Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
57 17 авг 2007, 0:00, 5345 прочитания

Сляпото космическо око

Центърът за аерокосмически наблюдения не е предупредил за наводнението, нито е помогнал при спасителните операции

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Премълчаната истина

Не дъждът, а човешка немарливост причини трагедията в Цар Калоян

17 авг 2007
Роднински връзки

Разследването на "Капитал" за причините, довели до бедствието в град Цар Калоян, се натъкна на интересна роднинска връзка в Центъра за аерокосмически наблюдения, който е на подчинение на министъра на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Негов директор от два месеца е Антоанета Францова. Оказа се, че нейният съпруг Михаил Михайлов е един от шефовете на фирмата, доставчик на хардуера - "Контракс". Тя получи 1.3 млн. лева от бюджета на министерството за доставката на две наземни станции, с които се получават сателитните снимки. Тепърва предстои да се доставя ново оборудване за следващите етапи от изграждането на аерокосмическия център.


Центърът за аерокосмически наблюдения към Министерството на държавната политика по бедствия и аварии беше открит шумно и тържествено само преди месец от премиера Сергей Станишев и министър Емел Етем.

Тогава на журналистите беше обяснено, че скъпата инвестиция в наблюдение на страната от космоса ще помогне за "откриване, възникване и следене динамиката на развитие и контрол на полски и горски пожари, свлачища, наводнения, топене на снежната и ледова покривка" и други природни катаклизми. В медиите се появиха дори заглавия като това "Емел Етем ще открива бедствията на компютъра си".

След трагедията в Цар Калоян се оказа, че от аерокосмическия център не е постъпило никакво предупреждение за задаващия се порой - космическото око на Емел Етем на етапа е сляпо. Центърът е бил безполезен, тъй като е изграден само първият етап и не е оборудван. Признанието за това направи в началото на седмицата шефката на дирекция "Комуникационни и информационни системи" към министерството Дияна Стойнова.

До момента за изграждането на аерокосмическия център са похарчени 1.325 млн. лева. С тези пари са били закупени две наземни станции за прием на данни от шест сателита в реално време. Те включват съответните антени, приемници, декодери и софтуер за обработка на съобщенията. В сумата е включен и временен абонамент за получаване на снимки с висока разделителна способност от Disaster Monitoring Constellation International Imaging (международна компания за сателитно наблюдение на бедствията), чието седалище е в Англия. Тепърва обаче предстои да се обявяват нови обществени поръчки за закупуване на допълнително оборудване и софтуер, заяви Антоанета Францова. Предстои изграждането на втория етап, за което министерството е спечелило конкурс по програма ФАР на стойност 1.2 млн. евро. Необходимата сума за окончателното довършване на центъра не е известна засега. Според шефката му това ще стане ясно, когато двамата британски консултанти дадат становището си на министър Емел Етем. Споменават се различни суми от порядъка на десетки милиони левове. С парите за центъра е предвидено да бъде купен и безпилотен самолет, който ще се използва за близко наблюдение на опасни и критични райони.

От аерокосмическия център признават, че дори и след пълното му завършване няма да може да се прогнозират бедствия като това в Цар Калоян. "Целта на този център не е да прогнозира бъдещи високи количества валежи. За да се прогнозира едно наводнение, трябва да се обедини хидроложка и метеорологична информация. А за това е нужно да съществуват метеорологични станции, от които да се взема информация. Накрая тя трябва да се стикова, обедини и анализира от изключително голям екип от учени. Точно тази работа не е целта на този център", заяви Антоанета Францова. И допълва: "Сега тръгваме от нулата. Не е коректно след два месеца някой да иска тук да се върши работата, която обикновено се върши от 100 души".

В българския център засега работят седем души. Предстоят конкурси за назначаване на още толкова служители, за да може да има денонощно следене на данните от космоса. Успоредно с назначенията на персонал ще тече и неговото обучение, тъй като за изграждането на центъра не са били ползвани услугите на Националния институт по космически изследвания на БАН.

Според Антоанета Францова задачата на аерокосмическия център е да "помага" за прогнозирането на бедствията. "Тоест да се дава допълнителна информация, на базата на която могат да се правят съответни анализи, които са свързани не точно с прогнозирането, а с бъдещото развитие на дадено природно явление", обяснява шефката на центъра. Тя показа от екрана на компютъра си сателитни снимки на България в часовете на трагедията в Цар Калоян. От тях обаче също няма да може да се установи какво е количеството паднал дъжд. Така един от основните неизяснени до момента въпроси около случилото се ще остане загадка.


