Сградата на Общината
© Цветелина Белутова
Фен магазин на "Миньор-Перник" - "Винке"
© Цветелина Белутова
"
За "Руски паметник" чувам да се провиква през сваления прозорец на мястото до шофьора мустакат мъж на средна възраст. Изигравам разсеяност и не давам никакъв знак, че въпросът ме е достигнал. Смутено изпращам автомобила с поглед и продължавам да чакам автобуса на "Юнион" от Перник за София.Неусетно заживях в Перник. Софиянка от "Лозенец", на 32 години, с последно местожителство Виена. Причините бяха лични, не икономически. В първите месеци не разполагах с кола и пътувах за работа до София и обратно с автобус. Стоенето по спирките ме научи на своеобразния carpool. Бях станала част от услугата. Хората, които работят в София и пътуват с личен автомобил, събират от спирките по пътя си други в същата посока. Има и такива, които с това се прехранват – превозват на цената на автобусния билет (3 лв.). Нищо чудно – в София работи почти целият Перник.
Представата ми за този град, преди да прекарам повече от година там, започваше от Паметника на войнишкото въстание на изхода на София, духовито наречен от народния гений "Перничанин чака софийско жителство". Безрадостната картина се оформяше от затворените, пустеещи заводи на сив фон покрай пътя, допълваше се от митовете за криминално проявените и завършваше с купищата вицове за местното население. Затова ми отне време да се отърся от страха си в този град.
Перник е тъжен град, застинал някъде назад във времето. Овехтели улици, панелни блокове, неприветливи къщи. Гледката е нащърбена от малкото ново, правено на парче, върху канавата на наследеното. От време на време някой магазин или модерен бар подсещат посетителите коя година е. Въпреки очевидните проблеми – бедност, лоша инфраструктура, никакъв живот отвъд точката на оцеляването - някои от местните жители казват (може би по-скоро от някакво номинално уважение към родното място и себе си), че напредък има.
"Много неща ни липсват в града. Например нямаме хубав парк за децата", казва ми млада майка, която прекарва времето си по градинките. Не работи, рядко ходи до София.
Собственичката на козметичния салон, който аз посещавам, вижда проблем другаде: "Хората, работещи в сферата на услугите и заведенията в Перник, не са достатъчно добре обучени, нямат необходимите позитивизъм, отзивчивост и професионализъм." Силвия говори три езика, учила се е на занаята в Испания и носи част от козметичните продукти оттам. "Трябва да се потърсят инвеститори, които да се насочат към сградите на неработещите предприятия – те могат да се ползват за най-различни проекти. Може да се направи и хай-тек парк, какъвто има планиран в Божурище." Силвия заминава за Дубай в средата на октомври, ще работи като стюардеса.
Въпреки всичко в някои отношения Перник е по-добре от София. "Предимствата на Перник са по-голямото пространство и спокойствието, по-лекият автомобилен трафик, късите разстояния", казва друга жителка на града.
Тук са представени повечето големи вериги хранителни магазини, магазини за техника, облекло, спортни стоки. На пръв поглед всичко необходимо е налице. По-наблюдателните обаче ще забележат, че от рафтовете често липсват "луксозни" стоки, които просто няма кой да купи. Рядко ще видите на лентата хубаво сирене, сьомга или друг "деликатес", скъп алкохол, биопродукти и по-качествена козметика.
Спомням си, че в първите месеци на престоя си отидох до магазин от веригата, от която пазарувам в София, за да си купя пакетирана нарязана салата. Не открих. За цена малко над три лева подобна "глезотия" няма място в асортимента, просто няма кой да си я позволи. Като цяло цените не са много по-различни от тези в столицата. По-ниските цени идват с по-ниското качество.
Ако говорим за услугите, това не е непременно вярно. Козметика, фризьорство, фитнес клубове, спорт са на достъпни цени, често по-ниски от софийските. Гъзарски места почти няма. Няма кино. Изгоряло е преди няколко години в пожар. Сега възстановяват лятното кино. Преди около две години местен предприемач анонсира изграждането на мол в Перник. Проектът, който щеше да включва и изграждането на модерно кино, така и не се случи. Има само един театър – в Двореца на културата. В същия дворец развиват дейността си различни школи и клубове по изкуства, помещават се художествената галерия, библиотеката, както и духов и камерен оркестър. Залата на театъра винаги е пълна.
