Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

// Light / Тема

1 22 апр 2016, 12:17, 9578 прочитания

Приготви сам, сподели с всички

Блогърът и терапевт Михаела Белорешка за важността да имаме близка връзка с храната си

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Част от темата

Здравето е личен избор

Слънчево, с очила

Ако все още има някой, който смята слънчевите очила за само приятен аксесоар, следващите редове са най-вече за него

Борба за здраве

Ела Удуард за тежките диагнози и новите навици

Живот без краен срок

Как чрез глад Милен и Ади Цанови променят своята съдба и успяват да преборят болест, с която традиционната медицина не се справя

Движение без напрежение

Естествени движения + правилно хранене = здраве

Сръчни ръце

Първата специализирана практика по остеопатия в България

Още по темата

Храната от птичи поглед

Обединените креативни сили на Blue Birds и компания в името на нови здравословни сандвичи

21 юли 2016
Ако сте любопитни как се прави плодов тарт със сливов мармалад, печена тиква с орехово-гъбен сос и пушен пипер или какаово-бадемови бисквити, може да се обърнете към хранителния терапевт и блогър Михаела Белорешка. На сайта си тя се описва като "нетърпелив човек, винаги бързам за някъде", но всъщност издава онова специфично спокойствие на човек, който има ясна идея какво и защо прави.

На Good Natured Food тя публикува рецепти (с фокус върху вегетарианството), есета и размисли върху здравословния начин на живот, няколко самоиздадени кулинарни книги. Пак там има възможност за лична консултация с Михаела, специализирала хранителната терапия във Вашингтон. Най-актуалното около нея е създаването на Blue Birds – екип, ориентиран към кетъринг услуги, концептуални менюта, провеждане на курсове по здравословно хранене, разработването на рецепти и препоръки, а всичко това в близко партньорство с местни производители. Надява се, че в близко бъдеще ще могат да отворят и собствено пространство в София.

Вдъхновението идва от период през миналата година, в който живее с приятеля си в малко френско село. "Ходихме на гроздобер в една биоферма и това беше моментът, в който решихме, че искаме да направим нещо в България с вкусни и прости продукти." Сред последните им идеи са занаятчийски сандвичи, а за целта работят с ферма "Пура Вида", млечните продукти на harmonica и ръчен квасен хляб от "Братя Хлебари".

Въпреки че по всичко личи, че отдадеността на тези теми е нещо фундаментално за Михаела, няма определено събитие, което да я е тласнало към тях. Родена е в Бургас, в семейство, което винаги е имало специално отношение към готвенето, а това на свой ред поставя основата за силна връзката и с храната и природата.


"Готвенето е всъщност много социална дейност – дори и да приготвяш нещо сам, често после го споделяш, така че се създава едно реципрочно отношение", казва Михаела, която вижда, че повлиява позитивно и на приятели. Често е първият човек, до когото се допитват при колебания около произход на храната и рецепти.



"Основната аудитория на блога са хора между 20 и 30 години, предимно жени. Все пак те са много по-свързани с тялото си, тъй като то преминава през определена цикличност, докато при мъжете процесите са повече в права линия. Но това, което обединява читателите, е и целта да живеят здравословно в градската среда на фона на бързането. Мисля, че е напълно възможно да го направиш, но това означава наистина храната да ти е приоритет", казва Михаела, която е и автор на всички снимки към кулинарните си книги, издавани тематично според сезона.

Отговаря с внимателно "да" на въпроса дали вижда повишена хранителна култура в България. "Не само заради това, че вече има повече информация около съдържанието и произхода на продуктите, но и заради наличието на авторитетни специалисти в областта." Вижда и друг процес, а именно в (пре)изграждането на реална връзка с домашно приготвената храна. На мнение е, че докато в страни като Дания и Франция тя е издигната в култ, тук все още липсва това доверие и самоопределяне с продуктите. "Но не бих съдила никого, който няма отношение към тези проблеми. Била съм и от двете страни и знам колко е трудно да трансформираш навици."


И все пак доколко тя следва стриктно начина на живот, за който така отдадено пише? Пържените картофи са сред изкушенията, които си позволява, но, разбира се, в домашни условия.

За нея темата за домашно приготвената храна е повод за по-широки размисли и определя връщането към старанието и изобретателността в кухнята като реална глобална тенденция. "Все пак никой не може да вложи това, което сам си вложил в приготвянето на едно ястие като усещане и смисъл. А когато виждаш как едно нещо се случва, винаги намираш отговори в процеса." За Михаела има знак за равенство между това, което сме, и това, което ядем. "Надявам се, че в бъдеще ще ставаме все по-осъзнати в избора си и все по-добре познаващи се. А с това по-релаксирани, по-пълноценни. Все пак храната е и храна за ума."

Но като че ли философията си за живота тя най-добре синтезира в блога: "Тялото притежава своя вродена интелигентност, то ни води и показва кое е най-доброто за него. Остава само да изградим здрава здравословна връзка с него и да му се доверим."

Повече за Михаела Белорешка може да разберете на goodnaturedfood.org, а за дейността на Blue Birds на bluebirds.bg
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститори



Акценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Прочетете и това

Щрак, чинийке, на портрет 3 Щрак, чинийке, на портрет

Как Instagram променя снимането на храна

13 окт 2017, 4642 прочитания

На един уок разстояние 2 На един уок разстояние

Най-добрите екзотични ресторанти и магазини в София

7 окт 2017, 8123 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
Слънчево, с очила

Ако все още има някой, който смята слънчевите очила за само приятен аксесоар, следващите редове са най-вече за него

Всекиму според риска

След години на протакане системата бонус-малус при "Гражданска отговорност" е на финала

Карина Караиванова: Липсва доверие в капиталовия пазар

Новоизбраните заместници не са политически компромис, смята председателят на Комисията за финансов надзор

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

На изток от Холивуд

Акцентите на тазгодишното издание на филмовия фестивал So Independent (26 октомври – 5 ноември)

Новите страхове са забравените стари

Носителят на "Оскар" Фолкер Шльондорф за първата екранизацията "Историята на прислужницата"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 42

Капитал

Брой 42 // 21.10.2017 Прочетете
Капитал Daily, 19.10.2017

Капитал Daily

Брой 160 // 19.10.2017 Прочетете