Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

// Light / Виж какво

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Снимка
 
 

Селекция: Цар Зехтин

7350 прочитания На цял екран



Пътят на зехтина започва преди повече от 6000 години под слънцето на Леванта и Персия, за да пропътува през остров Крит до цялото Средиземноморие. Днес познаваме стотици видове зехтин, а общото между тях е, че според древногръцкия мит те всички са произлезли от чудния дар на богинята Атина Палада към атиняни – маслиново дръвче, символ на мъдростта, безсмъртието и мира, заради който те наричат града си на нея.
Видът на зехтина се определя от технологията на добиване и обработка. Съгласно международните стандарти наименованието "зехтин" може да се използва само ако продуктът е произведен от маслини без използване на солвенти и други химични вещества.

Extra Virgin е зехтинът с най-високо качество и най-ниска киселинност (0.3% – 0.8%, обозначени на етикета), който се получава първи при механичната обработка на маслините. Цветът му трябва да е тъмнозелен, а консистенцията съвършено прозрачна. В рамките на ЕС студено пресован зехтин (cold pressed) се добива единствено с механични преси и се различава от студено извлечения (cold extracted), при който се ползват съвременни автоматични центрофуги. Въпреки че Испания е най-големият производител на зехтин в света, Гърция е на първо място по производство на зехтин екстра върджин – над 80% от общия добив в страната. Вкусът е плътен и наситен, в някои планински региони до леко горчив и опушен.

Olive oil, или обикновеното наименование "зехтин", е най-разпространеният и достъпен вид на пазара. Получава се от индустриално обработен зехтин, смесен с екстра върджин в определено съотношение. Затова и страната на произход на една марка зехтин не е определяща – Италия и Испания например внасят маслини и студено пресован зехтин от Гърция. Колкото по-лек и светъл е даден вид, толкова по-малко екстра върджин зехтин съдържа.

Olive Pomace Oil не е зехтин в истинския смисъл. Той се извлича от остатъчни продукти при производство на зехтин – костилки и люспи, които съдържат до 8% мазнина, към която отново се добавя върджин. Този процес обаче се извършва при висока термична обработка с добавяне на солвенти, което го прави по-нискокачествена алтернатива. На пазара се среща и нефилтриран зехтин със светлозелен мътен цвят, но това на практика е вид маслиново олио помас. Нито един вид чист зехтин не съдържа утайки.

Въпреки широко разпространеното разбиране, че зехтинът не е подходящ за готвене, а още по-малко за пържене, има и друга гледна точка по този спорен въпрос. Зехтинът екстра върджин има много висока температура на пушене – 210-215 градуса по данни на Международния съвет за зехтин, и притежава една от най-стабилните мононаситени мастни молекули, която не може да се превърне в наситена или трансмазнина при домашно готвене. В автентичната средиземноморска кухня се използва един-единствен вид зехтин – студено пресованият, независимо дали с него се приготвят гръцките коледни сладки меломакароня или се пържат пресни калмари. Заблуда е и че лекият зехтин съдържа по-малко калории. Зехтинът трябва да се съхранява на тъмно и прохладно място. Може да се овкуси, като в бутилката му се добавят резен трюфел, сушени стръкове розмарин или дафинов лист, но никога не бива да се смесва със свежи подправки, тъй като те бързо ще мухлясат.


  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститори



Акценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Не всички обичат Волфганг Шойбле

Мнозина се радват на напускането на германския финансов министър. Но то отваря вакуум

Михаел Вебер: Особеното в България е, че тол-системата покрива почти всички пътища

Мениджърът в Kapsch, отговарящ за тол-системата в България, пред "Капитал"

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Рони и Nasekomix: уроци по музика и искреност

Изпълнителката, композитор и актриса Андрония Попова почина на 44 години

Кой се страхува от Иван Хаджийски

Невероятната съдба на изчезналия ръкопис "Откъде започнахме ние"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 42

Капитал

Брой 42 // 21.10.2017 Прочетете
Капитал Daily, 19.10.2017

Капитал Daily

Брой 160 // 19.10.2017 Прочетете