Европейският политехнически университет събира под покрива си български и международни студенти. Сред програмите правят впечатление Вятърна и Слънчева енергетика, Мениджмънт на възобновяема енергия, Биогорива. Обещаващо. Комбинацията Перник – йога може да звучи странно, но, да, има. Пилатес, тае-бо, медитации, клубове за народни танци са другите места, които разнообразяват местните хора в свободното им време.
Футболът е най-практикуваният спорт сред мъжете. Ръгби отборът "Валяците" е един от най-добрите в страната, казват.
-5 +109
Какъв хубав репортаж, писан с добро сърце и любопитни очи от толкова интересен и непознат град на един хвърлей разстояние. Дано хората в Перник и всяко друго място имат повече възможности и повече разнообразие във всичко, което е важно, за да бъде животът им/ни качествен.
Този брой ме радва безкрайно. Изпитвам спешна нужда да знам как са и какво правят хората извън моя град (София), как живеят, как можем да сме си полезни и приятни всички. България е твърде малка и твърде зле устроена, за да си намисляме допълнителни, съвършено безпочвени проблеми като "тоя е добър, защото е от тук, пък онзи е лош, защото е от там".
-1 +59
Хубав репортаж :) само една забележка - завод "Феромагнити" поне до месец май работеше, имаше поръчки за Икеа и очакваше подписване на сериозен договор с автомобилна компания. Персоналът е в пъти по-малко, отколкото преди 20 години, производството е в по-малки обеми, но работи без проблем
-2 +48
Икономическото положение в Перник е като във всеки бивш индустриален град в родината, погледнете Враца, Монтана и т.н. Хората нямат работа и се занимават с глупости.
Публикувано през m.capital.bg
_____
Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.-28 +21
Спомням си, че в първите месеци на престоя си отидох до магазин от веригата, от която пазарувам в София, за да си купя пакетирана нарязана салата. Не открих.
---------------------------------------
Проблем си е .. хубаво е,че авторката,чрез "Капитал" го споделя с нас ..!
-1 +14
За следващия програмен период има няколко двойки града, които ще си пишат проектите заедно: София-Перник, Пловдив-Асеновград, Хасково-Димитровград и т.н.
_____
Никола Йорданов-14 +19
Не знам перничани какви са (малко е тъпо да се обобщава цял град, село или махала), но Перник е един изключително неприветлив, зле проектиран, зле застроен и неподдържан град. Типичен индустриален град - мрачен, замърсен, разпокъсан, с редуващи се жилищни квартали и изоставени индустриални сгради и площадки. Не съм виждал друг подобен град в България, но може и да има конкуренция...
_____
"Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/+24
Бедността, бедността ... За съжаление видяхме до какво води тя.
-3 +14
До Атлантик - не мисля, че репортажът е особено позитивен.
-2 +17
"Има само един театър – в Двореца на културата"
Във Варна пък има цели два...
_____
"Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"-1 +23
Явно не съм единствената ненормална софиянка... От четири години живея в Перник (както казва авторката - лични, не икономически причини) и ми доставя искрено удоволствие да съобщавам този факт. Реакциите винаги са забавни :)
Иначе Перник не го познавам, тъй като не водя никакъв социален живот там. Дори рядко пазарувам в хранителните магазини, за другите изобщо не говоря. Познавам точно четирима местни, но не се вписват особено в изградения образ. Може би защото са възрастни. Налагало ми се е два-три пъти да ползвам услугите на местен банков клон и служителките ме изненадаха с изключително добро отношение.
+20
Перник в момента е своеобразен събирателен образ на България и българина. Бивш индустриален и проспериращ град, в които са идвали хора от почти цялата страна и който поради прехода, икономическата криза/и и фалита на много предприятия е станал малко по - чист. В момента съчетава функциите на областен град и предградие на София. Има проблеми с икономическата конюктура и ежедневното преселение и връщане на трудоспособното му население от и към София, не добрата поддръжка на голяма част от градска пътна мрежа, липсата на твърде много туристически атракции и други характерни за цялата страна градоустройствени проблеми като несанирани или санирани на парче панелни сгради. Сред проблемите могат да се посочат и полупустеещите сгради на бившите големи предприятия и липсата на новопривлечени големи инвестиции. От към трафик, пренаселеност, запрашаване на атмосферата, шум, пространство и места в детските градини е една и дори две идеи по - хубаво място за живот от пренаселена София. Същевременно перничани и жителите на града могат с не големи трудности да ползват предимствата на столицата за пазаруване, културни и спортни прояви, и други видове забавления. Същевременно Перник има относително голяма пешеходна зона в центъра с голям площад, търговска улица и не много голям градски парк. Магазинната, банковата и мрежата в сферата на услугите е сравнително добре развита като няма голям търговски център, който може би в момента е излишен за града. Изборът на заведения за хранене и кафенета...
