🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рокада в последния момент

Заради вътрешнопартиен и граждански натиск кандидат-министърът на инвестиционното проектиране Калин Тихолов беше сменен с Иван Данов

Смененият кандидат-министър Калин Тихолов
Смененият кандидат-министър Калин Тихолов
Смененият кандидат-министър Калин Тихолов    ©  ИВАН ГРИГОРОВ
Смененият кандидат-министър Калин Тихолов    ©  ИВАН ГРИГОРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поставен както под вътрешнопартиен, така и под граждански натиск и заплаха за протест още преди кабинетът да бъде гласуван, кандидатът за министър на инвестиционното проектиране арх. Калин Тихолов бе заменен с арх. Иван Данов. Новината във вторник сутрин обяви номинираният за премиер Пламен Орешарски. Заедно с лидера на БСП Сергей Станишев той върна на държавния глава Росен Плевнелиев изпълнен мандата за съставяне на правителство, което парламентът ще подложи на гласуване в сряда. Президентът от своя страна подписа указа, с който предлага на Народното събрание да гласува номинирания за премиер Пламен Орешарски и предложеното от него правителство, като допълни, че очаква да започнат работа с "летящ старт".

След като при представянето на проектокабинета си ден по-рано Пламен Орешарски се "запъна" с част от имената на министрите си, във вторник той отново направи гаф, като първоначално обяви новото предложение за министър на инвестиционното проектиране като Иван Димов, а след това уточни, че името е Иван Данов - преподавател в Архитектурния факултет на Университета за архитектура, строителство и геодезия. По думите на Орешарски той е от същите университетски среди като Тихолов.

(Не)видими мостове

Номинацията на арх. Тихолов наред с някои други номинации като например тази на бившия съветник на Бойко Борисов Цветлин Йовчев за вътрешен министър и на близкия до ГЕРБ Даниел Папазов за транспортен, предизвика реакции в редиците на БСП. Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов обясни пред журналисти, че още след пленума в понеделник за фигурата на Тихолов са били зададени много въпроси и са се чули различни твърдения.

Като цяло в левите редици бродят притеснения, че с тези номинации се прави тактически жест към ГЕРБ и се градят мостове към партията на Борисов.

На въпрос за номинацията на Цветлин Йовчев за вътрешен министър и това, че е съветник на бившия премиер Бойко Борисов и ГЕРБ, Орешарски отвърна с въпрос: "По какво личи да е техен съветник. Аз винаги съм казвал, че ще водим националноотговорна политика без разлика от цветове, симпатии към футболни клубове и други по-странични интереси и характеристики", добави той.

По наследство

В социалните мрежи пък се организира протест от 19 ч. във вторник срещу трима от номинираните министри. Недоволството е не само срещу Тихолов, автор на предизвикалите тежки скандали устройствени планове, позволяващи застрояването на дюните край Несебър и на част от Природен парк "Странджа" край Царево.

Като неприемливи организиращите се посочват и предлагания за министър на транспорта Данаил Папазов с аргумента, че е проводник на интересите на варненската група около "Химимпорт", както и  Петър Стоянович, който ще оглави Министерството на културата.

Най-мощната и сплотена гражданска група - на природозащитниците, сочи Стоянович като защитник на спорните от гледна точка на закона нови лифтове в ски зоната над Банско, чийто концесионер "Юлен" се свързва с главния акционер на Първа инвестиционна банка Цеко Минев. През януари т.г. Стоянович бе сред участниците в подкрепения и от висши представители на управляващата ГЕРБ контрапротест с искане за разширяване на концесията и на строителството в нея. "Оттук насетне ще сме всеки ден, ако трябва на този вход на Банско, ако трябва ще пренесем протеста на жълтите павета. Мисля, че ще го постигнем с помощта на правителството", заяви той пред камерите на bTV.

Премиерът не знаел

По повод номинацията на арх. Тихолов бъдещият премиер Орешарски заяви, че за няколкото дни, в които коментирал позициите в новия кабинет предимно с експерти, нямал достъп "до всякакъв вид информация", така че да прецени за кои от тях обществената реакция няма да бъде най-добрата. Орешарски опита да излезе от ситуацията и с обяснението, че през уикенда е нямал достъп до архивите на службите и е разчитал само на думите на кандидатите.

Подобно обяснение по принцип не звучи много сериозно, а би следвало поне хора в екипа на премиера да са наясно с ролята на Тихолов в скандала "Дюнигейт", придобил изключително широк обществен отзвук само преди няколко месеца. В случая и далеч не е нужно съдействие от които и да било служби, достатъчно е в Google да се изпише името на номинирания за министър и всеки ще се ориентира какъв е авторитетът му сред  така ухажваното и от Орешардски, и от мандатоносителя БСП "гражданско общество". Освен ако, разбира се, нямат предвид определени граждани и организации.

