Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

// Light / Виж какво

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Снимка
 
 

Shopping: Барбекю

5769 прочитания На цял екран



Най-доброто време да се отдадем на вкусовите и социални удоволствия от приготвянето на барбекю, или печенето на храна, предимно месо, е лятото. Но скарата и подправките нe са достатъчни, за да постигнем необходимото качество - нужни са малко познания и умения. Заради пренасищането на печеното месо с полициклични ароматни въглеводороди и биогенни амини някои изследвания му приписват канцерогенност колкото на цигарите. Ето няколко основни правила, чието спазване при всички случаи няма да ви навреди:

1. Скарата на барбекюто трябва да се почиства много добре преди печене, защото материя, която е останала от последната употреба, главно мазнини, изгаря и се овъглява бързо, а димът от нея съдържа вредни съединения, просмукващи се в месото.

2. При барбекюто няма разлика между различните видове енергийни източници (газ или дървени въглища), защото тяхната цел е да нагреят силно дадена плоскост. Когато се използват брикети, е нужно да се изчака да станат сиви на цвят, преди месото да се подложи на термична обработка. Сивият цвят е показател за постигната максимална температура.

3. Месото без мазнини има безспорни предимства. Разтопените органични мазнини изгарят при допир с гореща повърхност и подобно на процеса, описан по-горе, се превръщат в потенциален източник на токсични съединения.

4. Добрите резултати в барбекюто изискват търпение. Месото не бива да се овъглява, а трябва да се пече дълго на по-ниска температура. Установено е, че високата температура на термична обработка допринася за създаването на по-висок процент канцерогенни съединения.

5. Може би най-важната точка: употребата на марината намалява драстично шансовете за формиране на вредни вещества. Термичната обработка на месото, престояло в марината поне 12 часа преди печене, произвежда по-малко токсини. Маринатите за барбекю са две основни групи и са базирани на употребата на червено вино и зехтин. Първата намалява канцерогенните вещества с 88%, а втората, която включва чесън, лук и лимонов сок, е с ефикасност 70%. Някои специалисти препоръчват към нея да се добави и къри. Киселинната марината разрушава мускулните протеини и ги прави по-нежни и лесни за обработка.

6. За да се запазят вкусовите качества, телешкото и свинското месо трябва да са със стайна температура, докато за пилешкото и рибата се препоръчва да бъдат замразени.

7. Двете страни на парчето месо трябва щедро да се поръсят със сол и чер пипер.

8. Скарата или повърхността, на която ще печете, трябва да е силно нагорещена преди началото на процедурата.

9. Капакът на барбекюто трябва да е винаги отворен.

10. Месото не бива да се обръща често, освен ако не пламне.

11. Пържоли, хамбургери и пилешко месо трябва да се сервират 10 минути след като се свалят от барбекюто.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
Решението на Тръмп за Ерусалим или чия е тази столица

Освен че е провокативен и опасен, ходът на американския президент не е от полза за никого, включително за САЩ

Гените ни говорят

Боряна Герасимова, съосновател и главен изпълнителен директор на NutriGen, пред "Капитал"

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Брюксел преди Коледа

"Деспасито" тук звучи в джаз вариант. Чистотата е на почит. Колекционирането на винтидж предмети – любимо хоби.

Национализъм.bg

Адела Пеева за посветения на съвременния национализъм документален филм "Да живее България"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 49

Капитал

Брой 49 // 09.12.2017 Прочетете
Капитал Daily, 12.12.2017

Капитал Daily

Брой 190 // 12.12.2017 Прочетете