Регистрация
24 8 мар 2013, 16:08, 11887 прочитания

Македонската връзка

Съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова е разследвана в Скопие за източването на 2.5 милиона долара от местна компания

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Лагерът на Пеевски блокира ключови дружества на Цветан Василев

ТЦ-ИМЕ с активи от близо 1.5 млрд. лв. е с временен синдик и запорирани сметки

17 юни 2014

Делян Пеевски поиска пак да бъде следовател

В противоречие на закона синът на Ирена Кръстева участва в няколко сдружения

13 мар 2013

Магистрати или бандити?

Корупцията и съдебната система

8 мар 2013

За Банско, българския съд и Веско Маринов

Или как стотина британци се сблъскаха челно с някои особености на търговското правораздаване

15 фев 2013

Ерата на Топлото

Най-известният директор на "Топлофикация - София" засега се измъква сух от всички обвинения

25 яну 2013

Висшия съдебен съвет ще гласува оставката на Венета Марковска от ВАС

Това на практика означава, че съдийката твърдо е решила да стане член на Конституционния съд

14 ное 2012

Търгашеско отделение

Конфликт на интереси и съмнения за корупция... или новите попълнения търговски съдии в градския съд

26 окт 2012

Добрият и лошият съдия

Защо мотивите зад оправдателната присъда за двойното убийството пред "Соло" са неубедителни

20 апр 2012

За късогледството на един съдия

За втори път председателят на съдебният състав по делото срещу Красьо Черничкия не може да призове собствените си колеги

7 дек 2010
"Почтен е този магистрат, който извън рамките на закона не приема материални или нематериални облаги независимо от естеството им и които могат да поставят под съмнение неговата независимост и безпристрастност. Благоприличието е въздържане от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта на магистрата в професията и обществото."

Горното е цитат от Кодекса за етично поведение на българските магистрати – документ, чието нарушение според действащия Закон за съдебната власт е основание за дисциплинарно преследване.

Почтен ли е този магистрат, над когото виси обвинението за злоупотреба със служебно положение и източването на близо 2.5 милиона долара от частна компания? Това е отговорът, който членовете на Висшия съдебен съвет търсят вече трета седмица.

Магистратът под въпрос е съдията от търговското отделение на Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова. Срещу нея от две години в Македония се води разследване за това, че през януари  2004 г., когато е била адвокат, се е възползвала от своите правомощия и е признала от името на дружеството "Македония табак 2000 експорт-импорт" дългове към две компании – швейцарската Bighar Overseas и кипърската Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара, без реално да е имало подобни задължения.

В момента Ченалова правораздава в търговското отделение на СГС. Тя все още обаче продължава да гледа наказателното мегадело "Октопод", където подсъдим е бившата барета Алексей Петров. Ако Ченалова бъде отстранена, както би трябвало да се случи според закона, процесът срещу Петров, който продължава вече втора година, ще започне отначало и при друг съдия.
Именно последният "аргумент" разколебава някои членове на ВСС дали трябва да започнат дисциплинарно производство срещу разследваната съдийка.

Чадър...
До разследването срещу  Румяна Ченалова членовете на ВСС достигат, след като работят по проверка по друг сигнал срещу нея.  Става дума за информацията, че тя е била адвокат на един от обвиняемите по аферата САПАРД (където основни подсъдими, вече оправдани, са спонсорите на Георги Първанов и БСП Марио Николов и Людмил Стойков) – Лазарина Георгиева.

Румяна Ченалова гледа едно от двете дела по аферата за пране на пари, като осъди всички  по него (без Людмил Стойков). Впоследствие присъдата, прочетена от Ченалова и чиито мотиви до голяма степен бяха copy-paste от обвинителния акт, беше отменена от Софийския апелативен съд. По другото дело - измамата с еврофондове, от която са изпрани парите, подсъдима е Лазарина Георгиева. Тя е била управител на една от фирмите, свързани с измамата - "Птицекланица Чубра".

Между кориците на делото обаче има пълномощно, с което Георгиева упълномощава Ченалова за неин адвокат по време на разследването (към онзи момент Ченалова е била адвокат в Стара Загора). Според юристи при това положение Ченалова е била длъжна да се отзове и да не гледа делото САПАРД.

