Регистрация
11 сеп 1998, 0:00, 934 прочитания

Доган и Костов в битка за малцинствата

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

“Войната в Босна започна от една сватба, от един гърмеж и един убит, резултатът от нея е 300 хиляди загинали. Конфликтът в Косово започна от един спор колко предмета се изучават на албански език. В този смисъл случаят с разрушаването на паметните плочи на жертвите на възродителния процес в с. Трънак е един изключително опасен акт и създава условия за реваншистки настроения”, каза Ахмед Доган на специална пресконференция в сряда в централата на ДПС. Така конфликтът в отношенията между бившите партньори Костов и Доган се пренесе там, откъдето започна ДПС - етническия мир. Някои казват, че това е последният коз на Ахмед Доган да “затвори” собствения си електорат в рамките на Движението за права и свободи и да го циментира преди местните избори. При всички случаи размахване на етническата карта е достатъчно опасно за България.
Поводът за словесната престрелка между СДС и ДПС бе свалянето на паметните плочи на жертвите на възродителния процес и тримата турски терористи Емин Мехмедали, Абдула Чакър и Саафет Реджеб, взривили вагона за майки с деца на 9 март 1985 г. на гара Буново. Конфликтът тръгна от далечното руенско село Трънак, където се провеждаше събор, формално нямащ нищо общо с годишнина от смъртта на тримата атентатори. Поводът за събора не е бил официално обявен, но двете годишнини, свързани с тримата терористи, присъствието на Ахмед Доган, срещата му с местното ръководство на ДПС и естествено десетте хиляди участници в събора (според организаторите) придадоха друг вкус на “курбана”. Бургаският окръжен прокурор Емил Христов нареди свалянето на паметната плоча на терористите само часове преди да започне съборът, и това даде възможност на потъналия в летаргия лидер на ДПС да влезе в новините.
По същото време, докато течеше съборът, в айтоския балкан СДС организира семинар за интегриране на малцинствата. Евгений Бакърджиев веднага квалифицира съвпадението между синята сбирка и напрежението в Трънак: “Нито е случайно, нито е грешка.” Това било последен опит да се откъсне турското малцинство от естествените му съюзници от СДС и ОДС. Вицепремиерът има основания: от една страна, Доган, колкото и да отрича, че поводът за събора в Трънак не е годишнина от разстрела на тримата терористи, просто не може да избяга от прекалените съвпадения - на 5 септември се навършиха 10 години от смъртта на Мехмедали, Чакър и Реджеб и 5 години от откриването на чешмата, което беше съпроводено от пищен събор в присъствието на турски депутати.
Кой има интерес от раздухване на скандал с разрушаването на плочите върху чешмата в с. Трънак? Първоначално Костов реагира доста сдържано към нападките на Доган. Ден след като случаят беше отразен в медиите, синият лидер заяви, че изпълнителната власт няма отношение към събарянето на плочите, защото това било акт на съдебната власт. Ако Костов се беше задоволил само с тази реплика, това би обезкуражило Доган или поне щеше да го лиши от реален опонент в медийния мир, тъй като никой не обръща внимание на човек, който си говори сам. Но “сухотата” в коментара на премиера бе компенсирана два дена по-късно: “Ченгетата от ДПС всъщност отчуждиха малцинството от българското общество. Не партията ДПС като цяло. Точно в момента, в който започнаха да се дискутират обратните процеси как да бъдат стартирани процесите на интеграцията на малцинствата в българското общество, бившите колеги от ДС протегнаха ръка на своите колеги от ДПС, поднасяйки им на тепсия случая в Трънак”, каза Костов.
И скандалът се прехвърли към въпроса “кой е ченгето” - тема, на която българинът вече почти не обръща внимание след 8 години досиета, разработки и агенти.
Не е много ясно на какво реагира Доган - споменаването на неговото досие и принадлежността на част от депутатите му към бившата ДС или прогнозата на Костов, че движението става излишно за електората си. Или пък Сокола просто изчака нервната реакция на Костов, за да направи следващия си ход. В задочния си отговор Доган посочи виновника за появилото се според него етническо напрежение: “Имаме основание да предполагаме, че това е активно мероприятие... един прокурор трудно може да се осмели, когато е назначен в началото на месец август и действително има добър авторитет в региона, предполагаме, че той е имал натиск чрез полицията, и то централно от уважавания от нас г-н Бонев, за да се постъпи толкова грубо, просташки.” Вътрешният министър препрати обяснението си към захарната афера “Бартекс” и връзките на ДПС с Мултигруп.
Всъщност тази словесна престрелка има две основни цели и вероятно ще се окаже, че Доган вероятно блъфира за да ги постигне по-добре.