Антоанета Францова, директор на аерокосмическия център:

Няма конфликт на интереси заради мъжа ми Вярно ли е, че съпругът ви е управител на фирмата, която е спечелила търга за доставчик на оборудването за аерокосмическия център?

Да, но аз съм с две висши образования, аз съм доктор, идвам от БАН. Хората в България, които правят това, което аз правя, се броят на пръстите на едната ръка. Освен това, когато търгът беше спечелен от фирмата на съпруга ми, аз работех в БАН. Тоест аз нямам никакви допирни точки с министерството.

За коя фирма става въпрос - за "Контракс" или нейния подизпълнител "Скортел"?

Става въпрос за "Контракс". Съпругът ми е там, но работата му не е свързана с обществените поръчки.

Какво работи там?

Той е един от началниците... един от шефовете на фирмата е и се занимава с търговския отдел.

Съдружник ли е в нея?

Не.

От колко време сте директор на центъра?

Аз работя тук от два месеца. Когато течеше търгът, трябва да е било миналата година есента, аз приключвах доктората си в БАН. Но въпреки всичко, когато една фирма прави някакъв търг, с това се занимават хората, които работят в "Обществени поръчки". Оттам насетне фирмата е отделно, защото той работи неговата работа, а аз съм в БАН.

Преди това с научна дейност ли сте се занимавали?

Аз пак казвам, че имам две висши образования, имам специализация "Управление при кризи" във военната академия и съм доктор. Аз съм тук не затова, че мъжът ми работи като служител във фирмата, която е спечелила търга. А аз съм тук просто защото съм доктор и имам осем години зад гърба си работа.

Щом изпълнителят на проекта е "Контракс", най-вероятно при следващите етапи тя ще има определяща дума при доставки на оборудване. Не мислите ли, че има конфликт на интереси?

Значи, вижте, за конфликта на интереси юристите са се... значи, те според мен са си оправили много добре нещата. Когато има конфликт на интереси, първо нещата се решават от юридическа гледна точка. И чрез попълването на съответните документи човекът, който е в конфликт на интереси със съответната фирма, излиза от процедурата.


 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Етикети: бедствие ЗЗБА

Краен срок:
25 май 2016г.
За кандидатстване
и номинации:
capital.bg/next

Докажи, че си Next Generation бизнес лидер, и спечели ЕMBA стипендия!


Включете се в конкурса за млади бизнес лидери Next Generation на “Капитал” и “Кариери”, ако сте:
- предприемчив, иновативен и ориентиран към постигане на резултати
- имате професионални постижения, с които искате да се похвалите
- на възраст до 35 г. включително
- работите в България и заемате мениджърска позиция или имате собствен бизнес
- иматe минимум 3 години трудов опит, от които поне 2 на управленска позиция
- искате да спечелите EMBA стипендия.

Прочетете и това

Коалиция на хаоса 12 Коалиция на хаоса

Защо и как се случиха поправките в изборния кодекс, какво означават и какво се разбира за управляващите от скандалите около тях

30 апр 2016, 13302 прочитания

Въпросите за фонда за лечение на деца, които не получиха отговор 4 Въпросите за фонда за лечение на деца, които не получиха отговор

Министерството на здравеопазването продължава да не коментира казуса, а останалите институции замлъкнаха след показната акция

29 апр 2016, 3065 прочитания

24 часа 7 дни

30 апр 2016, 13246 прочитания

29 апр 2016, 8253 прочитания

30 апр 2016, 6894 прочитания

30 апр 2016, 1311 прочитания

30 апр 2016, 1103 прочитания

Всички новини

Библиотека / Земеделие и бизнес»

Земеделие и бизнес
Земеделие и бизнес

Фокус върху сектора с данни, анализ и ревю на актуалните теми

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Пак ни осъдиха

Решенията на Европейския съд в Страсбург рядко впечатляват властта

Големите сръбски надежди

Бившият националист и може би бъдещ демократ Александър Вучич спечели нов мандат. Въпросът е какво ще направи с властта си

Логи(сти)чен избор

От началото на годината компании от различни сектори откриха и разработват индустриални и складови бази в страната, което е положителен сигнал за пазара

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Храна за ума

България

Такъв, какъвто си

Юлия Берберян за пълноценния живот на 71

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 17

Капитал

Брой 17 // 29.04.2016 Прочетете
Капитал Daily, 28.04.2016

Капитал Daily

Брой 82 // 28.04.2016 Прочетете
Капитал Light, брой 17

Капитал Light

Брой 17 // 29.04.2016 Прочетете