ВСС започна проверка по тези факти, като самата Румяна Ченалова (по онова време с друга фамилия – Бечева) отрича да е била адвокат по делото, а Лазарина Георгиева отрича да е упълномощавала Ченалова.  Членове на ВСС дори отиват на място в Стара Загора, където разпитват и събират документи. Така попадат и на следствената поръчка от македонските власти.
На заседанието на Етичната комисия на ВСС председателят на комисията Ясен Тодоров (следовател от столичното следствие, където е бил колега с депутата от ДПС Делян Пеевски) обаче блокира развитието на проверката.

Членовете на комисията приемат, че няма данни Румяна Ченалова (Бечева) да е била адвокат на Лазарина Георгиева и прекратяват разследването, въпреки че е имало предложения разследването да продължи (най-малкото за да се установи как пълномощното е попаднало там.)

Ясен Тодоров е против и ВСС да рови в посока разследването срещу Ченалова в Македония. Така  е отхвърлено и предложението на Галя Георгиева ВСС да поиска от Министерството на правосъдието да отправи запитване до компетентните македонски власти информация относно наказателно производство срещу Румяна Ченалова. В крайна сметка Етичната комисия (пак с един глас против) приема всички събрани материали да се изпратят до главния прокурор Сотир Цацаров.

Източници на "Капитал" от ВСС разказаха, че Цацаров от своя страна лично е говорил с македонския главен прокурор и за по-малко от седмица е получил отговор на запитването за съдбата на наказателното преследване срещу съдия Ченалова.

Разследването...
В края на 2004 г. македонските медии съобщават, че властите са започнали разследване във връзка с източването на близо 8 милиона евро от бившия държавен тютюнев монопол "Македония табак". Според публикациите управителят на фирмите "Интернационал 7"и "Македония табак 2000" Милорад Китановски прехвърлил дялове от дружеството на стойност осем милиона евро на старозагорския холдинг "Тивамекс".

Според документите от разследването срещу Румяна Бечева-Ченалова тя е признала от името на "Македония табак 2000" дълг към  швейцарската Bighar Overseas и кипърската Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара. В швейцарския търговски регистър  липсва информация за Bighar, но в няколко сайта се вижда, че през 2005 г. фирмата е организирала внос на цигари от Китай до България.

Другата фирма – кипърската Pictor, е мажоритарен собственик на старозагорския холдинг "Тивамекс", чийто изпълнителен директор е Тинко Василев – бивш изпълнителен директор на "Слънце - Стара Загора – БТ".  В края на 90-те "Тивамекс" придобива няколко компании, една от които е "Хранссервиз инижнеринг" (която се занимава фуражи).

При справка в Търговския регистър се вижда, че има документи, свързани с регистрацията на "Хранссервиз инженеринг", които са били взимани от съда от адвокат Бечева-Ченалова.
Според информация в интернет днес "Хранссервиз инженеринг" е сред клиентите на друг известен герой  - синът на неслучилата се номинация за конституционен съдия Галя Гугушева – адвокат Стефан Гугушев.

Според източници на "Капитал", пожелали анонимност поради естеството на темата, Румяна Ченалова е обслужвала юридически "Тивамекс" и била приближена до Тинко Василев именно за периода, за който я разследват македонските власти. Самият Василев не беше открит за коментар. Румяна Ченалова многозначително заяви, че има забрана да коментира "висящи разследвания", защото е налице "следствена тайна".

Имунитет
До края на 90-те години Румяна Ченалова е била зам. окръжен прокурор на Стара Загора, но подава оставка след незаконното обвинение срещу тогавашния шеф на "Загорка" Злати Генчев. След това Ченалова е адвокат, като в края на 2008 г. след външен конкурс става съдия в наказателното отделение на СГС. Следващата година тя кандидатства за председател на Окръжния съд в Стара Загора и става ясно, че по същото време е поддържала връзки с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев - Красьо Черния, за което беше наказана с понижаване в ранг.

Съдия Ченалова прочете оправдателната присъда за двойното убийство пред дискотека "Соло" в София, като мотивите й бяха толкова противоречиви, че младшият съдия, който участва в състава, написа особено мнение, че подсъдимият Илиян Тодоров трябва да бъде признат за виновен.

Източници на "Капитал" от ВСС коментираха, че членовете на ВСС са разделени дали да образува дисциплинарно дело срещу Румяна Ченалова заради македонската афера, въпреки че законът (а и практиката на съвета) е еднопосочна – такова производство се образува, когато е налице наказателно преследване срещу магистрат.

