Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

// Light / Виж какво

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Снимка
 
 

Shopping: Барбекю

5117 прочитания На цял екран



Най-доброто време да се отдадем на вкусовите и социални удоволствия от приготвянето на барбекю, или печенето на храна, предимно месо, е лятото. Но скарата и подправките нe са достатъчни, за да постигнем необходимото качество - нужни са малко познания и умения. Заради пренасищането на печеното месо с полициклични ароматни въглеводороди и биогенни амини някои изследвания му приписват канцерогенност колкото на цигарите. Ето няколко основни правила, чието спазване при всички случаи няма да ви навреди:

1. Скарата на барбекюто трябва да се почиства много добре преди печене, защото материя, която е останала от последната употреба, главно мазнини, изгаря и се овъглява бързо, а димът от нея съдържа вредни съединения, просмукващи се в месото.

2. При барбекюто няма разлика между различните видове енергийни източници (газ или дървени въглища), защото тяхната цел е да нагреят силно дадена плоскост. Когато се използват брикети, е нужно да се изчака да станат сиви на цвят, преди месото да се подложи на термична обработка. Сивият цвят е показател за постигната максимална температура.

3. Месото без мазнини има безспорни предимства. Разтопените органични мазнини изгарят при допир с гореща повърхност и подобно на процеса, описан по-горе, се превръщат в потенциален източник на токсични съединения.

4. Добрите резултати в барбекюто изискват търпение. Месото не бива да се овъглява, а трябва да се пече дълго на по-ниска температура. Установено е, че високата температура на термична обработка допринася за създаването на по-висок процент канцерогенни съединения.

5. Може би най-важната точка: употребата на марината намалява драстично шансовете за формиране на вредни вещества. Термичната обработка на месото, престояло в марината поне 12 часа преди печене, произвежда по-малко токсини. Маринатите за барбекю са две основни групи и са базирани на употребата на червено вино и зехтин. Първата намалява канцерогенните вещества с 88%, а втората, която включва чесън, лук и лимонов сок, е с ефикасност 70%. Някои специалисти препоръчват към нея да се добави и къри. Киселинната марината разрушава мускулните протеини и ги прави по-нежни и лесни за обработка.

6. За да се запазят вкусовите качества, телешкото и свинското месо трябва да са със стайна температура, докато за пилешкото и рибата се препоръчва да бъдат замразени.

7. Двете страни на парчето месо трябва щедро да се поръсят със сол и чер пипер.

8. Скарата или повърхността, на която ще печете, трябва да е силно нагорещена преди началото на процедурата.

9. Капакът на барбекюто трябва да е винаги отворен.

10. Месото не бива да се обръща често, освен ако не пламне.

11. Пържоли, хамбургери и пилешко месо трябва да се сервират 10 минути след като се свалят от барбекюто.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

29 ноември, 2017 г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

12 годишна конференция Сделки и инвеститори



Акценти в програмата:
Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред България
Най-важните сделки за годината и какво стои зад техния успех
Завръща ли се дяловото инвестиране като важен инструмент за финансиране
Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2018


Старите кучета още хапят в БСП

Ще може ли Корнелия Нинова да овладее партията

Криптомания

След възхода на Bitcoin сега има втори дигитален бум - на набирането на финансиране чрез криптовалути. Много нови компании тръгват с идеи и обещания да разбият установени бизнес модели, но еуфорията и бързият ръст застрашително наподобяват балон

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Новите страхове са забравените стари

Носителят на "Оскар" Фолкер Шльондорф за първата екранизацията "Историята на прислужницата"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 42

Капитал

Брой 42 // 21.10.2017 Прочетете
Капитал Daily, 19.10.2017

Капитал Daily

Брой 160 // 19.10.2017 Прочетете