Прочитане на целия коментар не е твърде голям, но не и малък и отговаря на броя на и покупателната способност на населението към момента, т.е. има места и за по - заможни и за по-ограничени от към финанси хора. Липсват велоалеи и достатъчно добре поддържани места за практикуване на крос - лекоатлетически писти, плуване на закрито и т.н. Предстои откриването на обновената след пожар театрална зала в Двореца на културата, като може би и едно кино няма да бъде излишно за града - за сравнение в миналото е имало 4 кинозали в града.
+5
До коментар [#6] от "Атлантик":
Търговище със сигурност може да участва в конкуренцията, с шанс да спечели.
+12
Перник със сигурност не е най - лошото място за живот в България, но има редица неща, които могат да се подобрят, култивират и развиват. Най - вече от към стимули за икономическа среда, рекултивация на терени, градоустройство, условия за спорт и развлечения. Имаше слухове, че корейска компания иска да инвестира в производството на електромобили в едно от старите халета на завод "Благой Попов", който разполага с достъп до жп линия, газопровод, ВиК и всичко необходимо, но уви засега май няма развитие в тази насока. Към момента новите чуждестранните и местни инвестиции са недостатъчни и насочени предимно във вериги магазини, шивални, покупката на Стомана и част от нейните цехове от различни български и чужди фирми, 2-3 месопреработвателни предприятия, цех за силикони и силиконови изделия, белгийски цех за подобрители за хлебни продукти и други дребни инвестиции, които не са достатъчни за преодоляване на икономическите проблеми на града свързани с безработица и ниските доходи.
+31
За първи път виждам статия за моя роден град Перник, която да не е написана с обичайната ирония и коментари по повод диалекта, стабиЛните мъже, миньорската надареност и употребата на винкел в дискотеките при отказ на един от посетителите да отспъпи мястото на неговия първоначален ползвател. Благодаря на София Радославова, че е пресъздала с толкова усмивка, иначе сивото ежедневие на обикновените хорица в града.
Иначе много ме забавляват коментари като „Иначе Перник не го познавам, тъй като не водя никакъв социален живот там. Дори рядко пазарувам в хранителните магазини, за другите изобщо не говоря. Познавам точно четирима местни...“, а всъщност госпожата от чретири години живее в града, нима е социопатка или й е под нивото да влезе да си купи Уеб от магазина.
+14
Ходил съм в Перник ей така малко на уикенд разходка да видя какво е. Хората изглеждаха поуморени, но добронамерени.
+14
И аз като авторката бях впечатлена от това как добре играят хора обикновени хора, така да го кажем. Не съм от Перник, но пак съм от региона и виждам как при тях се поддържат традициите - местните граовски хора се играят, кукерският фестивал "Сурва" с всяка година става все по-известен навред. Изобщо колкото и да са сиви сградите, има някакво старание да се запази и обогати местната култура. Наред с икономическото развитие, което го пожелавам на перничани, мисля че Перник има много потенциал да бъде действително един от центровете на северозападния регион.
А всъщност конкретно - градът е прекалено близко, за да бъде пренебрегван от софиянци за еднодневни разходки. Има какво да се види и в града, и крепостта Кракра, и в региона също. Вероятно общината, като си оправи финансите, може да помисли малко в подобряване на условията за туризъм, както мисля и някои над мен споменаха..
+5
североз падния регион- цитат на коментар #16 от “Цветна”
поправка, югозападния :)
-9 +2
Но пък има Голфове ;-)-
До коментар [#14] от "zarra":
Много добре казано
+2
До коментар [#10] от "kakao":
С две думи (или повече) не живееш в Перник, просто преспиваш там.... Това не е обективно мнение.
преглед на коментар
Нов Коментар