Изход Преглед отново
< >

Селекция: Цар Зехтин

Olvia е органичен зехтин екстра върджин от егейския остров Лесбос, Гърция. Хълмистият релеф в региона му придава мек, тревист вкус, подходящ за салати, ястия с пиле или като топинг към твърдо бяло сирене, поръсено с риган. Предлага се в гръцкия безмитен магазин на граничния пункт "Промахон" в опаковки от 1 (около 8 евро) и 5 литра.

pic 1

Селекция: Цар Зехтин

Galantino – италиански зехтин екстра върджин с аромат на трюфел от региона на Пулия
Има причина зехтинът с аромат на трюфел да се продава в толкова малки бутилки – той има силен аромат и се използва само за да подчертае вкуса на ястието. Идеален е в комбинация със сварени пъдпъдъчи яйца, лек омлет, паста със зеленчуци и сушени домати или ризото. Една чаена лъжица на порция е напълно достатъчна. 250 ml, цена: 19 лева Магазин: Grand Foods, ул. "Съборна" 11 А

pic 2

Селекция: Цар Зехтин

Terre dell’Abbazzia е популярен италиански студено пресован зехтин, направен от няколко сорта маслини от региона Абруцо, Централна Италия. Вкусът му е по-лек и в него се долавя аромат на узрели плодове и домати, което го прави лесен за комбиниране в салати като неизменната за Италия Капрезе. Може да се използва и за сладкиши заради по-деликатния му аромат. 750 ml, цена: 34 лева, Магазин: Grand Foods, ул. "Съборна" 11 А

pic 3

Селекция: Цар Зехтин

Alce Nero Terra di Barri Bitonto e марка италиански студено пресован зехтин от региона на Бари, който има най-високото отличие за традиционни вкусови качества в ЕС – защитеното наименование за произход (POD), което значи, че цялото производство от добива на маслините до бутилирането се извършва в региона на Бари. Крайморският район му придава леко горчив бадемов привкус – чудесен за студено гаспачо, грил или цитрусови сладкиши. 750 ml, цена: 22,50 лева, Магазин: I Sensi, ул. "Акскаков" 17А

pic 4

Селекция: Цар Зехтин

Franci Toscano e органичен екстра върджин зехтин със защитено географско указание (PGI), което гарантира, че се произвежда от маслини в региона на Тоскана, Италия. Вкусът му е по-наситен и в него се долавят леки горчиви и билкови нотки, затова е подходящ не само за пресни зеленчуци и паста, но и за овкусяване на месо. На етикета му изрично пише, че се използва за пържене и готвене, а италианците заслужават доверие по отношение на кухнята. 500 ml, цена: 33 лева, Магазин: Grand Foods, ул. "Съборна" 11 А

pic 5

Селекция: Цар Зехтин

Λατζιμάς (Latzimas) - гръцки екстра върджин зехтин от регионални маслини на остров Крит. Производителите му развиват семеен бизнес от 1991 г., а марката се отличава с много международни награди. Гръцкият зехтин е признат за най-качествения в света, а колкото по на юг пътуваме в Гърция, толкова по-добър става и зехтинът. Предлага се в метална кутия от 1 л на цена 20,20 лева. Магазин за зехтин на ул. "Любен Каравелов" 42

pic 6

Селекция: Цар Зехтин

Oleoestepa Hojiblanca – испански студено пресован зехтин със защитен произход от Андалусия. Създадена като обединение на 4000 малки ферми с 16 механични фабрики през 1986 г., днес Oleostepa e един от големите производители в Испания. Маслиновият сорт hojiblanca е много специфичен, със силен, пикантен и леко ябълков вкус.
750 ml, цена 20,20 лева. Магазин за зехтин на ул. "Любен Каравелов" 42

pic 7

Селекция: Цар Зехтин

Phileos предлага богат избор на гръцки студено пресован зехтин. Голяма част от видовете имат защитно географско указание за областта Лакония, в Южен Пелопонес – един от най-богатите на маслини региони в Гърция. Именно от тук идват и маслините каламата, познати с отличните си вкусови качества. Традиционните гръцки сладки паксимадя (Παξιμάδια) се правят именно със студено пресован зехтин, вино, черни стафиди и анасон.
Магазин "Калимера" (ул. "Янтра" 3) предлага разфасофки от 750 мл до 5 л, цената варира между 16 – 22 лева за литър, според количеството.

pic 8

Селекция: Цар Зехтин

pic 9

Селекция: Цар Зехтин

Borges Classic Olive oil e испански зехтин, за производството на който се ползва преработен зехтин и екстра върджин. Повечето популярни марки зехтин в големите супермаркети са купажни видове, направени от маслини с произход ЕС, но не задължително от страната на бутилиране, която в случая е Испания. Това не е недостатък, тъй като по-важен е производственият процес – студено пресоване или смесване, както и киселинността, означена на етикета.
750 ml, цена: 12,49 лева, Billa

pic 10

Селекция: Цар Зехтин

Rodon – студено пресован зехтин от района на Пелопонес, Гърция. Добър ориентир за произхода на зехтина е обозначението на етикета Гръцки продукт (Product of Greece). Ако пише само, че е произведен в ЕС, са използвани маслини от различни средиземноморски страни.
1l, цена: 19,99 лева, Billa

pic 11

Селекция: Цар Зехтин

pic 12

Селекция: Цар Зехтин

Lambda e може би най-скъпият студено пресован зехтин в света и не е учудващо, че произходът му е гръцки. Йоргос Колиопулос, който създава бутиковата компания за луксозен зехтин Speiron Co през 2007 г., уверява, че се обработват столетни маслинови дървета и дори бутилирането се извършва ръчно. Lambda може да се поръча онлайн на цени от 65 евро за 500 мл до 200 евро за специален комплект за подарък. http://speironcompany.com/

pic 13

Селекция: Цар Зехтин

Terra Creta e утвърдена гръцка марка студено пресован зехтин от северозападните райони на остров Крит. Особено внимание заслужава зехтинът, който се прави от монасите в манастира "Хрисоскалитисис" (Μονή Χρυσοσκαλιτίσσης). До светата обител с величествена гледка към Средиземно море водят деветдесет стъпала и според легендата само едно от тях е позлатено – каквито са и отблясъците в тъмнозеленото маслиново олио. Този зехтин се предлага в онлайн магазин "Зорбас" на цена 17,90 лева за 500 мл.
http://zorbas-creta.com/

pic 14

Селекция: Цар Зехтин

Terra Creta 0.2 Platinum e лимитирана серия екстра върджин зехтин от остров Крит с изключително ниска киселинност – 0.2%. Тя се постига, като висококачественият сорт маслини коронейки се берат рано сутрин, докато температурите са по-ниски, и така полученият зехтин има много лек и деликатен вкус. Онлайн магазин "Зорбас", цена: 25,70 лева за 500 мл
http://zorbas-creta.com

pic 15

Селекция: Цар Зехтин

Desantis 100% Italiano, както подсказва името, се прави изцяло от италиански маслини от региона на Бари и има силен вкус с лека горчивина и плодов дъх на смокиня, затова съвсем малко количество е достатъчно. Магазин Puglia, София, ул. "Kостенски водопад" 45, цена: 22,15 лева, 1 л

pic 16

Селекция: Цар Зехтин

Мария Капари
е юрист по професия, страстен кулинар и фотограф с наполовина гръцки произход. Лесно губи благоразумие при вида на средиземноморската кухня. Представя си хубавия живот на малък южен остров сред маслинови дървета, лозя и диви кози.

pic 17