и разнообразен културен живот е така. И това не е малко като мотив.
Аз им вярвам. Само първото момиче, някак си не мога да й повярвам, че не й липсва Русе.
-11 +19
Въпросите от анкетата са много постнички. Трябваше да настъпите малко и злободневните теми с 2-3 точки. Примерно:
- къде си паркирате вечер колата, на тротоара или върху детската площадка?
- как сте свикнали да казвате: "Отивам да паркирам колата" или "Отивам ъ я кАчим некъде" (ако отговорът е второто, значи вече сте истински софиянци)
- какъв ипотечен кредит теглихте, за да си купите жилище по 1200 евро/в.м. в някой квартал-кимезарник без тротоари, асфалт и обществен транспорт?
- колко време пътувате до работа и успявате ли за час да стигнете?
- на кое кръстовище висите най-много с колата?
- когато се изнервите в задръстването, какво псувате този пред вас: "Аре мърдай, че кът ти го вденем у гъзото, че ти излезне през ушото!" (това мъжете) или "Харе, че кака ви Хуйна не си поплюва! Насапунисва краставицата и ви почва наред!" (типично от женски уста)
- кой номер резерва е детето ви в томболата за ясла и детска градина (публична тайна е, че съвсем скоро с томбола ще се влиза в училище и гимназия)
- ако ви е тясно жилището, държите ли на улицата една бракувана трошка на трупчета, в която сте напълнили бебешката количка и малоценен багаж?
- от колко време не сте си плащали парното?
- дали на детето ви всяка втора дума е "Ахалелелелеле, бате!? Ахалелелеле, бате, найш бате къф Г4-ка видЕх бате, ебати венозната психарийка бате, ааааа ебати маняшката...
Прочитане на целия коментар изродия...."
Защо тези въпроси? Защото римската поговорка гласи "Живееш ли в Рим, живей като римляните". Живееш ли в София, живей по гореописания начин (полу-цигани).
si fueris Romae, Romano vivito more; si fueris alibi, vivito sicut ibi
_____
"Разбира се, че социализмът разпределя справедливо. Абсолютно си прав. Ха-ха-ха-ха-ха-ха!"-5 +13
До коментар [#17] от "cinik":
Е това ми хареса, макар и да е дота крайно на места. Аз живях и поработих в София... и се върнах в родния град за да отглеждам детето си при нормалните отношения, спокойствие, сигурност и чистота... Не че има същите възможности, не че културния живот е същия, не че доходите са същите, но и далече не сме и в гората, а изброените по -горе неща си имат цена и за момента те са по - важни. Другото - здраве!
_____
TiGGo-6 +9
това ми хареса, макар и да е дота крайно на места. Аз живях и поработих в София... и се върнах в родния град за да отглеждам детето си при нормалните отношения- цитат на коментар #18 от “Тихомир Гочев”
Добре си направил и нищо не си изпуснал. Вчера на първия учебен ден гледах пак батчетата в тролея. То не че ги гледам, ами те по-скоро се натрапват. Сега най-новата мода е да си направиш пиърсинг на езика и като изговаряш дежурното "ахалелелеле, бате", при ахалеле-то езикът ти бързо да се изплезва и прибира като змия, заедно с обецата отпред. Но, дето се вика, какво да очакваш друго в среда, където хорта си паркират колите по тротоарите и изхвърлят сметта през прозореца?
_____
"Разбира се, че социализмът разпределя справедливо. Абсолютно си прав. Ха-ха-ха-ха-ха-ха!"-4 +6
Е това и на мен ми хареса, много си прав за езика:-) Вчера се откри новата учебна година и в търпаната на метрото бях свидетел на точно такъв изказ, че и по-зле имаше.
-6 +11
Е това и на мен ми хареса, много си прав за езика:-) Вчера се откри новата учебна година и в търпаната на метрото бях свидетел на точно такъв изказ, че и по-зле имаше. - цитат на коментар #20 от “geordgeo”
Аз бях в тролей 1, а там по "Оборщище" и "Волгоград" са математическата, английската, 1-ва гимназия, които минават за елитни. А иначе по кварталните гимназии и техникумите членоразделната реч е на изчезване. Комуникацията става с мучене, црикане, ръкомахане и удари с твърди предмети.
_____
"Разбира се, че социализмът разпределя справедливо. Абсолютно си прав. Ха-ха-ха-ха-ха-ха!"-6 +7
София никога не ми е харесвала. Мръсен, неугледен град. Пловдив е много по-хубав за живеене, много по-чист, спокоен и чаровен град. Не е малък град, има нощен и културен живот, магазини и прочее.
Проблема обаче наистина е, че в София можеш да се реализираш много по-лесно. Ако отворя обявите за работа, ще намеря 2 пъти повече обяви за архитекти, инжинери, компютърни специалисти и прочее отколкото в Пловдив.
Отделно, цялата държавна администрация е съсредоточена в София.
Покрай тази добре платена прослойка, се развиват и други бизнеси - всичко от магазини и заведения, до авто салони и др.
-5 +4
Хех пак провинциални комплекси от типа "стиличани в повече". Май авторът на тази статия е много повече "ментален провинциалист" от всеки интелигентен човек от Бг, независимо от кой по-стар град от настоящата столица е. И наистина докато липсва децентрализация и даване на шанс на по-малките общини, ще слушаме тъпи лафове на комплексари за това кой е сивия панелен център на света или т.нар спалня за безработни - София.
_____
Копист.-3 +8
Хайде, хайде, все едно само в София има панели, а тийнейджърите в провинцията говорят до един литературен български ;-)
Животът в София си има предимства и недостатъци - точно както и животът на всяко друго място. А хората са общо взето едни и същи навсякъде.
_____
Never underestimate the predictability of stupidity-9 +7
Интересно ми е ако по геополитически причини се гласува референдум, с който се приеме някой китен БГ градец да стане столица( както е в цял свят) - наример Копривщица, как днешните "столичани" ще приемат ролята на провенциалисти? Според мен в този контекст е тъпо да кажеш на някой от Търново провинциалист( да не споменавам другите големи градове).Докога с тази байганьовщина незнам?
_____
Копист.-1 +8
И още нещо - повечето представени в статията лица са от големи градове - Пловдив, Варна, Бургас, Русе - това НЕ Е провинция.
_____
Never underestimate the predictability of stupidityпреглед на коментар
Нов Коментар