Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

// Light / Тема

1 22 апр 2016, 12:17, 9481 прочитания

Приготви сам, сподели с всички

Блогърът и терапевт Михаела Белорешка за важността да имаме близка връзка с храната си

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Част от темата

Здравето е личен избор

Живот без краен срок

Как чрез глад Милен и Ади Цанови променят своята съдба и успяват да преборят болест, с която традиционната медицина не се справя

Слънчево, с очила

Ако все още има някой, който смята слънчевите очила за само приятен аксесоар, следващите редове са най-вече за него

Движение без напрежение

Естествени движения + правилно хранене = здраве

Борба за здраве

Ела Удуард за тежките диагнози и новите навици

Сръчни ръце

Първата специализирана практика по остеопатия в България

Още по темата

Храната от птичи поглед

Обединените креативни сили на Blue Birds и компания в името на нови здравословни сандвичи

21 юли 2016


Ако сте любопитни как се прави плодов тарт със сливов мармалад, печена тиква с орехово-гъбен сос и пушен пипер или какаово-бадемови бисквити, може да се обърнете към хранителния терапевт и блогър Михаела Белорешка. На сайта си тя се описва като "нетърпелив човек, винаги бързам за някъде", но всъщност издава онова специфично спокойствие на човек, който има ясна идея какво и защо прави.

На Good Natured Food тя публикува рецепти (с фокус върху вегетарианството), есета и размисли върху здравословния начин на живот, няколко самоиздадени кулинарни книги. Пак там има възможност за лична консултация с Михаела, специализирала хранителната терапия във Вашингтон. Най-актуалното около нея е създаването на Blue Birds – екип, ориентиран към кетъринг услуги, концептуални менюта, провеждане на курсове по здравословно хранене, разработването на рецепти и препоръки, а всичко това в близко партньорство с местни производители. Надява се, че в близко бъдеще ще могат да отворят и собствено пространство в София.

Вдъхновението идва от период през миналата година, в който живее с приятеля си в малко френско село. "Ходихме на гроздобер в една биоферма и това беше моментът, в който решихме, че искаме да направим нещо в България с вкусни и прости продукти." Сред последните им идеи са занаятчийски сандвичи, а за целта работят с ферма "Пура Вида", млечните продукти на harmonica и ръчен квасен хляб от "Братя Хлебари".

Въпреки че по всичко личи, че отдадеността на тези теми е нещо фундаментално за Михаела, няма определено събитие, което да я е тласнало към тях. Родена е в Бургас, в семейство, което винаги е имало специално отношение към готвенето, а това на свой ред поставя основата за силна връзката и с храната и природата.


"Готвенето е всъщност много социална дейност – дори и да приготвяш нещо сам, често после го споделяш, така че се създава едно реципрочно отношение", казва Михаела, която вижда, че повлиява позитивно и на приятели. Често е първият човек, до когото се допитват при колебания около произход на храната и рецепти.



"Основната аудитория на блога са хора между 20 и 30 години, предимно жени. Все пак те са много по-свързани с тялото си, тъй като то преминава през определена цикличност, докато при мъжете процесите са повече в права линия. Но това, което обединява читателите, е и целта да живеят здравословно в градската среда на фона на бързането. Мисля, че е напълно възможно да го направиш, но това означава наистина храната да ти е приоритет", казва Михаела, която е и автор на всички снимки към кулинарните си книги, издавани тематично според сезона.

Отговаря с внимателно "да" на въпроса дали вижда повишена хранителна култура в България. "Не само заради това, че вече има повече информация около съдържанието и произхода на продуктите, но и заради наличието на авторитетни специалисти в областта." Вижда и друг процес, а именно в (пре)изграждането на реална връзка с домашно приготвената храна. На мнение е, че докато в страни като Дания и Франция тя е издигната в култ, тук все още липсва това доверие и самоопределяне с продуктите. "Но не бих съдила никого, който няма отношение към тези проблеми. Била съм и от двете страни и знам колко е трудно да трансформираш навици."


И все пак доколко тя следва стриктно начина на живот, за който така отдадено пише? Пържените картофи са сред изкушенията, които си позволява, но, разбира се, в домашни условия.

За нея темата за домашно приготвената храна е повод за по-широки размисли и определя връщането към старанието и изобретателността в кухнята като реална глобална тенденция. "Все пак никой не може да вложи това, което сам си вложил в приготвянето на едно ястие като усещане и смисъл. А когато виждаш как едно нещо се случва, винаги намираш отговори в процеса." За Михаела има знак за равенство между това, което сме, и това, което ядем. "Надявам се, че в бъдеще ще ставаме все по-осъзнати в избора си и все по-добре познаващи се. А с това по-релаксирани, по-пълноценни. Все пак храната е и храна за ума."

Но като че ли философията си за живота тя най-добре синтезира в блога: "Тялото притежава своя вродена интелигентност, то ни води и показва кое е най-доброто за него. Остава само да изградим здрава здравословна връзка с него и да му се доверим."

Повече за Михаела Белорешка може да разберете на goodnaturedfood.org, а за дейността на Blue Birds на bluebirds.bg
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вертикално погледнато 2 Вертикално погледнато

Катеренето се отваря за все по-широка публика, но трябва да запази душата си

18 авг 2017, 1397 прочитания

Имате думата Имате думата

Как състезателните дебати променят културата на спора у нас

18 авг 2017, 1388 прочитания

24 часа 7 дни

18 авг 2017, 22507 прочитания

18 авг 2017, 9930 прочитания

18 авг 2017, 8528 прочитания

18 авг 2017, 5116 прочитания

18 авг 2017, 4840 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
Слънчево, с очила

Ако все още има някой, който смята слънчевите очила за само приятен аксесоар, следващите редове са най-вече за него

Симеонов vs Ангелкова

Между ресорния вицепремиер и министъра на туризма има напрежение, което може да доведе и до промени в кабинета наесен

Работилница за бавни колела

От две години Чавдар Чотов изработва ръчно детски баланс велосипеди и вече търси възможности да разрасне начинанието си

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Gorgeous Стара планина

Латвийският съвременен артист Луи Грудулс за вдъхновения от Стара планина проект [a]way

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 33

Капитал

Брой 33 // 19.08.2017 Прочетете
Капитал Daily, 17.08.2017

Капитал Daily

Брой 126 // 17.08.2017 Прочетете