Основният мотив, който се коментира от ВСС, е, че това ще забави процеса срещу Алексей Петров, защото той ще трябва да започне отначало.

Подобен аргумент обаче няма нищо общо с правото, защото поставя под съмнение независимостта на Румяна Ченалова, която най-малкото може да направи всичко възможно да протака процеса, за да изтече срокът за образуване на дисциплинарно производство срещу нея.

Съдебната поръчка от Македония е била известна на държавното обвинение още през 2011 г., т.е. моментът, в който тя получава делото срещу бившата барета.  Общоизвестна е практиката в съдебната система ключови казуси да бъдат разпределяни на зависими магистрати и по този начин да бъде контролиран изходът им.

Едно е сигурно - казусът "Ченалова" е тест за новия състав на ВСС, част от който явно въобще не вижда проблем в това действащ магистрат да е обвиняем за тежко умишлено престъпление по служба.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още от България

Вечерни новини: 3 август Вечерни новини: 3 август

Здравното министерство започва мащабна кампания за нуждите и ползите от задължителната ваксинация;Нова инициатива "Блокирай Мая Манолова" в социалната мрежа Facebook; Неправителствената организация "Протестна мрежа" призова президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху Закона за Националната служба за охрана

3 авг 2015, 718 прочитания

Първият търг на синдиците на КТБ: бързо и непрозрачно 1 Първият търг на синдиците на КТБ: бързо и непрозрачно

Управляващите фалиралата банка търсят купувач на 15% от веригата "Техномаркет" за 12 дни и то през ваканциония август

3 авг 2015, 1738 прочитания

24 часа 7 дни

Библиотека / Технологии за бизнеса»

Технологии за бизнеса
Технологии за бизнеса

Поредицата представя ключови тенденции в технологиите и тяхното влияние върху подобряване на работата на компаниите.

Какво става

3/08 Осъдиха брокер за манипулиране на Libor

Лондонски съд постанови 14 години затвор за бившия брокер Том Хейс по обвинение в заговор с цел измама с нивата на лихвения курс Libor. Прочитане на цялата новина

3/08 Съсобственикът на "Техномаркет" засега няма да бъде екстрадиран в Италия

Софийският градски съд е отложил с един месец решението за екстрадиране на представителя на съвета на директорите на "Техномаркет" и "К и К Електроникс" Николай Китов, съобщава БГНЕС. Прочитане на цялата новина

3/08 НАП започна пълна данъчна ревизия на в. "Сега"

Националната агенция за приходите (НАП) е започнала пълна данъчна ревизия на фирмата издател на вестник "Сега" за 5 години назад, съобщава медиата в днешния си брой. Прочитане на цялата новина

3/08 Гръцката фондова борса отвори с близо 23% спад

След дълго прекъсване заради финансовата криза в Гърция фондовата борса отвори в понеделник с близо 23% спад. Прочитане на цялата новина

3/08 Откриват нов участък от магистрала "Хемус"

Най-големият пътен възел в България – "Белокопитово", се открива официално в понеделник. Прочитане на цялата новина

Още от деня
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Прокуратурата като търговски регистър

С прекратяването на разследването срещу Огнян Донев и Любомир Павлов държавното обвинение даде зелена светлина за финализиране на сделката за "Труд" и "24 часа"

Схемата "Саксборисов"

Бойко Борисов е на път да осъществи мечтата на своя политически ментор Симеон Сакскобургготски да управлява с всички

Сезон без бъдеще

Или какви са причините и евентуалните решения за изход от кризата на летния туризъм

Daimler, BMW и Volkswagen купуват дигиталните карти на Nokia

Сделката е на стойност 2.9 млрд. евро и ще осигури независимост на трите автокомпании

Атинската борса се срина с над 20% при отварянето

Най-силно се обезцениха акциите на гръцките банки

Някои го пият горещо

Виното и бульонът като алтернатива на леда в жегата

Мечта, наречена Марго

"Хартиени градове" е за сладките мъки на порастването

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 30

Капитал

Брой 30 // 01.08.2015 Прочетете
Капитал Daily, 04.08.2015

Капитал Daily

Брой 146 // 04.08.2015 Прочетете
Капитал Light, брой 30

Капитал Light

Брой 30 // 01.08.2015 Прочетете