Сокола заяви, че след този опит за създаване на етническо напрежение от мнозинството вече не му трябва кампания за местните избори. Експлоатирането на скандала в Трънак беше последният силен ход на ДПС, след като зачестилите обиколки на Ахмед Доган из страната вече не дават предишния си ефект. Въпреки твърденията на лидери на движението, че активът е достатъчно политически зрял, за да се подлъже на нишаните на управляващите, периодично се пускат слухове за поредния списък с имената на политически надеждните хора, които трябва да бъдат подкрепяни. Факт е, че хората на Доган започнаха да се изнервят пред явното толериране на Гюнер Тахир от СДС.
Новата стратегия на сините за общинските избори минава през сътрудничество с местните структури на ДПС, там помощта на отцепилите се от движението преди година кадри може да бъде решаваща. Дори се говори, че комитетът за обновление на ДПС на Тахир вече е започнал да лансира кандидатури за зам. областни управители на семинара в Пампорово.
В неделя в Разград ще се проведе среща между представители на Инициативния комитет за обновление на ДПС и НИС на СДС. Ден преди това пък Доган организира събиране на своите кметове от страната отново в Разград, който се смята за крепостта на Тахир - според собствените му твърдения четирима от петимата кметове в региона са членове на неговия комитет. Бивши лидери на движението предполагат, че по този начин Сокола ще се опита да демонстрира нарасналото си самочувствие след Трънак.
Другият дивидент, който вероятно ще извади Доган, е около Рамковата конвенция за защита правата на малцинствата, която може да бъде експлоатирана, за да се докаже кой е най-големият правозащитник.
Президентът Стоянов подписа конвенцията, но парламентът все още не я е ратифицирал. Дебатът около приемането й ще напрегне много управляващите. Неслучайно Иван Костов не бързаше и прехвърляше темата на президента.
Засега сред основните политически сили се оформи мнението, че конвенцията трябва да бъде приета с интерпретираща декларация, която да уточнява, че в България няма национални, а само етнически малцинства. Случаят в Трънак обаче даде възможност на Доган, който иначе отдавна е формулирал претенциите си, да каже: “За нас критерият за тяхното (мнозинството) действително отношение към демократичните ценности и за приобщаването на етносите ще означава едно - дали рамковата конвенция ще се приеме в прав текст, или с обяснителни декларации. Но от различни изказвания, че ще се търси много широк обществен консенсус за приемането на рамковата конвенция, става ясно, че още отсега се подготвя общественото мнение за пазарлъци в тази връзка.” Лидерът на ДПС заплаши, че ще сезира и Европа за проявите на управляващите в потъпкването на основните права на гражданите, и напомни болезнения за мнозинството доклад на Съвета на Европа, където се посочва, че правата на малцинствата не са достатъчно гарантирани. Но самият факт, че конвенцията ще бъде ратифицирана, отнема на ДПС аргументи, с които винаги си служи, когато реши да атакува управляващите.
Така че мнозинството се изправя пред парадоксалната ситуация да бъде критикувано отвсякъде - от коалиционния си партньор ВМРО, от БСП и от знайни и незнайни извънпарламентарни формации, че е антинационална сила, ако приеме конвенцията без уточнения; от ДПС - че руши етническия мир, и от Страсбург - че нарушава правата на малцинствата. В още по-парадоксална ситуация обаче е Гюнер Тахир. Ако до момента сините са разчитали Тахир да сваля етническото напрежение, след случая “Трънак” това ще му се удава все по-трудно. Въпреки че Тахир също настоява за директно приемане на конвенцията, преподаване на майчин език в училищата и т.н., той не може да заеме крайната позиция на Доган (ако разчита да бъде припознат като нов тип интегратор на малцинствата), което го обрича на доста по-малка аудитория сред турското малцинство.
Ако електоратът бъде убеден, че хората на Доган наистина са екстремисти, свързани с атентаторите, това би обслужило стремежа на Костов да изолира Сокола от неговите - нещо почти невероятно заради природната недоверчивост на турците и вярата им в заслугите на лидера на ДПС. Другият дивидент за СДС би бил раздор между Доган и прокуратурата. Татарчев назначи вътрешна проверка по случая, за да разбере защо неговият подчинен в Бургас е издал такава заповед. Прокурорът Емил Христов се застрахова, че е получил тревожна информация от шефа на РДВР - Бургас, полк. Тодор Чинев за вероятни сблъсъци по време на събора, а оперативен работник е докладвал и за вероятна поставена бомба. Сигнал, който не е за пренебрегване - преди 3 години в основите на скандалната чешма беше открита чанта с около 4 килограма тротилови шашки. Но дори отношенията между Татарчев и Доган да охладнеят, цената, която плаща СДС, е прекалено висока, като се знае, че след шест месеца главният прокурор ще бъде пенсионер.
Тогава кой реализира това “активно мероприятие”? Ченгетата в ДПС или ченгетата в МВР? Или пък ченгетата в ДПС подхлъзнаха ченгетата в МВР, че нещо се готви в Трънак, като пуснаха информации в медиите?
Засега от скандала печели Доган, който върна опитите на СДС да интегрира турското малцинство в изходна фаза, а резултатите от местните избори догодина ще покажат доколко трайна е файдата му.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