Неприемлив шум и нечиста кампания

В резултат на всичко това рано сутринта във вторник стана ясно, че Тихолов няма да бъде част от предложения кабинет. Медийният секретар на БСП Антон Кутев обясни пред bTV, че в късните часове в понеделник е проведен разговор между Орешарски и Тихолов и е решено кандидатът за министър да се оттегли заради "неприемливия създаден шум в медиите". Лидерът на ДПС Лютви Местан пък уточни пред "Нова телевизия", че е коректно да се каже, че Тихолов се е оттеглил, а не, че е оттеглен. Според него обаче заради този казус не може да се говори за лош старт на новото правителство, защото неговото гласуване предстои в сряда. Провал на гласуването на кабинета в парламента ще означава, че политическите партии в 42-ото народно събрание няма да са издържали основния тест за политическа зрелост, коментира още Местан.

Тихолов написа до медиите, че срещу него се води "нечиста кампания, която цели да възбуди обществено напрежение и недоверие не само към мен лично, но също така и към новия кабинет".

Орешарски от своя страна уточни, че се е оттеглил, "за да не затруднява диалога с гражданското общество". Въпреки това обаче другите две кандидатури, които предизвикаха обществено недоволство - на Стоянович и Папазов, не бяха преосмислени и извадени от проектокабинета.

 

Новият кандидат-министър на инвестиционното проектиране

Арх. Иван Данов е ръководител на катедра "Жилищни сгради" в Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), в който ръководи катедра и арх. Георгий Станишев, брат на лидера на БСП Сергей Станишев. 

На сайта на строителния университет е отбелязано, че Данов е роден през 1957 г., води курсове "Въведение в проектирането на жилищни сгради" и владее английски, немски, френски и руски език.

Справка в Търговския регистър показва, че е собственик на фирмите "Данов дизайн" и "Архитект Данов и партньори" и е съсобственик в регистрираната във Варна строително-проектантска компания "Аса проджект". Арх. Данов е и съдружник в обединението  "Геоарх-Терраарх-Аса-Проджект" заедно с Даниела Запрянова, която от своя страна е колежка с Калин Тихолов в "Консорциум за териториално устройство, градоустройство и архитектура". Бъдещият министър е и в борда на директорите на голямата строителна компания от Стара Загора "Тера груп".

Според публикации в медиите Данов е работил "15 години в Германия, три години във Великобритания и две във Франция". В България е работил както по градски проекти в София, така и по ваканционни селища по Черноморието.

Съдейки по медийните му изяви, Данов е привърженик на идеята разрешителни за строеж да се дават единствено срещу документ, който доказва, че е осигурено финансиране за цялостното изграждане на обекта. Така според него ще се сложи край на практиката обектът да остава незавършени с години заради липса на достатъчно финансиране. Той се изказва и като привърженик на развиване на сателитно селище в северните райони на София, където е металургичният комбинат "Кремиковци".
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stanislav_yankov avatar :-P
    Станислав Янков
    • + 3

    Е - как БСП и ДПС ще пропуснат да сложат окепазени лица в коалиционния си кабинет?! Нали не биха били те, ако не го бяха направили?! Добре, че човекът е решил да се махне, защото, за разлика от Борисов, те нямаше да го махнат сами...

    http://polit-analizi.blogspot.com/2013/05/blog-post_28.html

    Нередност?
  • 2
    annaking avatar :-|
    annaking
    • + 6

    Дано,някога народа разбере,че присъствието на партии като БСП и ДПС не е еднозначно на това, както в Испания.Защото и там има социалисти, но нашите не са социалисти, а долни комунистически апаратчици на ДС. Върхушката на ДПС да не говорим-до един функционери отпреди 10 ноември. Българския народ няма изход, или както се казва полезен ход.Освен молебен може би. Господи! Спаси България. Моля те. Всички, които обичат България да дойдат в Храм паметник Александър Невски на 9 юни (не да правим преврат) за да се помолим за спасението на България.

    Нередност?
  • 3
    trayan.petkov avatar :-|
    trayan.petkov
    • - 3

    Оттеглянето на Калин Тихолов говори за способността за бърза реакция, което безспорно е признак за сериозен управленски капацитет за бъдещия премиер. Крайно време е да имаме работещо правителство, което да ни измъкне от икономическият, социалният и политически хаос, който оставиха след себе си ГЕРБ.

    Нередност?
  • 4
    onzisa6tia123etc avatar :-|
    Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт

    Вътрешно'партиен натиск?!? Реакция от рода "не знаех че този бил такъв" натиск ли било?

    Нередност?
Нов коментар