ДПС издига бивш заместник областен управител за кмет на София ДПС издига бивш заместник областен управител за кмет на София

В партията са амбицирани да вкарат един и дори двама общински съветници

3 сеп 2015,

Еднодневните договори са изсветлили около 800 хил. лв. 1 Еднодневните договори са изсветлили около 800 хил. лв.

Минималните прагове са договорени при 42 от общо 84 икономически дейности

3 сеп 2015, 1079 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / K:ids»

K:ids
K:ids

Списание за родители и близки на деца от 0 до 18. Полезно, практично забавно за учене, възпитание, детска психология.

Какво става

3/09 Частните училища ще получават държавна субсидия

Един от текстовете от новия закон за образованието, по които имаше най-много спорове, беше окончателно приет от Народното събрание днес. Прочитане на цялата новина

3/09 Орбан към бежанците: Стойте си в Турция

Унгарският министър-председател Виктор Орбан обяви, че бягащите от Сирия трябва да спрат да идват към Европа. Прочитане на цялата новина

3/09 Русия забрани вноса на земеделска продукция от България

Русия съобщи, че от 1 септември спира вноса на земеделски продукти от България от списъка на подлежащи на карантина плодове и зеленчуци. Прочитане на цялата новина

3/09 ​Парламентът не прие антикорупционния закон

На първо четене "за" гласуваха 101 депутати, "против" – 38, а 72 се въздържаха. Прочитане на цялата новина

3/09 Airbus ще прави хеликоптери Super Puma MK1 в Румъния

Airbus Helicopters ще започне производство на хеликоптерите Super Puma MK1 в Румъния най-вероятно през следващата година. Прочитане на цялата новина

Още от деня
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
“Зърнени храни” губещи заради намесата на политиката в пазара

Асен Дянков, изпълнителен директор на “Зърнени храни” ЕАД, пред в. “Капитал”

Губят ли смисъл рекламните фестивали

В навечерието на ФАРА попитахме рекламистите как се променя значението на най-голямото рекламно събитие в страната

Игра на всичко коз

С хазартните удари по ПКК турският президент Ердоган иска да върне абсолютното мнозинство на партията си на предстоящите избори. Това засега не изглежда постижимо

Държавата се връща на вътрешния пазар с емисия облигации за 150 млн. лв.

Много падежи, проблеми с ратификацията на външния дълг и сравнително добрият момент са сред причините да се търси отново вътрешно финансиране

ЕЦБ понижи прогнозата си за инфлацията и растежа

Марио Драги сигнализира за възможност за нови стимули, еврото поевтиня с 1%

Отнесени от вихъра

Изложба в Ню Орлиънс припомня за урагана "Катрина" десет години по-късно

Спрете да правите кофти хора известни

За живеенето в балон, за представителните извадки и за негледаемия "Биг брадър"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 34

Капитал

Брой 34 // 29.08.2015 Прочетете
Капитал Daily, 04.09.2015

Капитал Daily

Брой 169 // 04.09.2015 Прочетете
Капитал Light, брой 34

Капитал Light

Брой 34 // 29.08.2015 Прочетете